Olen omistanut koiria pian neljäkymmentä vuotta ja kasvattanutkin niitä 33 vuotta. Minä en hampaissa ole koko tänä aikana törmännyt mihinkään ihmeellisyyksiin. Koirien hampaat ovat mielestäni ehkä yksi maailman yksinkertaisimmista jutuista. Niin sen ainakin pitäisi olla, jos kasvattaja ja omistaja hoitavat asiansa kunnolla. On täysin käsittämätöntä, että nykyisin koirien hampaista voidaan saada aikaan elämää suurempia solmuja. Hampaissa pitää huomioida muutamia yksinkertaisia perusjuttuja ja sen jälkeen asiat eivät ole kovinkaan monimutkaisia.

OMISTAJALLE:

1) Anna koiran järsiä pennusta asti ihan oikeita luita ja rustoa. Mikään ei irrota maitohampaita ja vahvista leukoja peremmin, kuin hampaiden käyttö. Aikuisella koiralla ruston ja luiden syönti hoitaa normaalilla koiralla hammaskiven kuin itsestään.

2) Koiralla pitää olla tarjolla puhdasta vettä ja koiran toimiva syljeneritys on suulle sekä hampaille tärkeää.

3) Syötä koiralle korkeatasoista ja laadukasta ravintoa. Koiran suussa pitää olla toimiva ja reipas bakteeritoiminta, joka ehkäisee haitallisten bakteerien “ylikasvun.” Jos tulehdus ilmenee, puutu asiaan ajoissa.

4) Koiralle ei anneta sokeria tai sokerisia tuotteita.

5) Anna koiralle makupalana näkkileipää jne. jos pöydästä on pakko koiralle jotakin antaa? Mitä vähemmän sen parempi.

6) Kiitospaloina koiralle parhaita ovat sokerittomat kiitospalat, maksa jne. Älä niitä silti anna liikaa.

7) Odota maitohampaiden poistumista rauhassa, mutta seuraa alaleuan maitokulmahampaita. Anna koiran käyttää leukoja, kisaa ja leikitytä, kyllä maitohampaat yleensä irtoavat.

8) Pakottavissa tilanteissa poistatuta alakulmahampaat, jos ne eivät millään irtoa ja uudet alakulmahampaat alkavat kasvaa jo kovasti pituutta. Hakeudu eläinlääkäriin, joka poistaa maito alakulmahampaat varovasti ilman “massiivista showta.” Ei se ole elämää suurempi operaatio. Kysy tarvittaessa neuvoa kasvattajalta.

9) Anna uusien alakulmahampaiden kasvaa rauhassa, usein isoilla roduilla kasvun kiihekeimmässä vaiheessa alakulmurit voivat ajoittain näyttää kasvavan ikeneen. Anna luita, jumppaa alakulmureita ja ainakin omilla kasvateillani ne 99,5 % menevät kuin itsestään lopulta oikealle paikalle.

10) En ole koskaan joutunut oikomaan koirieni tai kasvattieni hampaita, enkä myöskään aio sitä tehdä jatkossa.

11)  Yksittäisessä tapauksessa alakulmahampaat menivät kitalakeen ja silloin A) Kasvattaja miettii jalostusvalintoja ja koira ei ole mielestäni siitoskoira sekä B) Alakulmahampaan pää katkaistiin ja se ei enää osunut ikeneen/kitalakeen. (Koira voi myös elää ilman yhtä kulmahammasta, koska koira ei lähtökohtaisesti kuitenkaan ole jalostus- tai siitoskoira sekä muut hampaat suusta löytyvät).

12) Jos hoidat koirasi kunnolla ja perimässä ei ole suuria rasitteita. En ole koskaan joutunut pesemään koirieni suita, hammaskiveä ei kovinkaan usein tarvitse poistaa ja vanhoiltakin koirilta olen kymmenien vuosien aikana joutunut poistamaan vain yksittäisiä hampaita.

13) Hanki koira tolkulta kasvattajalta.

KASVATTAJALLE:

1) Käytä jalostukseen koiria, joilla on kookkaat terveet hampaat. MUISTA aina hampaiden koko, laatu ja määrä ovat perinnöllisiä ominaisuuksia. Liian monen kasvattajan asenne hampaisiin on liian välinpitämätön tai epärationaalinen. Muista: “ruskeahampainen nysähammas todennäköisesti periyttää nysähampaita, ei se sen kummallisempaa ole.” Myös kapea alaleuka tai liiallinen yläleuka periytyy.

2) Pyri käyttämään jalostuksessa koiria, joilla on kunnon alaleuka sekä leuassa leveyttä. Ei yksi alapurentainen kasvatti saksipurentaisella rodulla venettä kaada ja se on usein hinta, jos aikoo kunnon alaleuat kasvatuksessa säilyttää. Kurkkaa jalostuskoirien suuhun kunnolla ennen jalostusvalintojen tekemistä. Tarkista onko kulmahampaille tilaa, onko koiralla kaikki hampaat, hengitys ei haise ja ovatko hampaat kookkaat sekä terveet. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka jalostuskoiralle ovat suureksi eduksi.

3) Kasvatuksessa kannattaa suosia täysihampaisia koiria.

4) Jos hammaskiveä muodostuu kasvateille ongelmaksi asti. Mieti A) ravinto, B) hampaiden käytön riittävyys, C) omat jalostusvalinnat.

5) “Luovuta koira vain tolkulle omistajalle.”

Milloin ja miksi ihmeessä koirien hampaista tuli ongelma? Syyt löytyvät meistä ihmisistä. Koiran hampaat on tehty kestämään ja ne kestävät, jos kasvattajat ja omistajat eivät asioita tärvele liiaksi omalla toiminnallaan.

Facebook Comments