Koiran kasvatuksessa ja jalostuksessa on yksi termi, joka ärsyttää minua (väärin)käytettynä enemmän kuin mikään. Se on: “Mutta kun koiralla tai yhdistelmällä on hyvä sukutaulu.” Lausahduksen alun mutta, kertoo yleensä, että siihen se sitten jäikin. Harrastajat käyttävät nimitystä hyvä sukutaulu hyvin usein väärin tai ainakin sen lausumiseen liittyy suuri vaara. Mitä kannattaa huomioida ja pohtia syvällisesti, kun viittaa sukutauluun koiran kasvatuksessa? Mitä oikeastaan on hyvä sukutaulu?

Vanhemmilla on se suurin merkitys

Ensimmäisenä pitää koiria kasvattaessa ja jalostaessa pitää mielessä, että vanhempien ominaisuudet ja laatu ovat se ehdottomasti tärkein asia. Muista nartulla on luonteensa puolesta vielä keskeisempi merkitys, koska se hoitaa ja leimaa pennut. Hyvä ja tuloksiin pääsevä kasvattaja tietää, mitä koiria käyttää jalostukseen ja mitä ei. Taidokkaalla kasvattajalla on kyky valita korkeatasoisia yksilöitä siitokseen. Huono ja kelvoton koira ei ole jalostuskoira, eikä siinä hyvä sukutaulu auta. Lähtökohtaisesti kaikilla hyvän kasvattajan kasvattamilla koirillahan on hyvä sukutaulu. Sen pitäisi olla itsestään selvää, eihän kukaan kasvattaja halua tuottaa huonoja sukutauluja. Miksi sitten huono koira olisi jalostuskäytön arvoinen hyvän sukutaulunsa takia? Hyvä sukutaulu syntyy, kun siitokseen käytetään sukupolvien ajan tasokkaita koiria. Suurenmoinen rotunsa edustaja ja hieno koira on hieno, vaikka sen sukutaulu olisi omasta mielestäsi surkea. Mieti seuraavalla kerralla, kun tyrmäät tällaisen koiran jalostuskäytön vetoamalla sen huonoon sukutauluun.

Hyvä sukutaulut voivat terrorisoida rotuja

Valitettavasti puhdasrotuisten koirien jalostusta ovat suorastaan terrorisoineet koirat, joita on käytetty siitokseen hyvän sukutaulunsa takia. Liian usein hyvä sukutaulu näet tarkoittaa ajattelemattoman kasvattajan suussa, että sukutaulusta löytyy joku tai jokunen todella ansioitunut rotunsa edustaja. Näin on syntynyt matador uroksien kautta matador sukutauluja. Hyvin monet kasvattajat ovat olleet asiasta samaa mieltä ja pian nuo samat koirat löytyvätkin “jokaisen koiran sukutaulusta.”

Vielä pahempaa vahinkoa kasvatuksessa saavat aikaan heikot yksilöt, joilla on suuria puutteita luonteessa, terveydessä tai ulkonäössä. Niitä on sitten kuitenkin käytetty siitokseen, koska niillä on hyvä sukutaulu. Juuri nämä yksilöt sitten pilaavat hyviä sukutauluja. Muista aina: Ei oikeastaan ole olemassakaan puhdasrotuista koiraa, jonka takaa ei joku tähti löytyisi. Muistakaa varoa, jos joudutte perustelemaan yksilön jalostuskäyttöä sanomalla: “Mutta koiralla on todella hyvä sukutaulu.” Jotain on yleensä silloin pielessä, jos etuliitteenä on mutta. Mieti vielä kerran, mitkä ovat koiran omat ansiot. Se on aina kasvatuksen perusta.

Sukutauluilla on paljon merkitystä

Sukutaululla on valtava merkitys ja siihen kannattaa panostaa. Mitä hyvä sukutaulu tarkoittaa? Sellainen syntyy, kun kasvattaja ja kasvattajat ovat sukupolvien ajan käyttäneet siitokseen korkeatasoisia rotunsa edustajia. Koirat ovat mahdollisimman terveitä, vahva luonteisia, käyttökelpoisia ja kauniin rotutyypillisen näköisiä yksilöitä. Näitä koiria toisiinsa monipuolisesti ja ajatuksella yhdistäen syntyy hyvä sukutaulu. Nämä linjat ja suvut ovat usein tunnettuja rodussaan. Muista arvostaa ja kunnioittaa kasvattajien erilaisia painotuksia sekä näkemyksiä rodusta.

SIlti ei koskaan saa unohtaa, että kaikkein parhaitenkin luotu sukutaulu tuottaa epäkelpoja yksilöitä, joita osaava kasvattaja ei käytä siitokseen. Koko kasvatuksen idea on aina jatkaa jalostusta parhailla elinvoimaisimmilla yksilöillä. Taidokkaimminkin yhdistellyt sukutaulut ja yksilöt hyvillä taustoilla voivat ja tuottavatkin heikkoja yksilöitä. Koko pentue voi olla epäonnistunut. Se on aina oppimisen ja pohdiskelun paikka. Toisaalta kokonainen pentue voi olla onnistunut, joista jokaista voi käyttää siitokseen monipuolisesti muuhun yhdistäen, mielummin niin kuin yhtä ja samaa yksilö lukuisia kertoja siitokseen käyttäen.

Hyvä sukutaulu ei synny ilman riskejä

Täydellinen ulkosiitos vahvasti linjatuilla koirilla voi tuottaa ensimmäisessä sukupolvessa todella epätasaisen pentueen ja esiin tulee uusiakin ongelmia. Hyvä kasvattaja tietää, oliko pentue kokonaisuudessaan kelvoton vai oliko pentueessa kenties kuitenkin hyvä yksilö, millä kannattaa jalostusta jatkaa. Hyvän sukutaulun luominen edellyttää yleensä, jonkin uuden luomista ja kokeilua. Muuten pysytään samassa ja poljetaan helposti paikallaan.

Nykyään tätä pitkäjänteistä kokeilevaa työtä usein estävät liian tiukoiksi tai ajattelemattomasti laaditut rotujen jalostuskäytön erilaiset rajat. Pentueen elinvoimaisimmalla yksillöllä näet voi olla sattumalta esimerkiksi C tai D:n lonkat. Osaava kasvattaja osaa arvioida, voiko ja pitäisikö tällä yksilöllä kuitenkin jatkaa jalostusta. Kasvattajat on vedetty samalle viivalle, vaikka kasvattajien valmiudet sekä osaaminen sekä pentueet ovat aivan eri tasoilla. Aivan liian usein jalostuskäytön rajoja laativat ne, joilla omaa kokemusta tuloksekkaasta kasvatuksesta ei ole sukupolvien ajalta. Sukupolvien tuloksekas kasvatus on kuitenkin aina koiran jalostuksessa se opettavin ja merkittävin asia.

Sukutaulun käytöstä pähkinänkuoressa

Sukutaulu on kasvatuksen ydin, mutta sen merkitys pitää ymmärtää oikein. Pähkinän kuoressa voisi sanoa. 1) Hyvä sukutaulu tarkoittaa, että koiran takana on sukupolvien ajan laadukkaita, terveitä ja elinvoimaisia koiria. Koirilla on meriittiä, hyvä terveys ja ne ovat pitkäikäisiä. 2) Hyvä sukutaulu koostuu myös yksilöistä, joita ei ole jokaisen muun rodun yksilön takana. 3) Hyvä sukutaulu on suunnitelmallisesti syntynyt kasvattajan pyrkiessä yhdistelemään omasta mielestään kaikkein korkeatasoimipia rodun yksilöitä. Kaikilla ei saisi olla samat ja sama käsitys korkeatasoisuudesta, jotta variaatio roduissa säilyy. On suotavaa, että kasvattajilla on omia erilaisia painotuksiaan asioissa.  4) Hyvä sukutaulu ei koskaan tee huonoa koiraa hyväksi. 5) Pelkkä sukutaulu ei koskaan oikeuta koiran jalostuskäyttöä. 6) Muista jokin on yleensä pielessä, kun sanot: Mutta koiralla tai yhdistelmällä on hyvä sukutaulu.

Hyvä sukutaulu on koiran kasvatuksessa periaatteessa itsestäänselvyys. Huono koira ei tule hyväksi tai jalostukseen kelpaavaksi hyvän sukutaulunsa takia. Muista pohtia, miten sanaa hyvä sukutaulu käytät ja mitä hyvä sukutauu oikeastaan tarkoittaa. 

Facebook Comments