Olemme aivan intona. Ensimmäiset kolme lhasa apso pentuetta ovat syntyneet Yhdysvalloissa ja ovat nyt lähtemässä maailmalle. Pentujen teettämisessä, rekisteröimisessä, hoitamisessa ja kotien löytymisessä perusteet ovat ihan samoja kuin Suomessa, mutta myös suuria erilaisuuksia löytyy. Yhdysvallat on aivan toisenlainen maa kuin pieni Suomi. Pentujen teettäminen sattui pahaan corona aikaan, joten meidän piti olla myös innovatiivisia ja kehittää uusia käytänteitä, jotka osoittautuivat suureksi menestykseksi. Yksi valtava rikkaus pentujen teettämisessä on, että kasvatamme lhasa apsoja täällä yhdessä Cliftonin kanssa. Hän on Y-sukupolvea ja minua pari vuosikymmentä nuorempana näkee maailman osin toisin kuin minä. Uudistuminen ja erilaisten käytänteiden kokeileminen uuden äärellä uudella mantereella haastavana ajankohtana oli valtava mahdollisuus. Pyrimme ottamaan siitä kaiken irti ja tuntuu, että kokeilut ovat todella onnistuneet. Mitä sitten tapahtui, miten pentueet kasvoivat, miten ne lähtivät maailmalle ja mitä jää kasvatuksesta itselle jatkoon?

Astuttaminen Yhdysvalloissa on tavallaa helpompaa kuin Suomessa, koska reunaehtoja on yleensä vähemmän. Täällä on vapaampaa ja ei ole pevisaa. Täällä rotujärjestöt tai kennelliitto ei aseta käytännössä rajoituksia rekisteröinneille. Monissa roduissa on tietysti terveystutkimuksia ja koiria kyllä tutkitaan, mutta paljon enemmän vapaaehtoisuuden pohjalta kuin Suomessa. Rotujärjestöillä on omia sääntöjään ja niin on lhasa apsoillakin omat eettiset sääntönsä. Ne koskevat yleensä jalostuskoirien ikää ja jalostuskäyttöä sekä pennun luovutusta. Pitkien etäisyyksien vuoksi keinosiementäminen on Yhdysvalloissa paljon yleisempää kuin Suomessa. Se on täällä myös paljon helpompaa, koska kaiken voi tehdä myös itse. Olemme jo keränneet uroksiemme spermaa ja lähetelleet ympäri Yhdysvaltoja. Toki myös klinikat hoitavat tämän ja täällä on todella paljon lisääntymisklinikoita. Tuoresperman lähetyksessä on erinomaisena helpotuksena se, että täällä löytyy ravintoliuosta, jossa tuoresperma voi säilyä kymmenenkin vuorokautta. Lähetykseen saa mahtavia settejä ja DHL tuo sperman edullisesti omalle kotiovelle. Tulokset ovat olleet ainakin meidän kohdalla hyviä ja muiden nartut ovat tulleet kantaviksi lähettämästämme spermasta.

Yksi uusi emä on USA:n 2019 voittoisin owner-handled lhasa apso ja Cliftonin ensimmäinen lhasa apso AM Gr Ch Chic Choix I Have A Dream (BISS Int & Nord Ch Chic Choix Parti Alexander x Chic Choix San Jo Casablanca). Narttu on uskomattoman ihana koira niin luonteeltaan kuin ulkonäöltään. Nyt se osoittautui myös erinomaiseksi emäksi. 

Aika astuttaa nartut

Pentueet oli huolellisesti suunniteltu ja kahdelle pentueelle käytimme oma kasvatti urosta AM CH Chic Choix Windwick Winchester (Int & Nord Ch Chic Choix Black Pepper x Int & Fin & DK & Pol Ch Chic Choix Belle Epoque), joka oli tullut pentuna Yhdysvaltoihin Missouriin. Astuttaminen osui tietysti juuri ensimmäiseen corona aalton ja niinpä uroksen noutaminen oli työlästä ja lennotkin oli alussa peruttu, joten sperman tai koiran lennätys ei onnistunut. Niinpä teimme uroksen omistajan kanssa puolenvälin treffit Tenneseehen. Silloin meille molemmille tuli ajamista reilut tuhat kilometriä. Yhdysvalloissa ihmiset ovat yleensä tottuneet ajamaan todella paljon ja tiet ovat hyviä eli muutama tuhat kilometriä ei aina niin haittaa. Oli ihana ajaa läpi Kentuckyn, Pohjois-Carolinan ja Länsi-Virginian. Näin paljon uutta ja matka oli ihana. Rouva Sorth toi uroksen Chattanoogaan, jossa vietimme yhdessä illan ja meillä oli niin hauskaa. Yövyimme Chattanoogassa ja sitten lähdimme ajamaan takaisin koteihimme. Paluumatakalla yhdessä kohdassa oli paha onnettomuus ja silloin moottoritiellä voi joutua seisomaan tunteja ja muutama tunti siinä sitten vierähtikin jonossa. Vaikka kaistoja on neljä mikään ei liiku. Muuten matka sujui mainiosti. Sarille itkin puhelimessa, kun jouduin ajamaan suuren lapsuuden sankarini Davy Croketin kodin ohi enkä ehtinyt tällä vieraillulla siellä käydä. Joskus vielä sinne takuulla ajan. Tämä legendaarinen sankarihan oli Tenneseen poikia.

Bensa on täällä paljon halvempaa eikä autoveroja juuri tunneta tai ne ovat nimellisiä. Sikäli matkustaminen on täällä paljon edullisempaa. Astutusmaksut ovat yleensä kertaluonteisia ja ne maksetaan ennen astutusta.  Täällä mekin jo maksoimme yhdestä astutuksesta syksyllä  2.500 USD ja narttu jäi tyhjäksi. Se kirpaisee. Mutta maassa maan tavalla. Uroksia annetaan täällä myös usein kitsaasti jalostukseen ja hyvin usein urosta ei anneta “livenä” astutukseen tautien pelossa. Kenneleiden väliset skismat voivat olla usein aivan samanlaisia kuin Suomessa ja yhteistyö ei siksi toimi. Me olemme hyvissä väleissä täällä kasvattajiin ja apsoissa yhteistyö yleensäkin on nykyisin Yhdysvalloissa tosi avointa. Vanhat sotakirveet ja Hamilton – Orlane tyyppiset jaot ovat jotenkin onneksi painuneet historiaan. Kolmannelle nartulle käytimme omaa urosta, joka on aikanaan tullut Yhdysvalloista Suomeen ja nyt sitten taas takaisin minun mukanani Yhdysvaltoihin. AM Ch Kumi Kian Niko Suave (Int & AM & Fin & Can & DK & Port Ch Chic Choix Pax Romana x AM Ch Kumi Kian Cauzin A Commotion) on USA – suomalainen yhteistyön tulosta oleva uros.

AM Ch Kumi Kian Niko Suave (Int & AM & Fin & Can & DK & Port Ch Chic Choix Pax Romana x AM Ch Kumi Kian Cauzin A Commotion) on USA – suomalainen yhteistyön tulosta oleva uros ja yhden pentueen ylpeä isä. 

Nartut tulivat kantaviksi ja on odotuksen aika

Kaikkien kolmen nartun astutukset osuivat perättäisille päiville. Koska syksyllä kaksi narttua jäi täysin poikkeuksellisesti tyhjäksi päätimme astuttaa kaikki kolme parhaassa iässä olevaa narttuamme AM Gr Ch Chic Choix I Have A Dream, BISS AM Ch Chic Choix v d Pacific Paradise ja Chic Choix I Ve Been To The Mountain Top. Astutukset onnistuivat mainiosti, onhan niitä tässä muutama vuosikymmen harjoiteltu. Clifton astutti hänen luonaan asuvan nartun Nikolla Pennsylvaniassa ja myös se astutus sujui hienosti. Minähän olen työssä ja asun Pohjois-Carolinassa eli tässä ajetaan tätä osavaltioiden välistä noin 8 tunnin matkaa taukoamatta edestakaisin.

Me syötämme koirille täällä raakaravintoa. Koirat syövät ruokansa yleensä nanosekunneissa. Ruokamme tulee Cliftonin läheiseltä amish-farmilta, jossa kaikki on luonnonmukaista ja perinteisesti viljeltyä hevospelillä. Kaikki raaka-aineet kasviksista eläinkuntaan tulevat samalta tilalta. Tällä tilalla on upeita ja väkivahvoja työhevosia, jotka ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. Niiden avulla isot pellot saadaan hoidettua. Vain pakastukseen ja silpomiseen käytetään “pakon edessä” sähkökäyttöisiä koneita ja laitteita. Voin kertoa, että amish elämäntapa on kiehtova ja vaikka julkisuudessa näkee paljon kritiikkiä. On amish kulttuurissa myös toinen hyvin kaunis ja perinteikäs yhteisöllinen puoli. Amish ystävämme Christopher ja hänen perheensä ovat aivan mahtavia ihmisiä. Myös luonnonmukainen ja ekologinen elämäntapa tekevät minuun vaikutuksen.

Tätä yhteisöä on kohdannut valtava suru, koska yksi yhteisön lapsi on siepattu muutama viikko sitten ja häntä ei ole löydetty. Täällä Yhdysvalloissa lasten sieppaaminen on niin surullista ja valitettavan yleistä. Jos lasta ei tunneissa löydetä on ennuste yleensä surkea. Autolla ajaessa silloin tällöin radiolähetys keskeytetään ja ihmisiä pyydetään kiinnittämään huomiota sen ja sen väriseen sekä merkkiseen autoon, koska sellaisesta on alueella juuri siepattu lapsi. Se saa aina vereni pysähtymään ja mietin lasten karmeita kohtaloita. Amerikassa on niin valtavasti erilaisuutta ja se kirjo tekee elämästä suunnattoman mielenkiintoista, mutta kirjolla on myös nurjat puolensa.

Narttujen astutuksesta, kun oli kulunut se 21 – 23 vuorokautta tuli kaikille nartuille se tyypillinen syömättömyysvaihe ja jo siitä saattoi päätellä astutusten onnistuneen. Kantavinahan kaikki sitten tietysti olivat. Narttujen kantoaika ei olisi voinut osua parempaan ajankohtaan. Pystyin lellimään ja hellimään narttuja loputtomiin, koska koulut oli suljettu ja Durhamissa oli karanteeni coronan takia. En usko, että koskaan kantavat nartut ovat saaneet näin paljon huomiota ja sylihoitia, kun ne nyt saivat. Olin ja olimme lähes koko ajan kotona, koska myös Cliftonin työ siirtyi etätyöksi. Olimme aivan pistoksissa pentueista, mutta ultraan ei nyt päästy, koska klinikat ottivat vastaan vain hätätapauksia Pohjois-Carolinan tiukkojen corona sulkujen aikaan. Auki olivat ainoastaan ruokakaupat ja apteekit.

Pentujen kysyntä on uskomatonta

Raakaravinnossa ruoka muutetaan vähemmän kalsiumia sisältäväksi kantavien narttujen ruuaksi muutamia viikkoja ennen synnytystä. Kaikki meni hyvin ja pentukyselyjä alkoi sataa. Kysyntä lhasa apsoissa on täällä jotakin aivan käsittämätöntä. Kyse ei ole nyt corona buumista vaan myös apsojen kohdalla rotua kohdanneesta kasvattjien ikääntymisen sekä menehtymisten kautta kohdanneesta suoranaisesta katastrofista. Noin kahdenkymmenen vuoden ajan apso kasvattjia tuntui kuolevan täällä jatkuvalla sytöllä. Niinpä rekisteröinnit ovat romahtaneet. Apsoja rekisteröittin vielä 1980-luvulla joinakin vuosina 16.000 kappaletta ja nykyään rekisteröinnit ovat noin 3.000 luokkaa. Eli perheiltä kuolee ihania vanhoja apsoja ja perheet haluavat uuden apson. Myös perheiden lapset ovat aikuistuneet ja haluavat apson. Niitä vain ei riitä kaikille. Otimme ennen astutusta alustavia varauksia lemmikeistä ja näyttely/jalostus pentuja oli luvattu jo ajat sitten. Lopetimme lemmikkien listan täytön, kun perheiden määrä ylitti sadan. Soittoja tuli välillä kymmeniä päivässä. Asumme Itä-rannikolla, joka on tietysti tiheimmin asuttua aluetta ja myös perinteisesti oli apso populaation osalta tiuhin alue. Tilannetta käytetään myös hyväksi. Meille soitti juristi Washington DC:stä joka oli ostamassa lhasa apso – spanieli sekoitus pentua lemmikkikaupasta ja pennun hinta oli vaatimattomat 5.000 USD. Täällä tietysti design koirat ovat valtavan suosittuja ja aivan ylivoimaisen suosittuja ovat labradoodelit ja goldendoodelit. Näiden pentujen hinnat ovat yleisesti 3.000 – 7.000 USD. Minun kotikulmillani Durhamissa asuu satoja doodeleita ja yleisin pennun hinta liikkuu 5.000 USD paikkeilla.

Koirien myynnissä on ihanaa, kun pääsee valikoimaan kodit. Meillä on käytössä Cliftonin kehittämä anomuskaavake pentujonoon. Tuntuu, että ihmiset täällä todella näkevät vaivaa kaavakkeen täytössä ja esittelevät itsensä sekä perheensä perinpohjaisesti. Ihmiset laittavat tietysti parastaan, koska pentuja on vaikea saada. Valitsimme lhasa apsoja aikaisemmin omistaneet kodit, joilla kaikilla oli vuosikymmenien kokemus rodusta. Valitsimme kandidaattien joukosta myös kaksi lapsiperhettä, joilla ei ole ollut lhasa apsoja, mutta he olivat täysin rakastuneet rotuun ja tiesivät rodusta valtavasti. Ainakin minulle syntyi käsitys, että täällä ainakin apsojen kohdalla ihmiset todella ovat syventyneet mistä ja millainen rotu sekä koira perheeseen hankitaan. Lemmikkien hinta täällä on 2.000 USD. Kukaan ei tinkaa tai valittele hintaa. Useammat hämmastelivät pentujen edullisuutta, koska design koirista ovat ystävät maksaneet moninkertaisia summia. Turkkien hoitoa täällä ei tarvitse juuri murehtia. Monet pitävät apsonsa täydessä turkissa koko elämänsä tai sitten söpössä “pentutrimmissä.” Poikkeuksetta perheillä on olemassa oma trimmaaja ja salonki, jossa koirat uskokaa tai älkää käyvät pesussa yleensä muutaman viikon välein tai joidenkin koirat jopa viikottain. Kerrottakoon, että ne doodelit ovat täällä aina myös ihanissa siisteissä trimmeissä. Monet koiratrimmaamot hakevat ja tuovat koirat kotiin. Täällä kyllä palvelu pelaa uskomattoman hienosti.

On synnytyksen aika

Synnytysten lähestyessä päätimme, että koirat syntyvät Durhamissa. Koulut oli suljettu ja minä olin koko ajan kotona. Clifton oli täällä pari viikkoa yhteen menoon, joten synnyttäminen oli mukavaa ja turvallista kahden ihmisen voimalla. Minua hieman jännitti mahdolliset komplikaatiot uudessa maassa. Durham-Raleigh alue on myös uskomattoman kallista eläinlääkinnän osalta. Täällä on mahtavia ja todella upeita eläinsairaaloita, mutta hinnat ovat sen mukaisia. Keisarinleikkaus ei täällä onnistu juurikaan alle 5.000 USD ja päivystysaikaan puhutaan jo 10.000 USD ja ylikin. Pennsylvaniassa on enemmän maaseutua ja hinnat ovat aivan toiset. Mutta sinne nyt on matkaa se 8 tuntia, eli oli varauduttava apuun täällä ja tilillä oli rahaa odottamassa, jos jokin menee vikaan. Yhdysvalloissa alueelliset erot ovat valtavia. Osa klinikoista muuten ei myös suostu keisarinleikkaukseen, jos emän kohtua ei samalla poisteta oli syy leikkaukseen sitten mikä tahansa. Täällä PETA työ on mennyt todella pitkälle ja rotukoiravastaisuus sekä pentujen teettämisen vastustaminen on kantanut paljon negatiivista hedelmää. Näin juuri naapurikunnassa käydessäni eläinlääkäri bussin, jossa kohdut ja urosten sterilisaatio tehdään maksutta. Täällä muuten yleisesti kaikki lemmikit steriloidaan. Se on tavallaan hyväkin, koska täällä on myös suuri lemmikkien heitteillejättö ongelma. Tämä ei juuri onneksi ole apsoissa ongelma, koska kodit voidaan tarkoin valita. Toki on keskilännessä olemassa joitakin valtavia pentutehtaita, mutta myös ne ovat onneksi vähentyneet.

Pennut syntyivät apsojen tapaan todella helposti. Nartut saivat 5, 5 ja 2 pentua. Täältä saa vuohenmaitoa kaupoista helposti ja nartut tietysti rakastivat sitä. Ne myös söivät mainiosti alusta asti. Pennut kasvoivat hyvin. Onneksi meillä on täällä tilava talo ja jokainen narttu sai oman huoneen. Amerikkalaisissa taloissa on myös se ihana puoli, että on paljon kylpyhuoneita. Meilläkin on niitä kolme, niin jokaisesta huoneesta on helppo päästä myös kylpyhuoneeseen. Amerikkalaisissa taloissa lämmitys lähes poikkeuksetta tapahtuu ilmastoinnin avulla. Se on pennuille hieman täällä ongelmallista. Lattialla on iso ilmastointi aukko. Täällä on tietysti sitten pentujen syntymän aikaan toukokuussa lämmintä ulkona yli + 30 C astetta ja ilmastointi puhaltaa melko viileää ilmaa taloon, jotta sen lämpötila pysyy + 20 C. Löysimme huoneista kuitenkin mahdollisimman vedottoman nurkkauksen ja teimme kiinteät pentulaatikot, joihin veto ei pääse sekä suljimme huoneiden ilmastointeja pitkiksi ajoiksi.

AM Ch Chic Choix Windwick Winchester x BISS AM Ch Chic Choix v d Pacific Paradise pennut 10 vuorokauden paikkeilla ja osalla on jo silmät auki. Pentue on todella tasainen. 

Valtava kysyntä mahdollistaa tarkan kotien valinnan ja uusi käytäntö videoneuvottelu

Clifton oli puhelimessa haastatellut pennun kyselijöitä ne reilu sata ja näistä sadasta oli hyväksytty alustavasti 40. Heille kaikille lähti syntymäilmoitus pennuista kaikkien pentujen synnyttyä ja ollessa vähintään 2 vrk ikäisiä. Olimme kertoneet, että siinä kohdassa maksetaan varausmaksu neljäsosa hinnasta ja pennut luvataan hyvin valikoiduista kodeista tässä kohtaa maksujärjestyksessä. Maksut tulivat alle kymmenessä minuutissa. Clifton on kehittänyt nerona tietysti ihanan systeemin, jossa 10 maksettua ei enää voi lisää maksaa. Olimme kertoneet prosessin tarkkaan. varausmaksu ei vielä takaa pentua.

Pentujen ollessa viikon oli Zoom videohaastattelun aika, koska etäisyyksien ja coronan takia matkustaminen ei onnistu. Haastattelimme kaikki perheet yksitellen ja kaikkien perheenjäsenten tulee olla mukana haastattelussa. Oli ihana tutustua perheisiin ja he olivat aivan intona saadessaan koiran meiltä. Myös täällä arvostetaan, jos kasvattaja on tarkka kodeista. Perheillä oli nyt myös mahdollista kysyä kysymyksiä kasvattajilta. Perheet olivat valmistautuneet hienosti ja heillä oli mahtavia kysymyksiä koiristamme ja pennuista. Oli myös ihanaa huomata, että vaikka kyseessä oli lemmikkien hankkijoita heistä monet tiesivät Chic Choix koirat silti jo entuudestaan Euroopasta. Pennuistamme puolet menee ihmisille, joilla on ollut apsoja yli kolmekymmentä vuotta. Se on näin kasvattajan näkökulmasta mukavaa ja helpompaa. Samalla jää voimavaroja tukea kahta uutta apson hankkinutt perhettä, jos apua tarvitaan.

Meille pitää myös selvittää, mitä koiralle tapahtuu jos perheelle sattuu jotakin. Täällä koira ei saa pääytyä “rankkurille”, koska koiria voidaan lopettaa tai koira voi joutua huonoihin oloihin. Apsot elävät helposti 18 vuotta ja siksi on syytä varautua tarkoin varsinkin vanhempien ihmisten. Kaikilla oli tarkat selitykset, mitä tapahtuu jos perheelle sattuu jotakin. Vaadimme kaksi koti potentiaalia valmiiksi koiralle ja me olisimme sitten se kolmas varapaikka, jonne koiran tietysti saa aina palauttaa jos jotakin kauheaa sattuisi.  Tulipa meille säätiönkin paperit, koska perheen apsoilla on oma säätiö mikä hoitaa koirat, jos omistajille tapahtuu jotakin Koirat saavat jäädä Hamptonin huvilalle elämään loppuelämäkseen ja myös biodynaamisista käsin valmistettu ruoka hoituu koirien koko elämän vaikka omistajat kuolisivat. Täällä todella ymmärtää sen, että joillakin ihmisillä on käytössä uskomattomia resursseja. Meidän valitsemat aivan tuiki tavalliset perheet olivat myös varautuneet koiran tuloon todella hienosti. Pentumme lähtivät lähinnä Itärannikolle New Yorkin, Conneticutin alueelle sekä Etelä-Carolinaan, Kaliforniaan, Floridaan ja Indianaan. Olisin halunnut ja voinut muuttaa moneen perheeseen itse. Pyysinkin joitakin adoptoimaan minut. Positiivinen huumori ja avoimuus ovat yksi tämän maan voimavara.

En usko, että missään muussa maassa maailmassa olisi ollut mitään mahdollisuuksia pitää näin tiukkoja seuloja kotien valinnassa kuin täällä Yhdysvalloissa. Täällä koteja on valittavana yli kolmensadan miljoonaan ihmisen joukosta vain niin paljon ja ihmiset ovat täällä kyllä valtavan koirarakkaita. Meille tulee edelleen lukuisia soittoja ja meilejä päivittäin. Sieltä me otamme rusinoita pullasta. Jonossa on jo nyt esivalittuja koteja vuosiksi eteenpäin. Olemme lähettäneet kyselijöitä myös muille vastuullisille apsokasvattajille Itärannikon ulkopuolelle, joista apsoja voi olla hieman helpommin saatavilla, mutta yleensä sielläkin pennut ovat jo menneet ennen syntymää.

AM Ch Chic Choix Windwick Winchester x Chic Choix I Ve Been To The Mountain Top pennut ulkoilemassa aurinkoisessa Durhamissa

Kauppasopimusten tekoa ja pentujen valmistautuminen lähtöön

Täällä pentuerekisteröinti maksaa 25 dollaria ja 2,5 dollaria pentu. Perheet rekisteröivät sitten pentunsa vielä yksilöllisesti erikseen itse jos haluavat ja se maksaa taas sen 35 dollaria. Sen perheet yleensä maksavat sitten itse jos haluavat rekisterikirjan. Monien kasvattajien pennuista rekisteröidään vain jokunen. Me haluamme rekisteröidä kaikki pennut ja niin haluavat valitsemamme perheetkin. Kauppasopimukset kirjoitetaan itse ja me otimme pohjaksi luvan kanssa ihanan ansioituneen sekä vastuullisen vuosikymmeniä apsoja kasvattaneen Joyce Johanssonin tekemän sopimuksen. Se on tietysti suurenmoinen ja reilu sopimus, koska se kirjoitetaan itse ja vuosikymmenien kokemuksella. Siinä turvataan ostajalle myös paljon oikeuksia ja käydään läpi vastuita. En ole ikinä ennen saanut käyttää näin mahtavaa ja selvää kauppasopimusta. Kauppasopimus on pituudeltaan kaksi sivua.  Perheet tutustuivat sopimuksiin etukäteen ja videoneuvottelussa kävimme sopimuksen kohta kohdalta huolellisesti läpi ja kodit saivat taas esittää kysymyksiä. Amerikkalaiseen perusteelliseen tapaan he olivat todellakin perehtyneet sopimuksiin ja syntyi hyvää keskustelua. Näin saattoi varmistua, että he  myös ymmärsivät mihin nimensä laittavat ja sitoutuvat.

Luovutamme pennut eläinlääkärin tarkistamina. Perheet vievät vielä pentunsa 5 vuorokauden sisällä pennun luovutuksesta omalle “puolueettomalle” lääkärilleen. Tämän jälkeen pennun kunnosta ei voi valittaa. Perhe on vastaanottanut “aukottomasti” hyväkuntoisen ja reippaan pennun.  Synnynnäiset geneettiset ja myöhemmin mahdollisesti ilmenevät viat ovat asia erikseen. Me olemme ne kauppasopimuksessa kertoneet ja jos näitä koiralla ilmenee 3 ikävuoteen mennessä korvauksena perhe saa uuden pennun.

Narttujen kantoajasta ja pennuista on ollut ihana nauttia sulkujen sekä corona karanteenin aikana. Pennutus on tuntunut todella mukavalta lähes vuoden tauon jälkeen. 

Rokotukset ja loishäätö on huolellista

Pentujen rokotukset me aloitimme täällä jo 5 viikon iässä parvorokotuksilla. Rokotteet voi tilata suoraan kotiin ja rokotukset voi hoitaa itse. Täytimme pennuille rokotuskortit sekä kaikki loishäädöt, joita täällä siten piisaa ja paljon. Parvo rokotukset annoimme 5 ja 7 viikon iässä. Pennut voivat lähteä perheisiin Pohjois-Carolinassa ja AKC:nkin mukaan aikaisintaan 8 viikon iässä. Joissakin osavaltioissa pentuja ei saa luovuttaa ennen 12 viikon ikää. Annoimme pennuille myös kasan muita rokotuksia penikkatauti yms…Pentuja rokotetaan täällä muutamien viikkojen välein. Rokotteet tulevat kuitenkin erittäin edullisiksi, koska rokote annos maksaa noin 4 – 7 dollaria kappale itse rokottaessa. Sehän tietysti Cliftonilta onnistuu mainiosti.

Loishäätö onkin sitten täällä lämpimässä etelässä aivan omalukunsa. Asumme lisäksi kaupungissa, jossa kaikilla naapureilla on koiria ja myös pihalla on paljon villieläimiä käärmeistä, kaneihin, peuroihin, oraviin ja kojootteihin. Täällä talvi ei tapa mitään. Madotus on pitkä kuuri ja todella oltava laajakirjoinen. Täällä on myös sydänmatoja ja hyttysiä voi löytyä, vaikka täällä kyllä kaikki myrkytetään todella raa´alla kädellä. Punkkejakaan ei tällä alueella näy. Kaikki myrkyttävät pihansa rajulla kädellä. Luin juuri punkkimyrkystä, että tappaa myös sadat muut lajit ja kestokin on maahan siroteltuna ainakin kolme kuukautta. Täällä hyönteisten ei ole hyvä olla. Varmuuden vuoksi on kuitenkin pennut madotettava kaiken varalle. Minä haluan pentujen leikkivän ulkona. Madotuksen lisäksi me varmistamme, että pennuille ei ole giardiaa ja lääkitsemme pennut myös kahdesti coccidiociksen varalle. Se on yllättävän yleinen vitsaus jo nykyään myös Suomessa. Kaikki nämä käsittelyt kirjataan pennuille annettavaan kirjaan ja enpä ole ennen luovuttanut pentuja, joilla on jo luovutusiässä näin huikea lääkintä historia.

Suloiset ja reippaat pennut kasvoivat sekä kehittyivät hyvin etelän auringossa

Millaisia pennut sitten olivat

Kasvattajan näkökulmasta pentueet olivat todellakin onnistuneita. Kaikki kolme pentuetta ovat  maltillisia linjauksia omiin tuttuihin koiriin, joskin tietysti eri pentueissa eri yksilöihin. Kahdestatoista pennusta kaikki ovat todella reippaita. Niiden kanssa on ollut niin paljon aikaa touhuta, että ne olivat jo lähes sisäsiistejä 6 viikon iässä. Apsothan ovat yleensäkin hyvin siistejä koiria. Yhdysvalloissa ei ole lainkaan tavallista, että moni pentu saadaan näyttelykotiin.  Olimme pennuista kriittisiä ja puolet menevät näyttely potentiaalisiin koteihin. Me pidämme kaksi narttua itse. Kaksi narttua myytiin niin, että saamme pennun takaisin ja kaksi urosta myytiin niin, että saamme niitä käyttää kahdesti jalostukseen halutessamme. Me emme tehneet mitään sijoituksen kaltaista tai edes osaomistusta. Koirat ovat näiden pitkäaikaisten kasvattajien ihan omia koiria ja me saamme sitten jotakin kohtuullista takaisin, jos kaikki menee hyvin. Me emme halua isoa kenneliä itse ja jalostuksen olisi mentävä kuitenkin eteenpäin, niin tämä on meille toimiva ja kaikille reilu ratkaisu.

Täällä on myös sikäli helppoa, että jos koira menee kasvattajalle ja ei sittenkään osoittaudu tarpeeksi hyväksi siitos- tai näyttelykoiraksi ja jos kasvattaja haluaisi koirasta luopua, löytyy rakastavia koteja helposti myös vanhemmille koirille. Ihmiset eivät täällä lainkaan vierasta ajatusta hieman vanhemmasta koirasta ja lähtökohtaisesti he ovat koirasta valmiit maksaamaan aivan normaalin hinnan. Monet ihmettelevät, miksi aikuisen koiran saa pennun hinnalla. Meillehän päätyi erään kasvattajan kuoleman johdosta muutama ylimääräinen koira ja  kaikkia emme voineet pitää. Ylimääräisille koirille löytyi aivan uskomattoman ihanat rakastavat kodit todella helposti ja ne menivät aivan tuiki tavallisiin koteihin ja myös lapsiperheisiin. En ymmärrä, miksi Suomessa hieman vanhemman koiran kodin löytyminen ei oikein tunnu toimivan, vai onko Suomessa laitettu liikaa “pitovaikeus” koiria kiertoon ja kaikki olettavat aikuisissa olevan jonkun vian. Olen kuitenkin tyytyväinen, että ainakin apsojen osalta täällä vanhemmalle koiralle löytyy koti, jos se poikkeussyistä on tarpeen.

Nyt odotamme innolla pentujen kasvua ja perheet ovat onnellisia pennuista. Kuvia sataa jo nyt sähköpostiin aivan kuten suomalaistenkin perheiden kohdalla. Koiria rakastavat ihmiset ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia. He ovat onnekkaita ihmisiä, joilla on rakkautta ja voimavaroja jakaa elämässään myös lemmikille. Kaikki pennut ovat kauniita ja muutamat pennuista ovat aivan uskomattoman lupaavia. Kolmen pentueen kasvattaminen Yhdysvalloissa on ollut todellakin ihana ja avartava uusi kokemus uusién ihanien kokemuksien sarjassa.

AM Ch Kumi Kian Niko Suave x AM CH Chic Choix I Have A Dream pennut kuvaussessiossa. Iloksemme saimme kahdesta yksivärisestä peräti kolme particolor koiraa.

 

 

 

 

 

Facebook Comments