Talvi on alkamassa ja vesistöt jäätymässä. Alkavat pakkaset ovat varsinkin tästä syystä hengenvaarallisia koirille. Kylmät ilmat ovat muutenkin huomion arvoinen asia koirien kanssa. Me olemme aina mökkeilleet paljon ja olen oppinut muutamia asioita koirien kanssa, joilla voi välttyä jäihin putoamisen vaaroja. Kylmyys ja pimenevä aika pitää muutenkin huomioida koirien pidossa ja varsinkin pentujen kanssa. Pimeys on myös koiralle vaarallista aikaa.  Tässä vinkkejä talveen.

Seuraava menetelmä on minun käyttämäni heikon jään opetus metodi omille koirilleni. Olemme niin paljon veden äärellä, että joudun opettamaan omia koiriani jään varalle. Tehkää tämä omalla vastuulla ja tietäkää mitä teette niin homma toimii yleensä ainakin niin kauan, kun jäällä ei ole lunta. Itse olen vuosikymmeniä opettanut nuoria koiria jään vaaroista opettamalla niitä kantapaan kautta.

Opetus tapahtuu hyvin heikon jään aikaan juuri ennen kuin jää kunnolla kantaa, annan pentujen ja nuorien koirien “upota hallitusti rannassa.” Olen itse mukana ja annan nuoren pennun “tippua jäihin” silmieni ja käsieni ulottuvilla rannassa mökillä, jos ihmisen apua satutaan tarvitsemaan. Saan mökillä nuorehkon koiran myös nopeasti lämpimään, niin koira ei vilustu. Omistajan pitää olla tarkka ja tuntea, että jää on sopivan heikko. Estrella Anna ja berni Bertta olivat niin viisaita, etteivät menneet järveen,  kun hieman vaistosivat vaaraa. Varmistin niillekin asian niin, että heitin kepin laiturin viereen ja sinne hyppäsivät sekä sukelsivat hyiseen veteen Anna ja Bertta aikanaan. Tästä oppivat molemmat varomaan jäätä. Anna tuli jatkossa jäälle vain, jos se oli todella paksu tai minun seurassa. Varovaisempi ja viisaampi Bertta ei mene jäälle lainkaan opittuaan kerrasta. Edelleen 10 vuotiaana Bertta pysyy pois jäältä opittuaan aikanaan miinastani.

Monia koiria ei ole opetettu heikon jään varalle. Kaikki eivät opi “jäihin tippumisestakaan”, vaikka omista koirista kyllä valtaosa pulahtaneista ovat oppineet yhdestä kerrasta. Silloin ei auta mikään muu kuin olla todella varovainen ja huolehtia tarkasti, että nämä koirat eivät pääse vapaana jäälle. Se vaatii omistajalta talven alussa ja lopussa tarkkuutta.

Pimenevä ja kylmenevä aika on aina huomioitava tarkasti pentujen sekä uusien koirien kanssa. Niitä ei saa päästää vapaaksi tai ulkoilemaan niin että niillä on mahdollisuus karata. Varsinkin etelämpää tuleville tuonneille kylmyys voi olla järkytys. Karkuun päässyt tuonti tai koira talvella on omistajalle sekä koiralle painajainen. Ole siis nyt aivan erityisen huolellinen ja tarkka uusien tuontien ja koirien kanssa. On surullista, miten liian moni luottaa uudehkon koiran vapaaksi ennen kuin side on varmasti luotu. Älä ota näitä riskejä varsinkaan talvella.

Kylmällä pennut voivat käydä ulkona, mutta ne eivät koskaan saisi maata kylmässä maassa. Nuoren pennun saadessa virtsatietulehduksen on vaiva usein hankala ja pitkittyvä. Ole siis varovainen, että pentu ei vilustu. Myös pimeyden takia pennut voivat kadota helpommin kuin kesällä. Pimeässä eksynyt pentu pelästyy ja joutuu paniikkiin varsin helposti. Pentu taas villiintyy luonnossa varsin helposti. Talvisen pennun kanssa on siis syytä olla erityisen tarkka.

Oma lukunsa ovat pimeällä tiellä kulkevat koirat ulkoiluttajineen. Minä en kävelisi teillä nykyään enää lainkaan. Se on paras neuvo. Ihmiset keskittyvät ajaessaan puhelimeen ja siinä eivät auta itsellä tai koiralla heijastimet tai edes valot, kun voi tulla yliajetuksi. Älä ulkoile sellaisilla teillä, joissa ei ole erillistä kävely tai pyörätietä on minun neuvoni. Jos uskallat ulkoilla tiellä, käytä ainakin itselläsi ja koiralla kunnon heijastimia.

Talvessa on asioita, jotka pitää huomioida koirien kanssa. 

 

Facebook Comments