Elämässä pelko on tervettä. Pelko ja varsinkin turvallisuuden kaipuu voivat kuitenkin olla elämässä myös elämän tervettä uudistamista rajoittavia tekijöitä. Pelko rajoittaa aina jotakin. Surullista on, että pelko liittyy todella usein taloudellisiin asioihin, ei niinkään henkisiin tekijöihin. Kuten vanha kiinalainen suosikki sananlaskuni sanoo. “Jos mietit seuraavaa askelta liian pitkään, voit joutua seisomaan koko elämäsi yhdellä jalalla seisten.” Moni ei ehkä koe seisovansa yhdellä jalalla, mutta ainakin itselläni “jämähtämisen” tunteet ovat aika ajoin olleet tuttuja tuntemuksia elämäni varrella. Olenpa joskus yllättänyt itseni seisoskelemassa yhdelläkin jalalla. Jos “jämähtäminen” alkaa vaivata, ihmisen on aika toimia.  Aikuisena “elämäntilanne pelon” äärellä tiedät, että jotain pitäisi tehdä, kun arki ahdistaa, mutta et uskalla toimia. “Uskaltaa vai eikö,” kas siinä vasta kysymys? Vastaukseni tuohon kysymykseen on selkeä, elämä on liian ainutkertainen tuhlattavaksi käymistilaan tai jämähtämiseen. Minä en siedä jämähtämisen tunnetta kovin pitkään, vaan silloin haluan uudistaa elämääni. Olen uudistanut elämääni pari kertaa ennenkin rohkean puoleisesti. Erikoista on, että aina silloin voi saada kovastikin arvostelua osakseen ulkopuolisilta, oikeiden ystävien lujasti taas tukiessa muutosta. Nämä muutoksen kerrat ovat olleet aina loistavia ratkaisuja ja poikineet minulle paljon hyvää elämän laatuun. Nyt oli uuden muutoksen aika. Elämän uudelleen aloittaminen vieraassa maassa on ollut todella virkistävä kokemus. Urilleen juuttuminen, pysähtyneisyys ja tutussa sekä turvallisessa pysyminen, varsinkin silloin kun niihin alkaa liittyä tylsyyden tunnetta, on harvoin hyväksi tärkeimmälle työvälineellemme eli aivoille. Sitä se ei ole varsinkaan silloin, kun jokin elämässä ahdistaa. “Jämähtäminen” ja puutuminen ovat myrkkyä aivoille. Aivojen, ajattelun ja aistien kautta terve ihmisen haastaminen sekä uudistuminen on kehittyvälle ihmiselle lähes välttämätöntä. Mitä enemmän perehdyn aivojen ja muistin toimintaan sitä vakuuttuneempi olen, että vasenta ja oikeata aivopuoliskoa pitää käyttää läpi koko elämän mahdollisimman monipuolisesti sekä myös yhtaikaisesti. Aivoja pitää ruokkia ja haastaa ja vieläpä molemmin puolin. Tunteita pitää ruokkia ja hyvää oloa pitää lisätä. Tämä kaikki on ihmisen onnellisuutta ja laadukkaan elämän perusta olipa ihmisen ikä mikä tahansa. Muista aina, että aivojen hyvinvointi on ihmisen terveyden ydin, niin monen ihmisen keskittyessä vain fyysisyyteen.

Uudet kokemukset, uudet muistijäljet, aivojen haastaminen, uuden oppiminen ja kaiken tekeminen uudella kielellä pakottaa ihmisen todellakin ponnistelemaan. Nykyisen ihmiskunnan suurimpia ongelmia on, että aivoja ei haasteta riittävästi ja pitkäjänteiseen työskentelyyn. Kaikki pitää olla tässä ja nyt. Se on oppimiselle ja muistin kehittymiselle epäedullista. Erilainen ympäristö, uudet äänet, tuoksut ja uudet maisemat avaavat aisteja uudella tavalla. Aivojani on koeteltu menneinä kuukausina koko rahan edestä ja hyvä niin.

Välillä minua on pelottanut ja paljon. Hyppy “tuntemattomaan” tuntui 53-vuotiaana ajoittain kauhistuttavalta. Itsensä haastamisen kaiketi pitääkin tuntua siltä. Olen paljolti sitä mieltä, että ihmisen kasvua ja todellista kehitystä ei tapahdu ilman rysäyksiä, törmäyksiä ja urheutta. Nyt reilu kolmen kuukauden jälkeen on saatu ensimmäiset taulut seinille ja elämä tuntuu asettuvan jo hieman tutummille urille täällä Pohjois-Carolinassa. Nyt kävi vain niin, että tämä ravisuttava kokemus avasi silmäni niin monella tavalla. Elämä ei ole enää koskaan minulle samanlaista kuin ennen elämän uudelleen arviointia reilu puolivuosisataiseen elämänkokemukseen perustuen.

Aistien monipuolinen käyttö ja aistimaalilman herättäminen sekä ruokkiminen on elämässä tärkeää. Uudet asiat, uuden oppiminen ja itsensä haastaminen ovat niin tärkeitä aivoillemme se käy näin vaikka Raleighn kuuluisilla markkinoilla.

Elämä on tehty elettäväksi ja koettavaksi

Meillä ei ole televisiota. En halua tuhlata aikaa muiden kokemuksia seuraamalla.  On paljon mielekkäämpää ja merkityksellisempää kerätä näitä kokemuksia itse. Toisten kirjoittamat käsikirjoitukset voivat olla jännittäviä, mutta ihaninta on, kun kirjoitat itse oman elämäsi vivahteikasta ja jännittävää käsikirjoitusta. Kunnon käsikirjoitukseen tarvitaan paljon materiaalia ja se kertyy vain elämällä rohkeasti sekä aktiivisesti. Sormien polttaminen, mahalaskut, erehdykset,  suru, onnistumiset, voitot, suurenmoiset rakastelut, ilo ja laadukas arki kaikki kuuluvat minun elämäni käsikirjoitukseen. Pitää uskaltaa elää, tarttua hetkiin ja tilaisuuksiin. Mene ulos, kulje mieli sekä aistit auki. Mitä enemmän uusia tuoksuja, näkymiä, ääniä sekä vanhoja tuntemuksia ruokkien kuljet, sitä virkeämpänä pysyt itse. Mielen pitäminen avoinna maailmalle ja uusille asioille on vireän mielen perusasioita. Terve uteliaisuus ja kiinnostus monenlaisesta uudesta on kehittyvälle ihmismielelle nannaa.

Elämä on tehty koettavaksi. Pelottavaa on, että suomalaisetkin katsovat televisiota keskimäärin melkein kolme tuntia päivässä ja Yhdysvalloissa tuo luku on peräti viitisen tuntia. Mitähän muuta omalle hyvinvoinnille ja aivoille hyödyllisempää tuona aikana voisikaan tehdä? Alkoholin kulutukseni on romahtanut. Kuinka paljon ihmiset turruttavatkaan turhautumistaan alkoholiin, sitä edes tajuamatta. Itse join pullon kaksi viiniä viikossa. Vieläkin voin nauttia lasillisen silloin tällöin, mutta humalan aika on ohi. Hyvä olo ja rentoutuminen saavat mielellään löytyä jostakin muualta. Elämä on tehty elettäväksi ja koettavaksi kaikilla aisteilla. Sohvasta olen pyrkinyt eroon kokonaan. Jossakin vaiheessa elämääni persukseni oli aivan liikaa kiinni sohvassa. Muista aina takamus leviää ja mieli sammaloituu, kun istut liikaa sohvalla.

Haluamme elää toistaiseksi ainakin ilman televisiota ja kirjoittaa aktiivisesti oman elämän käsikirjoitusta. Tavoitteena on olla aktiivisempi aistimaan ja luomaan uusia sivuja oman elämän käsikirjoitukseen ympäröivää maailmaa sekä sen mahdollisuuksia hyödyntämällä. Ihaninta on syysillan takkatuli, herkkyys ja syvälliset keskustelut rauhassa ilman kiirettä. 

Oppiminen on tehokkainta äärirajoilla ja mielekäs työ kantaa pitkälle

Oppimisessa on tiedetty jo pitkään, että tehokkainta oppimista on, kun olet vaikeusasteella äärirajoilla ja todellakin haastat itseäsi. Tutussa ja helpossa ei tapahdu oppimista, eikä aivotkaan siitä juuri hyödy. Ihmisen iän karttuessa sitä vain niin helposti laiskistuu, eikä jaksa tai halua enää oppia uutta. Sen tiedän ja se tiedetään, että kannattaisi. Viime viikkoina olen kirjoittanut oppilailleni IEP suunnitelmia (eli vastaa Suomen HOJKS = henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma). Täällä Yhdysvalloissa ne ovat vieläkin monimutkaisempia, pidempiä, yksityiskohtaisempia ja juridisesti sitovampia/tarkempia asiakirjoja kuin Suomessa.  Nyt tuli  myös ensimmäinen jakso opetuksessa täyteen ja onkin ollut vuorossa kirjalliset progress monitoring arvioinnit. Näissä minun tehtäväni on lasten sosio-emotionaalisten taitojen ja tason arviointi asetettujen tavoitteiden mukaisesti hyvin tarkasti. Voin kertoa, että olen saanut oppia ja todella paljon uutta. Kuten arvata saattaa Yhdysvalloissa näistä asioista ollaan Suomea enemmän oikeudessa ja kaikki pitää laatia siis pilkun tarkasti ja asiallisesti. Urakka on tehty ja nyt olo tuntuu suurenmoiselta. Haasteet on tällä erää voitettu.

Olo tästä muutoksesta elämässä on vähän sama, kun aikanaan päätin ryhtyä opettajaksi aikuisella iällä. Irtisanoutuminen mukavasta ja turvallisesta työstä Elisa Oyj:stä oli isäni mielestä hulluutta. Muutaman vuoden opiskelu reilu kolmikymppisenä tuntui hieman pelottavalta ja taloudellisesti raskaalta. Olin kuitenkin päätökseni tehnyt ja kaipasin toisenlaista työtä. Löysin kutsumukseni elämässä ja se oli nuorten kanssa työskentely. Työtä tehdessä minulle muotoutui vieläpä suurempi kutsumus ja into työskennellä haasteellisempien nuorien parissa. Niinpä maisteriopintojen ja opettajaksi valmistumisen lisäksi oli aikanaan edessä vielä elämäni neljännen tutkinnon hankkiminen sekä valmistuminen erityisopettajaksi. Olen saanut opiskella todellakin koko rahan edestä ja nyt ymmärrän, mikä rikkaus se on elämässä ollut. Se kaikki on todellakin kannattanut. Tajuan nyt sen, mitä nuorempana en oivaltanut energian liiaksi kuluessa harrastuksiin ja hauskan pitoon. Antoisa ja itselle mielekäs työ on elämässä valtava voimavara, vaikka se kutsumus löytyisi myöhemmällä iällä, sen eteen todellakin kannattaa tehdä töitä. Antoisa ja inspiroiva työ kantavat arkea pitkälle eri aikoina erilaisissa paikoissa.

Uusi työ uudessa ja erilaisessa maassa on ollut suuri haaste. Uuden oppimista on valtavat määrät ja kaiken tekeminen vieraalla kielellä laittaa aivot työskentelemään kunnolla. Mielekäs ja antoisa työ on elämässä ihana rikkaus.

Maailmankuvan laajentaminen, harrastukset ja onnellisuus ovat hyväksi terveydelle

Elämässä kiinni pysyminen, haasteiden luominen ja onnellisuuden ruokkiminen voi tapahtua kovin monella tavalla.  Jokaisella meillä on yksilölliset tarpeet ja haasteitä sekä mielekkyyttä löytyy helposti läheltäkin. Minulle tärkeä osa mielekkyyttä on liikkeellä olo ja luonto. Harrastukset ovat tarpeen, ainakin minulle koirat sekä valokuvaus ovat keskeinen osa mielekästä elämää. Omalla kohdallani elämä sekä huikea kohtalo kuljettivat minut maailman toiselle laidalle, kunhan ensin voitin pelkoni.

Rakastuminen itseään huomattavasti nuorempaan ulkomaalaiseen oli ravistuttava kokemus. Se oli todella pelottavaa, mutta kun se kaikki oli samalla niin oikeaa ja todellista. Silloin sydäntä pitää seurata ja uskaltaa. Intohimon liekit ovat mullistaneet elämäämme rajusti. Vanhukset kuulemma usein kuolinvuoteillaan surevat eniten tekoja, jotka olisi pitänyt tehdä, mutta syystä tai toisesta he eivät aikoinaan sittenkään uskaltaneet. Minä en halua kuolinvuoteellani itkeä tekemättömiä asioita. Itken ja nauran sitten mielummin silloin toivon mukaan elämän huikeita kliimakseja ja erehdyksiä.

Uskalsin hypätä muutokseen. Se on ollut aisteillekin hyväksi. Muista ruokkia ja haastaa aistejasi. Muutos on saanut aistini heräämään ja herkistymään aina vain uudella tavalla. Arvoissani on tapahtunut järisyttävä muutos henkisyyden hyväksi. Näen asiat nyt niin eri tavalla. Myös maailmankuvani on laajentunut huomattavasti. Eurooppakeskeisyys oli ja on minulle rasite. Maailma on niin paljon muutakin kuin Eurooppa. Maailmaa kannattaa katsoa monista näkövinkkeleistä ja omaa maailmankuvaa kannattaa haastaa elämän varrella. Mikä onkaan viisaampaa, kuin kypsä ja kehittyvä mieli, johon lisätään uusia aineksia alati muuttuvasta ympäristöstä. Onnellisuus on terveyden ja ihmisen hyvinvoinnin keskeisin vitamiini. Yritän aina pitää mielessä, että onnellisuuden eteen kannattaa tehdä lujasti töitä.

Ulos rajoittuneisuuden vakilasta

Tajuan, miten rajoittavaa ainakin minulle on ollut olla kiinni asioissa, esineissä ja paikoissa. Pahin rajoite on kuitenkin ollut oma mieleni ja omat itselleni rakennetut aivan turhat mieleen rakennetut rajoitukset. Kasvatus, koulutus, yhteiskunta ja oma kunnianhimo huolehtivat, että meillä kaikilla rajoituksia riittää. Osa niistä on mielen vankiloita. Nyt olen sisäistänyt, että puitteet ovat vain välineitä itse elämälle. Itse elämä on tuntemuksia, kasvua, kehitystä ja tunnetta. Se elämä on surua, itkua, tuskaa, kipua ja pohdiskelua, mutta pääasiallisesti sen elämän tulisi olla onnellisuutta, rakkautta, erotiikkaa, jännitystä, tekemistä, toimimista, naurua, kokemuksia ja omien monipuolisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Teen nyt niin kuin tunnen oikeaksi ja tarpeelliseksi. Taistelen ja puran nyt elämästä rajulla kädellä suuren muutoksen jälkeen rajoittuneisuutta. Jotain ihmeellistä tapahtui ja rajoituksia karisi jo tullessani Yhdysvaltoihin. Monia rajoitteita ja menneisyyden kahleita karisi jonnekin Atlantin ylle. Ne saavat puolestani jäädä sinne ajalehtimaan.

Rajoittuneisuus on pientä. Se voi alkaa vaatteista. Meillä kaikilla on oikeus pukeutua niin kuin haluamme. Rajoittuneisuus on myös suurempaa. Meillä kaikilla on oikeus elää niin kuin haluamme, kunhan emme vahingoita ketään. Meillä kaikilla on oikeus onneen ja täysipainoiseen elämään. Huomaan, että tuhansien kilometrien ja tuntien etäisyys on auttanut minua luopumaan rajoittuneisuudesta toden teolla. Se kokemus on ollut järisyttävä. Vapautuminen on lisännyt onnellisuutta, vapaus on lisännyt luovuutta ja se on herkistänyt aisteja. Tunne on hyvin kokonaisvaltainen ja nyt tuntuu, että monessa suhteessa olen päässyt elämässä eroon rajoittuneisuuden vankilasta. On myös lähes mielipuolinen kokemus aloittaa ystävyyssuhteet töissä, naapurustossa ja elämässä monessa mielessä puhtaalta pöydältä aivan nykyisenä omana itsenään. Kokemus on ollut mullistavan puhdistava.

Uusi kotikatu tarjosi vahingossa myös mahdolllisuuden katsoa maailmaa aivan uudesta vinkkelistä. Uusi kotikatu tarjosi minulle myös vapauden tunteen. Olen pyrkinyt eroon omista turhista rajoittuneisuuksista iän sekä kypsyyden karttuessa, on monia asiota sekä rajoja, joita ei enää tarvitse tai kannatta kuljettaa mukana elämän selkärepussa.

Elämässä tärkeintä ovat onnellisuus ja rakkaus

Alan hiljalleen oppia paikallista lainsäädäntöä, perus- ja erityisopetuksen säännöstöjä sekä käytänteitä. Olen käynyt kurssin kurssin jälkeen ja läpäissyt ne hyvin. Välillä on tuskainen hiki otsalla, olen miettinyt mihin olenkaan itseni laittanut. Uusia pätevyyksiäkin on jo tullut hankittua. Asiakirjojen laadinta on ollut tuskaista, mutta asia asialta on opittu. Sanavarastoni on räjähtänyt. Kokemusmaailmani on laajentunut huikeasti. Ammattitaitoni on kehittynyt jo nyt. Aivoni toimivat sittenkin ja varsinkin äärirajoilla ponnistellen alkaa tapahtua. Kotiin tullessa on taisteltu vakuutuksien kanssa, hankittu lupia ja täytetty lukemattomia asiakirjoja. On opittava paljon uutta ja katsottava asioita uudesta näkökulmasta. Sitten on mentävä vain ulos lämpimään kukoistavaan luontoon. Uudet äänet, uudet sävyt, valot sekä värit ja kaiken uuden rikkaan kuuleminen on herkistänyt aisteja uudella tavalla. Valokuvaaminen yhdistää minua ympäristöön ja koen järisyttäviä tuntemuksia uusia paikkoja aistiessani.

Uusi koti uudessa maassa ja erilaisessa ilmastossa on herättänyt aistit todellakin eloon. Uudet värit, tuoksut, äänet, maut ja tuntemukset ovat olleet hyvin piristäviä. Maailmankuvani on taas laajentunut huomattavasti.

Nyt sen tiedän toden teolla. Pohdin ja tuskailen – siis elän. Aistin ja herkistyn – siis elän. Rakastan ja nautin – siis elän. Olohuoneessa ei ole vieläkään sohvaa. Televisiota ei ole olemassakaan. Meille riittää nyt ruokapöytä, nojatuoli, takka ja sänky. En ole vielä valmis mihinkään muuhun. Energia kuluu nyt niin kokonaisvaltaisesti siihen itse elämiseen. Tehdään sitten niitä muita hankintoja, kun ja jos siltä tuntuu. Henkisesti olen nuortunut kymmeniä vuosia. En tiedä mitä oikein on tapahtunut, mutta omassa päässäni vuosien aikana rakennetut rajoitukset ja rajoittavat ajatusrakennelmat ovat hajonneet. Olen kuin häkistä vapauteen päässyt lintu, joka saa nyt elää ja ohjenuorana on viisas sekä onnellinen hyvä elämä. Muiden mielipiteet sekä odotukset, materia ja rajoittuneisuus eivät enää toivon mukaan kuulu liiemmälti elämääni asuinpa sitten missä tahansa.

Etäisyys on antanut ihanasti uutta näkökulmaa elämään. Aivoni voivat nyt paremmin työskennelen todellakin rajusti, aistit ovat virittyneet uudelleen ja tajuan sen todellakin nyt paremmin kuin koskaan. Elämä on aivan mieletön mahdollisuus. Älä jätä sitä käyttämättä kaikessa potentiaalissaan. Tee asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Ole rohkea ja tartu mahdollisuuksiin. Elä täysillä ja ota elämästä kaikki se irti, mitä suinkin pystyt. Samalla kaiken muun mullistavan keskellä muistan sen elämän tärkeimän asian. Se on rakkaus. Sen löytäminen ja vaaliminen elämässä ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Aito intohimo, välittäminen ja rakkaus tuovat elämään kaikkein eniten onnellisuuden eväitä.

Muista sinäkin elää, kokea ja nauttia ainutlaatuisen ihanaa elämää monipuolisesti. Onnellisuuden eteen joutuu joskus tekemään myös töitä ja uhrauksia. Elämä on aivan mieletön mahdollisuus.Sinulla on oikeus ottaa siitä irti kaikki mahdollinen. Elämän tärkein asia on kuitenkin rakkaus. 

Facebook Comments