Koirat rakastavat ja kaipaavat toistensa seuraa. Nykyään toivon pääasiassa omienkin kasvattieni päätyvän koteihin, joissa voidaan taata koiralle lajikumppanien riittävä seura. Helpoiten se tapahtuu, kun taloudessa on kaksi tai useampi koira. Uskon monien ongelmien koirilla johtuvan yksinäisyydestä ja lajitoverien liian vähästä seurasta.

Tasapainoinen normaali koira kaipaa koiria seurakseen. Ne voivat leikkiä yhdessä ja koira ei koskaan ole niin yksinäinen, kun sillä on kaveri seuranaan. En oikein ymmärrä, eikö tätä olisi ääneen saanut sanoa. Olen itse sitä mieltä, että koiralle on optimaalisempi tilanne, kun sillä on koiria seuranaan. Koiraroduissa toki on suuriakin eroja. Toiset rodut hyötyvät enemmän toisen koiran seurasta kuin toiset.

Toki koira voi olla ainoana koirana, kun sille muutoin taataan riittävästi virikkeitä ja se saa tavata koiria muutoin. Suuri osa kasvateistani menee perheisiin joissa on koiria aikaisemmin. Minulla on silloin turvallisempi olo ja luovutan kasvattini mielummin näihin koteihin. Perhe tietää mitä koiran pitäminen tarkoittaa. Mikäli koiria on useampi, on myös yleensä niin, että koti on motivoitunut ja keskimääräistä innostuneempi koirista.

Olen luovuttanut ja luovutan edelleen koiria ainoaksi koiraksi, jos muutoin vakuutun kodin motiiveista ja innostuksesta. Joskus myös perhe aikoo hankkia toisen koiran ensimmäisen kaveriksi myöhemmin, kun ensimmäisellä on riittävästi ikää.

 

Usein on viisasta kasvattaa perheen ensimmäinen koira nuoreksi aikuiseksi, kun hankkii seuraavan koiran. Toisen koiran sosiaalistaminen ja kasvatus vaatii myös yksilöllistä työtä, ettei toisesta koirasta tule ensimmöisen “varjo”. Eli ei toisen koiran hankkiminen automaattisesti tietenkään mitään takaa.

Itse uskon ja toivon silti useimpien kasvattieni asuvan kodeissa, joilla niillä on seuranaan toinen tai toisia koiria. Koirilla on toisistaan paljon seuraa. Koirat voivat käyttää aistejaan moninaisemmin sekä harjoittaa lajityypillisiä toimintoja laumana paremmin, kuin ilman toisen koiran seuraa. Koirat kaipaavat leikkimistä keskenään ja uskon koirista kehittyvän sosiaalisesti lahjakkaampia lajityypillisiä koiria, kun elämässä on mukana toinenkin koira.

 

Olen myös itse kiireinen kasvattaja, joka on monessa mukana. Haluan kaiken ylimääräisen ajan jäävän omille koirilleni. En yksinkertaisesti enää ehdi auttaa vasta-alkajia niin paljon, kun pitäisi. Silloin on parempi, että kasvatit menevät jo asiaan vihkiytyneille ihmisille. Omien resurssien tunnistaminen ja periaatteiden noudattaminen ei voi olla negatiivinen asia.

Kasvattajilla saa olla periaatteita ja itse kunnioitan jokaisen omia tarkkaan harkittuja periaatteita. Minun yksi tarkkaan harkittu, yli 30-vuoden kokemus koirien kanssa elämisestä on, että toivon kasvattieni yleensä elävän seuranaan toinen tai toisia koiria.

Facebook Comments