Joulu on ihanaa rauhoittumisen aikaa, jolloin on aikaa pohdiskella elämää ja olemista. Meidän talous elää suuria muutoksen aikoja. Täällä on siipan kanssa istuttu ja rauhoituttu joulun viettoon. Valmistaudumme tuleviin muutoksiin ja yritämme muistaa elämän viisi perustotuutta. Joulun aikana olen ollut myös kevyesti yhteyksissä lapsuuden ja nuoruuden ystäviin. Yksi heistä kertoi minulle joulun edellä elämän viidestä lainalaisuudesta, joita olen pureksinut jouluna. Mielenkiintoista oli, että myös eräs hyvä intialainen ystäväni kertoi minulle ennen joulua oikeastaan saman asian. Ne viisaudet kolahtavit kovasti ja saivat minut pohtimaan syntyjä syviä. Samalla ne toivat paljon voimaa ja ulkopuolista näkemystä omaan elämään. Ne viisi asiaa, joita ei voi muuttaa eli elämän perustotuutta ovat: 

Kaikki muutuu ja loppuu

Elämä on jatkuvaa muutosta, kehitystä, murroksia ja kasvua. Se tekee elämästä mielenkiintoisen ja kehittyvän. Kaikki myös loppuu aikanaan ja luopumista ei pidä pelätä liiaksi. Ilman loppumista ei ole uudistumista. Elämä jatkuu, mutta muutos on kiinteä osaa kehittyvää ja dynaamista elämää.

Mikään ei ole ikuista, vaikka ihminen sihen tahtonsa mukaan pyrkii

Ihmiset toivovat pysyvyyttä ja toivovat kaiken olevan ikuista, vaikka ikuisuus on oikeastaan aika luonnotonta. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Elämässä on jaksoja ja kulttuureissa on kausia, mikään niistä ei jatku ikuisesti.

Elämässä on asioita, jotka loppuu ja asioita, jotkaa alkaa

Muutoksesssa ja loppumisessa on kyse asioista, opeista, ihmissuhteista, paikoista, esineistä, ystävyyssuhteita, urasta, työsuhteista ja rakkaudesta. Kannattaa laskea irti ja päästää irti, kun siltä varmasti tuntuu. Samalla vanhasta luopuminen luo tilaa uudelle. Uudet alut mahdollistaa asioista loppuminen.

Nyt oli tarkoitettu, että elämäsi muuttuu 

Ihminen itse tietää sisimmässään, kun on muutoksen aika. Muutoksen toteuttaminen vaatii joskus paljonkin rohkeutta, mutta elämän muutoksia ei pidä pelätä liiaksi. Liian moni seisoo elämässään tulehtuneissa tilanteissa, joissa inspiraatio ja luovuus elämässä katoavat.  Siitä tilanteesta löytää aika ajoin myös itsensä. Tilanteen tarpeeksi seisoessa paikallaan, pato saa murtua ja silloin vesi saa velloa vapaana. Niin oli tarkoitettu ja elämä kulkee silloin oikeaan suuntaan, vaikka ulkopuoliset tilannetta arvostelisivatkin. Usein eniten tarvetta arvosteluun kokevat ne, jotka itse eivät muutoksia uskalla tehdä. Elämä muuttuu, jos niin on tarkoitettu. Se on kehitystä ja kasvua sekä kiinteä osa elämää.

Elämässä on asioita, joita ei voi muuttaa. Muutokset ovat yksi osa kehittyvää elämää.

Facebook Comments