Sofie Oksasen puhutteleva kirja antoi nimen myös tälle kirjoitukselleni , kannanotolle harrastuksemme ja kennelpolitiikan kiemuroihin. Puhdistus olisi juuri oikea sana, mitä tässä harrastuksessa niin kovasti kaivattaisiin. Ajatusten tuulettuminen ja näkökulmien raikastaminen olisi enemmän kuin paikallaan tässä rakkaassa harrastuksessa kautta koko linjan. Itse en niinkään aina ole huolissani koirien degeneraatiosta vaan harrastuksemme ilmapiirin degeneraatiosta. Tarvitaan paljon heräämisiä ja paljon uudistuksia.

Aloitetaan perusteista. Isäni tuo aina jämäkkä ja elämässä viisas mies ohjasti minua koiraharrastukseen lapsena siirtyessäni, että minun tulee olla tarkka. Isäni näet oli nähnyt koiraihmisiä ja oli kovin huolissaan tuolloin 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alussa. Hänen mielestään tässä harrastuksessa oli kovin fanaattisia ja asioistaan huonosti huolehtivia kansalaisia, jotka pyrkivät pätemään vain koirien kautta.

Isäni antoi minulle viisaan neuvon. “Muista puntaroida harrastuksenkin ihmiset aina myös harrastuksen ulkopuolisin mittarein.” Tämä on niin viisas neuvo, jonka olen aina pitänyt mielessäni. Se tarkoittaa, että vaikka harrastaja olisi kuinka taitava ohjaaja, tuomari, kasvattaja, yhdistysaktivisti jne… eli arvostettu harrastuksessaan tulee asiassa nähdä laajempi perspektiivi. Pitää myös nähdä onko ihminen laajemmin hoitanut asiansa kunnialla eli osannut hoitaa muut yhteiskunnalliset ja sosiaaliset velvoitteet. Pelkkä harrastuksessa saatu irrallinen ansio ei näet riitä mihinkään.

Mielekästä elämää elävä ihminen jolla on tasapainoinen laadukas elämä saa mielihyvää ja mielekkyyttä elämään nimenomaan hyvin hoidetun perheen, parisuhteen, työn, kodin ja laajempien sosiaalisten siteiden kautta. Isäni pyysi minua aina puntaroimaan myös näitä asioita koiraharrastajissa. Jos elämä oli laajasti kunnossa ja hyvin hoidettu, oli ja on pappa Kares sitä mieltä, että  tätä harrastajaa voi nyt kuunnella myös harrastuksen saralla.

Yksinäisillä ihmisillä, joilla ei ole lujia merkityksellisiä henkilökohtaisia ihmissuhteita on yleensä myös paljon enemmän aikaa harrastaa ja päteä. Mikäli mielekkyyttä ja menestystä ei saada opiskeluissa tai työssä voi helposti käydä niin, että ainoaksi mielekkyyden tunteeksi jää menestys koirien avulla. Ei pidä unohtaa, että usein myös ihmisten kanssa sosiaalisia vaikeuksia kohtaavat ihmiset helpommin hankkivat eläimiä täyttämään “ihmisten puutetta” kanssakäymisessään ja läheisyyden tarpeessaan. Tämä on tietysti hyväkin asia yksinäisyyden torjunnassa ja elämän laadun parantamisessa – mutta.

Olen itse katsonut harrastusta aina isäni opastaman mallin mukaan katsomalla kokonaiskuvaa kysymällä: Arvostaisinko tätä ihmistä harrastuksen ulkopuolella. Vastaus on ollut usein EI. Ei mielekkäältä tuntuva elämä johtaa usein katkeruuteen. Tämä taas johtaa pahaan oloon. Harrastukseemme on pesiytynyt liian iso joukko negatiivista energiaa pursuavia ihmisiä. Tämä paha olo näkyy harrastuksessamme niin lehdissä, rotujärjestöissä, valituksissa ja kentällä. Riveissä pyörii myös narsisteja, joille keskipisteenä olo pienessä “akvaariossa” tuo mielihyvää. Mikäs siinä olisikaan, jos ei sitten toiminnasta näy läpi toisten aliarvioiminen ja itsekeskeisyys.

Pieni puhdistus ei olisi pahitteeksi harrastuksemme, jotta negatiivisesta hengestä päästäisiin rakentavaan sekä positiiviseen henkeen. Yhdistyksissä soisi näkevän aitoa sosiaalista kyvykkyyttä, joka tarkoittaa mielekkäitä sekä hyviä ihmissuhteita laajasti yksilön elinpiirissä. Muistakaa muutos lähtee meistä. Älkää antako pahan puhumiselle, juoruille, negatiiviselle energialle, valituksille ja katkeruudelle tilaa.  Kääntäkää selkä ainaisille narisijoille ja toimikaa asioiden muuttamiseksi. Toimikaa rakentavasti, hymyilkää, nauttikaa elämästä, työstä, perheestä, koirista ja harrastamisesta niin harrastuskin on oikean näköistä.

Maailman ihanin ja monipuolisin harrastus saisi olla vielä enemmän tämän näköistä valoisaa ja positiivisessa hengessä yhdessä tekemistä. Muistakaa aina välillä ihmisiä harrastuksessa kohdatessa kysyä? Arvostaisinko tätä ihmistä harrastuksen ulkopuolle?

Positiivista ja rakentavaa viikon jatkoa….Nyt lähden luokkaretkelle ja joku koiristakin pääsee mukaan lapsia ilahduttamaan.

 

Facebook Comments