Hans Lehtinen & Juha Kares

Löwchen

FCI: n 11.9.1995 hyväksymän rotumääritelmän mukainen.
Käännös SKL-FKK:n hyväksymä 26.5.1997.

Käyttötarkoitus: Seurakoira.

'Les Jeunes' - Young women with a letter

Kuvat (ylhäällä): Francisco de Goya (n. 1812-14)
Tyypillinen löwchen, vankka terverakenteinen liioittelematon koira.

Löwchen eli pieni leijonakoira on vuosisatoja vanha seurakoira, jolla ei ole ollut mitään erityistä käyttötarkoitusta. Löwchen on yksi maailman vanhimpia seurakoiria rotuja. Alunperin Löwchen on elänyt myös hyvin itsenäisesti Välimeren saarilla, kerjäten ja varastellen ruokaansa, kuten vielä eräillä eristäytyneillä saarilla Itäisellä Välimerellä maatiaiskantoina vielä 1980 luvulle saakka. Koira on näin ollen varsin terverakenteinen liioittelematon ketterä koira, joka tuli ja tulee selviytyä monenlaisista tilanteista: hyppiä, varastaa, paeta jne. Koirat levisivät laivojen mukana jo foiniakialaisten mukana kaikkialle Välimeren alueelle. Löwcheniä voidaankin pitää bichon rotujen kantamuotona.

Vaikka kyseessä on puhtaasti seurakoira pitää ehdottomasti muistaa, että olosuhteet vuosisatoja sitten olivat paljon kovemmat ja ankeammat kuin nykyään. Niinpä koirien tuli selvitä kylmissä ,kolkoissa olosuhteissakin ja olla ketteriä, vankkoja koiria selviytyen hengissä erilaisista koettelemuksista kehittyessään ja vakiintuessaan vuosisatojen kuluessa. Vasta vakiinnuttaessaan tyyppinsä eristyneillä Välimeren saarilla koira kulkeutui Manner-Eurooppaan mm. ritarien mukana ristiretkiltä Maltalta. Vasta tällöin koirat pääsivät nauttimaan helpommista elin olosuhteista, hovien yltäkylläisyydestä, ruuan hankinnan helppoudesta ja lämmöstä.

Löwcheniä ei tule sekoittaa myöhempiin kääpiökoiriin, jotka nimenomaan jalostettiin yltäkylläisissä olosuhteissa mm. aateliston ja kuninkaallisten toimesta. Nämä koirat saattoivat olla liioitellun pieniä, kevyitä, ne eivät tarvinneet pohjavillaa jne. Löwchen on ajallisesti ja kulttuurihistoriallisesti aivan toisenlaisissa olosuhteissa kehittynyt koira. Löwchen syntyi ja kehittyi ikään kuin itsestään niukoissa olosuhteissa ja on ensimmäisiä Eurooppalaisia kääpiökoiria. Ehdoton edellytys koiran syntymiselle ja säilymiselle oli tietty liioittelematon vankka maatiaismainen rakenne, voima, luonteen nokkeluus ja kaikenomainen terverakenteisuus.

Knight and foot soldier

Kuva (ylhäällä): Albrecht Dürer (noin 1496-97)
Löwchen levisi Eurooppaan mm. ritarien mukana. Ajatelkaa kääpiökoiraa, joka kulki hevosten jaloissa tuhansia kilometrejä. Tällöin ymmärtää miten kyseessä on voimakas, jäntevä, liioittelematon koira. Perinteinen nykyisin ajateltu kääpiökoira ei olisi saattanut kulkeutua satoja ja taas satoja kilometrejä ritarien mukana. Löwchen terve maatiaiskääpiökoira selviytyi tästä ja levisi Manner-Eurooppaan.

Netherlandish household

Kuva (ylhäällä): Gillis Mostaert (1534-1598)
Vielä Manner-Eurooppaan levittyyänkin löwchen eli paitsi hoveissa myös ”rahvaan” keskuudessa. Löwchen saattoi elää omaa elämäänsä kuten ennenkin kerjäten ja varastellen ruokaansa. Tässä upea esimerkki Hollannista; Gillis Mostaertin (1534-1598)maalauksessa hollantilaisesta taloudesta.

Yleisvaikutelma: Pieni, älykäs, ystävällinen ja vilkas koira, joka näiden ominaisuuksiensa ansiosta soveltuu hyvin seurakoiraksi. Se muistuttaa pientä leijonaa, sillä rungon karvapeite on perinteisessä villakoiran leikkauksessa ja hännän karva on leikattu lukuunottamatta hännän päätä.

Parhaan kuvan koirasta saa edellisistä maalauksista. Tarkoituksenamme on säilyttää tämä maailman vanhinmpia ja ehkäpä Euroopan vanhin seura- ja kääpiökoira rotu. Oleellista rodulle on vilkkaus ja toimeliaisuus, silmiinpistävä energisyys. Muistakaa koiraa, joka alunperin tuli toimeen nokkelasti lähes omillaan ja sittemmin hurmasi hovit tempuillaan.

Koiralta vaaditaan älyä ja toimeliaisuutta sekä tämän mahdollistavaa rakennetta. Alla vielä uskomattoman upea kuva täydellisestä rotunsa edustajasta 1500-luvulta.

study done for the portrait of Anna de´Medici

Kuva (ylhäällä): Justus Sustermans (1597-1681)
Tässä se on alkuperäinen löwchen vuosisatojen takaa ja tällaisena meidän tulee rotu säilyttää.

Pää: Lyhyt.
Kallo-osa: Melko leveä.
Kirsu: Väriltään musta, suoraan kuononselän jatkeena.
Silmät: Pyöreät, suuret, älykäsilmeiset ja tummat.
Korvat: Riippuvat, pitkät ja runsashapsuiset.

Löwchenin pää on lyhyt. Löwchenin korvat ovat kiinnittyneet noin silmien tasolle. Lyhyt pää muodostuu löwchenille tyypillisestä kallon mittasuhteista: Kallon leveys on suunnilleen sama kuin kuonon pituus. Vastaavasti kuono on aavistuksen kalloa lyhyempi noin 3:4. Tästä muodostuu löwchenille tyypillinen lyhyt pää ja melko leveä kallo. Kallo on lähes yhtäpitkä kuin se on leveä siis n. 3:4 (kuten kuonon suhde kalloon – olihan kuono ja kallo lähes yhden mittaiset).

Silmät tulee olla pyöreät. Mantelimaisuus on rodulle suuri virhe. Löwchenien silmissä ei saa olla liioiteltua suuruutta eikä minkäänlaista korostuneisuutta tai pullosilmäisyyttä. Silmissä pitää olla uskollinen ja älykäs katse. Tutkailtaessa löwchenin päätä ja ilmettä tulee heti nähdä koira, jossa vastassa ei ole koskaan tyhjä katse. Silmien tulee olla myös ehdottoman tummat ja vaaleus on suuri virhe, pilaten oikeaa ilmettä.

Alla esimerkillinen ja täydellinen löwchenin pää ja ilme.

Runko: Lyhyt ja hyvin sopusuhtainen.

Löwchenin runko on hyvin liioittelematon ja erittäin sopusuhtainen.

Rintakehä:
Koiralla tulee olla normaali hyvin kehittynyt rintakehä, selvä normaali eturinta ja riittävä syvyys sekä rintakehän pituus. Koiran rintakehä on suhteellisen tilava, muodostuen liioittelemattomasta riittävän syvästä ja pitkästä rintakehästä. Rintakehä ei saa olla pyöreä tai litteä. Rintakehä on kauniisti kaareutuva ja riittävän syvä. Rintakehä ulottuu kyynärpäihin ja muodostaa kokonaiskorkeudesta siis noin ½.

Mittasuhteet ja rungon pituus:
Löwchenin tulee olla säästä mitattuna istuinluun kärkeen sama kuin korkeus säästä maahan. Toisin sanoen koira on kokonaiskuvana katsottuna neliöstä ulkona, koska kokonaiskuvaan lisätään vielä eturinta. Liiallinen rungon pituus tai matala raajaisuus on kuitenkin rodulle paha virhe.

Kokonaiskuvana neliön sisään mahtuva löwchen on usein väärä tyyppiä ja yleensä kevyt ja heiveröisemmin rakentunut koira kuin oikeat rotutyypilliset mittasuhteet omaava koira. Erityisesti liian lyhyillä koirilla on usein liian kevyt rintakehä, heikko eturinta ja puutteellinen massa. Ominaista löwchenille on melko vankka kuitenkin aina sopusuhtainen kokonaisuus.

Sopusuhtaisuus:
Kaikessa tulee muistaa silmiä hivelevä sopusuhtaisuus. Koira on tasapainoisesti rakentunut ja kauniissa riittävässä lihaskunnossa. Koiralle on ominaista helpot liikkeet ja koira pystyy hyppimään erittäin kevyesti. Koirassa ei oikeastaan saa olla mitään, joka pistäisi liiaksi silmään. Hyvin kehittynyt normaali rintakehä, täyteläinen liioittelematon runko, lihaksikkaat raajat, suora selkä ja normaali lihaksikas kaula. Pää on sopusoinnussa rungon kanssa. Koira liikkuu tehokkaasti ja vaivattomasti.

Alla eriomaiset mittasuhteet ja oikean rintakehän omaava narttu.

Häntä: Keskipitkä; karva leikataan lyhyeksi hännän päätä lukuunottamatta.

Ominaista niukka sanaiselle löwchenin rotumääritelmälle on myös se, mitä ei sanota. Suullisella traditiolla, runsaalla kuvallisella aineistolla on suuri merkitys myös määriteltäessä oikeaa löwcheniä.

Rotumääritelmässä ei sanota löwchenin hännän olevan selän päällä oleva, korkealle kiinnittynyt häntä.. Löwchenin häntä ei myöskään saa olla alas kiinnittynyt – vaan sille välille. Liikkeessä koira kantaa hännän selän päällä kaarella, se ei saa olla liian kippura. Hännän pää voi koskettaa selkää, näin tulee olla myös seistessä. Seistessään löwchen voi laskea hännän tai kantaa sen kevyellä kaarella, niin että korkeintaan hännänpää koskettaa selkää.

Häntä on keskipitkä ja suoraksi vedettynä ulottuu noin kintereeseen. Hännässä ei saa olla koukkua tai häntämutkia. Häntä ei saa olla myöskään rullalla kannettu.

Alla oikea rotutyypillinen häntä: Vertaa kuvaa 1500-luvun edustajaan ja huomaa miten tyyppi on hämmästyttävän yhden mukainen. Turkki on runsastunut vuosisatojen kuluessa, muuten paljon ei ole oikealle löwchenille tapahtunut.

Raajat

Eturaajat
Yleisvaikutelma: Suorat ja sirot.
Käpälät: Pienet ja pyöreät.

Takaraajat
Yleisvaikutelma: Kuten eturaajat

Löwchenin raajojen tulee olla suhteellisen sirot. Vaikka runko on normaalisti kehittynyt on raajojen luusto suhteessa runkoon kevyehkö. Tästä muodostuu löwchenille tyypillinen eleganssi. Löwchen on koira, joka liikkuu varsin kevyesti ja normaalisti hyvin kehittyneestä rungostaan huolimatta kykenee kevyisiin ja vaivattomiin hyppyihin. Eturaajojen tulee olla ehdottoman suorat.

Löwchenin käpälät ovat pienet ja pyöreät. Niillä ei saa olla pitkiä varpaita tai litteitä käpäliä.

Löwchen on normaalisti kulmautunut koira. Uusin rotumääritelmä jätti mainitsematta aikaisemmin mainitun voimakkaat takakulmaukset. Löwchen on normaalisti kulmautunut ja takaosan pitää olla ehdottomasti riittävästi kulmautunut. Oleellista on etu- ja takaosan terve sopusointu antaen mahdollisen tehokkaat ja vaivattomat liikkeet. Suorat polvi- tai kinnerkulmat ovat ehdoton virhe. Löwchen ei saa myöskään olla ylikulmautunut.

Alla hyvät tyypikkäät raajat omaava löwchen, sopusuhtaisesti kulmautunut.

Karvapeite

Karva: Melko pitkää ja aaltoilevaa, mutta ei kiharaa.
Väri: Kaikki värit, sekä yksiväriset että kirjavat, ovat sallittuja lukuunottamatta ruskean (suklaan- tai maksanruskean) eri sävyjä.

Löwchenin karvapeite ei saa olla suoraa tai kiharaa. Kuten rotumääritelmä kuvaa on turkin oltava täysin yksiselitteisesti aaltoilevaa. Turkki laskeutuu kauniisti aaltoillen pehmeästi.

Oikea turkki laskeutuu sivuille kauniisti. Vain liian lyhyt, karkea tai villava turkki voi seistä pystyssä. Rodulle ylöspäin seisova karvapeite on suuri virhe. Löwchenin karva on hienoa ja silkkistä. Rodulle ominainen runsas vaikutelma syntyy riittävästä määrästä pohjavillaa. Eräässä vaiheessa rotua alettiin myöhemmin 1900-puolivälissä trimmaamaan ikään kuin villakoiraa ja tällöin muutamat kasvattajat aloittivat trendin villakoiramaisesta kunnostamisesta. Koirat tupeerattiin pystyyn ja päähän laitettiin vieläpä topknotit. Tämä on ehdottoman väärä tapa löwchenille ja karsiutui sittemmin harrastajakunnasta. On vieläkin tuomareita, jotka luulevat tämän olevan vanha alkuperäinen tapa, vaikka kyseessä on nimenommaan myöhempi trendi, joka kuoli pois. Oikea silkkinen aaltoileva runsas karvapeite laskeutuu kauniisti, muodostaen jakauksen selän päälle. On suurta tietämättömyyttä kritisoida tällaista oikeaa karvapeitettä. Eihän aaltoileva karvapeite voi mitenkään seisoa selän päällä pystyssä.

Karvapeite on melko pitkää, mutta ei saa olla liioiteltu. Karva ei saa ulottua rungossa maahan asti. Kaikki värit ovat sallittuja kunhan pigmentti on musta. Oman väriset ruskaet pigmentit eivät ole sallittuja siis suklaan- tai maksanruskean eri sävyt.

Alla esimerkki oikeasta karvapeitteestä vuosisatojen takaa: Huomaa miten turkki laskeutuu kauniisti aaltoillen.

study done for the portrait of Anna de'Medici

Aikaisemmin kuten kuvan koiralla turkista huolehtiminen oli hankalaa ja turkkeja lyhenneltiin sieltä täältä. Varsinkin päästä lyhennettiin karvoja, jotta myös oikea ilme saatiin esille.

Nykyään turkit ovat runsaampia ja hoito on kehittynyt huomattavasti. Turkin laatu ei ole kuitenkaan muuttunut , vaan pyrkimyksenä on edelleen kauniisti laskeutuva, aaltoileva silkkinen karvapeite.

Alla nykypäivän löwchen, jolla oikea rodunomainen turkki. Huomaa miten turkki laskeutuu kauniisti ja muodostaa keveitä aaltoja.

Koko ja paino
Säkäkorkeus: 25 – 32 cm.
Paino: 4 – 8 kg.

Sopusuhtaisuus on tärkeää. Koko vaihtelee suuresti, mutta tulee pysytellä 25-32 cm. välillä. Paino vaihtelee vastaavasti 4-8 kg. välillä.

Liikkeet

Rotumääritelmä ei erikseen puhu liikkeistä, mutta se tavallaan kerrotaan yksiselitteisesti. Koira on tasapainoisesti ja sopusuhtaisesti rakentunut koira. Näinollen löwchen liikkuu varsin normaalisti eikä poikkeamia normaalista liikunnasta tule olla. Liikkeet ovat iloiset ja vapaat, heijastaen luonteen ominaisuuksia.

Liikkeiden tulee olla maatavoittavat ja kaikkialta katsottuna yhden suuntaiset. Löwchenille on ominaista iloinen esiintyminen ja esiintymisen välissä – iloiset loikkaukset ja hyppely on enemmänkin toivottava ominaisuus. Tästä voidaan nähdä koiran säilyttäneen alkuperäisen iloisen ja vilkkaan luonteensa.

Vakavana virheenä näkyy nykyään usein levottomia, holtittomia etuliikkeitä. Etuosat ovat niukasti kulmautuneita ja rintakehä erittäin kevyt. Lopputuloksena on erittäin epävakaat etuliikkeet.

Aikaisemmin näki usein myös liian leveitä takaliikkeitä, mutta tämä ongelma on nykyään paljon vähäisempi ja harvemmin nähty.

Virheet: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
Pää: Liian pitkä tai kapea kallo.
Kirsu: Lihanvärinen tai muun värinen kuin musta; ylöspäin kääntynyt.
Silmät: Pienet, mantelinmuotoiset, ulkonevat tai väriltään vaaleat; vauhko tai ilkeä ilme.
Korvat: Lyhyet; puutteelliset tai puuttuvat hapsut.
Runko: Liian pitkä, epäsuhtainen tai löysä.
Häntä: Liian pitkä tai liian lyhyt.
Raajat: Ulkokierteiset tai kaarevat
Käpälät: Litteät, pitkät tai hajavarpaiset.
Karvapeite: Liian lyhyt, suora tai kihara. Koiria, joiden karvapeitettä ei ole leikattu rotumääritelmän mukaisesti, ei voida arvostella.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

Yleisimpiä virheitä:

Pää:
Aivan liian usein löwcheneillä nähdään liian pitkiä ja kevyitä päitä. Kallossa ei ole riittävää leveyttä ja usein samoilla koirilla voi olla kevyt kapea kuono. Muistakaa verrata kuonon pituutta ja kallon leveyttä, joka siis tulisi olla yhdenmukainen.

Kirsu:
Lihanvärinen tai oman väriset ruskeat pigmentit ovat vakava virhe. Löwcheneillä nähdään myös joskus ylöspäin kääntynyttä kirsua, joka on myös paha virhe.

Silmät:
Silmissä kaikenlainen rauhattomuus on virhe. Silmissä tulee ilmetä tasapainoa ja uskollisuutta. Erityisesti liian vaaleita silmiä näkee paljon. Vaaleat silmät pilaavat ilmeen. Usein koirilla on myös mantelinmuotoisia ja/tai pieniä silmiä –nämä kulkevat usein käsi kädessä.

Korvat:
Korvat eivät saa olla liian lyhyet, jolloin korvista tulee helposti liian kevyet ja ilmavat. Aikaisemmin nähtiin löwcheneillä jopa lähes ruusukorvia. Korvissa tulee olla runsas riittävä hapsutus.

Runko:
Löwchenillä on yleisenä ongelmana liian pitkät rungot ja erityisesti pitkä lanne.Epäsuhtaisuus voi näkyä myös liian lyhyinä raajoina, joka saa koiran näyttämään suhteettoman pitkältä. Toisaalta epäsuhtaisia runkoja esiintyy myös toiseen suuntaan liian keveinä ja kokonaisuutena lyhyinä neliömäisinä kokonaisuuksina. Tällöin koirasta tulee ilmava ja sipsuttava vaikutelma. Häntä: Liian pitkä tai lyhyt häntä on virhe – tulee ulottua noin kintereeseen. Virheenä pidetään myös liian kippuraa häntää. Raajat: Kaarevat tai ulkokierteiset raajat ovat vakava virhe, mutta nitä näkee erittäin harvoin.

Käpälät:
Hajavarpaiset, litteät ja pitkät varpaat ovat vakava virhe. Tassujen tulee olla kauniin pyöreät ja riittävän korkeat.

Karvapeite:
Yleisin virhe on liian kihara karvapeite, joka on usein karhea tai villava. Ongelmana voi olla myös liian suora karvapeite, johon ei muodostu ominaisia keveitä laineita. Liian lyhyt karvapeite on myös vakava, joskin harvoin nähty virhe.

Löwchen tulee olla perinteisesti leijonaleikkauksessa. Löwchen on villakoiraa paljon vanhempi rotu, eikä perinteisessä bichon leijonaleikkauksessa etuosan karvaa millään tapaa tule muotoilla. Tassut tulee olla paljaaksi ajeltuna. Trimmaamattomia koiria ei voida arvostella.

Nykyään on yleistymässä tapa, jossa etuosan karvapeitettä on muotoiltu varsinkin vatsalinjastaan – tämä on ehdoton virhe, eikä perinteisen maltanleijonakoiran trimmaus muoto. Löwchenin tulee olla nimenomaan trimmattu perinteiseen leijona leikkaukseen.

Löwchen kaavioina ja piirroksina

Liitteenä 4 sivua oleellisia löwchenin piirteitä ja mittasuhteita.

Ensimmäisenä iso kuva oikean tyyppisestä löwchenistä.

  • Kuonon ja kallon mittasuhteet, huomio silmät ja korvat kiinnittyneet samalle tasolle. Rintakehän syvyys on 50 % kokonaiskorkeudesta ja eturaajajoen osuus 50 %. Häntä ulottuu kintereeseen

Toisena kuvana on mittasuhteiltaan erilaisia löwcheneitä.

  • Ylinnä liian lyhyt, ilmava löwchen
  • Toisena mittasuhteiltaan oikea löwchen. Säkäkorkeus on sama kuin etäisyyn istuiluun kärkeen, muodostaen neliön. Kokonaiskuvaa tarkasteltuna on koira neliöstä ulkona, koska mukaan tulee vielä säästä eteenpäin ulottuva osuum mm. selvä eturinta.
  • Kolmantena on mittasuhteiltaan pitkä löwchen

Kolmantena kuvana on ilmeeltään oikeantyyppinen löwchen.

  • Kohtisuoraan edestä katsottuna muodostaa silmät ja kirsu tasasiviusen kolmion

Neljäntenä kuvana on pään mittasuhteet sivulta.

  • Kallo on kokonaispituudesta n.58 % ja kuono vastaavasti n. 42 %. Eli kuonon tulee olla ¾ kallon pituudesta. Vastaavasti kallon leveys on sama kuin kuonon pituus (eli pää on vaina ¼ kapeampi kuin mitä se on pitkä.

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.