Pitkä, rentouttava ja voimaannuttava kesäloma on huomenna ohi. Olo on haikea, mutta samalla sitä puhkuu aivan uutta intoa ja liikkeelle lähdetään tulevaan syksyyn uusin voimin. Se  juuri on loman tarkoitus. Ihminen tarvitsee aikaa itselleen, lepoa, etäisyyttä arjesta ja rentoutumista arkisen uurastuksen väliin. Rutiinien katkaiseminen ja oman elämän muutokset ovat ihmiselle hyvin tervettä toimintaa. Harvalla meistä pää kestää taantumatta jatkuvaa jouten oloa. Työeämä ja arki on hyvin haastavaa meille kaikille. Minun  käsitykseni on, että kiireinen ihminen on onnekas.  Minut opetettiin kotona jo lapsena ajatukseen, että ihmisen on hyvä pitää itsensä sopivasti puuhakkaana ja mielekästä tekemistä on meillä kaikilla syytä olla sopivasti.  Minun elämässäni se tarkoittaa kiirettäkin, tiukkoja aikatauluja, paljon vaatimuksia, paljon tehtävää ja näistä palkintona on paljon hyvää. Se on rahallista korvausta, mielihyvää, palautetta, kehittymistä, venymistä, tavoitteiden saavuttamista ja sitä arjen onnea.

Lomalla sitä pitäisi pysähtyä miettimään omaa elämää. Loma katkaisee arjen ja arjesta syntyvä etäisyys saa terveesti pohtimaan, miten se arki oikein sujuu. Mitkä asiat ovat hyvin ja mihin asioihin sitä kaipaa korjausta. Lomalla keksin, missä olen arjessa onnistunut ja missä taas olen epäonnistunut. Elämäänsä ja arkea pohtiessaan sitä voi joutua kohtaamaan kipeitäkin asioita. Minun pohdintani arjesta ja elämänlaadusta ovat myös johtaneet minut löytämään arjesta asioita, joissa on korjattavaa. On suhteellisen helppo todeta, että keskivartalossa on + 10 kg painoa liikaa. Sen eteen alkaa työt maanantaina ja jouluksi se on poissa. Liikuntaa arjessani on liian vähän ja siihen on nyt tultava muutos. Koneisto on valjastettu ja pyysin ihanalta työkaveriltani apua, jonka kanssa lyömme aikatauluja lukkoon maanantaina. Tarvitsen apua ja potkimista, että liikun. Oma itsekuri ei valitettavasti nyt riitä minua liikkumaan riittävästi. Keväällä piti jo liikkua, mutta en päässyt kunnolla liikkeelle.

Loman aikana havaitsin vielä suurempiakin haasteita. Ihmisen lihakset tarvitsevat polttoainetta ja harjoitusta, liikunta ja yhdessä tekeminen tietysti lisäävät muuta mielihyvää. Aivot ovat aivan samanlainen asia kuin lihakset. Aivojen ja ajattelun edistäminen sekä huoltaminen on ihmiselle vähintäänkin yhtä tärkeää kuin fyysisyyden hoitaminen. Sanoisin sen olevan vieläkin tärkeämpää. Aivan liian usein ihminen unohtaa aivojensa kehittämisen ja rasittamisen. Minä palaan syksyllä koulun penkille töiden lomassa ja jatkan opintojani. Suomi on maailman parhaita ja suotuisimpia maita kehittyä, kouluttautua ja jatko-opiskella. Olen 50-vuotias ja aivoni tarvitsevat edelleen paljon haasteita ja haluan kehittyä sekä oppia uutta. Rintani sykkii ja Helsingin yliopistossa on syksyllä yksi innokas jatko-opiskelija lisää. Se lisää kiirettä, eikä tule olemaan helppoa, mutta palkitsee tekijänsä aivan varmasti.

Elämässä on kaikilla paljon onnistumisia ja epäonnistumisia. Lomallakin pariskunnat tappelevat ja setvivät suhdettaan, kun aikaa kerrankin on. Niin olemme tapelleet mekin, mutta nyt loma on ohi ja pöytä on huomattavasti puhtaampi lähteä puurtamaan arkea. Se on meidän tekevien ihmisten osa. Lomalla sitä oivaltaa, mitä on tehty hyvin ja missä on kompastuttu. Arkena etäisyyden otto ja nollautuminen on ajoittain vaikeaa. Ei ole aikuisen ihmisen helppo myöntää, että alkoholia kuluu arjessa hieman liikaa. Se on nolo tunne. Rehellisesti sanottuna perjantaina viinipullon jälkeen on rentoutunut olo ja arkinen viikko katkaistaan. Minulla tekeminen ja työ jatkuu usein lauantaina ja pieni rentoutus on paikallaan. Viime vuonna minulla lipsahti rentoutuminen turhan usein myös keskiviikkoon, jos tilaisuus sen salli. Etäisyyden ja arjen katkaisemisen avuksi olen pohtinut ja luultavasti keksinytkin uusia tapoja. Minulle ei pelkkä kulttuuri riitä. Adrenaliini ja kokemuksellisuus on minulle tärkeää aivan omakohtaisesti tehtynä sekä koettuna.  Syksyllä rentoutumisen lisäämiseksi yritän ottaa elämääni mukaan keilailun, kiipeämisen, luontoretket ja melonnan. Näillä mennään ja tarkoitus olisi lisätä hyvää oloa ja vähentää alkoholin käyttöä.

Loma on ihmisen parasta aikaa. Sen avulla saa kohdata oman itsensä ja läheisensä ajan kanssa. Se on todellista elämän laatuaikaa. Kaiken tämän tarkoitus on palvella hyvää ja laadukasta elämää. Onnellinen perhe ja koti on paras paikka ihmisen ja läheisten olla. Tämän huoltamisen ja hyvinvoinnin tae ainakin minulla on lepo ja loma. Päätökseni on ja pitää. Arki on isoin osa ihmisen elämää ja laadukas arki vaatii jaksamista sekä voimia. Me lomailemme tulevana vuonna kunnon irtiotoilla muutamia kertoja. Se ei aina tarvitse paljon rahaa, vaan tahtoa. Sen avulla jaksaa hyvinkin hektistä arkea ja puuhakasta elämää. Tervetuloa arki, minä olen valmis ottamaan siitä kaiken irti uusin voimin.

Ei pysy hymy kasvoilla ja olo reippaana marraskuussa, jos ei kesällä lomailla ja elämää muisteta huoltaa. Ryhtiliikkeet ja korjaukset sekä mielekkyyden hakeminen arjen keskellä on vativaa puuhaa. Loma on paras tapa ottaa etäisyyttä, tehdä muutoksia ja hoitaa myös arkea.

Lhasa sailing August 5 2014

Facebook Comments