Olen yrittänyt selittää monta kertaa, miksi skotlanninhirvikoira on niin ainutlaatuinen ja jumalainen olento. Yritän jälleen kerran kertoa tästä suurenmoisesta rodusta. Yksi asia on varma. Skotlanninhirvikoiran jumalaisen olemuksen ja sielukkuuden voi pohjimmiltaan ymmärtää vain, jos tällainen taivaallinen koira löytyy omasta kodista. Skotti on jalouden huipentuma, joka antaa itsestään eniten ja sen oleellisimman vain omistajilleen. Skotlanninhirvikoira on varmasti hienostuneisuudessaan sekä luonteenpiirteiden hioutuneisuudessa lajissaan omaa luokkaansa. Tämä ikiaikainen vanha rotu on hioutunut äärimmäisen erikoislaatuiseksi vuosisatojen saatossa. Tämä majesteettinen jalouden perikuva on voimakas, vahva, jalo ja hienostunut sekä paljon muuta samaan aikaan. Kaiken kätkeytyessä valtavan suureen harmaaseen hillittyyn ulkokuoreen. Mikä skotissa sitten on niin ainutlaatuista?

Minusta skotin jalous alkaa kuoriutua jo pentuna. Näissä raajakkaissa ja jaloissa koirissa on täysin ainutlaatuista hillittyä charmia jo pennusta  alkaen. Skotlanninhirvikoira on kehittynyt voimakkaiden saksanhirvien metsästykseen karussa ja armottomassa Skotlannin vuoristoisessa ympäristössä. Mitä se tarkoittaa? Rotu on peloton, vahva hermoinen, voimakas, äärimmäisen nopea, ajatteleva ja raju. En usko, että moni ymmärtää, mitä koiralta vaatii käydä suuren sarvipäisen ja vahvan hirven kimppuun karussa maastossa. Suuri osa koirista voisi uhitella ja räköttää hirvelle, mutta voin kertoa, että vain aniharva uskaltaisi sekä pystyisi oikeasti hyökkäämään sekä kaatamaan vahvan hirven. Väitän, että skotlanninhirvikoirista nykyisinkin suurin osa pystyisi tämän tekemään muutaman yksilön laumassa. Tämä metsästyksen muoto on nykyisin kielletty, mutta rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on säilynyt rodun perimässä. Se näkyy ja tuntuu rodussa yhä tänäpäivänä.

Tässä Sir E. Landseerin maalauksesta vuodelta 1832 paljastuu jotakin hyvin ainutlaatuista skotlanninhirvikoiran menneisyydestä. Urheus ja rohkeus olivat näille koirille elinehto selvitä haastavasta tehtävästä.

Seuraavassa hetkessä nämä armottomat, nopeat ja lujahermoiset suurenmoiset koiramaailman aristokraatit ovatkin täysin tyyniä sekä arvokkaita olentoja kodissa. Skotti on sisätiloissa yllättävän huomaamaton ja hiljainen. Aikuinen skotlanninhirvikoira on tyyni, ajatteleva ja omanarvontuontoinen sielukkuuden perikuva. Rodun silmät ja arvokas määrätietoinen katse saa polveni tärisemään. Kaunis skotin katse on jotakin täysin ainutlaatuista. Sitä määrätietoista katsetta voisi kaiketi kuvailla sanoilla tyyneys ja lempeys. Aidolle skotlanninhirvikoiralle on ominaista pidättyväisyys, skotti harkitsee ja pohtii. Se rakastaa omistajaansa ja omiaan suurella sydämellä, mutta vieraista rotu ei suuremmin innostu.

Seuraavassa hetkessä majesteettinen skotlanninhirvikoira on rakkauden ja tyyneyden perikuva. Sen sielukkaat silmät huokuvat tyyneyttä, kuten tässä Herbert Dickseen teoksessa viime vuosisadan vaihteesta. 

Skotilla on myös aivan ainutlaatuinen oma skotlantilainen huumorintajunsa. Vähäeleisesti ja välillä rajumminkin sen luonteesta paljastuu ihanan monisäikeisiä persoonallisia piirteitä vuosien karttuessa. Jokainen skotti on hyvin ainutlaatuinen oma yksilönsä. Varmaa on, että sielukkaasta koirasta paljastuu huumoria ja sitkeää jääräpäisyyttä ajan kuluessa. Ajan patina viimeistelee aina hienostuneen skotin kauniimmilleen.  Tämä rotu ei sovellu kaikille. Voidaan oikeastaan sanoa, että skotlanninhirvikoira on pitkää koirakokemusta omaavan ihmisen koira, ihmisen joka osaa arvostaa koirassa nimenomaan yksilön omaa sisäistä hiomatonta kauneutta sekä moniulotteisuutta. Tätä koiraa ei kouluteta, vaan sen kasvua tuetaan kasvamaan koiramaailman jalokiveksi.

Skotlanninhirvikoiraa ei kouluteta, vaan sen kasvua tuetaan kuoriutumaan ainutlaatuiseksi koiramaailman aristokraattiseksi jalokiveksi. Millään rodulla sielukas ilme ja olemus ei ole mielestäni niin tärkeä kuin oikealle skotille. Kuvassa Int Ch Chic Choix Dhulert Cordelia.

Rodun ulkonäkö on jotakin hyvin ainutlaatuista ja tarkoituksenmukaista. Rotu on säilynyt alkuperäisen kaltaisena ehkä vuosituhansia. Koira pystyy juoksemaan nopeasti haasteellisessa maastossa sekä on yksi nopeimpia koirarotuja. Skotlanninhirvikoira kykenee uskomattomiin loikkiin ja suunnan muutoksiin hyvin nopeasti. Rodulta löytyy voimaa ja nopeutta. Rotu on luuta ja lihasta. Koiran harmaa ja karkea turkki on äärimmäisen tarkoituksenmukainen. Se hylkii likaa ja suojaa koiraa sekä on äärimmisen helppo. Tämä harmaa ja piirroksellinen karvapeite kruunaa rodun jalon sekä kurvikkaan kaarevan sekä äärimmäisen kauniin esteettisen ulkomuodon. Linjakas jalo pää ja ilme viimeistelevät aina kooltaan suuren sekä raajakkaan esteettisen koiran. Pitkää häntää tarvitaan koko pituudelta tasapainottamaan nopeaa ja ketterää liikettä maastossa. Rodun kaikki yksityiskohdat ovat hioutuneet käyttötarkoituksen sanelemana.

Tämän kuvan minä näin koirakirjassa 1970-luvulla. Kuvan koira GB Ch Aurora of Ardkinglass teki minuun lähtemättömän vaikutuksen pikku poikana ja siitä alkoi haaveeni omistaa isona tällainen suurenmoinen koira. Olen onnellinen, että haaveesta tuli totta ja silloin en edes osannut kuvitella, että jonakin päivänä saisin kasvattaa näitä uskomattomia koiria.

Skotti on hyvin herkkä koira. Mikään rotu ei leiki skotin lailla. Skotlanninhirvikoiria on samaan aikaan raju ja herkkä. Tämä on se rotu, joka voi nukkua kahdentoista patjan päällä ja saada  selkä vaivan herneestä patjojen alla. Rotua voi kuvailla henkisesti todellakin sanalla jalo. Rotua pitää kohdella äärimmäisen hienotunteisesti, mutta samalla määrätietoisin ottein. Rotu voi puhjeta kukkaansa vain, jos se on syvästi rakastettu ja kunnioitettu. Skotlanninhirvikoira särkyy herkästi ja siksi rotua pitää kohdella äärimmäisen ymmärtävästi sekä kunnioittavasti. Rotu kehittyy hitaasti ja ihaninta rodussa on, että se vain kaunistuu iän karttuessa. Mikä on parasta, rotu yleensä elää pidempään kuin muut tämän kokoiset koirat. Rotua ei ole muutettu tai liioiteltu, vaan rotua on pyritty säilyttämään alkuperäisen kaltaisena kaikilta osin hyvin uskollisesti. Eläköön alkupeäinen vuosituhansinen alkuperäinen ja ainutlaatuinen skotlanninhirvikoira roduista ehkäpä se kaikkein majesteettisin.

Skotlanninhirvikoira on täysin aintlaatuinen muuttumaton ja majesteettinen koirarotu rotujen joukossa hyvin monestakin syystä. Kuvassa oman kasvatuksemme kantanarttu Int Ch Dita von der Oehlmuhle.

 

Facebook Comments