Koiraharrastuksessa ja rotukoirissa keskeisin asia, jonka usein unohdamme on ääretön hyvyys. Koiria avoimempia, hellyyttä pyyteetöttämmin ja iloa ympäristöönsä tuovia asioita saa todellakin hakea. Me koiraihmiset olemme usein hyvin etuoikeutettuja, emmekä sitä tahdo aina muistaa. Maapallon väestöstä vain marginaalisen pienellä ryhmällä on ollut mahdollisuus lapsesta saakka tai edes aikuisena saada nauttia koirien seurasta. Eläinrakkaus tarkoittaa yleensä, että on itse saanut niin paljon rakkautta ja hoivaa osakseen, että haluaa ja on voimavaroja sekä lämpöä jakaa välittämistä myös eläimille. Se tarkoittaa myös tiettyä elintasoa, jotta rotukoiran pitäminen edes onnistuu. Siihenkään maapallon väestöllä vain pienellä osalla on mahdollisuus. Koirat ja niillä harrarstaminen on etuoikeus. Se on hyvä kaikkien koiran omistajien pitää mielessä. Sinun on syytä olla paljosta hyvin kiitollinen, jos elämässäsi on koiria olet päässyt osaksi ainutlaatuisesta hyvästä. Suomen kaltaisessa maassa sen kovin helposti unohtaa, vaikka ei pitäisi. Me koiraihmiset olemme eläinrakkaita ihmisiä ja meidän jos kenenkään tulisi antaa saamamme hyvän kiertää. 

Se tarkoittaa koirien ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Onnellisella omistajalla on onnellinen tai onnelliset koirat. Lämpöä ja huolenpitoa annetaan koiralle. Tämä rakkauspankki huokuu lämpöä takaisin ihmiselle. Meidän koiraihmisten iloinen harrastaminen huokuu ympäristöön ja niinpä on moni ystäväpiiristämmekin hankkinut koiran. Uskon, että meidän sydämessä riittää voimavaroja huolehtia myös muista eläimistä ja luonosta yleensä. Koiraihmiset ovatkin usein aktiivisia luonnossa liikkujia ja kantavat huolta ympäristöstä ja sen tilasta.

Empaattisuus kuuluu koiran omistamiseen. Empatiaa riittää myös ihmisille. Minulle yksi ihanimpia asioita koiran omistamisessa, on mahdollisuus saattaa koirieni lämpöä myös muiden käsille. Olenpa laittanut merkille, että iso osa koiria harrastavista ystävistäni on töissä alalla, jossa ollaan jatkuvasti tekemisissä ihmisten kanssa. Ystäväpiirissäni hoiva sekä opetusalan ihmiset ovat yliedustettuna ja hyvä niin. Loputkin ovat töissä kukin alallaan, eikä koirat rajoitu mihinkään tiettyyn ammattiryhmään. Silti yhtä kaikki empaattisuus, inhimillisyys ja huumorintaju ovat asioita, jotka yleensä huokuvat koiraihmisistä. Nämä näet ovat ominaisuuksia, joita koirien kanssa jatkuvasti tarvitaan.

Koiraharrastuksen olettaisi olevan siis kaikilta osin hyvin positiivista, inhimillistä ja rakkauden täyteistä tekemistä. Kilpaileminen, eturistiriidat ja henkilökemiat harrastamisessa saavat aikaan usein tunteikkaita tilanteita ja riitojakin. Tunteet ja hyvin voimakkaat sellaiset kuuluvat myös usein koiraihmisten ominaisuuksiin. Antaa kuohua, saa sanoa ja voi kärhämöidä, mutta otetaan asiat asioina. Minäkin olen hyvin tempperamenttinen ja kilpaillullinenkin, se on inhimillistä. Tulee tehtyä asioita, joita ei pitäisi. Erehtymisen salliminen ja ristiriitojen yhdessä sopiminen ovat meille koiraihmisillekin tärkeitä ominaisuuksia. Nämä ihmiset löytävät usein itsensä yhdistystoiminnassa ja saavatkin sovitella sekä usein kuulla kunniansa. Ymmärtäminen ja sovittelu on aina vaikeampaa kuin nopea tuomitseminen. Harrastamisessa soisikin hyvyyden ja hyvyyden kiertämisen näkyvä enemmän. Sosiaalisuus on tärkeä ominaisuus yhteiskuntakelpoiselle koiralle, mutta turhan usein unohdamme vaatia tätä ominaisuutta itseltämme.

Lomalla on ollut paljon aikaa pohtia elämää. Paluu arkeen on edessä ja yhdistystoimintakin taas vilkastuu. Miten ihana harrastus nämä koirat ovatkaan. Kaikki ne ihanat koirat, tilanteet, ihmiset ja muistot ovat tehneet elämästäni todella ihanan. Se elämä on ollut pääosin täynnä niin paljon hyvää. Opitaan koirilta ja elämästämme koirien kanssa se keskeisin. Meidän tulisi pystyä antaa yksin, sekä yhdessä yhteisenä rintamana, hyvän kiertää sekä huolehtia ja puolustaa koiriamme hyvässä hengessä. Iloista ja hyvää harrastamista kaikille.

Koirissa ja koiraharrastuksessa on kyse paljolti hyvästä elämästä. Kyse on rakkaudesta, sen antamisesta ja ottamisesta. Me koiraihmiset olemme todella etuoikeutettu ihmiskunnan osa. Muistakaa välillä pysähtyä miettimään ja olemaan kiitollisia elämästä koirien kanssa. Annetaan hyvän kiertää ja myös harrastamisessa hyvän hengen soisi näkyä entistä enemmän. 

Sauna 2016 3

 

Facebook Comments