Koiran ostamisesta, pentutehtailusta ja epäonnisista kaupoista on kirjoitettu vaikka kuinka paljon. Silti lehdissä on yhä uusia ja uusia tarinoita älyttömistä ostajista, jotka ostavat eläviä olentoja hämäristä olosuhteista markettien takapihoilta. Vielä surullisempaa on vastuuton tiedottaminen. SuKoKa:kin on lähettänyt juttuja lehtiin julkaistavaksi, mitä kannattaa huomioida, kun pennun ostaa jne. Näitä ei lehdissä julkaista. Annas olla, kun joku ajattelemattomuuttaan ostaa sairaan pennun täysin tuntemattomilta ihmisiltä epämääräisistä olosuhteista ja tämä pentu kuolee. Jo löytyy palstatilaa ja voivottelijoita. Ei kannata voivotella ja surkutella ostajia, koska ostajallakin pitää olla jotakin vastuuta tekemisistään. Eihän epämääräisen, paperittoman autonkaan ostaminen ole kenenkään silmissä sallittua. Kyllä jokaisen pitäisi ymmärtää, että myös koira pitää ostaa asiallisista olosuhteista, jossa koirasta tehdään viralliset paperit ja kaikki on kunnossa. 

Ostaja valitsee pennun ostollaan millaista kasvatusta hän haluaa tukea 

Ostajan pitää luottaa myyjään. Myyjällä pitää olla ihan oikea nimi, oikea osoite, puhelinnumero ja oikea asiallinen koti. Pentua hakiessa pitää nähdä, miten ja kenen hoivissa pentu on kasvanut. Onko tämä miljöö turvallinen, siisti ja asiallinen? Ostaja valitsee, millaista koirankasvatusta hän tukee vastuullista vai vastuutonta. Ostajalla itsellään on myös vastuuta. Sinun pitää luottaa kasvattajaan ja kasvattajalla on yleensä laadun takeena kennel-nimi. Mitä tiedät tästä kasvattajasta?  Jos et luota kasvattajaan tai olosuhteet epäilyttävät, älä osta koiraa. Se on juuri niin yksinkertaista. Välinpitämätön ostaja joka ei piittää pennun kasvuolosuhteista ja asiallisesta kaupasta, syyllistyy myös omalta osaltaan pentutehtailun suosimiseen ja jopa eläinrääkkäyksen ylläpitämiseen. Turha heitä on sääliä.

Jos ei taito riitä pennun ostamiseen ei ole vielä valmis koiran hankintaan

Pentua ei voi ostaa nimettömiltä hämärätyypeiltä auton takakontista. Onko oikeasti joku niin tyhmä, ettei tätä ymmärrä? Suomesta löytyy tuhansia vuosikymmeniä vastuullisesti koiria kasvattaneita henkilöitä. Mikäli ei ole aktiivinen koiraharrastaja, jolla on vuosien kokemus ei koiraa ulkomailta pidä hankkia. Ulkomailta koiran hankkiminen edellyttää aina ammattilaisen apua.  Aloittelijan kannattaa hankkia pentu läheltä ihmisiltä, joilta apua on paljon tarjolla. Ota yhteyttä rotujärjestöön ja kysy pentuneuvonnasta apua, jos oma taito ei riitä. Mikäli taas oma taito ei riitä pennun ostamiseen alkuunkaan, mieti kannattaako sinun vielä edes pentua hankkia. Opiskele koirista ensin lisää. Tietoa löytyy todella paljon ja vähän vaivaa näkemällä ostaja kyllä pääsee arvostettujen ja asiansa osaavien koirankasvattajien jäljille.

Vastuuton ostaja ei ansaitse sääliä vaan on vastuuttoman myyjän kanssa samassa veneessä

Perehdy aina tarkasti pennun hankintaan. Ei eläintä voi ostaa hetken mielijohteesta tai kiireessä. Tämä on aivan yhtä tuomittavaa kuin itse pentutehtailukin. En oikein ymmärrä, miten heppoisin perustein ja täysin hetken mielijohteesta  pentuja ostavia säälitään. Vastuuton koiran hankinta ei ole yhtään sen parempi asia kuin vastuuton kasvattaminenkaan. Lapset eivät saa tai voi ostaa koiraa. Hankinnasta vastuussa pitää olla aina aikuinen täysi-ikäinen ihminen, joka varmistaa kaiken olevan kunnossa. Vastuullinen kasvattaja on myös aina suunnilleen selvillä, minne koiriaan luovuttaa. Pennun ja koiran hankinta on iso asia, joka sitoo ihmistä vuosikymmeniksi. Tätä päätöstä ei tehdä heppoisin perustein ja hankintaan tulee aina perehtyä hyvin huolellisesti. Ei se sen kummempaa ole. Nykyisin vastuullinen kasvattaja joutuukin olemaan hyvin tarkkana, sillä monet sellaiset ihmiset, joiden koiraa ei pitäisi hankkia sellaista haluavat. Koiran pitäminen vaatii paljon tietoa, vastuuta, vaivaa ja resursseja, jos näitä ei ole. Koiraa ei pidä hankkia.

Pennun hankinta on iso asia. Koiraa ei voi hankkia heppoisin perustein ja vastuuttomasti, se on aivan yhtä tuomittavaa kuin vastuuton kasvatuskin. 

christian-x-olga-pups-3-8-2015

Facebook Comments