Koiramaailmassa kannattaa keskittyä katsomaan myös positiivisia ilmiöitä. Usein puhutaan kuin mantrana “vanhoina hyvinä aikoina.” Totta on, että jokaisessa ajassa on paljon hyvää, ikinä ei saisi unohtaa ja väheksyä kaikkea sitä hyvää, joka nykyisin vallitsee. Vietin sunnuntain Suomen havannalaisten havannankoirien koulutuspäivässä, jossa keskusteltiin erinomaisessa hengessä rotutyypistä, rodun haasteista, kehityksestä ja tulevaisuuden haasteista. Ihmiset tulivat erinomaisesti keskenään toimeen. Nuoret sekä kokeneet harrastajat mahtuivat kaikki samaan tilaan. Tässäkin on rotu, jossa oli aikamoisia riitoja rodun alkuaikoina Suomessa ja ei voi kuin ihailla nykyistä rodun tilannetta. Ei saa unohtaa, että todella monessa rodussa ja harrastamisessa nykyään on todella paljon positiivista kehitystä. Harrastukseen on tullut paljon mukaan oikein hyvin käyttäytyviä ja innostuneita nuoria hararstajia. Meidän kokeneempien harrastajien pitää antaa heille mahdollisuus ja kohdata heitä myös itse avarakatseisesti. Yhdessä olemme luomassa positiivista ja rakentavaa avointa kulttuurimuutosta koiraharrastuksessa.

On turha haikailla menneisyyteen ja etsiä menneestä vain hyviä puolia. Niitä oli toki paljon, mutta oli paljon epäkohtiakin. Ei kannata liikaa antaa vuosien kullata muistoja. Harrastajia on nyt enemmän, mutta nykyisin ei ole lainkaan sen enempää riitapukareita kuin aikaisemminkaan. Minusta tavallaan tuntuu, että monessa rodussa aivan tavalliset käytössäännöt ovat nykyisin jopa paremmin kunnioitettuja kuin aikaisemmin. Rääväsuisia ja “vain minä mentaliteetilla” harrastavia on sittenkin suhteessa koiraharrastajien määrään uskoakseni nykyisin vähemmän kuin ennen. Mielestäni myös sairauksista ja ongelmista puhuminen on nyt avoimempaa sekä vähemmän tuomitsevaa kuin ennen.

Sosiaalinen media on harrastukselle suuri haaste ja keksustelu johtaa helposti suvaitsemattomuuteen sekä hurskasteluun. Sosiaalisessa mediassa pitää oppia puhumaan sivistyneesti ja ihmisten pitäisi aina pohtia hieman, mitä kirjoitetaan. Ymmärtäminen on aina vaikeampaa kuin tuomitseminen. Se kannattaa aina muistaa. Ilman taustojen tuntemusta ei pidä olla suuna päänä huutamassa ja tuomitsemassa tapahtumia. Muutenhan sosiaalinen media on monella tapaa todella hyödyllinen asia nykyiselle koiraharrastukselle. On ihanaa, että harrastajat ympäri maailmaa voivat jakaa kokemuksiaan sekä tietoa koiristaan. Maailma on nyt Internetin ja sosiaalisen median ansiosta paljon informatiivisempi ja verkostoituneempi paikka kuin ennen. Älkää siis miettikö ensin sosiaalisen median haittailmiöitä, vaan muistakaa, mikä valtava hyöty sosiaalisesta mediasta on koiramaailmassa. Hyödyntäkää nykyajan mahdollisuuksia, tietoa ja verkostoja kasvatuksessa sekä harrastamisessa.

Uskallan väittää, että myös avoimuus ja liikkuvuuden sekä kaiken informaation nopeampi liikkuminen on parantanut koirien elämänlaatua. Verratessani 1980-luvun näkemiäni rotujen kenneleitä ja koiranpitoa on kehitys ollut huimaa. Ainakin omissa roduissani on nykyään paljon enemmän koiria, joilla on merkityksellinen elämä olivatpa ne sitten kasvattajien tai tavallisten harrastajien koiria. Koiran arvo ja ainutkertaisen elämän kunnioittaminen  on nykyisessä länsimaisessa kulttuurissa paljon arvostetumpaa kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Myös jalostuksen törkeisiin ylilyönteihin on puututtu, vaikkakin täytyy varoa, että tässä asiassa ei ammuta yli.

Asenne pitäisi olla vuorovaikutteinen ja avoin niin uusilla harrastajilla kuin vanhoillakin, jotta tapahtuu aitoa sekä arvokasta vuorovaikutusta. Molempien pitää kuunnella toisiaan, joskin nuoremmalle harrastajalle on keskeisempää pysyä kuuntelijan roolissa. Puhutaan, että nuorilla harrastajilla voi olla asennevammoja, mutta niin on monella vanhallakin harrastajalla. Kannattaa välttää stereotypiota ja ihmisten leimaamista. Kohdatkaa toisianne aidosti ja kunnioittavasti se luo aina parhaat edellytykset yhteiseen harrastamiseen. Mielestäni koiramaailmassa on paljon positiivista vuorovaikutusta eri harrastajien kesken, eri rotujen, sukupolvien ja lajien kesken.  Meillä kaikilla on yhteinen intressi. Voi vain toivoa, että positiivinen  ilmapiiri leviää ja ihmiset muistaisivat harrastaa yhdessä vähemmän ryppyotsaisesti. Viime sunnuntai ja havannankoirat olivat loistava osoitus positiivisesta kulttuurimuutoksesta.

Koiramaailmassa on paljon rakentavaa ja positiivista kehitystä, kuten tämä joukko Sukokan kasvattaja-akatemialaisia todistaa.

Facebook Comments