Olen usein hämmästellyt kiusaamista koiramaailmassa. Olen erityisopettaja ja opettanut muutamissa erinomaisissa kouluissa. Kaikissa näissä kouluissa kiusaamiseen pyritään puuttumaan rivakasti ja kiusaamista ei sallita. Olen urani aikana istunut tunteja ja taas tunteja kiusaamista selvitellen. Toimin myös vuosia verso-opettajana. Se on toimintaa, jossa nuoret itse selvittelevät ja ratkaisevat ristiriitoja koulussa vertaissovitteluna. Lapset eivät saa puhua edesvastuuttomasti toisistaan eivätkä he saa haukkua toisiaan. Miksi sitten aikuiset kiusaavat? Sen en ei pitäisi kuulua kypsien aikuisten toimintatapoihin. Koiramaailmassa kiusaamista esiintyy eri muodoissa ja pahinta on, että kiusaajat eivät useinkaan joudu edesvastuuseen vastuuttomasta käytöksestään. Aivan yhtä surullista on, että monet ajattelemattomuuttaan osallistuvat kiusaamiseen ikävien puheiden sallimisella tai edelleen levittämisellä asiaa edes sen kummemmin ajattelematta. On hyvin erikoista, että yksityisyyttäkään ei koiramaailmassa aina kunnioiteta.

Koiramaailmassa menestyneen koiran omistaja ja kasvattaja voi joutua suoranaisen vainon kohteeksi. Kilpaileminen ei saa ihmisistä aina parhaita puolia esille, mutta kilpaileminen ei koskaan oikeuta kiusaamiseen. Koiramaailmassa kiusaamisen sysää liikkeelle usein kateus. On järkyttävää, mitä kaikkea ihmiset toisistaan ja koiristaan puhuvat harrastuksen tiimellyksessä. Parhaiten menestyneet saattavat olla kuin julkista riistaa. Surullista on, että takanapäin puhuminen ja juoruilu on joskus niin arkipäiväistä ettei osallistujat itse edes ymmärrä syyllistyvänsä kiusaamiseen. Tappion jälkeen koiranäyttelyissä räävitään voittaneen esittäjän pukeutumista ja pahimmillaan jopa arvostellaan koti- ja perhe-elämää.  Ei sivistyneessä yhteiskunnassa saa puhua ihmisistä tai koirista nimillä valheita tai asioita, joiden todenperäisyydestä ei ole lainkaan todisteita. Tuomarikin saa helposti osansa. En voi ymmärtää, että koiramaailmassa mutu puheiden ja valheiden levittäminen on aivan liian tavallista. Mieti ensi kerralla, kun puhut ja kerrot tietoa toisista harrastajista sekä heidän koiristaan, että pysyt totuudessa.

Koirien kanssa harrastaminen ja kasvattaminen on usein hyvin intohimoista puuhaa. Suhtaudumme asioihin usein hyvin tunnepohjaisesti. Varsinkin nuorena aloittelijana tunne vie helposti vallan ja asiat eivät ole asioita, vaan asiat koetaan henkilökohtaisena. Erilaisten mielipiteiden ja arvojen kunnioittaminen tulee sallia. Erilaisuudestakaan ei pidä rangaista tai sulkea henkilöä mielipiteen vuoksi ulkopuolelle. Suomessa on ollut ja on vieläkin jopa rotujärjestötoimintaa, joka sulkee harrastajia ulkopuolelle. Se on kiusaamista, sillä ulkopuollelle jättäminen yhteisöllisessä toiminnassa ei ole asiallista avointa toimintaa. Ihmisillä on oikeus harrastaa koiriensa kanssa erilaisia asioita, jos se on koiralle sekä omistajalle mieluisaa ja hyväksi. En pidä kovinkaan aikuismaisena toimintana lokeroida ja syrjiä ihmisiä sen vuoksi, että he haluavat harrastaa koiriensa kanssa erilaisia asioita kuin itse.

On oikeastaan aika pelottavaa, millä nimillä koiraihmiset selkiensä takana toisiaan joskus kutsuvat. Vuosikymmenien kuluessa olen kuullut harrastajista sellaisia nimityksiä, ettei kyllä missään muualla elämässä ole ihmisiä kuullut moisilla nimillä nimitettävän. Ilkeimmät ja suulaimmat haukkujat saavat melkein sankarin ja vitsiniekan maineen. Minä tunnen huonoa omaatuntoa, kun olen nuorempana ajattelemattomuuttani osallistunut nimityksien käyttöön ja selän takana nauramiseen. Ei tätä tapahdu tai sallita työelämässä, naapurustossa tai muissa harrastuksissa, joissa olen aikaani viettänyt. Koulussakin lapset joutuvat nimittelystä edesvastuuseen hyvin nopeasti. Koiramaailmassa voit jatkaa nimittelyä vuosikymmeniä, eikä sitä pidetä edes aina kummallisena. Päinvastoin, se voi olla monesta kovinkin hauskaa.

Kiusaaminen on mielestäni liian hyväksyttyä koiramaalilmassa. Pahan puhuminen, juoruaminen, valheiden levittely, vastakkainasettelu ja kiusaaminen ei tulisi kuulua aikuisten ihmisten käytökseen. Uskon, että meistä monet voisivat katsoa peiliin ja miettiä omia toimintatapojaan allekirjoittanut mukaan lukien.  Hyvä käytös ja asiallinen harrastaminen lähtee omasta itsestä. Pidä huoli omista koirista ja harrastamisesta, älä keskity muiden tekemisiin. Pyri olemaan kannustava ja rakentava. Ole ainakin ystävällinen ja muista hyvät käytöstavat, sekään ei aina ole itsestäänselvää koiramaailmassa. Uskon aina positiivisuuteen ja hyvään. Uskon, että me koiria harrastavat ihmiset voisimme pyrkiä tekemään ryhtiliikkeen kiusaamisen kitkemiseksi pois harrastuksestamme. Jos lapset sen pystyvät tekemään, ei sen pitäisi olla vaikeaa meille aikuisillekaan. Muistakaa nauttia harrastamisesta, rakastakaa koiria ja kunnioittakaa toisia harrastajia. Ei se sen monimutkaisempaa ole. Olisi varmasti aika herätä koiramaailmassakin vihdoin kiusaamisen karsimiseen. Harrastuksestamme toki löytyy monia loistavia esimerkkejä kannustavista ja rehdeistä harrastajista. Haluan uskoa, että heitä on kuitenkin valtaosa.

Koiramaailmassa erilaisten ihmisten tulisi kunnioittaa toinen toisiaan ja muistaa käyttäytyä asiallisesti. Harrastuksen rikkaus ovat ihanat ihmiset ja heidän kanssaan syntyy harrastuksessa kultaisia muistoja. Kiusaaminen on ilmiö, jota koiraharrastuksessakaan ei tulisi sallia. Me olemme erilaisia ja saamme ajatella asioista eri tavalla, mutta kunnioitus ja reilu käytös on kaiken perusta. Tässä yksi ihana muisto ihmisistä vuosien varrelta. 

Facebook Comments