Koirankasvatus on vaikea laji. Siitä ei pitäisi silti tehdä liian vaikeaa. Jokaisen kasvattajan pitäisi muistaa, mikä on kaikkein tärkeintä koirankasvatuksessa. Siihen ei mielestäni voi olla montaa vastausta. Se ei voi olla yksi elämän osa-alue kuten pelkkä ulkonäkö, käyttöominaisuudet, luonne tai terveys. Ajatellaan itse koiraa. Tärkeintä pitäisi olla koiran onnellisuus ja hyvä elämisen arvoinen riittävän pitkä sekä helppo elämä. Koiran onnellisuus on se päämäärä, johon mielestäni kaikkien kasvattajien ja koiran omistajien tulisi pyrkiä. Onnelisuuden perusta on yhdistelmä luonnetta, terveyttä ja tasapainoista rakennetta. Kaikkein tärkein asia koiralle on kuitenkin löytää se oikea koti, jossa koira saa osakseen hyvää hoitoa, välittämistä ja virikkeellisen ympäristön.  Minkä tahansa koiran elämän osa-alueen lievä vajavaisuus voidaan kompensoida jossakin määrin, jos se koti on paras mahdollinen. Luonteen ja terveyden perusteet tulee silti olla kunnossa. 

Kasvattaja tekee tärkeää työtä kasvattaessaan mahdollisimman elinvoimaisia koiria. Siinä vahva hermorakenne ja hyvä luonne on tärkeämmässä asemassa kuin moni kasvattaja ymmärtääkään. Yhä edelleen koirien huonoista luonteista ja arkuudesta puhutaan liian vähän. Arkuus ja heikkohermoisuus laskee koiran elämänlaatua todella kokonaisvaltaisesti. Liikun paljon kentällä kouluttamassa ja tapaan satoja koiria vuosittain. Niiden joukossa on liian paljon pelokkaita ja arkoja koiria. Tunnen nuo pälyilevät ja ahdistuneet silmät, koira ei ole onnellinen, vaikka omistaja olisi kuinka rakastava. Koiran onnellisuuden ensimmäinen perusta on, että kasvattaja pyrkii kasvattamaan vahvahermoisia ja luonteeltaan tasapainoisia koiria.

Ulkonäkö ja terveys ovat samaa asiaa. Kasvattajan pyrkimys tulisi olla kasvattaa mahdollisimman tasapainoisesti rakentuneita ja terveitä koiria. Koiran terveys ei ole pelkkiä asteita, vaan se on ennen kaikkea helppoa ja hyvää elämää kotona. Allergiat, immunologiset heikkoudet ja kaikki kipu ovat asioita, jotka eniten rasittavat koiraa. Riittävästä geneettisestä variaatiosta huolehtiminen ja terveyden ylläpitäminen on kasvattajan työssä tärkeää. Vaali elinvoimaa, helppoa lisääntymistä, isoja pentueita ja helppoa elämää eläviä koiria kasvatuksessa niin olet oikeilla jäljillä.

Tärkein rooli koiran hyvän elämän rakentamisessa on löytää se paras mahdollinen koti, jossa koiralle tarjotaan onnellisen elämän perusta. Kasvatuksessa puhutaan edelleen liian vähän kodin valitsemisesta. On aivan sama kuinka terveen ja tasapainoisen pennun kasvattaja on kasvattanut, jos se joutuu huonoon kotiin. Koiran elämässä se ratkaisevin hetki on oikean kodin valitseminen. Koiran pitää saada osakseen oikeanlainen ympäristö, jossa se saa toteuttaa itseään. Koirasta huolehditaan ja sillä on riittävästi seuraa. Onnellisen koiran silmät loistavat ja se huokuu elämää. Parhaiten kasvattaja on onnistunut työssään, kun kasvatti on onnellinen ja se saa elää laadukasta elämää.

Onnellinen koira saa olla koira ja sillä on seuraa. Hyvä ruokinta sekä hoito, terveys, reipas luonne, miljöö ja seura ovat onnelisen koiran elämän perusta. Onni on kokonaisvaltainen asia, joka huokuu koirasta. Koiran onnellisuus pitäisi olla kasvatuksessa se kaikkein tärkein päämäärä. 

Facebook Comments