Joululomaa mökillä koirien kanssa viettäessä on ihana huomata, miten kiireetön aika on myös koirille mieleen. Ihmiset puhuvat paljon laatuajasta, mutta mitä se on koirille? Koiratkin tarvitsevat laatuaikaa. Koirille laatuaika on mielestäni parhaimmillaan yhdessä oloa ilman paineita. Koira tai koirat saavat olla rauhassa vapautuneesti ja tehdä niille mieluisia asioita. Suurimmalle osalle koirista se on leikkimistä, ulkoilua ja ihan vaan kiireetöntä lähellä olemista. Telmiminen ja leikki on laadukasta, kun koirat voivat tehdä sitä vapautuneesti ilman pelkoa. Laatuaika voi olla myös harrastamista, kunhan koira pitää siitä, eikä toiminta ole paineistettua. Keskeistä koiran laatuajassa on myös omistajan onnellisuus. Koira vaistoaa omistajansa mielentilan ja laatuaika on koiralle sekä omistajalle laadukkainta, kun ihminen sekä koirat ovat tilanteessa hyvin onnellisia kiireettömän huolettomasti. Kanssakäymisessä välitetään oksitosiinia puolin ja toisin. 

Laatuajan tarkoitus on lisätä onnellisuutta ja lujittaa sidettä lauman sisällä. Lauma voi olla koira ja omistaja tai isokin lauma koiria.  Stressi vähenee ja parhaassa mahdollisessa laatuajassa kortisolin eli stressihormonin tuotanto on lopulta jäänyt onnellisuus hormoni oksitosiinin jalkoihin. Hermostonuisuudesta ja paineesta ei ole tietoakaan. Laatuajassa koira on tyytyväinen, nauttii oksitosiinikylvystä ja lauman side lujittuu. Koirien leikkiessä ja ulkona telmiessä meno on vauhdikasta. Omistajan tehtävä on toimia turvallisena laumanjohtajana, jolloin koirien on turvallista leikkiä ja ne voivat tehdä sitä vapautuneesti. Aktiivisen toiminnan jälkeen on hyvä vielä yhdessä rauhoittua ja koirat voivat käydä lepoon luottavaisen onnellisina. Se on paras mahdollinen maaperä oksitosiinin tuotannolle.

Laatuaika voi parantaa ja laatuaika voi olla myös mahdottomuus

On olemassa koiria, jotka laumaan eivät sopeudu. Laatuajalla on yleensä hyvin parantava vaikutus. Hermostunut sekä stressattu koira saa apua yhteisestä olemisesta ja voi sopeutua elämään onnellisesti, kun ympärillä on paljon turvattua laatuaikaa. On olemassa hermoheikkoja ja sopeutumattomia koiria, jotka pilaavat kerta kerran jälkeen yhteisen laatuajan. Sellaisen koiran paikka ei ole laumassa. Voi hyvällä syyllä kysyä, onko onnellinen laatuaika yleensä lainkaan mahdollista. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että kasvattajat keskittyvät jalostuksessa paljon luonteisiin ja huolehtivat pentujen turvatuista ensimmäisistä viikoista.

Koira tai stressattu omistaja itse voi olla este laatuajalle.  Hermostuneisuus ja ahdistus tarttuvat.  Ihmisen tiuskiminen ja huutaminen tai koiran murina, tappelu tai pureminen ovat merkkejä, että kysymyksessä ei ole laatuaika. Periaatteessa voi sanoa, että ihminen itse voi olla pahin este laatuajalle agressiivisuutensa, hermostuneisuutensa, kiireensä tai stressinsä takia. Kasvattajana minun tehtävä on pyrkiä löytämään pennuille koteja, joissa tiedän onnellisen olemisen olevan mahdollista.

Onnellinen koira on luottavainen ja nukkuessaankin se nauttii kosketuksesta

On ihana nähdä kasa luottavaisia koiria nukkumassa yhdessä. Välillä koirat jakavat hellyyttä keskenään ja nuolevat toinen toisiaan. Lauma nukahtaa ja uni on luottavaista. Luottavainen ja vapautunut uni on laatuajan erinomainen indikaattori. Onnellinen koira uskaltaa nukkua ja se makaa “reporankana” luottavaisena laadukkaan rauhoittumisen jälkeen yhteisen onnellisen tekemisen seurauksena. Onnellisella koiralla on pehmeä iho ja se ei lainkaan kavahda kosketusta, vaan on äärimmäisen luottavainen nukkuessaankin. Silloin tiedät, että koiralla on luottavainen, turvallinen ja hyvä olla. Iso lauma koiriakin voi olla hiljainen ja niiden ympärillä leijuu harmonia. Ilman yhteistä laatuaikaa ei koira tätä tilaa saavuta.

Onnellinen koira ja onnellinen ihminen yhdessä ovat laatuajan ydin

Laatuajan keskeinen määre on onnellisuus ja mielekkyys. On tärkeää, että myös omistaja pitää yhteisestä tekemisestä ja olemisesta. Muuten laatuaikaa ei yhdessä koiran tai koirien kanssa tule tehtyä. Metsälenkit, harrastaminen, sohvalla löhöäminen ja puuhastelu ovat yhteistä mukavaa tekemistä. Koira vaistoaa omistajansa mielentilan ja on onnellisempi, kun omistajakin on stressitön ja onnellinen. Metsässä istuessa ja koirien touhuja katsoessa omakin kiire unohtuu. Koiran ja ihmisen laatuaika tulisi olla sama asia. Ne ovat niitä parhaita hetkiä koiran omistamisessa. Onnellinen koira ja onnellinen ihminen yhdessä ovat laatuajan ydin. Laatuaika parantaa terveyttä ja tuo elämään mielekkyyttä. Muistakaa nauttia koiristanne ja unohtakaa kiire, usein paras taito on osata ihan vain olla.

Onnistunut laatuaika lisää koirien onnellisuutta ja lujittaa lauman keskinäisiä luottavaisia siteitä. Se kaikki näkyy myös koirien unessa ja tavassa olla luottavaisesti yhdessä. 

 

Facebook Comments