Elämäni yksi raskaimmista vuosista on takana. Opettajana olemisen yksi ihania puolia on, nuorten aitojen ihmisten kanssa toimimisen lisäksi pitkä kesäloma. Silloin todella voi hiljentyä ja rauhoittua. En voi kuvitella rauhoittumiseen, akkujen lataamiseen ja elämän pohdiskeluun parempaa paikkaa kuin puhtaan sekä hiljaisen erämaan keskellä oleva mökki. Se on suomalaista elämän laatua parhaimmillaan. Mökin oleellisimpia osia on ikioma rantasauna. Rantasaunaa parempaa terapeuttia ei voi olla olemassa.  En voi kyllin ylistää puhtaan ja hiljaisen rantasaunan eheyttävää vaikutusta. Missään muualla en voi olla niin sinut itseni kanssa kuin hiljaisessa yöllisessä rantasaunassa löylyjen suloisessa hiljaisuudessa.  Kokeilkaa itseenne  ja syvimpiin tuntoihinne tutustumista yksin hiljaa löylyjen suloisessa hijaisuudessa. Tänä kesänä hiljentyminen, pohdiskelu, itseensä tutustuminen ja rantasauna ovat olleet minulle korvaamattomia voiman ja hyvän olon lähteitä. Arvet ovat umpeutumassa ja syksyn lähestyessä tunnen olevani valmiina elämässä uuteen vaiheeseen. Rantasaunassa sen voi oivaltaa, elämä on niin ihanaa, mutta se elämän sekä itsensä huoltaminen on niin oleellisen tärkeää.

Saunan lämmittäminen on valmistautumista rauhoittumiseen. Lämpiämässä olevan rantasaunan kiukaan pesään puita lisätessä ihana kevyen savuinen tuoksu leviää hiljalleen lämpiävään suomalalaiseen rauhan temppeliin. Kevyt palavien puiden räiskintä syventää tunnelmaa. Hirsien ja lämpenevän pihkan tuoksu viimeistelee henkilökohtaisen nirvanan. Käveleminen laiturille, kuikan laulu ja ihanat kesäiset tuoksut saavat tunnelman niin kauniiksi. Tämän kaiken voi kokea vain suomalaisessa rantasaunassa. Se rauhoittaa ja valmistaa mieltä pohdintaan.

Aika tutustua omaan itseensä kaikessa hiljaisuudessa

Tänä kesänä en juurikaan ole jaksanut tavata ihmisiä, olen tavannut pieninä annoksina vain joitakin aivan tärkeimpiä ja rakkaimpia ihmisiä. Aikuiselle ja elämässä omaa kasvuaan tekevälle kehittyvälle ihmiselle, pysähtyminen, pohdiskelu sekä omaan muuttuvaan itseensä tutustuminen täysin puhtaan alastamona ilman mitään häiriötekijöitä on niin välttämätöntä. Tähän kaikkeen en osaa kuvitella, mitään niin sopivaa paikkaa kuin oma rantasauna kauniin hiljaisissa rantamaisemissa. Kokeilkaa ihmeessä saunoa ihan yksin täydellisessä hiljaisuudessa omaan itseenne tutustuen.

Elämän kipeistä tilanteista selviytyminen, raskaiden ratkaisujen tekeminen ja elämässä eteenpäin meneminen ottaa joskus todella lujille. Ihmisen on oltava itselleen rehellinen ja omia syviä tuntojaan on kunnioitettava. Elämässä se kaikkein tärkein asia on onnellisuus ja täysipainoinen elämä.

Elämän tärkeät kysymykset

Mitä on onnellisuus? Mitä onni tarkoittaa omassa elämässa? Mitä täysipainoinen elämä merkitsee juuri sinulle?  Vuosien ja vuosikymmenien vaihtuessa, oman elämän lipuessa eteenpäin, onni sekä onnellisuuden määreet vaihtuvat. Eri ikäisenä ja elämän eri vaiheissa täysipainoinen elämä merkitsee hyvin erilaisia asioita. Ei elämä pysy mielekkyyden raiteilla ilman aktiivista elämästä huolehtimista ja tarvittaessa on tehtävä riipaiseviakin korjausliikkeitä. Meillä on yksi elämä ja sitä ei parane tuhlata toimettomana pysyen tylsyyteen. Itse kuuluun siihen loputtoman uteliaiden, uutta oppimaan pyrkivien ja täysillä elävien joukkoon. Silloin vaihtoehtoja on vain yksi. Oppia uutta, kurkistaa uusia paikkoja sekä asioita ja elää täyttä elämää.

Tuossa tohinassa pitää silti muistaa pysähtyä, hiljentyä hetkeksi, tutustua omaan elämääsi ja miettiä, mitä sitä todella elämältä haluaa. Muista aktiivisesti rakentaa elämää onnelliseksi. Hiljenny ja ole aivan rauhassa. Vinkkinä voin sanoa, että parhaiten suomalainen tekee sen luultavasti rantasaunan hiljaisuudessa itselle sopivien suloisten löylyjen hiljaisuudessa. Saunan lauteilla muistan aikuisuuteni tärkeimpiä vinkkejä. “Älä ole vedessä ajalehtiva päämäärätön lehti, vaan huolehdi, että sinulla on peräsin. Peräsimen avulla voit ohjata elämääsä haluttuun suuntaan ja se satama on mielekäs elämä.”

Pää hellällä pellava tyynyllä, hirsien ja pihkan tuoksun keskellä lauteilla yksikseen makoillen voi itseensä tutustua paremmin kuin missään muualla.

Kriisit ovat osa elämää ja kasvua

Olet tehnyt kipeitä ratkaisuja, on pakko luopua asioista, jotka ovat olleet rakkaita sekä merkinneet hyvin paljon. Avioero on kipeä asia. Yhdessä vietetyt kaksikymmentä vuotta on ollut täyttä elämää nousuineen ja laskuineen. Tänä vuonna on itketty ja surtu. Ero on aina henkilökohtainen asia ja se ei oikeastaan kuulu muille. Eron sureminen ja läpikäynti on ottanut lujille. Samalla olen luopunut kodista, jota rakensimme myös kaksikymmentä vuotta. Tutut seinät jäivät taakse. Koiria on ollut pakko vähentää ja rakkaiden koirien vähentäminen on sattunut lujasti. Oli päiviä, joista luulin jo etten jaksa. Pimeinä talvipäivinä ajoin rakkaimpia koiria uusiin koteihin ja märillä silmillä jouduin ajamaan aina välillä tien laitaan ennen matkan jatkumista. Joskus päästäkseen elämässä eteenpäin on vain toimittava ja oltava hyvin luja. Sitä sisimmässään vain tietää, minin suuntaan peräsintä on ohjattava. Joskus avoveteen mennään tuskaisan karikon läpi ja se karikko on nyt ylitetty.

Kriittisissä elämän parantavissa murrosvaiheissa kaikesta ei aina ehdi pitää huolta täydellisesti ja sattuu lipsahduksia.  Sattuipa tänä traagisena vuonna kaksi vahinkopentuettakin elämän myllerryksessä matkojen ja eron keskellä, mutta syntyneet pienokaiset ovat maailmalla ja kaikki on hyvin. Lipsahduksia ja yksittäisiä virheitä tärkeämpää on elämän kokonaisuus sekä ihmisen pyrkimys kasvuun sekä onnellisuuteen. Sen saavutettuaan kaikilla on asiat paljon paremmin myös pitkällä tähtäimellä. Se on lopulta oikeaa rehellisyyttä itseään ja muita kohtaan.

Lupa erehtyä, väsyä ja toipua

Kävin lukuvuoden töissä ja minulla on työ, jossa hymyillään sekä kannustetaan elämän vaikeimmissa tilanteissa olevia nuoria. Hymyilin, nauroin ja kannustin lapsia työssä ollessani jokaisena päivänä. Aivan raskaimpana viikkona minun oli jäätävä sairaslomalle keskellä pimeintä talvea. Sitten oli vain jatkettava eteenpäin.  Nuoret ovat niin ihania ja näiden oppimisesta innostuneiden lasten ilosta sain uutta voimaa. Minä olen myös onnekas, koska minulla on niin mahtavia työkavereita. Saunan lauteilla olen naureskellut lukuvuoden ihanille tapahtumille ja sattumuksille.  Tajuan myös saunan lämmössä kuinka ihana inhimillinen ja arvokas työ minulla on. Tunnen siirtä suurta kiitollisuutta. Kutsumusammatissa toimiminen ei ole itsestäänselvyys. Nyt näillä hellillä lauteilla minun on lupa levätä ja lupa olla kiitollinen.

Ihmetystä minussa on herättänyt jotkut arvostelevat ja tuomitsevat ihmiset. Suurin tarve miettiä muiden asioita ja arvostella kanssaihmisiä,  on yleensä omaa tyhjyttään sekä omien ratkaisujen tekemisiä pelkäävien onnettomien ihmisten kiukku. Niin on tapahtunut nytkin.  Jyvät ovat todellakin erottuneet akanoista. Yllätyksiä ei ole, vaan juuri ne ihmiset joiden uskoinkin pysyvän tyyninä ja kypsinä ovat sellaisina pysynyeet osa arvokasta tukeaan antaen. Taas juuri ne ihmiset joiden arvelinkin tuomitsevan ja ottavan voimakkaasti kantaa, ovat juuri niin tehneet.  He tarvitsevat syyllisiä, vaikka elämässä syyllisiä ei tarvita. Tyhjä elämä on surullinen asia ja sen täyttämiseen muita arvostelemalla saa huomion pois oman elämän todellisista kipupisteistä.

Virheiden myöntäminen on avain parempaan tulevaisuuteen

Kehotankin kaikkia kanssaihmisiä istumaan ihan yksinään rantasaunaan pohtimaan oman onnellisuuden eväitä. Myönnä omassa elämässä tehdyt virheet ja harhapolut.  Pohdi korjausliikkeitä. Sauna ei tuomitse, se kuuntelee ja on hellä. Kestätkö kohdata itsesi ja kaikkein syvimmät elämän tunnot? Kokeile ihmeessä hiljaisuutta. Puhu, arvostele ja tee välillä vähän vähemmän, voit käyttää vapautuneen ajan omaan sieluun tutustuen.

Rantasauna on ollut minulle tänä kesänä arvokkaampi ystävä kuin koskaan aikaisemmin. Kiitos vakaa, hiljainen, raikas ja puhdas oma rantasauna sekä sen hiljaisen suloiset löylyt. Minä olen päässyt puhdistautumaan jälleen kerran. Olen kohdannut elämässäni tekemiäni virheitä ja niitä tekevällä ihmisellä riittää. Elämässä kehittyvälle ihmiselle omien virheiden tunnustaminen on varsin hedelmällistä.  Luovu, tee muutoksia ja käsittele surua. Naura rauhassa elämäsi edesottamuksille, hairahduksille, mahalaskuille ja elämän ihanalle humoristiselle inhimillisyydelle. Sen jälkeen olet taas valmis uuteen.

Elämällä oikea suunta

Hymyile ja ole onnellinen. Sen jälkeen oikeat asiat tapahtuvat sinulle varmasti. Elävässä elämässä kaikki ei mene aina oppikirjan mukaan. Rakastuminen ja ero sekä niiden sekava käsittely samaan aikaan, osuu kohtalon ohjaamana joskus samaan ajankohtaan.  Siitäkin on selvittävä mahdollisismman hyvin ja tein parhaani.  Se ei aina ollut riittävästi, mutta parempaankaan en pystynyt. Oikeat ihmiset tulevat luoksesi ja rakkaus on yksi elämän suurimpia rikkauksia.   Aloitan pian uuden työn erityisopettajana Yhdysvalloissa ja odotan uusia haasteita innolla. Muutan kohta uuteen kotiin, joka on täysin tyhjä. Me muutamme sinne täysin tyhjin käsin ja aloitamme kaiken aivan alusta. Olen korviani myöden rakastunut ja rantasaunan lämmössä kestän kaukorakkauden ikävää vähän paremmin. Miten kiitollinen olenkaan elämälle.

Me kaikki olemme oman elämämme ja onnellisuutemme seppiä. Valtavia lahjoja ja odottamattomia asioita tulee elämään, kun siihen olet valmis. Elämä jatkuu, olet onnellinen ja voit nauttia elämän jatkuvasti kehittyvästä ainutlaatuisuudesta. Rantasaunassa voit olla kiitollinen ihanalle elämälle ja sen arvokkaimmille lahjoille. Kiitos oma maailman paras hiljaisen puhdas rantasauna, olet eheyttänyt minut. Olen taas valmis jatkamaan elämää puhdistautuneena, hymy huulilla ja onnellisempana kuin ennen hiljaisia parantavia löylyjäsi. Elämä on taas raskaan talven jälkeen ihanaa ja olen valmis uuteen, kiitos rantasauna salainen ihana ystäväni. Muutaman päivän päästä astun elämässä uuteen vaiheeseen ja olen siihen nyt valmis. Oma ihana suloinen rantasauna on valmistanut minut Atlantin ylitykseen ja uuteen vaiheeseen elämässä. Kiitos saunani – minä olen valmis.

Kiitos maailman parhaalle terapeutille ja parantajalle omalle rantasaunalleni. 

 

 

Facebook Comments