Aika on mennyt kuin siivillä ja elämä Yhdysvalloissa on asettumassa urilleen. Talo täällä Pohjois-Carolinassa Hope Valleyn vehreässä laaksossa on nyt todellakin se koti. Tämä ilmasto, auringon runsaus ja rehevä luonto ovat humalluttaneet minut. Ajaessani jostakin ympäröivistä osavaltioista tai kaupungeista kohti näitä kulmia ja Durham kyltit nähtyäni sydän lämpeää. Tulee se ihana tunne, lähestymme kotia.  Tämä paikka on nyt kotini.  Se tuntuu aivan ihanalta ja luottamus lapsiin töissäkin on syntynyt. Nyt pystyy entistä paremmin keskittymään siihen oleellisen työssä. Rutiinit ovat hallussa. Energiaa ei kulu enää niin paljon “jään sulattamiseen lapsiin”, tavallisiin byrokraattisiin koukeroihin ja kaiken arkisen rutiinin selvittelyyn tai sanavaraston laajentamiseen. Minä voin nyt keskittyä siihen oleelliseen. Se on töissä lasten ja nuorten kanssa niin voimaannuttavaa. Minä olen erityisopettaja, koska rakastan lapsia ja nyt voin taas nauttia siitä kaikesta, kun rutiinit ovat hallussa. Kaikki arvostelut, raportit ja kirjalliset työt on nyt tehty ja sain ne valmiiksi viikon ennakkoon. On joulun hiljentymisen aika. Mieli on tukahtua innosta, koska olemme päässeet astuttamaan myös ensimmäiset nartut. Tuntuu, että olen kuin lapsi karkkikaupassa kaikkien näiden uusien kasvatuksen mahdollisuuksien äärellä. En malta odottaa ensimmäistä pentuetta. Sittenkin se kaikkein ihanin lahja ja siunaus on tässä elämässä, että sydän on pakahtua rakkaudesta. Huikeiden muutosten jälkeen ja hurjan muutoksien vuoden päätteeksi on edessä joulun aika. Mieleni on täynnä rauhaa ja rakkautta. Se on tehty ja voin toivottaa kaikille joulurauhaa kaukaa Pohjois-Carolinasta.

Kamerani on ollut tulessa kaiken uuden keskellä. Se kuvaa jotenkin myös mieltäni. Tämä ihana lämmin ilmasto ja rikkaan kukoistava luonto ovat parasta mahdollista virikettä luovuudelle sekä mielen hyvinvoinnille. Ajokortin ajon, sosiaaliturvakortin hankinnan, erityisopettaja oikeuksien lisenssien virallistamisen, työn haltuun oton ja monien käytännön asioiden selkeytymisen jälkeen olo on kuin olisi uudelleen syntynyt. Minusta tuntuu, että rakkaus ja kamera saivat minut jaksamaan läpi kaikkien uusien haasteiden. Nyt se uuden opettelu on tehty ja elämä sujuu jo aivan itsestään ilman melkoisia ponnistuksia. Ne ponnistukset olivat silti hyviä, koska ne saivat minut ylittämään kaiken turvallisen ja löytämään elämästä niin paljon uutta. Kaikki uusi rakentuu jo eletyn sekä koetun päälle. Voi mikä viisaus ja kokemus onkaan tähän ikään eläneellä ihmisellä.

Elämän asetuttua urilleen on voimavaroja löytynyt vihdoinkin kunnolla myös harrastamiseen. Olen kirjoittanut satoja ja satoja sukutauluja kynttilän valossa ihanan musiikin soidessa kotona. Vierailut toisten kasvattajien luona ja uusiin koiriin tutustuminen on ollut suunnattoman inspiroivaa. Clifton on täynnä intoa ja tuo uuden näkökulman kasvatukseen kaiken entisen päälle. Kasvatus on kaiken historian, sukutaulujen ja sunnitellun lisäksi tässä ja nyt. Kaukaa Marylandista löytyi inspiroiva veteraani uros, joka sai sukat pyörimään jalassa. Iltaisin ennen nukkumaan menoa tämä koira palautui yhä uudelleen ja uudellleen mieleeni. Nyt saimme astutettua mielenkiintoisen Englannin tuonti narttumme tällä uroksella ja toivon mukaan tulossa on täysin ainutlaatunen pentue.

Uusi manner ja uudet kujeet kuvaavat hyvin kasvatuksen uutta suuntaa Atlantin tällä puolella. Kasvatus on aina myös niin paljon suhteita ja kontakteja. Lähistöllä asustaa myös yksi Yhdysvaltojen pitkäaikaisimpia ja maailman ansioituneimpia lhasa apso kasvattajia, jonka kanssa olemme tunteneet toisemme jo kohta 30 vuotta. Nyt “naapureina” on ystävyytemme edennyt aivan uudele tasolle ja yhteistyö sekä kasvatuskuviot ovat aivan suurenmoisten uusien mahdollisuuksien äärellä. Meille muutti Durhamiin jo aivan suurenmoinen narttu, joka on yli 40 vuoden suunnitelmallisen ja pitkäjänteisen kasvatuksen tulosta. Mikä parasta on meidän yli 40 vuotta ja 30 vuotta kasvattaneiden sekä aloittamassa olevan Cliftonin illat keittiöiden pöytien äärellä uskomatonta leiskuvien aivojen ilotulista, jossa kaikkien inspiraatio on liekeissä. Olen kuin lapsi karkkikaupassa kaikkien näiden uusien mahdollisuuksien äärellä. Vanhaan kotiin Suomeen ja Eurooppaan jäi suuri määrä hienoja koiria ja yhdessä mahdollisuudet hyödyntämällä on tulevaisuuden mahdollisuudet äärimmisen monipuoliset.

Joulun lähestyessä en enää niin välitä materiasta. Joulussa ja elämässä on tärkeintä onnellisuus. Onnellisuus on iloa jokaisesta päivästä. Enää en odota vimmatusti seuraavaa matkaa nähdäkseni auringon, levätäkseni ja saadakseni inspiraatiota arkeen. Aurinko, valo, inspiraatio ja levollisempi elämä on nyt kiinteä osa arkeani. Se lienee toiseksi paras joululahjani. Enää en pidä valtavaa koiralaumaa kotonani, vaan vähemmän riittää. Se jättää minulle enemmän voimavaroja muuhun ja mahdollistaa monipuolisemman elämästä nauttimisen.Pidemmät päivät ja nyt joulunakin ulkona paistava valoisa aurinko sekä lämpö + 20 C saa kyllä jaksamaan aivan toisella tavalla. Aurinko ja valo näkyy myös hieman kepeämmin elämämään suhtautuvissa ihmisissä. Tämä nauravampi ja rennompi henkinen ilmapiiri sopii minulle. Muutamana yönä on ollut halla ja se saa minut aivan villiksi. Se ihana lapsuuden tunne ensimmäisistä pakkasöistä kipuaa mieleen ja ryntään kameran kanssa ulosa. Toivotaan, että tulisi muutama hallayö lisää.

Istun sohvalla ja taustalla soi ihanin joulunajan suosikkisävelmäni Bachin kantaatti 147 Kristus valo valkeuden. Mietin elämän ainutlaatuisuutta ja rikkautta. Se paras ja tärkein joululahja on rakkaus. Elämä on todellakin uskomaton seikkailu. Kolme vuotta sitten en olisi koskaan voinut arvata, mitä elämäni on nyt. Pentua Yhdysvalloista kysynyt harrastaja muutti elämäni ja elämänsä. Emme tienneet lainkaan, mitä tuleman piti. Rakkaus on joulun suurin sanoma. Se sanoma on ikiaikainen ja uskomaton voima elämässä. Se kipeä rakkaus on myös luopumista. Mietin tietysti äitiä, veljeä ja isovanhempia siellä jossakin. Mieli täyttyy ihanista muistoista. Rakkaus on ikuista, se muuttaa ihmisen elämässä muotoaan monta kertaa. Rakkaus löytää aina tiensä oikeaan paikkaan ja oikeille ihmisille. On vain uskallettava aistia ja vastaanottaa se elämän suurin lahja. Mikään ei ole mahdotonta ja mikään ei pidättele sinua, kun avaat sielusi ja vain uskallat vastaanottaa sinulle tarjotun. Tänä jouluna hiljennyn joulun viettoon sydän pakahtuen rakkaudesta ja lähetän kaikille joulurauhaa täältä Pohjois-Carolinasta. Koirat hyörivät pihalla, aurinko paistaa, musiikki pauhaa, ravintoloiden pöydät notkuvat herkkuja, illalla elokuvia kulta kainalossa ja mieli on täynnä rakkautta. Siitä on joulu tehty.

Hyvää ja rakkauden täyteistä joulua kaikille.

 

 

Facebook Comments