Olin haaveillut berninpaimenkoirasta pitkään. Asiat loksahtavat usein paikalleen kuin itsestään. Olin Norjassa tuomarina ja kehäsihteerinäni oli Gro Solberg. Hän on taitava bernikasvattaja Norjasta.  Grolla oli mukanaan maailman karismaattisin berni Int Ch Enslige Evelina av Hiselfoss. Se oli siinä. Menetin sydämeni karismaattiselle ja viisaalle nartulle. Halusin tämän koiran tyttären. Noin yhdeksän vuotta sitten syntyi Bertta eli Xante Xtravaganza av Hiselfoss. Tämä ihana ja reipas pentu muutti luoksemme suojelevan äitinsä hoivista vuonna 2008. Pentu oli äitinsä tavoin synnynnäisesti karismaattinen ja arvokas olento. Tästä koirasta kasvoi jotain hyvin ainutlaatuista. Tämä koira on elävä esimerkki siitä, mitä koira voi parhaimillaan olla. Bertta osoittaa hyvin, mitä koira voi omistajilleen ja ympäristölleen merkitä. Sen avulla selvisin myös yhden elämäni vaikeimman vaiheen yli. 

Bertta oli rauhallinen, sisäsiisti ja oman arvon tunteva pentu heti luovutusikäisestä taaperosta lähtien. Bertta oli pentu ja silti siinä oli jotakin niin vanhaa sekä viisasta. Se sopeutui laumaamme hienosti ja sen elämä on ollut mutkattoman helppoa. Vuosien varrella Bertan karisma ja viisaus on kasvaneet vuosi vuodelta. Vuodet ovat tehneet tästä koirasta kotimme kuningattaren ja sen rakastavaisuus on käsittämätöntä. Se on vuosikaudet kulkenut mukanani kouluissa ja tavannut elämänsä varrella satoja lapsia. Bertta on saanut tuhansia pusuja ja se on antanut takaisin toisen mokoman. Tämä koira vaistoaa ahdistuksen tai ihmisen sisäisen tuskan. Luontaisesti tämä terapeutti tekee pieniä asioita ja synnyttää luottamusta.

Bertalla on jokin salainen avain sydämiin. Bertta on koira, johon olen voinut luottaa kaikissa tilanteissa lähes täydellisesti. Tämän bernin hermorakenne on rautaa ja se ei pienistä hätkähdä. Voin myöntää, että tämä hiljainen kuuntelija on ollut myös minulle parempi terapeutti kuin kukaan muu. Sen pää sylissä kodin kalliolla tai mökin laiturilla olen pohtinut suuria ajatuksia. Yhdessä hiljaa me tiedämme, että jokin on hullusti ja saan voimaa.  Bertta oli mukana mökillä vuosia sitten, kun voimani kerran loppuivat kokonaan. Se kokemus oli karmea ja minulle uusi. Olin loppu ja neuvoton.  Hiljaiset kaksi kuukautta mökillä ja voimat tulivat takaisin. Tähtiterapeuttini oli Bertta. Kiitos tästä hijaisesta ja niin luotettavasta korvaamattomasta avusta. Taitosi tsempata ovat käsittämättömät. Yksikään ihminen ei olisi kyennyt samaan ja pian olin taas kiinni elämässä. Kirjoitin salaisen kirjan uskollinen koira vierelläni ja se oli siinä. Tuska ja väsymys oli voitettu.

Siinä se on. Yksi maailman ihanimmista koirista Bertta.

Tämä koira on kasvattanut niin lukuisia omia koiriamme toimivaksi osaksi laumaa. Toisaalta olen oivaltanut, että jos Bertan kanssa homma ei toimi. Ei koirasta ole laumamme jäseneksi. Silloin sen yksilön paikka on ollut muualla. Tässä on alfanarttu, joka ei siedä toraa, vaan asioiden pitää sujua karismalla. Sen katse riittää. Tämä rauhaa rakastava johtajatar ei siedä häiriköitä. Asioiden pitää sujua rakkaudella ja maltillisesti, vaikka vauhtia leikeissä ja touhussa onkin.  Se on oikean bernin tapa elää.

Kotona ja mökillä Bertta seuraa elämää aina sivusta äidillisen suojelevasti. Jos kukaan laumastamme on vaarassa. Bertta auttaa varmasti. Meillä mökillä kukaan ei pääse uimaan ilman, että Bertta seuraa rantaan. Lapsia se ei halua päästä uimaan lainkaan. Jästipäisesti koira seisoo hievahtamatta lapsen edessä ja meidän mökillä lapset tarvitsevat apua uimaan päästääkseen. Meitä aikuisia se vahtii herkeämättä. Jos vedessä läikkyy tai huutaa, hyppää Bertta pelastamaan veteen laiturin päästä tai rannalta salamana. Sen pelastamisen, vahtimisen ja rakastamisen himo ovat kaikki täysin synnynnäisiä ja hyvin vahvoja ominaisuuksia.

Tämä teräsmummo ei ole elämänsä aikana syönyt ainuttakaan lääkekuuria. Sen ruokahalu on vaatimattomasti sanottuna hyvin terve. Syksyisin se osaa melkeinpä kiivetä puuhun omenoita oksistosta hakiessaan. Matami nauttii omenat matoineen poikineen. Jokainen hammas on suussa ja hammaskiveä ei ole tarvinnut poistaa koskaan. Bertta rakastaa luita.  Olen niin onnellinen, että tällaisia koiria on vielä olemassa. Vieläkin onnellisempi olen siitä, että olen saanut tällaisen koiran osaksi omaa elämää. Koira on kiinni elämässä kynsin ja hampain.

Bertta ei tarvitse hihnaa olimmepa missä tahansa. Se kuuntelee, pysyy lähellä ja on valppaana synnynäisesti. Pentuna se katosi metsään estrellanvuoristokoira Annan matkassa. Se kerta riitti opetukseksi Bertalle ja sen jälkeen se on aina ajatellut omilla aivoillaan. Vuosien varrella Bertta on kypsynyt kuin viini. Sen arvokkuus ja hienot luonteenpiirteet ovat puhjenneet täydelliseen kukkaan. Bertta  on todellakin maailman ihanin koira ja olemme niin onnekkaita, että elämäämme osui sieltä kaukaa Norjasta tämä niin monella tapaa ainutlaatuinen aarre. Tätä koiraa seuratessani ymmärrän, miksi rakastan ja kunnioitan koiria niin paljon.

Bertta ja tyttärensä Madde nauttimasta keväästä 2017. Se lämpimin ja rakastavin katse loistaa näissä silmissä. 

Facebook Comments