Kesä jatkuu, mutta on aika aloittaa työt. Johan tässä on levätty ja akut ladattu kesän aikana uutta lukuvuotta varten. Olen onnekas, kun saan tehdä kutsumustyötä. Aloitan uuden lukuvuoden erityisopettajana erityisen huolenpidon osastolla. Minusta on ihana mahdollisuus kokeilla ja tehdä työtä erilaisissa ympäristöissä. Nyt pysyn samalla työnantajalla sekä samassa työpaikassa, mutta lukuvuosi alkaa toisella osastolla ja erilaisessa toimessa. Erityinen huolenpito tarkoittaa moniammatillista hoitoa ja huolenpitoa tilanteissa, joissa lapsen oma käyttäytyminen vakavasti vaarantaa hänen henkeään, terveyttään tai kehitystään. Erityistä huolenpitoa voidaan järjestää lastensuojelulaitoksessa, jonka käytettävissä on erityisen huolenpidon järjestämiseksi riittävä kasvatuksellinen, sosiaalityön, psykologinen ja lääketieteellinen asiantuntemus. Itse työskentelen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alaisessa Vuorelan koulukodissa. Täällä erityisen huolenpidon yksikkö on avattu keväällä 2018. 

Työkokemusta erityisopetuksesta ja toimimisesta nuorten kanssa on kertynyt vuosien aikana paljon, mutta tässä työssä ei tulla koskaan valmiiksi. Minä päätin ryhtyä aikanaan erityisopettajaksi sinä karmeana hetkenä, kun äitini ja kummityttöni kuolivat kolarissa. En halunnut olla enää tekemisissä rahan kanssa, vaan halusin täyttää muita arvoja.  Niimpä palasin takaisin yliopistoon ja koulun penkille. Ajattelin, että äitini minulle antama rakkaus ja huolenpito voivat siirtyä “välillisesti tässä työssä eteenpäin.” Kummityttöni ja muut lapset sekä nuoret ovat aina olleet minulle tärkeitä. Minulla ei ole omia lapsia ja sikälikin oli hieno ajatus saada työn kautta olla tekemisissä nuorten ihmisten kanssa. He ovat tulevaisuus. Uusi toimenkuvani on oikeastaan luonnollista jatkumoa tälle samalle arvopohjalle.  Uuteen tehtävään siirtyminen jännittää ja tuntuu toisaalta kiinnostavalta haasteelta. Tulevat oppilaat ovat elämässään suurien haasteiden keskellä.

Erityisen huolenpidon aikana pyritään intensiivisellä työskentelyllä rauhoittamaan nuoren tilanne ja luomaan edellytykset lapsen tarpeet mahdollisimman huomioon ottavan sijaishuollon järjestämiseen. Sen aikana laitoksella on oltava käytettävissä riittävä kasvatuksellinen, sosiaalityön, psykologinen ja lääketieteellinen asiantuntemus ja asiantuntijoiden on tavattava lasta säännöllisesti. Osastolla on ainutlaatuinen mahdollisuus ja resurssi todella tarjota lapsille laadukasta aikaa. On mukava olla osa tätä tiimiä. Nuoria osastolla on vain muutama ja koulussa meitä on neljän tai viiden lapsen kanssa opettaja ja kouluohjaaja luokassa sekä ohjaaja osastolla aivan vieressä.  Tätä työtä tehdään melko kokonaisvaltaisesti ja oma persoona on pelissä mukana. Aitous, välittäminen ja turvallinen minä ovat erityisopettajalle tärkeitä asioita.

Turvallisin mielin lähden uuteen lukuvuoteen taas ainutlaatuisten ja ainutkertaisten lasten kanssa. Ympärillä on iso joukko osaavia ihmisiä ja turvallinen osaava työympäristö. Työpaikkani on monessa mielessä ainutlaatuinen ympäristö, jossa on motivoitunutta henkilökuntaa. Erityisen huolenpidonosaston työntekijät ovatkin minulle osin jo tuttuja. Tällä joukolla pyritään katkaisemaan lapsen itseen kohdistuva vahingoittava käyttäytyminen ja mahdollistaa lapselle annettava kokonaisvatainen huolenpito.

Koulunkin pitää olla turvallinen ja rauhaisa paikka erityistä huolenpitoa saaville nuorille. Säännöllisyys, turvalliset rajat ja läsnäolo ovat luokassa arvokkaita asioita. Koulua käydään omien voimavarojen mukaan ja usein opiskelu tuntuu olevan hyvinkin motivoitunutta. Opetus räätälöidään hyvin yksilöllisesti ja tässä riittää työsarkaa tulevana vuonna. Minulle on tärkeää, että oppiminen on hauskaa. Koulussa nuori voi saada positiivista uskoa omaan oppimiseensa ja kykyihinsä. Työssä tarvitaan paljon energiaa ja innovatiivisuutta sekä jatkuvaa läsnäoloa. Akut ovat pullollaan energiaa antoisan kesän jäljiltä ja päässäkin pulppuaa jo paljon uusia ideoita. Näillä eväillä olen valmiina taas uuteen syksyyn ja uusien nuorten kohtaamiseen. Yhdessä kuljemme koulussa eteenpäin nuorten kanssa elämän hyvin haastavan vaiheen kohdalla ja eiköhän sitä siinä ole haastetta tarpeeksi tulevaan syksyyn myös opella.

Toivon kaikille antoisaa työhön paluuta ja mielenkiintoista piakkoin alkavaa syksyä 

 

 

 

 

Facebook Comments