Kuluneen reilun parin vuoden aikana minulla on terveydessä ollut kaikenmoista pientä ylimääräistä sälää. Onneksi ei oikeastaan mitään vakavaa ole ollut, vaan pieniä harmeja on ilmaantunut siellä ja täällä. Tavallaan se alkoi siitä, kun täytin 50 vuotta reilu pari vuotta sitten. Tuppaan elämään aina “luukut liian auki” ja jonkinlaiset  terveydelliset vaivat ovat aina pysäyttäneet minut joskus ihan terveellä tavalla. Nyt kuitenkin ilmestyivät ensimmäiset pitkäaikaisemmat vaivat kuten polvikipu, hengityksen raskaus ja unen laadun heikkeneminen. Silloin ajattelin, että tämä peli ei vetele. Olin kuullut eräästä tunnetusta kypsään ikään ehtineestä fiksusta lääkäristä ja tilasin hänelle ajan viime huhtikuussa. Tuo käynti osui perjantai iltapäivälle ja se käynti mullisti pieneltä osalta elämääni. Tämä lienee yksi elämäni parhaista lääkärissä käynneistä.

Kaikki alkaa hengittämisestä

Käynti alkoi sillä, kun tohinassa parkkihallista olin kipittänyt vastaanotolle viime tingassa. Aloitin vastaanotolla kiireiseen tapaani selittämään käyntini syytä. Lääkäri otti minua kädestä kiinni ja sanoi: “Nyt meillä ei ole mikään kiire, jutellaan rauhassa sekä tutkaillaan terveytesi tilaa tässä seuraavan tunnin aikana kaikessa rauhassa.” En ollut edes kiireessä tajunnut, että aikaa olisi tunti. Lääkäreillä on aina kiire. Hoppu hävisi ja aloin rauhassa selittämään pieniä vaivojani. Lääkäri antoi minun rauhassa kertoa tarinani. Siinä hetkessä syntyi juuri oikea ja aito luuottamus sekä kunnioitus potilaan sekä lääkärin välillä.

Pohdimme kiireen luonnetta ja muistutimme toinen toisellemme rauhallisuuden merkitystä. Viisas tohtori ymmärsi minulla olevan intensiivinen ote elämään. Hengittäminen on niin tärkeä asia ja se miten hengitämme vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan. Hengittäminen ja sen helppo sujuvuus on elämän perusedellytyksiä. Oikeaa ja rauhoittavaa hengittämistä olen opetellut kurssilla, jos toisellakin. Nyt pitää muistaa kantaa rauhallisen ja oikean hengittämisen oppeja arjessa vieläkin enemmän mukana.

“Paksukaulaisuus ja kaksoisleuka” ovat elämänlaatua laskevia asioita

Kerrottuani tilanteeni tohtori kysyi. “Mitä olet urheillut aikaisemmin?” Olin ymmällä, mistä hän sen tiesi, että olin urheillut nuorena? Sen näki kuulemma kaikesta, ryhdistä, ruumiin rakenteesta sekä jaloistani sekä hartioista. Selitin, miten olin pelannut jääkiekkoa koko nuoruuteni. “Mitä sitten tapahtui ja miksi et enää urheile?” Lääkäri kehotti minua pohtimaan ja sanoi, että jossakin muodossa liikuntaa pitää lisätä elämääni. Kerroin sököistä polvistani, mutta jäljellä olisi silti satoja tapoja liikkua mukavasti. Hän kehotti olemaan asiassa hyvin ennakkoluuloton ja löytämään oma mieluisa tapa liikkua innovatiivisesti. Helpointa on liikunta, joka tapahtuu arjessa huomaamatta.

Seuraavaksi tohtori rauhallisesti ja tyynesti totesi. “Mikä oli kauluksesi koko 25 vuotiaana?” Selitin kaulukseni olleen paidasta riippuen noin 42. Seuraavaksi tohtori sanoi. “Kerropa kauluksesi koko nyt?” Minua hävetti, sillä kaulukseni koko on nykyisin 48. Seuraavaksi tutkimme ahdasta ja ajoin hengitysvaikeuksista kärsivää nieluani. Sitten olikin edessä tylyä tekstiä kuvin ja omaa nieluani demonstroiden, mitä tuo kauluksen 4 – 6 numeron paksuuntuminen terveydelleni tekee. Lääkäri oli juuri ollut kansainvälisessä alan seminaarissa Yhdysvalloissa ja hän kertoi minulle juurta jaksaen rauhallisen perusteellisesti, miten vahingollista kaulan alueen ja leukojen lisääntyminen on kokonaisvaltaisesti terveydelleni sekä elämäni laadulle. Kaulan paksuudesta puhutaan hänen mukaansa aivan liian vähän. Kaulan paksuuntuminen ja leukojen lisääntyminen oli lääkärin mukaan tosi vahingollista ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Keskustelimme myös siitä, millaista elämä oli nuorena ja 25 vuotiaana. Mitkä asiat nyt ovat toisin ja miksi? Milloin sitten lopetin kunnostani ja kropastani välittämisen. Tuossa vaiheessa melkein närkästyin. Pohdimme mitä on tapahtunut ja miksi. Se oli silmiä avaavaa ja kaiken takanahan on ollut menneinä vuosikymmeninä muut arvot sekä elämän kiireisyys. Miten hölmöä, että “aikuisuuden vastuiden” alle olin piilottanut sen oleellisen, eli omasta terveydestä huolehtimisen. Avasin silmäni ja todellakin ymmärsin, miten nyt oli se korkea aika tehdä muutos.

Tässä oltiin vielä muutama vuosikymmen sitten ja tohtorin määräyksestä tutkin miten asiat olivat olleet silloin

Karismaattisen rauhallinen ja asiansa todellakin osaava tohtori sanoi: “Herra Kares, otatte nyt kauluksesta pois muutaman numeron ja katsotaan sen jälkeen, tarvitseeko meidän lainkaan enää tavata.” Perusteellisen selvityksen ja demonstraation jälkeen, minä todellakin uskoin häntä ja päätin kaulani ohentuvan huomattavasti. Paksuuntunut kaulani ja vaikeutunut hengitys seuraavat minua kaikkialle ja aivan totta. Kaksoisleuat ja paksuuntunut kaula laskevat elämän laatua sekä ovat haitaksi terveydelleni. Siltä istumalta minä päätin, että minun elämäni laatua ei yksikään lisäleuka enää laske.

Perusterveydestä ja ruokavaliosta pitäisi muistaa huolehtia aina

Seuraavaksi hän kysyi housujeni tuumakokoa nuoruudessa ja niinpä niin. Housujeni tuumakoko oli viime huhtikuussa 6 tuumaa enemmän kuin nuoruudessani. Lääkäri ei kysynyt painoani sen kummemmin. Lääkäri kertoi, kun kaulukseni koko pienenee lähtee vyötäröstä pois myös tuumia. Tavoitteena piti silti olla sama kuin kauluksessa. Oli tarkoitus päästä lähemmäs nuoruuteni lukuja ja tiputtaa vyötäröstä nyt ainakin muutama tuuma. Sen me kaikki tiedämme muutenkin. Keskivaratalolihavuus ei ole hyvä juttu. Meillä oli mukava iltapäivä ja löysimme ne tavat, joilla minä voisin kohentaa terveyttäni huomattavasti.

Se kaikkein oleellisin oli, että kaikki lähtee itsestäni. Ulkopuolista apua tai mitään sen kummempaa lääketieteellistä apua ei tulla tuskin lainkaan tarvitsemaan, jos hoidan hommani oikein. Siltä istumalta keksin ja lupasin lisätä tuoreiden kasvisten määrää ruuassani todella reilusti. 2/3 jokaisesta lautasellisestani on kasviksia. Tuore pinaatti on pelastanut minut paljolta. Leivän muutin juuresleipään tai Reissumiehen tummempaan versioon. Leipää syön yhden päivässä. Sen päällä en käytä levitettä muutenkaan, mutta nykyisin mätkäisen leivän päälle paksun kerroksen baby pinaattia tai jääsalaattia. Sen päälle juuston sekä leikkeleet. Kahvin juonti tuli välittömästi vähentää alle 0,5 litraan päivässä. Lääkäri kertoi kahvin vahingollisuudesta 0,5 litran jälkeen kokoisellani miehellä. Ymmärsin jutun ja siitä päivästä olen juonut kahvia korkeintaan 0,5 l. päivittäin. Kahvin vähentäminen on vaikuttanut moneen muuhunkin asiaan. Tiesitkö, että liiallinen kahvin juonti ei ole lainkaan hyvä asia. Minä kuulun myös ihmisiin, joka liittää kahviin helposti herkkuja.

Muista syödä usein

Ruokailukertojen määrä oli seuraava korjausaskel ja nyt en ole syömättä kovin pitkiä aikoja. Kitaan on tungettava jotakin syötävää neljän tunnen välein ja sillä selvä. Sehän on helppoa. Samalla tein päätöksen, että buffet tyyppiset ruokailut ovat ohi, enkä enää jatkossa niissä venytä vatsalaukkuani tarpeettomasti ja myös roskaruoka sai jäädä. Lautasellani ruuasta ainakin kaksi kolmasosaa on kasviksia ja sillä selvä. Niitä voin höystää uskomattoman maukkailla kastikkeilla, joskin paras on laadukas oliviiöljy ja balsamico. Chiliä lisään ruokiin hulluna. Siitä saa makua ja se jouduttaa aineenvaihduntaa. Chili on minulle nykyisin entistäkin rakkaampi mauste.

Kerran viikossa voin vetää mässyt, jos haluan, mutta vähiin ovat jääneet nekin satunnaisia berliininmunkki ja pannukakku bileitä lukuunottamatta. Kasvispainotteisempien ja vähemmän hiilihydraatteja sisältävien ruokailukertojen välissä aloin popsimaan Jyväjemmari näkkileipää kera juustosiivun, rahkan tai hedelmän. Jyväjemmari on ollut minulle todellinen pelastus. Se korvaa aikaisemmin kiskomani pullan, keksit ja chipsit. Riisin, pastan ja perunan määrää olen vähentänyt huomattavasti. Proteiini rahkat ovat loistavia välipaloja, jos tuppaa unohtumaan syödä riittävän usein.

Juominen on kaiken a ja o sekä liikkuminen voi olla helppoa

Samalla juomista oli lisättävä ja nykyisin kiskon vähintään kaksi litraa vettä päivän aikana. Suurena apuna minulle toimii kivennäisvedet pullossa, jotka ovat maukkaita ja samalla juomisen määrää tulee seurattua. Olen rytmittänyt juomista, jotta varmistan, että juon riittävästi. Juon ennen aamiaista noin 0,5 litraa vettä. Lounaan kanssa kiskon saman määrän, Iltapäivällä kiskaisen pullon tai lasillisen tämän tästä. Ainnenvaihdunta ja kroppa tarvitsevat vettä. Muista se.

Riittävä juominen on todella tärkeää aineenvaihdunnalle ja kehon hyvinvoinnille. Olen juonut nyt aikaisempaa todella paljon enemmän vettä ja suurin apu minulle on ollut kivennäisvesistä. 

Liikuntaan keksin aivan mahtavan tavan liikkua lisää. Ostin EarPodit ja Spotifyn soittolistalla minulla on musiikkia, joka saa minut liikkumaan sekä “hytkymään” kotona sekä liikkuessani vielä paljon enemmän. Tanssiliikkeet ja taivutukset arjen seassa kotona on oikein hauskaa. Tämä on helppoa ja hyödyllistä liikuntaa. Liikun myös koirieni kanssa melko paljon ja siinä vielä mukana satunnaiset tanssiliikkeet niin johon kertyy askelia. Olen yli 50 vuotias ja tässä iässä minua ei enää kiinnostaa, mitä joku toinen saattaa oudosta hyppelystä pellolla tai kedolla ajatella. Se on ihana asia iän karttumisessa, uskaltaa ja voi olla rennosti enemmän oma itsensä.

Mielialan pitää olla hyvä ja itseä pitää hemmotella

Alkoholin käyttöön ei tarvinnut puuttua ja nautiskelen cavaa, giniä sekä kuivaa siideriä silloin tällöin, kun siltä tuntuu ja ihan lääkärin luvalla. Itsensä hemmottelu on oikein terveellistä. Muista ottaa rennosti ja palkita itseäsi. Painon tiputtua niin ja niin paljon; lähde lomalle. Ainakin minua palkinnot motivoivat hurjasti. Nyt on jo syysloma tienattu ja matkaamme Dubaihin, jos ja kun paino vielä pysyy saavutetuissa lukemissa. Ainakin minulle jonkinlaiset ajalliset raamit ja välitavoitteet sopivat mainiosti. Kaikki nuo aikataulut tehdään itselle sopiviksi ja realistisiksi. Tavoitteiden saavuttaminen lisää hyvää mieltä.

Kaiken hyvinvoinnin lähtökohta on terveys ja hyvä mieli. Muistin tämän lääkärikäynnin ansiosta, että kiireisen ja puuhakkaan elämän lomassa ei saa koskaan unohtaa perusasioita. Seksin sujuvuuskin kuuluu siihen ja lisää virkeyttä sekä pilkettä elämään kovasti. Sitä on monia tekosyitä olla tarkkailematta omaa kehoa ja fyysistä hyvinvointia. Sovimme, että tapaan saman lääkärin joulukuussa ja jos asiat näin sujuvat, ei siinä sitten muuta tarvitakkaan, kun kaikki hengitykseen ja uneen liittyneet vaivat ovat jo nyt hävinneet. Polvellakin on jo helpompaa.

Kolmen kuukauden jälkeen olo on jo aivan toinen

Nyt on se kolme kuukautta kulunut ja mitä on tapahtunut? Painoni on tippunut – 16 kiloa. Se paidan kaulukseni on kutistunut kolmella numerolla ja leukoja on enää yksi. Hengitykseni laatu on parantunut ja kas kummaa myös unen laatu on syventynyt, enkä enää ääntele öisin. Myös sydämeni tekee vähemmän töitä painon tiputtua sekä hengityksen laadun kohottua. Polveni ja liikuntaelimeni kiittävät taakan vähentymisestä. Vyötärö on kaventunut ja tuumakoko on pienentynyt jo huomattavasti. Pirteydessäni ei ole ollut erityistä ongelmaa, mutta nyt olen entistä pirteämpi ja erityisesti iltapäiväinen väsymys on jäänyt pois.

Veriarvoissa on tapahtunut monia positiivisia asioita, vaikka niissä nyt ei suurta huolen aihetta ole ollut aikaisemminkaan. Silti arvot olivat kautta linjan parantuneet entisestään. Minun pitäisi kuulemma myydä vertani erinomaisen hemoglobiinin ansiosta. En olisi uskonut, että yhden lääkärissä käynnin tuloksena tapahtui näin kokonaisvaltainen muutos parempaan, kun avasin silmäni lääkärin kehoituksesta katsomaan 25 vuotiasta minääni. Mitä ihmeessä sitten annoin tapahtua?  Kesäkuussa sairastin yhden todella pahan tulehduksen, mutta sekin selätettiin tuossa tuokiossa. Nyt alkaa hankkeen seuraava vaihe, eli saavutettu taso on säilytettävä ja muutoksesta on tultava osa toimivaa arkea myös jatkossa, jotta hyvä olo sekä terveelliset mitat voivat säilyä. Nyt yritän muistaa loppuelämäni, millainen kehoni oli 25 vuotiaana. Ei siinä ole mitään tekosyitä, miksi sen antaisin siitä kovasti muuttua. Nyt ainakin taistelen vastaan vahvemmin asein ja kroppa vanhentukoot toivon mukaan mahdollisimman terveesti.

Elämä on helpompaa – 16 kiloa kevyempänä ja seuraava haaste on painon säilyttäminen näissä lukemissa, ylimääräisten leukojen poissa pitäminen sekä kunnon pieni kohottaminen. 

Facebook Comments