Koiran kasvatus on vaativaa ja hyvin kokonaisvaltaista puuhaa. Tässä kasvetaan ja kehitytään itsekin kasvattajana kukin omaa tahtiaan. Kasvun ja kehityksen takaa tekeminen, kokemukset, opiskelu ja asenne. Mieli pitää olla avoinna oppimaan ja mielen tulisi olla luontaisesti utelias. Yksi tärkeä oppimisen väline on jakaminen sekä kuunteleminen. Yksi kasvattaja oppii itse tekemänsä ja kokemansa. Kokemuksia jakamalla, voi oppia tuplasti. Oppia voi enemmänkin, kun tietoa ja kokemuksia jakaa muiden kasvattajien kanssa. Kasvattajalla pitäisi mielestäni olla lähipiirissä oma luotto kasvattaja ystävä tai vaikka useampikin eri lähteistä. Miksi näin on? Tästä on monenlaista apua oppimisen ja jaksamisen kannalta. 

Luotto kasvattaja ystävä ei ole kuka tahansa kasvattaja. Kasvatuksessa on usein olemassa kilpailuasetelma ja ikävän paljon kasvattajien välistä kateutta varsinkin rotujen sisällä. Silloin ei uskalla tai halua jakaa kaikkea koettua, nähtyä ja mieltä painavaa muiden kasvattajien kanssa. Roduissa on valtava määrä ns. hiljaista tietoa. Kasvattajan kannattaa aktiivisesti etsiä kasvattajaystävää, jonka kanssa oppia, jakaa ja kehittyä. On hyvä, jos se on oman rodun piiristä ja mistä päin tahansa maailmaa. Silloin rodusta voi oppia eniten ja verkostoituu kansainvälisestikin. Itselleni muutamat luotto kasvattajaystävät roduissani ovat olleet korvaamaton apu kasvatuksessa. Näiltä ole oppinut niin paljon rotujen hiljaista tietoa, joka on ollut korvaamaton apu omassa kasvatuksessa.

Luotto kasvattaja ystävä on aivan yhtä arvokas, vaikka hän ei ole oman rodun piiristä. Kasvatuksessa on todella paljon rodusta riippumattomia asioita. Rotujen sisällä on hyvin paljon rajoittuneisuutta ja turhia uskomuksia. Silloin on jopa suureksi avuksi, kun katsoo kasvatustaan avoimemmin ilman oman rajan rajoittuneisuutta. On mahtava asia, jos ystävänä on kokenut ja taitava toisen rodun kasvattaja. Silloin oppii helpommin näkemään omaan rotuun pesiytyviä epänormaaleja käytänteitä, uskomuksia ja ominaisuuksia. Aivan oma lukunsa on anatomian, luonteiden, synytyksestä, pentujen kasvatuksesta ja kasvatuksen käytänteiden oppimisen mahdollisuus. Tietoa on kentällä valtava määrä ja sitä tietoa kannattaa etsiä. On tärkeää, että asioista voi puhua oikeilla nimillä, rehellisesti ja aidon tuntein. Tämän vuoksi se oma luotto kasvattaja ystävä on oiva apu.

Koiran kasvatuksen haastava osio on ne vastoinkäymiset, joilta ei voi välttyä. Muun elämän sovittaminen kasvatukseen ja arjen haasteet ymmärtää parhaiten toinen kasvattaja. Itselleni saan valtavasti voimaa, kun pystyn jakamaan iloja ja suruja luotto kasvattaja ystävien kesken. Ihan oikea tekemällä tehty auttaminenkin on joskus tarpeen. Kasvatus on täynnä yllättäviä tilanteita ja haasteita, koskaan ei voi tietää milloin tarvitsee apua. On erinomainen asia, jos joku toinen kasvattaja auttaa ja on silloin tukena. Siksi se luotto kasvattaja ystävä voi olla korvaamaton tuki.

Muista käyttää kasvatuksessani luotto kasvattaja ystävä mahdollisuutta. Se on mahtava voimavara ja mahdollisuus. Luotettava ystävä on hengenheimolainen ja osuu kohdalle kuin itsestään. Muista, ettei samalla tavalla tarvitse ajatella ja kiperä kritiikki on ystävyyden parasta antia. Siitä oppii eniten. On pelkästään hyvä, jos sietää erilaisuutta ja omat luotto kasvattaja ystävät ovat hyvin erilaisiakin. Muista kysyä heidän mielipidettään tehdessäsi suuria ratkaisuja. Suurin neuvoni on, teetpä mitä tahansa merkittävää: Nuku yön yli ja kysy sen jälkeen luotto kasvattaja ystävältäsi mielipidettä. Toimi vasta sen jälkeen. Näissä tilanteissa on paljon apua, jos toinen kasvattaja on mahdollisimman kypsä ja kokenut sekä omaa harkintakykyä. Koirankasvattajien suurimpia haasteita on usein liikakin spontaanisuus, liika tunteellisuus ja kilpailullisuus. Kuinka monta kallista, kavalaa ja typerää erehdystä, riitaa ja oikeustaistelua olisikaan vältetty, jos olisi apuna ollut järkevä kasvattaja ystävä ja toista mielipidettä olisi kuunneltu. 

Muista hakeutua viisauden, kokemuksen ja arvokkaan käytöksen äärelle jos suinkin mahdollista. Toki ystävyyttä helpottaa, mitä enemmän on mistä jakaa ja mikä yhdistää. Liian samanlaisia ei silti luonteiden tarvitse olla. Vastakohdat täydentävät tässäkin toisiaan. Se äärimmäisen tärkeä asia on luotettavuus ja sitä ei aina helposti löydy. Kuitenkin harrastuksesta löytyy todella hienoja ja arvokkaita ystävyyssuhteita, jos oma asenne on kohdallaan. Muista, ettei luotto kasvattaja ystävästä ole mitään hyötyä, ellei ole valmis kuuntelemaan. Me kaikki kasvattajat emme voi kyllin kehittää vuorovaikutus ja kuuntelemisen taitoamme. Oikealla asenteella elämässä mukana kulkeva luotto kasvattaja ystävä on mahtava voimavara.

Kiitos omille korvaamattomille luotto kasvattajaystävilleni. 

Kasvattaja-akatemioiden yksi suurin aminen ja uusien ystävyyssuhteiden löytyminen. Kasvattajissa on valtava voimavara ja keskinäisen avun sekä opin mahdollisuus. Sitä ei kannata jättää käyttämättä.

Facebook Comments