Yorkshirenterrieri on yksi suosituimmista kääpiökoirista maailmalla. Nämä reippaat ja silkkiturkkiset kauniit koirat ovat hyvin käteviä koiria luonteensa sekä kokonsa vuoksi. Itse menetin tälle rodulle sydämen katsoessani, kun Leena ja Pekka Kaplaksen uros BIS Int Ch Deebee´s Sensation liisi BEST in SHOW 1 voittoon Helsingin Messukeskuksen voittajanäyttelyssä vuonna 1982. Noista päivistä asti on tämä rotu ollut mielessäni. Tutustuin myös ruotsalaiseen Bernice Undeniin (kennel Debonaire) ja suomalais-japanilaiseen Shinobu Nordgreniin (kennel Morpheus), jotka aina ovat kertoneet kivoja asioita rodusta. Ajattelin, että vielä jonakin päivänä minulla on yorkshirenterrieri. Iän karttuessa alkaa olla kiire, jos haaveita aikoo toteuttaa ja niinpä oli aika ryhtyä tuumasta toimeen. Vuosikymmenien aikana luonteesta on tullut minulle koirissa todella keskeinen asia ja päätin, että ulkonäön sekä terveyden lisäksi minun yorkilla luonne pitää olla kohdallaan.

Minä kasvatan koiria “täysillä” ja haluan uhrata kasvatukseeni kaiken sen osaamisen ja voimavarani, jotka minulla on käytettävissä. Olen nyt kasvattanut koiria yli kolmekymmentä vuotta ja tuloksena on yli 500 muotovaliota, yli 50 Maailman Voittaja titteliä ja reilusti yli 500 x BEST in SHOW 1 voittoa. Parasta kuitenkin on, että uskon kasvattaneeni pääosin koiria, jotka ovat vahvahermoisia ja elinvoimaisia rakastettavia rotukoiria. Yorkshirenterriereissä minulla on samat periaatteet kuin muussakin kasvatuksessani.  Intohimolla, uhrauksilla ja nöyryydellä syntyy mielestäni parhaat tulokset.

Asiat loksahtavat joskus kohdalleen kuin itsestään. Serbiassa asuu suurella sydämellä ja intohimolla yorkkeja kasvattava Nebojsa Jovanovic kennel Deilodi, joka hankki minulta lhasa apson. Ihastuin hänen yorkkeihinsa, koska ne olivat klassisia koiria upeilla luonteilla. Koirien koko, mittasuhteet, hännät ja päät ovat kohdallaan. Paras mahdollinen tapa aloittaa harrastus on aloittaa aikuisella ja “varmalla” koiralla. Minua puhutteli narttu Serb & MK Ch Deilodi O´Frufru, joka on ollut myös hyvä siitosnarttu. Fru on voittanut ryhmiä ja koirassa on paljon kauniita asioita. Fru on myös suurenmoinen sisäsiisti ja vahvahermoinen koira kotona. Pyysin saada tuoda tämän ihanan nartun luokseni Suomeen ja pitkän taivuttelun sekä ylipuhumisen jälkeen toiveeni toteutui. Frusta otettiin verikokeet ja paperit saatiin kuntoon. Niin muutti Fru luoksemme lopulta Suomeen ja kaikki on mennyt suurenmoisesti. Fru on hurmannut kaikki ympärillään täysin. Tämä itsevarma ja vahvahermoinen koira on, kuin se olisi aina elänyt meillä. Se ei ollut tottunut isoihin koiriin, mutta tämän nartun hermorakenteella mikään asia ei juuri ole ongelma.

Serb & MK Ch Deilodi O´Frufru (Ch Onyx For Long Step Of Maryon´s Home x Multi Ch Deilodi´s Lady Nasa)

Frussa on myös muita hyviä ja harvinaisiakin puolia. Tällä ihanalla nartulla on jokaikinen hammas suussa, täydellinen purenta ja hammaskiveä ei juuri muodostu. Kyynelkanavat ovat kunnossa, silmät eivät vuoda ja Fru voi juosta sekä hyppiä pihalla muiden koirien seassa ilman mitään ongelmia. Koira edustaa myös useampia sukupolvia itsesynnyttäviä elinvoimaisia narttuja. Serb & MK Ch Deilodi O´Frufru :n sukutaulu on myös mielenkiintoinen ja sukutaulussa on paljon meille vierasta uutta verta.” Frun taustoista löytyy suurenmoisia belgialaisia of Millmoor ja My Precious koiria sekä yhdysvalatalaisia Durrer koiria.

Serb & MK Ch Deilodi O´Frufru (Ch Onyx For Long Step Of Maryon´s Home x Multi Ch Deilodi´s Lady Nasa) ja Frun ihanat sielukkaat silmät sekä erittäin kaunis tan-väritys.

Olimme sopineet, että astutan Frun:n Suomessa heti seuraavasta juoksusta “parhaalla mahdollisella uroksella”. Uros oli minulle itsestään selvä valinta. Arvostelin Tanskassa erikoisnäyttelyssä yorkshirenterriereitä joitakin vuosia sitten ja kehääni astui häikäisevän hieno uros, joka oli mittasuhteiltaan ja tyypiltään upea koira. Se liikkui ja esiintyi hienosti. Pidin paljon sen päästä, erinomaisesta etuosasta ja todella hyvästä ylälinjasta. Koira oli BISS Int & Swe & DK & Fin Estugo´s As Good As It Gets ja tämä koira jäi todellakin mieleeni. Myöhemmin oli upeaa seurata, miten sen upeasta pojasta Multi BIS & BISS Int & GB & Swe & Fin Ch Debonaire´s Hold Me Now:sta tuli Ruotsin Vuoden koira ja Cruftsin voittaja. Näistä kahdesta upeasta uroksesta halusin käyttää jompaa kumpaa Frulle.

 Int & Swe & DK & Fin Estugo´s As Good As It Gets (Multi BIS & BISS Ch Estugo´s Leonidas x BISS Multi Ch Estugo´s Rosie Thorn)

Kävin Ruotsissa tutustumassa  Int & Swe & DK & Fin Estugo´s As Good As It Gets ( Multi BIS & BISS Int & GB & Spa & Cr Ch Estugo´s Leonidas x BISS Int & Spa & CR & GIB & Port CH Estugo´s Rosie Thorn) ja sen poikaan Multi BIS & BISS Int & GB & Swe & Fin Ch Debonaire´s Hold Me Now rodun legendan Bernice Undenin luona. Frulle sittenkin oikealta tuntui isä ja tähän päädyimme. Nämä koirat ovat jotenkin tehty toisilleen. Myöhemmin astutus sujui kipinöiden ja se oli juuri sellainen astutus, kun sen parhaimmillaan kuuluukin olla.  Int & Swe & DK & Fin Estugo´s As Good As It Gets on siitosuros isolla i:llä.

 Int & Swe & DK & Fin Estugo´s As Good As It Gets :n karisma ja olemus tekivät minuun suuren vaikutuksen. Siinä on reipas, rohkea ja valpas yorkki.

Uroksen isä Multi BIS & BISS Int & GB & Spa & Cr Ch Estugo´s Leonidas on todella puhutteleva ja upea yorkshirenterrieri, joka on voittanut ROP:n myös Cruftsissa. Sen sukutaulu on todella mielenkiintoinen ja sen takaa löytyy monia hyvin mielenkiintoisia koiria. Emä  BISS Int & Spa & CR & GIB & Port CH Estugo´s Rosie Thorn on todella kaunis ja hyvä etuosainen yorkshirenterrieri narttu, jolla on monia harvinaislaatuisia ominaisuuksia. Tämä narttu on myös Bernice Undenin yksi suosikeista maailmalla.

Pentueen isoisä on legendaarinen Multi BIS & BISS Int & GB & Spa & Cr Ch Estugo´s Leonidas .

Pentueen isoäiti on upea BISS Int & Spa & CR & GIB & Port CH Estugo´s Rosie Thorn.

Nyt odotamme Chic Choix:n ensimmäistä yorkshirenterrieri pentuetta ja talo on täynnä jännistystä. Fru kaipaa taukoamatta vatsan silitystä ja masu on hieman pyöristynyt. Kävimme ultrassa menneellä viikolla ja Frun mielenkiintoinen raskaus on nyt vahvistettu. Toivotaan, että saamme aikaiseksi tästä ulkosiitos yhdistelmästä vanhempien kaltaisia reippaita ja rohkeita mahdollisimman terveitä koiria, jotka olisivat ulkonäöltään saaneet hyviä asioita vanhemmiltaan.

Ihana Serb & Swe  MK Ch Deilodi O´Frufru, joka on hurmannut kaikki ympärillään ihanalla itsevarmalla olemuksellaan.

Tulevan pentueen sukutaulu yhdistelee mielenkiintoisella tavalla laadukkaita Eurooppalaisia ja Amerikkalaisia sukuja, mutta klassisia sellaisia. Tavoitteena on kasvattaa aitoja oikeita rotutyypillisiä yorkshirenterriereitä, jotka antavat paljon mahdollisuuksia tulevaisuuden harrastamiseen ja kasvatukseen.

Tuleva emä Serb & MK Ch Deilodi O´Frufru valioitui Ruotsissa juuri ennen astutusta Jiri Halosen esittämänä ja kunnostamana. 

Facebook Comments