Viime vuosien kehitys eläinlääkinnässä ei ole mielestäni kehittynyt terveeseen suuntaan. Voidaan kysyä. Onko alalle ilmestynyt toimijoita ja sijoittajia, joita tuntuu kiinnostavan tuotto pääomalle, enemmän tai vähintään, yhtä paljon kuin eläimen hyvinvointi. Hinnat alalla osin karkaavat käsistä tai hintojen nousu on ollut ainakin päätä huimaavaa. Tuntuu, että mahdollisia turhia kokeita ja toimenpiteitä tehdään enemmän ja enemmän katteen kasvattamisen toivossa. Aluksi nauroin uskomattomille tarinoille koirien hoitosuunnitelmista ja niistä maksettavista summista. Pennuilla on ollut kautta aikojen kulmahampaita, jotka ovat eri kasvun vaiheessa voineet sijoittua hieman ahtaasti. Sitten kuulin yhä useammin ja useammin, miten monimutkaisia oikomisprosesseja tai kalliita hampaiden poistoja koirille on suositeltu, vaikka kasvu on vielä kesken. Vanhana kasvattajana tiedän aika hyvin ainakin omissa roduissani, miten kulmahampaat lopulta asettuvat mainiosti koiran varttuessa kunhan hetken malttaa odottaa. Minulla on alkanut luotto eläinlääkinnän kentän joihinkin toimijoihin laskea todella rajusti. Eläinten omistajien pitää olla nykyisin tarkkana siitä kuka eläintä oikein hoitaa ja miksi.

Tuntuu todella valitettavalta, että alalta tuntuu häviävän kohtuus ja se ihan aito ensisijainen kiinnostus eläimestä voiton tavoittelun sijaan. Suomessa on vielä useita kokemusta ja kohtuutta omaavia maalaisjärjellä varustettuja eläinlääkäreitä. Toimenpiteiden hintaerot voivat olla kolminkertaisia. Valinta on meidän eläinten omistajien. Vakuuttamalla eläimet ja jos sitä kautta menetetään täysin mielenkiinto siitä, mitä olemme valmiit erilaisista hoitotoimenpiteistä maksamaan, ala kieroutuu yhä syvemmin. Samaan aikaan eläinten omistajissa on yhä enemmän lääkintään uskovia omistajia, jotka helposti ylireagoivat pieniinkin ongelmiin. Vuosikymmeniä itse koiria omistavana tiedän hyvin, miten esimerkiksi koiran leikkiessä tapahtunut pieni venähdys korjautuu lähes aivan itsestään, kun odottaa hetken ja antaa koiran ensin toipua. Ruokavaliolla tehtävät pienet muutokset auttavat usein parhaiten ruuansulatuksen ongelmiin jne. Aina ei kannata ensimmäisenä kiikuttaa koiraa eläinlääkäriin tai ainakaan alkaa kovalla arsenaalilla siellä hutkimaan.

Miettikää tarkasti millaisia eläinlääkäreitä ja klinikoita käytätte. Pohtikaa, mitä toimenpiteitä koira oikeasti tarvitsee ja pohtikaa, mikä on kohtuullinen hinta. On pelottavaa kuunnella, miten aloittelevien kasvatinomistajien koiria yritettään tuon tuosta viedä klinikoilla hoidollisesti, kuin pässiä narussa, kohti mielettömiä turhia toimenpiteitä. Kasvattajana annan kasvatinomistajille suosituksia ja pyydän tarkasti valitsemaan, mitä klinikoita he käyttävät. Valinta on meidän eläinten omistajien. Me päätämme hoitaako eläimiämme voittoa tavoittelevat pörssiyhtiöt vai joku muu. Mikäli me emme välitä, mikä motivaatio ja maine on eläimiemme hoitavien tahojen takana, ei siitä kukaan muukaan huolta kanna. Mikäli olemme valmiit maksamaan mitä tahansa, sitä meiltä pyydetään. Jos olemme valmiit mihin tahansa toimenpiteisiin ja testeihin saamansa pitää. Nyt totisesti toivon järkeä ja vastuuta myös eläinten omistajilta, jotta he tekevät vastuullisia valintoja. Muuten tulevaisuuden eläinlääkintä voi olla totisesti vinoutunutta. Minä olen valinnut boikotoinnin ja pystyn hoitamaan koirieni eläinlääkinnän silti erinomaisesti.

Eläimet ja koirat pitää hoitaa hyvin. Suomesta löytyy paljon hyviä eläinlääkäreitä, mutta tuntuu, että taloudellisten tekijöiden merkitys alalla nousee. Pörssiyhtiöille on hyvin tärkeää tuottaa myös voittoa. Välillä sitä totisesti joutuu pohtimaan alkaako se näkyä eläinlääkinnässä yhä useammin mahdollisina turhina toimenpiteinä ja ylihinnoitteluna. Eläinten omistajat tekevät valintoja ja kannattaa pohtia, kuka eläintä hoitaa.

Facebook Comments