Koiraroduista yksi majesteettisimpia ja arvokkaimpia rotuja on ikiaikainen skotlanninhirvikoira. Chic Choix on kasvattanut rotukoiria kohta 40 vuotta. Omistamiamme tai kasvattamiamme valiota on yli 600 eri puolilla maapalloa. Tärkeintä kasvateissamme on kokonaisvaltainen koirien elinvoima, erinomainen luonne ja rotutyypillinen tasapainoinen ulkonäkö. Olin ihastellut skotlanninhirvikoiria vuosikymmeniä ja vihdoin oli aika hankkia upea kantanarttu Saksasta. Ystäviltämme saimme todellisen aarteen Int & Multi Ch Dita von der Oehlmuhle. Se astutettiin kerran suunnattoman komealla englannintuonnilla Int & Multi Ch Kilbourne Harvest Moon. Tuosta ihanasta pentueesta lähti kasvatuksemme skoteissa liikkeelle.  Vuodet skotlanninhirvikoirien parissa ovat olleet suunnattoman mielenkiintoisia ja opettavaisia. Nyt on aika siirtyä taas kasvatuksessa eteenpäin ja on seuraavan todella mielenkiintoisen pentueen aika. 

Skottikasvatuksemme upea kantanarttu Int & Multi Ch Dita von der Oehlmuhle oli klassinen ja arvokas narttu

Isäksi alukuvuoden 2020 pentueelle on valittu ensimmäisestä pentueesta oleva suunnattoman karismaattinen ja tasapainoinen uros  BEST in SHOW ja Erikoisnäyttelyn BEST in SHOW voittaja Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Hung & Est & LV & Lit Ch, MV-2017, NordW-2012-2013-2014-2016 Chic Choix Dhulert Arathorn (Int & Multi Ch Kilbourne Harvest Moon x Int & Multi Ch Dita von der Oehlmuhle). Tässä ihanassa A-pentueessamme on 6 muotovaliota, joista 5on  kansainvälistävaliota. Pentue on ollut hyvin elinvoimainen ja reipas. Koirat ovat jo veteraaneja ja pentueen uroksien kruunu “Hamish” on jo veteraani. Tämä karismaattinen skotti on vieläkin hienossa kunnossa ja voittanut veteraani BEST in SHOW voittoja. Olemme odottaneet seitsemän vuotta, että jonakin päivänä tällä elinvoimaisella ja hienolla uroksella olisi jälkeläisiä. Nyt tämä unelma on lähempänä kuin koskaan.

BEST in SHOW ja Erikoisnäyttelyn BEST in SHOW voittaja Int & Fin & Swe & Norw & Dan & Hung & Est & LV & Lit Ch, MV-2017, NordW-2012-2013-2014-2016 Chic Choix Dhulert Arathorn (Int & Multi Ch Kilbourne Harvest Moon x Int & Multi Ch Dita von der Oehlmuhle). 

Jo seitsemän vuotta sitten eli haave, että lievästi linjasiitetylle “Hamishille” pitää löytyä hieman erisukuinen korkeatasoinen narttu. Vuosikaudet kuljin silmät auki ja mietimme sitä oikeaa narttua. Skotlanninhirvikoirissa meidän kasvatuksessa se tärkein asia on kokonaisvaltainen elinvoima. Se tarkoittaa pitkää ikää ja suuria elinvoimaisia pentueita. Toinen tärkeä asia on vahva hermorakenne. Lisäksi tärkeää on korkeatasoinen ulkonäkö, joka tarkoittaa skoteissa ainutlaatuisen arvokkaan tyylin yhdistymistä voimaan sekä nopeuteen.

Hieman erisukuista laadukasta ja suvultaan mielenkiintoista narttua saikin odottaa ja hakea. Vihdoin löytyi jotakin todella mielenkiintoista. Skotlannissa oli suurenmoinen uros, joka oli myös huippumenestynyt näyttelykoira. Koiralla on yli 20 CC Isossa-Britanniassa GB CH Cotherstone Shot and Steel. Koiralla on mahtava luonne, upeat liikkeet, upea pää ja aivan suurenmoinen etuosa. Tämä hieno koira on yksi ihanteitani rodussa.

GB CH Cotherstone Shot and Steel on upea skotlanninhirvikoira, jossa on voimaa ja tyyliä

Sain kuulla, että GB CH Cotherstone Shot and Steel täyssiskon Cotherstone Take Silk tytär Cotherstone Fantoosh aiotaan astuttaa suoraan GB CH Cotherstone Shot and Steel pojalla GB CH Kaleginy The Foresterilla. Se oli pentue, jota ei voinut vastustaa. Penue oli linjasiitos yhteen Ison-Britannian hienoimpaan pentueeseen viime vuosikymmeninä.  Uskon kasvatuksessa nimenomaan siihen, että linjataan onnistuneeseen pentueeseen yksittäisen koiran asemasta. Päätin, että jos tuosta pentueesta päältä saa valita mieleisensä nartun olisi se vihdoinkin se tehty narttu “Hamishille.”

GB CH Kaleginy The Forester on komea ja klassinen voimaa sekä tyyliä omaava skotlanninhirvikoira uros.

Isohko pentue syntyi ja narttuja oli useampi. Yksi narttu iski heti silmääni. Sillä oli ihana pää, pennulla oli suurenmoinen etuosa ja koirassa oli voimaa sekä liikettä. Niinpä saimme suureksi onneksemme pentueesta Suomeen hankittua tämän ihanan Cotherstone Hazel Burnin eli  kotoisasti “Hazelin.” Koira on myös luonteeltaan aivan suurenmoinen ja vahvahermoinen veijari, jolla on aina kujeet mielessä. “Hazel” on ollut hyvin menestynyt ja sillä on sertejä jo monesta maasta sekä cacibejakin kasassa. “Hazel” täytti nyt kaksi vuotta ja voi metsästää viimeistä sertiään ja sen jälkeen toivon mukaan valioitua lukuisissa maissa. “Hazel” on jo nuoresta iästään huolimatta voittanut ryhmän.

Cotherstone Hazel Burn on aivan ihana skotlanninhirvikoira narttu, joka on juuri sitä mitä skotlannintuonniltamme halusimme. Koiralla on suurenmoinen etuosa, kaunis pää, ihana rintakehä, upea turkki ja tasapainoiset liikkeet. Koirassa on voimaa ja tyyliä. 

“Hazel” on tarkoitus astuttaa seuraavasta juoksusta  Suomessa “Hamishilla” ja odotamme tätä pentuetta suurella mielenkiinnolla. Saamme yhdistää kaksi koiraa, jotka on alusta asti suunniteltu toisilleen. Koirien uskomattomat luonteet ja sukutaulu pitäisi varmistaa, että koirilla luonteet pitäisi todellakin olla kohdallaan. Ulkonäöllisesti ja sukutaulullisesti pentue on hyvin mielenkiintoinen. Odotettavissa on hyvin ainutlaatuinen sukutaulu ja yhdistelmä. Odotamme tyypikkäitä skotlanninhirvikoiria, jotka kykenisivät alkuperäiseen tarkoitukseensa eli hirven metsästykseen Skotlannissa haastavassa maastossa. Nämä ovat koiria joilla on äärimmäisen vahva hermorakenne, voimaa, tyyliä ja nopeutta. Nämä ainutlaatuiset vuosisataiset aristokraattiset koirat ovat ehdotonta koiramaailman aatelia. Odotamme innolla, että saisimme keväällä aikaiseksi ainutlaatuisia skottipentuja.

Cotherstone Hazel Burn on ihana ja menestynyt narttu, joka on jo voittanut ryhmänkin nuoresta iästään huolimatta. Koiralla on aivan erinomainen etuosa ja kaiken kruunaa uskomaton ihana luonne

Mahdollisesta pentueesta voi tiedustella:

Susanna Gerkman-Hiltunen, Vihti, Suomi : p. 0400 – 416 970

Juha O. Kares + 1 – 919 – 530 08 22  ( aikaero – 7 h) , Durham; Yhdysvallat tai juha@chicchoix.com

Facebook Comments