Todella aktiiviselle koiraihmiselle ja kasvattajalle usein se todellinen haaste on muun elämän hoitaminen. Tiedän turhankin hyvin, mistä puhun. Omat opintoni viivästyivät pahemman kerran intensiivisen ja lähes kaiken vievän harrastukseni takia. Parisuhteseen, omaan sukuun, kotiin ja työhön koiraharrastus vaikuttaa usein uskomattomalla voimakkuudella. Monikaan harrastus ei ole näin kokonaisvaltainen kuin aktiivinen koiraharrastaminen ja erityisesti kasvattaminen. Harrastajalta ja kasvattajalta vaaditaan elämänhallinnan taitoja ja rajojen asettelua. Voidaan oikeastaan hyvällä syyllä sanoa, että koiraharrastaminen ja kasvattaminenkin on erinomainen renki, mutta huono isäntä. Kaikkien aktiiviharrastajien kannattaa välillä pysähtyä ja tarkastella asioiden mittasuhteita sekä elämän kokonaisvaltaista sujuvuutta. Innokas harrastaminen karkaa kovin helposti käsistä ja invalidisoi helposti muuta elämää.

On surullista nähdä toteutumattomia haaveita, opiskelujen kariutumista, työpaikan menettämistä, parisuhteiden rikkoutumista ja muun elämän tavoitteiden taantumista, koska harrastus vie kaiken. Ihmisellä on rajoitettu määrä energiaa, aikaa ja resursseja. Kannattaa pohtia, miten nämä voimavarat käytetään. Liian usein kaikkein innokkaimmilla koiraihmisillä ja kasvattattajilla on muussa elämässä helposti alisuoriutumista varsinkin, jos kasvatus on alkanut hyvin nuorella iällä. Itse jouduin tekemään nuoruudessa kipeän ratkaisun, jotta sain opiskeluni valmiiksi. Minun oli pakko muuttaa Helsingin keskustaan ja elää muutama vuosi vain parin koiran kanssa, jotta sain opiskeluni ja urani alulle. Sain erittäin kovaa kritiikkiä monilta harrastajilta, mutta ratkaisu oli silti ilman muuta oikea.

Koiraharrastajallakin harrastamiseen mielekyyttä, varmuutta ja jatkuvuutta tuo mielekäs työ. Työn pitäisi vielä olla luonteeltaan sellaista, että se joustaa riittävästi harrastamisen tarpeisiin. Toisaalta harrastamisenkin on joustettava työn vaatimuksiin. Ihmisellä on mielestäni hyvä olla neljä vahvaa tukijalkaa elämässä. Ne ovat perhe, opiskelu/työ tai toimeentulo, harrastaminen ja vapaa-aika (omien akkujen lataaminen).  Näiden tukijalkojen ei tarvitse olla vahvuudeltaan samanlaisia, mutta kaikkien tukijalkojen riittävästä vahvuudesta olisi huolehdittava.

Elämänhallinnan suunnittelussa on hyvä muistaa koko elämänkaari. Tiedän kovin monia ansioituneita harrastajia, jotka eivät koskaan varautuneet koiraharrastuksen intensiviteetin jatkuvaan lisääntymiseen. Se vaikuttaa perhe-elämään ja kumppanin löytymiseen tai voi johtaa siihen, että ne eivät onnistu. Puolisolta ja perheeltä vaaditaan kovin paljon joustamista, kun itse sattuu olemaan innokas koiraharrastaja. Harrastamisessa pitää muistuttaa itseään tämän tästä muiden tarpeiden huomioimisesta. Ei ole mitenkään harvinaista, että koiraharrastus, varsinkin jos kilpailuttamisen ja kasvattamisen rinnalle tulee tuomarointi sekä yhdistystyö alkavat nakertaa jaksamista työelämässä. Ei ole eritityisen harvinaista sekään, että työn ja harrastamisen yhteensovittaminen ei enää onnistu. Toisaalta kasvattajat elävät usein tässä ja nyt. Varsinkin Yhdysvalloissa huomaa, miten eläkkeen maksaminen ja vanhuuden turvaaminen on päässyt unohtumaan. Lopulta ihminen joutuu ahkeroimaan ja handlaamaan koiria viimeisille metreillä saakka, koska vanhuuden turvaaminen ja rakentaminen unohtui.

Muistakaa siis nuoret harrastajat ja kasvattajat suunnitella elämää. Asettakaa tavoitteita ja rajoja. Harrastamisen lisäksi koulusta ja opiskeluista on suoriuduttava mielekkäästi. Se mahdollistaa lopulta riippumattoman ja pitkäjänteisen harrastamisenkin. Mielekäs ja riittävän ansion tuova työ lisää huomattavasti omaa jaksamista sekä tuo elämään voimavaroja. Muistan isäni usein kritisoineen minua nuorena, että elämä ei voi olla vain koira, koira ja koira. Olin usein loukaantunut, mutta tiesin isäni puhuvan asiaa. Sitä unohtaa niin kovin helposti oman itsensä kokonaisvaltaisen kehittämisen ja hyvinvoinnista huolehtimisen. Lepo, rentoutuminen, rakkaus ja oman kodin lämpö ovat kasvattajallekin välttämättömiä asioita.

On ihana nähdä vanhoja ikääntyneitä harrastajia ja kasvattajia, jotka ovat suoriutuneet kaiken yhteensovittamisesta vuosikymmeniä. Se vaatii itsekuria, asioiden pohtimista ja onnea. Muistakaa siis keskittyä harrastamisen ja aktiivisen kasvattamisen lisäksi elämänhallintaan ja sen suunnitteluun. Kaikkien ihmisten ja koirien tulisi saada elää onnellinen sekä tasapainoinen elämä, jossa kaikkea elämässä tarvittavaa on juuri sopivissa mittasuhteissa.

Kasvattajalta vaaditaan elämässä paljon. Opiskelun, työn, perheen ja koirien yhteensovittaminen on välillä erittäin haastavaa. Tavoitteena kannattaa pitää kokonaisvaltaisesti laadukasta elämää, jossa elämälle on useampia mielekkäitä tukijalkoja. Silloin kasvattaja, läheiset ja koirat voivat usein elää laadukkaampaa sekä turvatumpaa elämää pidemmällä tähtäimellä. Muistakaa huolehtia itsestänne. 

Lhasas sailing August 5th 2014 016

 

 

Facebook Comments