Itse koiria vuosikymmeniä kasvattaneena, pitää itseään aina välillä muistuttaa muutamista hyvin tärkeistä asioista. Kiireessä ja harrastuksen imussa voi sellaiset hyvin tärkeät perusasiat helposti unohtua. Muistuta siis itseäsi aina välillä seuraavista asioista:

  1. Muista suhteellisuuden taju. Älä ota asioita liian vakavasti, kyse on kuitenkin vain koirista. Se ei tarkoita välinpitämättömyyttä eläimistä, vaan suhteellisuuden tajun säilyttämistä.
  2. Muista huomioida puolisosi ja perheesi. Parisuhde ei onnistu ilman vaalimista ja riittävää perheesi huomioimista.
  3. Huolehdi parhaista ystävyyssuhteitasi. Pysähdy aina välilla hetkeksi ja mieti, ketkä ovat elämäsi tärkeimpiä ihmisiä ja huolehdi tärkeimmistä ystävyyssuhteista.
  4. Katso kotiasi ulkopuolisen silmin. Muista, että sinulla kävisi kotona välillä aivan tavallisia vieraita. Silloin muistaa, että toiminta kestää päivänvalon, kodissa on riittävän siistiä ja kaikilla on siellä hyvä olla.
  5. Muista levätä ja välillä irtautua koirista. Mikäli koiria on enemmän käy se voimille. Koirien kasvatus ja pito on hoivatyötä 7/7. Silloin on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja pitää välillä myös ansaittu loma.
  6. Vältä kyllästymistä. Älä rakenna elämääsi yhden kortin varaan, vaan muista, että hyvä elämä koostuu useammasta osasta. Periaatteessa hyvä nyrkkisääntö on, että elämässä olisi kolme tukijalkaa perhe-elämän, työn ja harrastuksen avulla. Muista, ettet kerää kotiisi liikaa koiria.
  7. Mitä jos olisit oma koirasi? Harrastamisen, kilpailemisen ja jalostuksen tiimellyksessä pitää aina muistaa, että jokaisella omalla koirallasi on yksi ja ainutkertainen elämä. Onhan koiran elämä pitkä ja elämisen arvoinen.
  8. Muista arvioida välillä elämän taloudellisia reunaehtoja. Kasvattajan pitää huolehtia, että talous pysyy kunnossa. Koiriin kuluu helposti liikaa rahaa ja aikaa. Huolehdi myös työstäsi. Eläkettäkin pitää kerryttää ja huolehtia myös turvatusta vanhuudesta.
  9. Huolehdi omasta terveydestä. Omasta terveydestä pitää myös huolehtia. Oma keho vaatii riittävää huolehtimista ja käy myös itse lääkärissä. Vain hyvinvoivana ihmisenä kykenet pitkällä tähtäimellä huolehtimaan myös koirista.
  10.  Kunniota muita ihmisiä ja ole kohtelias. Kasvattajankin tulee omata normaalit hyvät käytössäännöt. Kasvattaja voi olla persoonallisuus, mutta muita harrastajiakin tulisi kunnioittaa ja hyvistä käytöstavoista sekä kannustavasta palautteesta muille kannattaa muistuttaa itseään aina välillä. Varsinkin hyvät välit kasvatinomistajiin ovat menestyksekkään kasvatuksen elinehto.

Koirankasvattajan pitää olla tarkkana, että homma ei karkaa käsistä. Kasvatus jää turhan usein “kananlennoksi”, kun perusasiat ovat unohtuneet.

Facebook Comments