Koira on lähtökohtaisesti vaativa ja pitkäikäinen lemmikki. Koiran kasvu aikuisuuteen tapahtuu vaiheittain aivan kuten ihmiselläkin. Minusta tuntuu, että turhan monissa roduissa harrastajat ja kasvattajat mainostavat rotua “ikään kuin helppona rotuna?” Mikä ihmeen helppo? Olipa rotu mikä tahansa helppous on väärä ja virheellinen viesti uutta koiraa harkitsevalle ihmiselle.  Jokaisella koiralla on lukuisia kasvavia kynsiä, suurella osalla myös turkit, jotka vaativat työtä. Koirat myös syövät paljon ja säännöllisesti. Luonne on aivan oma lukunsa. Kasvatuksessa helppous tai koiran muuttamien luonteeltaan “tahdottomaksi nalleksi”  ei koskaan saisi olla tavoite. Kertokaa minulle hieno itsensä löytänyt tasapainoinen ihminen, jolla ei ole ollut uhmaikää tai murrosikää? Kaikkien kuuluu nämä vaiheet elää, voimakkuus vain vaihtelee sekä vanhempien valmiudet selvitä näistä vaiheista kunnialla. Koira kasvaa samalla periaatteella. On haastavampia ja vaikeampia rotuja sekä yksilöitä, mutta liian helppoa elämän ei kuulu olla yhdenkään rodun tai koiran kanssa. Taitavissa ja oikeassa käsissä koiran elämä voi olla tavallaan helppoa, mutta taitamattomassa kodissa elämä voi olla helvettiä. Uudelle harrastajalle ei koskaan kannata liiaksi mainostaa helppoutta, vaan on turvallisempi varautua haasteelliseen kasvuun, niin yhteiselo sujuu ilman suuria pettymyksiä.

Elinvoiman lisääminen ja ylläpitäminen koirissa sekä kasvatuksessa tarkoittaa automaattisesti haastavaa oikeaa koiraa. Kasvattajien tulisi pyrkiä lisäämään kasvatuksessa lähtökohtaisesti  vahvaa hermorakennetta ja välttää pehmeyttä. Jokaisella terveellä koiralla pitäisi olla jonkinlainen tarve etsiä paikkaansa laumassa/perheessä, kokeilla rajoja, tutkia reviiriä tai laajentaa sitä, vahva sukupuolivietti ja jossakin vaiheessa elämäänsä yleensä tarve testata voimiaan suhteessa ihmiseen tai toisiin koiriin. Olen suorastaan pettynyt kasvatteihini, jos ne eivät yritä jossakin vaiheessa kasvuaan näpäyttää omistajaa sormille kynsienleikkuun yhteydessä. Pennut ottavat mittaa ja se on osa vahvan persoonan kasvua. Omistaja kertoo, mikä on homman nimi ja elämä jatkuu taas normaalisti. Hienoimmat yksilöt jalostuvat upeiksi aikuisiksi koiriksi osaavissa käsissä kokeillen, itseänsä sekä viettejänsä toteuttaen ja rajansa osaavan omistajan kanssa yhdessä löytäen. Muista aina koiran kasvattamisessa, tekemisen tarjoamisessa ja aivojen ruokkimisessa ulkopuolista tukea ei ole jokapäiväisenä koulun muodossa tarjolla kuten lapsella. Vastuu kasvatuksesta on käytännössä kokonaan kodilla.  Nämä osaavat ja koirat tuntevat vastuulliset kodit, ovat minun kasvatukseni perusta. Näitä koteja ei löydy helpolla.

Yleisestäen voi sanoa, että haastavimmat ajat koiralla osuvat usein koiran nuoruuteen noin yhden ja kahden ikävuoden paikkeille. Usein silloin otetaan mittaa omistajasta tavalla tai toisella. Reippaan pennun pentuvaihe on myös täynnä menoa ja meininkiä.  Hyvä pentu kuuluu ja näkyy.   Sukupuolivietti on hyvällä koiralla aina vahva ja varsinkin urosten kohdalla se tuo arkeen haasteita, joista taitava omistaja selviää. Oikea kunnollinen aito koira, johon kasvatus ja harrastaminen perustuu, on vahva yksilö ja elinvoimainen eläin. Se pyrkii toteuttamaan itseään ja tarpeitaan, se voi tapahtua hyvin vahvasti. Pentu ja nuoruusvaiheessa osaamaton omistaja voi helposti olla koiransa kanssa pulassa. Tämä on se hetki, kun perheessä ilmenee helposti äkillistä “allergiaa”, koira “sairastutetaan”, lopetetaan tai koirasta luovutaan asian oikealla nimellä pitovaikeuskoirana. Valitettavasti  kymmenet jos eivät sadat koirat kokevat tämän kohtalon vuosittain myös Suomessa.

Minun kasvatuksessani, ja mielestäni jokaisen rodun, tavoitteena tulisi olla elinvoimaiset koirat. Elinvoimainen koira on haastava koira. Ne ovat suurenmoisia yksilöitä oikeissa ja osaavissa käsissä, mutta taitamattomissa käsissä niiden kanssa ei pärjätä. Minun tehtävä kasvattajana, kuten kaikkien kasvattajien tehtävä, on etsiä kasvateille osaavat kodit. Siellä koira saa virikkeitä ja se kasvatetaan yhteiskuntakelpoiseksi rakkaudella sekä rajoilla. Koira ei sovi kaikille ja koiria on liikaa osaamattomissa käsissä. Mitä isompi, vahvempi ja liikunnallisempi koira on, sen tarkempi kasvattajan pitää olla kotien etsimisessä kasvateilleen. Minä en ole keksinyt ainuttakaan oikotietä ison koiran elämään, niiden pitää päästä liikkumaan ja paljon. Turhan siihen on keksiä selityksiä. Iso, elinvoimainen ja terve koira kaipaa paljon liikuntaa ja tekemistä.

Muistakaa kaikki koiran hankkimista harkitsevat, että helppoa koiraa ei ole olemassakaan. Ne vaativat hoitoa, aikaa, säännöllisyyttä ja erinäisen määrän kasvatusta,koulutusta, tekemistä sekä liikuntaa. Koira on aina vahvasti läsnä elämässä ja kodissa arkena sekä sunnuntaina. Näyttelyssä, kadulla, metsässä, harrastuksen tiimellyksessä näkemäsi hieno koira on aina tulosta osaavan kasvattajan ja omistajan onnistuneesta työstä. Elinvoimainen ja reipas pentu on saanut toteuttaa itseään. Se on löytänyt ja tietää rajansa. Koira on saanut purkaa energiaansa riittävästi ja lopputuloksena on tasapainoinen ihana rakastettu koira, jonka omistajalla on ollut oikeat voimavarat kasvattaa pentunsa tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kaikki koirat tarvitsevat onnelliseksi ja tasapainoiseksi aikuiseksi koiraksi kasvaakseen kasvattajalta ja omistajalta vaivaa sekä taitoa. Koira on aina lemmikkieläimistä yksi vaativimpia, mutta oikeassa kodissa myös yksi hienoimpia perheenjäseniä. 

 

 

Facebook Comments