Koirat ovat uskomattoman hyödyllisiä terapiakoirina. Monet ihmiset voivat  silittää, hyväillä ja jutella koiralle täysin vapautuneesti. Rakkautta ja lämpöä huokuva koira on luotettava. Koiran ja ihmisen väliltä puuttuu monia niitä jännitteitä, joita on ihmisten välillä. Lähes jokainen ihminen nauttii ystävällisen koiran läsnäolosta. Varsinkin ne ihmiset, joilla on ollut suuria haasteita tai pettymyksiä suhteessa toisiin ihmisiin saavat koirasta suurta terapeuttista apua. Oksitosiini on ainutlaatuinen välittämisen hormooni. Ihmisen silittäessä koiraa, erittää koira tätä hormonia ja niin tekee ihminenkin. Tästä kanssakäymisestä hyötyvät siis molemmat osapuolet aivan yhtä paljon. Koira muuttaa läsnäolollaan myös tilan kotoisammaksi, tästä on hyötyä varsinkin laitoksissa. Terapiakoirana voi toimia monenlaisia koiria. 

Pentu saa helposti aikaan liikutusta

Itse olen koirankasvattaja, joten minualla on ainutlaatuinen mahdollisus hyödyntää jo pentuja työssä. Koiriin ja eläimiin jo tottuneidenkin liikutus on valtava, kun ovesta sisään marssii reipas muutaman kuukauden ikäinen pentu. Pennut saavat usein aikaan voimakkaita tunteita. Silloin kannattaa miettiä kuka näistä tuntemuksista eniten hyötyy. Parhaassa tapausessa pennut todellakin sulattavat jään ja saavat ihmisestä positiiviset lämpimät tunteet esiin. Hymy on se asia, joka seuraa pennun läsnäolosta. Pentua on vielä helpompi lähestyä kuin aikuista koiraa. Pennulle turvallisesti ja luotettavissa olosuhteissa tapahtuneet ensimmäiset tutustumiset terapiatoimintaan toisen aikuisen tutun koiran kanssa ovat  uskomattoman arvokkaita. Minä otan uuden pennun mukaan yleensä kaikkein turvallisimman ja parhaan aikuisen koiran kera. Pentu oppii näin valtavasti ja omaksuu turvalliselta mallilta, miten työtä tehdään.

Tässä ensimmäisen kerran kouluun töihin saapuu lhasa apso pentu Belle ja opettajana toimii vakavanha ja luotettava Bertta.

Bertta ja Belle 2014

Koira muuttaa tilan merkitystä

Vuosien varrella olen havainnut, miten erilaiset rodut hyödyttävät erilaisia ihmisiä. Kyse on oikeastaan koiran omasta luonteesta ja persoonallisuudesta. Minä aloitin terapiakoirien käytön omalla berninpaimenkoiralla ja bernhardilaisella.  Usein sosiaalisimmat ja ulospäinsuuntautuneimmat nuoret pitävätkin näistä isoista karvaisista turvallisen oloisista nallekarhuista kaikkein eniten. Nämä koirat ovat hyviä poistamaan myös nuorten pelkoja avrsinkin koiria kohtaan. Oma bernini ja bernhardilaiseni ovat poikkeuksellisen vahvahermoisia. Näin ne kestävät paljon hyvin fyysistä kontaktia. Äärimmäisen luotettavina koirina niiden kanssa voi nuori olla kahden kesken. Kahdenkeskisissä tilanteissa ilman hälinää ja ulkopuolisia häiriötekijöitä koira ja ihminen jakavat usein arvokkaimpia hetkiä. Olen läsnä, mutta yritän olla huomaamaton. Usein näiden tilanteiden yhteydessä tai rauhoittumisen lopussa käydäänkin uskomattoman hyviä keskusteluja elämästä. Tunteet ovat aidosti pinnassa. Koiran tuominen tilaan, saa myös tilan tunnetilan muuttumaan. Tila rauhoittuu ja tilaa tulee epämuodollisemmaksi sekä useiden mielestä kodikkaammaksi. Tästä tuntemuksesta hyötyvät monet. Useissa laitoksissa hyödynnettäänkin jo koiria kotoisuuden luojina.

Koira muuttaa tilan kodikkaammaksi ja ilmapiiri on koiran läsnäollessa tunteikkaampi. Tässä tilaa pehmentää ja terapiatoimintaa harjoittelee nuori berni Martta ja vanhan konkarin Lauran opastuksella.  

Luokka April 2014

 

Koira auttaa keskittymään

Ylivilkkauden kanssa painiskelevat hyötyvät usein rauhallisista ja paikallaan pysyvistä koirista. Ne rauhoittavat ja auttavat keskittymään. Silloin ei tarvitse puhua yhtään mitään. Parasta on, kun koira vain makaa ja on tyytyväinen. Laiskat ja vanhat koirat ovat omiaan tässä työssä. Nykyään koiria onkin oivallettu hyödyntämään myös lukukoirina. Tässä työssä pienet koirat ovat parhaita, koska niitä voi pitää sylissä. Lapsi uskaltaa lukea myös koiralle ääneen, koska koira ei arvostele tai huomauta mahdollisista lukivirheistä.

Belle on näitä harvinaisia synnynnäisiä vahvahermosia terapiakoiria, joka on nuoresta iästään huolimatta uskomattoman tyyni.

Belle matikkaa

 

Terapiakoirana voi toimia monenlaiset erilaiset koirat

Vuosien varrella on mielenkiintoista ollut se, että olen uskaltanut tuoda työhön mukaan hyvin poikkeuksellisia rotuja ja koiria. Skotlanninhirvikoira, lhasa apso, basenji, estrellanvuoristokoira, ranskanbulldoggi, griffoni ja amerikanakita eivät ole perinteisiä terapiakoiria. Mutta jos koira on poikkeuksellisen vahvahermoinen, luotettava ja sosiaalinen, on näistä koirista ollutkin ennalta arvaamatonta hyötyä. Näistä koirista on aina joku puhutellut erityisen paljon juuri niitä ihmisiä, jotka syystä tai toisesta eivät ole erityisen paljon innostuneet berneistäni tai bernhardilaisesta. Skotlanninhirvikoiran tyyneys ja pidättyväisyys ovatkin auttaneet samoihin ominaisuuksiin taipuvaisia nuoria samaistumaan koiriin. Se tilanne on mahtava. Nuori toteaa, että tämä koirahan on kuin minä. “Voiko koira olla tällainen:” Nämä ovat herkullisia kysymyksiä. Erikoisemmat koirat ovat koskettaneet  ihmisiä joihin aluksi kuvittelin, että koira ei välttämättä kosketa millään tavalla.

Skotlanninhirvikoira Laura rakastaa nuoria. Laura vetoaa tyyneydellä ja erikoisella ulkonäöllään nuoriin, jotka eivät välttämättä muuten pidä koirista. Luonnossa sen nopeus herättää ihastusta.

Laura nauttii April 2014

Osa koirista on synnynnäisiä terapiakoiria

Terapiakoiran käsite ei siis kannata olla liian rajoittunut. Ihmiset ovat kovin erilaisia ja erilaisia ovat koiratkin. Ihmiset hyötyvät terapiakoirista kukin eri syistä ja tarpeista. Silloin on selvää, että erilaiset ja eri ikäiset koirat terapiatyössä ovat välttämättömiä. Tärkeintä on, että koira on vahvahermoinen, sosiaalinen ja luotettava. Parhaat terapiakoirat ovat työssä kuin synnynnäisiä. Kasvattajana olen havainnut, että nämä samat koirat ovat usein myös parhaita emiä omille pennuilleen. Kyse on loppujen lopuksi oksitosiinin erityksestä ja sen poikkeuksellisen suuresta määrästä koiralla. Näillä koirilla on mistä antaa läheisyyttä ja ne se sitä itsekin kaipaavat. Koirat valmistuvat eri ikäisinä terapiakoiriksi. Uskomattominta on, että jotkut yksilöt ovat suorastaan synnynnäisiä terapeutteja. Suuri osa taas valmistuu terapiakoiriksi hiljalleen, kun niiden oma luonne kypsyy ja kehittyy. Monesta koirasta ei ole työhön lainkaan. Oleellinen ominaisuus on koiran hermojen hallinta ja luotettavuus.

Parhaimmillaan terapiakoira saa paljon hyvää aikaan. Bertta on hommassa mestari.

Bertta kehrää

Koiran omistaja ja ohjaaja voi tartuttaa innostusta

Omistajana toimivan koiran ohjaajan ja koiran suhde ovat myös asioita, jotka voivat olla opettavia kokemuksia ihmisille. Vuosien varrella monille nuorille on ollut vapauttavaa ja ihailua herättävää nähdä kuinka toimiva voi ihmisen ja koiran suhde olla. Koirien tottelevaisuus ja kunnioitus omistajaansa kohtaan herättävät myös tunteita ja ajatuksia. Kymmenet ja taas kymment nuoret ovat päättäneet itse hankkia aikuisena koiran. Näin ovat jo monet tehneetkin. Upeita hetkiä ovat ne, kun mahdollisesti syrjäytymisvaarassa oleva nuori ilmoittaa. “Minä aion hankkia työpaikan ja oman pihan aikuisena, että minäkin voin hankkia ison koiran.” Toimiminen koiran kanssa ihmisten keskellä voi opettaa ja tuottaa uusia ulottuvuuksia onnellisuudesta. Se on tärkeä asia. Koira innostaa myös liikkumaan. Monilla meistä on oma terapiakoira oman olohuoneen nurkassa, joka saa meidät liikkeelle. Koira innostaa myös liikkumaan luonnossa. Omassa työssäni helpoin ja innostavin tapa saada nuoret pitkillekin retkille luontoon säässä kuin säässä on ottaa koirat mukaan. Koira syventää myös näin helposti ihmisen luontosuhdetta ja motivoi ihmisiäkin liikkumaan. Tätä kannattaa hyödyntää.

Tässä olemme retkellä luokan kanssa ja oppijat pyysivät saada ottaa kuvan onnellisesta hetkestä open, Demionin ja Ursulan kesken.

Retki luokan kanssa syyskuu 2013 051

Koiran kanssa työn tekeminen on antoisaa

Minä rakastan työtäni ja olen hyvin etuoikeutettu, kun saan hyödyntää koiriani työssä luontevasti erilaisissa tilanteissa. Koirien käyttö terapeutteina on lisääntynyt runsaasti maailmalla. Myös koiran ohjaaja ja omistaja saa tätä kautta lisää mielekkyyttä toimintaansa. Vanhustyössä koiria on käytetty pitkään. Koiria on viety laitoksiin ja myös nuorten kanssa koiria hyödynnetään entistä enemmän. Näin pitää tehdäkin. Me koiraihmiset tiedämme miten paljon koirilla on antaa. Me koiranomistajat olemme tienneet ikämme, miten mahtavia eläimiä koirat ovat. Terapiakoirat kulkevat rinnallamme koko elämän, vaikka emme itse ole koirista välttämättä tätä ominaisuutta tiedostaneet. Omat koiramme ovat terapiakoiria meille ja on ilo jakaa tätä hyvää myös muille.

Lämpöä ja lepoa Lauran kanssa.

Laura ja lepo

Facebook Comments