7.1 Muutamia periaatteita

Pentu tulee opettaa käsittelyyn ja turkin hoitoon pienestä asti. On äärimmäisen tärkeää opettaa pentu seisomaan paikallaan heti 8-viikkoisesta asti. Pentu nostetaan mielellään tasolle (missä liukumaton alusta eli trimmauspöytä tai tasolla alla auton kumimatto). Pennun hoito ei oikeasti vielä tarvitse juurikaan hoitoa, mutta toimenpiteet tehdään säännöllisesti, jotta pentu oppii olemaan paikallaan ja antaa sitten aikuisena käsitellä itseään mallikelpoisesti.

Kannattaa opettaa pentu alusta asti makaamaan myös kyljellään pöydällä. Aluksi riittää kun pentu on paikallaan lyhyen hetken. Harjaa vastaa ja kylkiä niin, että pentu tottuu. Älä vielä vaadi kohtuuttomia aikoja. Pennun maattua hetki voi pentu taas seistä. Leikkaa myös kynnet tasolla. Aluksi opettelu kannattaa tehdä pennun ollessa hieman väsynyt. Muista tehdä edelliset toimenpiteet usein ja toistuvasti. Muista myös pestä pentua säännöllisesti, jotta se oppii pesuun ja kuivaukseen. Et tiedäkään miten paljon pentuna opetellut rutiinit helpottavat elämääsi koiran ollessa aikuinen.

Ehdoton pääperiaate turkille on aina puhtaus. Karvapeite ei saa päästä likaiseksi. Likainen ja kuiva karva katkeaa paljon helpommin kuin puhdas hyvin voiva karva. Ihon ja karvan hyvinvointi on paras edellytys hyvälle turkille. Turkki tulee siis pestä säännöllisesti, mutta ehdottoman oikein. Koiran karvan rakennetta ei pesussa saa vaurioittaa. Erityisesti pesu liian voimakkailla shampoilla on vaaraksi karvalle. Maalikokin saattaa tuntea miten karva nitisee pesun jälkeen, silloin olet tuhonnut karvan rakenteen ja pessyt turkin liian voimakkaalla shampoolla.

Käsittele aina vain puhdasta turkkia. Likaisen turkin käsitteleminen ja takkuisena on varmin tapa katkaista karva. Muista säännöllisyys turkin hoidossa. Käytä paljon maalaisjärkeä turkin hoidossa. Hieno turkki koostuu omistajan toteuttamista lukuisista pienistä asioista. Älä tee pitkiä lenkkejä kuraisimpaan aikaan. Huuhtele setteri uroksen vatsa karvat useasti viikossa virtsasta jne.

Huolehdi aina, että koirasi ravinto on monipuolista ja riittävän rasvaista. Kuiva lämmin huoneilma on talvella turkille todella haitallista. Huoneilman riittävä kosteus olisi tarpeen koirallesi. Voit myös kostuttaa turkkia säännöllisesti (ei märäksi). Olisi eduksi, jos koira voisi oleskella päivät hieman viileämmässä tilassa.

kaikkein tärkeintä kuitenkin onnistuneessa turkin hoidossa on säännöllinen oikea turkin hoito. Pesu ja oikea tekniikka pesussa tulee hallita. Hoitoaine käsittely pesun jälkeen on kaikkein oleellisinta. Hyvien shampoiden ja hoitoaineiden käyttö on tärkeää. Pesun jälkeen oikein tapahtunut kuivaus viimeistelee lopputuloksen. Likaisena turkkia ei tule käsitellä. Siispä turkin hoidon kierto parhaimmillaan on käsittelyä pesusta pesuun.

7.2 Koiran pesu – pesun merkitys

Yleisperiaatteena pehmeämpi karvaisilla koirilla on, että puhdas karva kasvaa paremmin kuin likainen. Niinpä säännöllinen ja usein toistuva pesu on välttämätöntä. Turkkia yksinkertaisesti saadaan enemmän pesemällä koiraa säännöllisesti ja usein. Pesu itsessään ei tietenkään kasvata karvaa. Puhdas karva kuluu ja takkuuntuu vähemmän. Samalla huolellisesti ja oikein toteutettu pesu ja hoitoaine käsittely pesun yhteydessä lisää tukin ja ihon hyvinvointia. Tämä on tietysti eduksi turkin kasvulle.

Turkin pesua voidaan hyödyntää myös muihin tarkoituksiin. Monilla lyhytkarvaisemmilla roduilla esim. pystykorvilla voidaan turkin irtoamista jouduttaa pesemällä koira usein melko kylmällä vedellä. Tämä jouduttaa vanhan turkin irtoamista ja näin nopeuttaa turkin uudelleen kuntoon palautumista. Taitavasti toteutettuna turkinvaihto vaihetta voidaan siis jouduttaa huomattavasti. Tätä voidaan käyttää avuksi erityisesti pohjanpystykorville.

Koiran voi periaatteessa pestä vaikka kuinka usein, kunhan se pestään oikein. Joillakin roduilla pesu automaattisesti vähentää pohjavillan määrää, koska se usein irtoaa kuivatessa. Pitkäkarvaisilla roduilla kuten lhasa apso, joilla runsas pohjavilla asia on vaan eduksi. Liika pohjavilla ,joka takuttaa karvaa ja saa koiran vaikuttamaan usein ”tumpelolta” irtoaa. Turkin hoito on helpompaa ja linjat tulevat paremmin esille.

Vähintään aina turkki on pestävä ,kun se on selvästi likainen. Toisaalta ainahan ei suinkaan tarvitse pestä koko koiraa, jos jokin osa on likainen. Kingcharlesinspanieleilla ja irlannin settereillä karvaa halutaan tiettyihin kohtiin. Kincharlesin spanielilla kannattaa erikseen pestä useammin korvat ja helmat. Samoin irlannin setteriltä pestään helmat vatsan alta ja eturinnasta usein ja toistuvasti. Näin halutut osat pysyvät paremmassa kunnossa, eivät takkuunnu. Koira saa paremmat korvakarvat ja hapsutuksen.

Vastaavasti lenkeiltä tultaessa voit vain huuhdella jalat tai vatsan alusen. Erittäin pitkäkarvaisilla koirilla kuten lhasa apso ja löwchen jalat pitää melkeinpä kuivata tai ainakin harjata läpi kuivumisen jälkeen. Irlannin setterillä ja kingcharlesin spanielilla voit taas antaa turkin hoitoaineella höystettynä antaa kuivua lähes itsestään. Varmista näilläkin kuivumisen jälkeen, ettei takkuja ole muodostunut. Harjaa turkki läpi hoitoainetta suihkuttamalla jouhiharjalla kerran läpi.

7.3 Vältä virheitä

Valitettavasti suuri osa koirista pestään huolimattomasti tai jopa virheellisesti. Näin menetellen on pesu koiralle enemmän haitaksi kuin hyödyksi. On aloitettava vanhojen pinttyneiden uskomusten karsiminen. Joskus kuulee sanottavan, että turkki tuli todella puhtaaksi, se suorastaan natisi. Turkki on todellakin silloin tullut puhtaaksi, mutta tällöin myös on tuhottu karvan omaa rakennetta ja hävitetty karvan oma suojaava rasvakerros. Näin ei koskaan saa tapahtua. pesun tulee olla huolellinen ja hellävarainen projekti.

Paha virhe on pestä koira nopeasti ja kovakouraisesti. Varsinkin pentuna pesu tulee toteuttaa rauhaisasti ja leppoisasti. On tärkeää, että pentu oppii pesun mahdollisimman miellyttävänä tapahtumana. Pentu ei saa tuntea pelkoa tai paniikkia. Muista siis rauhallisuus. Mitä rauhallisemmin koira käyttäytyy sen helpompi sinun on tietysti pestä koira. Kannattaa hankkia pesua varten mahdollinen alusta (saunajakkarakin käy mainiosti) tai pesuallas (vauvaamme). Näin koira saadaan kasteltua helpommin ja pienemmällä vesimäärällä. Koira pysyy myös paikallaan helpommin.

7.4 Pese koira aina osissa

Tärkein asia koiran pesussa on käyttää oikeaa shampoota riittävästi laimennettuna. Älä koskaan anna shampoon ”polttaa” turkkia yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Ihmiset toistavat alituisesti edellä mainittua virhettä. Ajattele shampoota kuin vihollisena. Mitä nopeammin shampoo on tehtävänsä tehnyt sen nopeammin se on turkista pois saatava. Mitä vähemmällä shampoolla selviät ja saat turkin puhtaaksi sen parempi. Muista turkki ei saa kuitenkaan jäädä likaiseksi. Puhtaushan on pesun pää tarkoitus. Shampoon vahinkojen minimoimiseksi onkin aina parasta pestä koiran turkki osissa.

Pestyäsi koiran tietyn osan, huuhtele tästä osasta shampoo heti pois ennen kuin siirryt seuraavaan osaan koirasta. On älytöntä antaa shampoon olla koiran karvassa haurastamassa karvan rakennetta ja polttamassa karvan omaa rasvakerrosta, kun shampoo on jo tehtävänsä tehnyt. Koira on siltä osin pesty – siis huuhtele shampoo pois välittömästi. Pitkäkarvaisen tai ison koiran pesussa voi mennä pitkäkin aika. Jos olet aloittanut hännästä ja viimeksi peset pään, on shampoo turhaan ”polttanut” koiran akrvaa hännässä koko pesun ajan.

Vanhana teoriana puhutaan myös, että on eduksi ensin kaataa shampoo omiin käsiin ja levittää käsistä shampoo turkkiin. On kerrottu, että shampoo ja sen kemikaalit kohtaavat ensin kädet ja on sen jälkeen lievempänä kohtaamassa turkkia. Olen kuullut myös mielenkiintoisia teorioita miten shampooseen eräät legendaariset kennelit sekoittavat käsirasvaa tai kananmunaa, jolla lievennetään ja laimennetaan shampoota. Edellisillä toimenpiteillä pyritään tekemään shampoo vieläkin neutraalimmaksi koiran herkälle iholle ja karvalle. Varsinkin kananmunan keltuaisen sekoittaminen shampoon joukkoon on ihan hyvä kikka. Edelliset eivät ole tarpeen yleensä. Mikäli koirasi karva tai iho selvästi kärsii shampoosta kannattaa miettiä shampoon ja hoitoaineen vaihtoa tai hyödyntää edellä kerrottuja kikkoja.

Koria kastellaan pesussa aina ensin kokonaan. Tämän jälkeen huuhtelen ja kastelen uudelleen ensin pestävän osan eli hännän ja takaosan. Käytän aina reilusti laimennettavia shampoita tyyliin yhden suhde 15 – 30. Shampoo on siis laimennettu isoon kulhoon. Kaadan shampoo kulhosta häntään ja takaosaan. Suin shampoon turkkiin pitkin vedoin, likaisista kohdista hieron hieman sormenpäillä hellävaraisesti. Älä koskaan hiero tai veivaa turkkia kädessäsi kuin pullataikinaa. Pesu tapahtuu aina oikein tehtynä kuin huuhdellen, korkeintaan hieman sukien turkkia pitkin vedoin silittäen. Mikäli turkki on erityisen likainen huuhtele alue ja pese uudelleen oikealla tavalla. Turkin hieromin kuuluu aloittelijoille ja pilaa karvan. Ainoastaan tassuja voit hieman hieroa kovakouraisemmin tarvittaessa. Käytän tassuihin usein jotakin ihmisten shampoota, jonka laimentamattoman laitan omaan käteeni ja sitten hieron tassuihin. Tätä voit tehdä vain tassuille ja ääri tilanteissa peräaukon ympärillä, jos alue on poikkeuksellisen likainen.

Pestyäsi hännän ja takaosan shampoo huuhdellaan välittömästi pois. Samalla huuhtelen ja kastelen uudelleen koiran rungon lapoihin asti. Seuraavaksi pese runko lapoihin asti . Edelleen peset alueen varoen ja hellävaraisesti sukien. Yritä sukia turkkia sormilla karvan kasvusuunnan mukaisesti – ei vasta liikkeitä tai pyörittämistä. Muista hellävaraiset pitkät vedot. Taas shampoo huuhdellaan välittömästi pois. Kastelen seuraavaksi pään ja kaulan. Mihin jäivät lavat ja etuosa? Nämä pestään viimeisenä, koska shampoovesi valuu kuitenkin päästä ja kauloista lapoihin sekä eturaajoihin. Siis kolmantena vaiheena pestään pää ja kaula taas hellävaraisesti sukien. Taas shampoo huuhdellaan pois nopeasti alueen pesun jälkeen. Lopulta pestään etuosa taas pikaisesti shampoo huuhdellen. Viimeisenä huuhtelen koko koiran kauttaaltaan läpi, koska latvoihin on voinut jäädät ai valua shampoota.

Valitse koirallesi shampoo suurella huolella. Oma periaatteeni on etsiä paras mahdollinen shampoo koirilleni. Silti ajattelen tästä suurenmoisesta aineesta, että se on koko ajan vaaraksi karvalle. Ainetta vain on yksinkertaisesti pakko käyttää, jotta turkki saadaan puhtaaksi. Muista koko ajan nopeus, mietous ja hellävaraisuus. pesu ei koskaan saisi vahingoittaa koiran karvan omaa rasvakerrosta.

7.5 Shampoista

Muista välttää shampoita, joissa on turhia väriaineita ja hajusteita. Joissakin shampoissa on niin voimakkaita hajusteita, että näistä saa itsekin päänsäryn. Turhista haju- ja väriaineista ei ole mitään hyötyä pesutuloksen kannalta. Ne ärsyttävät turhaan koirasi ihoa. Usein edelliset saavat vielä aikaan allergisia reaktioita koirassa ja itsessäsi. Ne myös edesauttavat näin ihon turhaa kuivumista. Shampoissa ei saisi myöskään olla liiaksi peseviä aineita, kemikaalit polttavat helposti karvaa ja ihoa saaden aikaan turhaa kuivattamista ilmentyen ihon hilseilynä. Koirasihan ikinä ei pääse kovinkaan likaiseksi oikeassa hoidossa. Pesuhan on rutiini ja ei tarvita siis voimakasta shampoota. Onkin tärkeää, että shampoon sisältämät aineet on neutralisoitu oikein koirallesi sopivaksi. Ei ole olemassa yhtä totuutta tai shampoota, joka sopii kaikille koirille. Muista aina shampoota valitessasi lukea hieman sisältöä sekä nuuhkaista pulloa. Kysy tarvittaessa kasvattajalta tai muilta kokeneilta turkin hoitajilta neuvoa.

7.6 Hoitoaineista

Oikeastaan pesuakin tärkeämpää turkin ja ihon kannalta on hoitoaine. Hoitoaine palauttaa turkin mahdollisimman normaaliksi pesun jälkeen. aine ei vain palauta kuntoa, vaan parhaassa tapauksessa myös hoitaa ihoa ja muodostaa karvan pinnalle hoitavan suojaavan pinnan. Tämä suojaa kuivumista, likaa ja kulutusta vastaan. Lisäksi hoitoaine auttaa takuttomassa kuivauksessa. Pesun jäljiltä turkki ei takkuunnu niin herkästi.

Laita heti pesun jälkeen koiraan runsaasti hoitoainetta. Hoitoaineesta riippuen se suitaan koiran karvaan, laitetaan koira makaamaan tai seisomaan hoitoaineseokseen jne. Pääasia on, että käytät hyvää hoitoainetta ja käsittely tehdään jokaisen pesun jälkeen. Yhtenä hyvänä vinkkinä toteaisin, että on aivan turhaa käyttää hoitoainetta turkissa minuutin tai pari ja sitten huuhdella hyvä hoitoaine viemäriin. On ehdottomasti käytettävä hoitoainetta, joka jätetään koiran turkkiin. Parhaat hoitoaineet ovat runsaaseen käsilämpimään veteen sekoitettavia tuotteita, jossa turkki uitetaan tai valellaan turkki hoitoaine liuoksella. Jätettävissä hoitoaineissa on näin luonnollisesti pitkäaikaisempi hyöty ja suoja koiran turkille sekä iholle. Erityisesti föönatessa tämä on erityisen tärkeää.

Hoitoaineen merkitys on oikeastaan sitä suurempi, mitä hankalampi on koiran turkin laatu. Hoitoaine helpottaa elämää varsin paljon edesauttaen turkin ja ihon hyvinvointia suunnattomasti. Muistakaa toisaalta varoa jätettäviä hoitoaineita, jotka jättävät koiran liian tahmeaksi. tällöin turkki saattaa kerätä likaa, eli aine edesauttaa ennenaikaista likaantumista ja takuttaa näin turkkia.

Parhaan hoitoaineen tunnistaa käsittelyn jälkeen nopeasti. Jo märkänä turkki tuntuu terveeltä ja on tavallaan luonnollisen näköinen. Turkki kiiltää ja tuntuu käteen ikään kuin ”karva karvalta. yksilöiltä”. Karva valuu käsissäsi. Hoitoaineeseen pätee sama kuin shampooseen. Vältä turhia haju- ja väriaineita. Lähes kaikissa hoitoaineissa on myös peseviä ainesosia, jotka usein pestävälle koiralle eivät ole niin välttämättömiä. Markkinoilla on suuri määrä korkeatasoisia jätettäviä hoitoaineita. Kokeile mikä sopii sinun koirallesi. Katsele ympärillesi ja löydä koiria joilla on juuri samantyyppinen karva kuin sinun koirallasi. Jos turkki on upeassa kunnossa utele, millä tämä yksilö on pesty ja hoidettu. Kasvattaja antaa myös listan hyvistä aineista ja auttaa sinua löytämään parhaan hoitoaineen sinun koirallesi.

Muista aina hoitoaineen laadussa ei tingitä!

7.7 Harjausneste

Löydettyäsi koirallesi parhaiten sopivan hoitoaineen olet automaattisesti löytänyt myös parhaan harjausnesteen. Harjausneste on sama aine kuin käyttämäsi hoitoaine. Hanki iso suihkupullo. Laita pulloon vettä ja sekoita siihen käyttämääsi hoitoainetta pesussa käyttämääsi suhdetta hieman voimakkaampana. Näin olet saanut parhaan ja edullisimman mahdollisen harjausnesteen. Harjausnestettä käytetään tarvittaessa pitkää karvaa harjatessa tai takkua selvitettäessä. Kuivaa karvaahan ei harjata. Harjausnestettä voit käyttää myös talvella karvan kostutukseen kuivumista vastaan. Ohi mennessäsi suihkutat koiran turkkiin kevyen kerroksen harjausnestettä vaikka päivittäin. Muista älä kostuta koiraa märäksi. Harjausnestettä käytät myös aina pestyäsi arjen touhuissa likaantuneen osan koirasta. Huuhdeltuasi king charlesinspanielin korvat tai setteriuroksen vatsa karvat virtsasta ruiskuta pesun jälkeen pesemääsi osaan harjausnestettä.

7.8 Kuivaus

Hoitoainekäsittelyn jälkeen anna koiran valua ja pudistella itseään reilu aika. Seuraavaksi voit kääriä koiran pyyhkeiden sisään ja laittaa makuulle. Opeta koirasi makaamaan pyyhkeiden sisällä paikallaan pysyen pennusta asti. Voit laittaa koiran pyyhkeissä tasolle tai häkkiin. Itse voit nyt levätä hetken ja nauttia kupillisen kahvia. Vaivan palkaksi voit nauttia kunnon leivoksen, näin motivoit itsesi pesemään koiran usein.

Jonkin ajan kuluttua voit käydä kurkkaamassa koiraasi. Voit kevyesti jouhiharjalla harjata turkin kerran läpi. Vaihda pyyhkeet kuiviin ja laita koira edelleen pyyhkeiden sisään makaamaan. Anna ajan taas kulua. Voit antaa koirasi kuivia kaikessa rauhassa pyyhekuivaksi asti.

Mikäli sinulla on kiire voit yhtä hyvin painella koiraa pyyhkeillä kuivaksi. Vaihda pyyhkeet ja toista käsittely. Nyt voit alkaa föönaamaan koirasi kuivaksi.

Koiran ollessa pyyhekuiva voit aloittaa kuivauksen. Näyttelypesussa et anna koiran kuivua liian kuivaksi itsekseen saadaksesi turkista suoremman ja viimeistellymmän. Kotipesussa voit antaa koiran kuivua itsekseen pidempään.

Mikäli pesussa on muodostunut takkuja, ne voi varovasti sormien tai kamman avulla selvittää ennen varsinaisen kuivauksen aloittamista. Yleensä ensin auot takkua sormien avulla varovasti. Sitten otat avuksi harvan kamman. Muutamaa kamman piikkiä hyväksi käyttäen avaat takut varovasti. Kuljeta takkua repimättä ikään kuin latvaa kohti. Pidä karvaa juuresta kiinni, ettet venytä turhaan pidempää peitin karvaa. Lopuksi kuljeta takku ulos peitinkarvan latvasta peitinkarva säästäen. Kaytä apuna tarvittaessa myös harjausnestettä.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ehdottomasti paras harja nimenomaan kuivauksen on tiheä ja suhteellisen pehmeä, pehmeäpohjainen joustava luonnonjouhiharja. Luonnonjouhi voi olla tuettu harvakseltaan nailonharjaksilla, mutta pääosan muodostaa luonnonjouhet. Nyt kuivaat koiran föönillä. Älä käytä liian kuumaa ilmaa vaan hieman lämpöistä tai viileää ilmaa. Anna föönin puhaltaa karvaan ja samalla jouhiharjalla harjaat koiran turkkia pitkin suorin vedoin. Voit myös pitää karvaa harjassa suorana ja puhaltaa tähän. Kuivaa aina turkki kuivaksi juurta myöden. Koskettele välillä sormin. Lhasa apson ja löwchenin turkin on aina oltava kuiva juurta myöden, muuten sinne muodistuu sitkeitä ja valtavia takkuja seuraavina päivinä. Setterin, pohjanpystykorvan ja kingcharlesinspanielin turkin voit jättää ainakin kotipesuissa hieman kosteaksi.

Kuivaa koira nyt loppuun asti kärsivällisesti ja huolellisesti. Säästyt paljolta ja helpotat työtäsi, jos olet opettanut koirasi olemaan paikallaan tai makaamaan.

Karvan ollessa sitten kuiva, muista seurata pesutulosta. Karva on nyt kuivaa, mutta se ei saa olla kuivaa käppyrää. Turkki tuntuu hyvinvoivalta ja kiiltävältä. Tarkista ettei mistään löydy takun takkua. Varmista vielä, että korvien tausta, mahanalusta ja nivuset ovat todella kuivat juuria myöden. Muista aina käyttää puhtaita välineitä. Harjat ja kammat eivät saa olla likaisia tai kuluneita. Uusi tarvikkeet tarpeen mukaan. Pesun jälkeen koirasi tulee olla kauneimmillaan ja nyt voit ihailla kaunista pesutulosta.

Pesun ja onnistuneen kuivauksen jälkeen turkin tulee olla aina parhaimmillaan. Seuraavien päivien aikana turkin hoidon tulee olla helpoimmillaan. Muista myös aina seurata lopputulosta ja sen mahdollisia eroja. Opettelet samalla miten juuri sinun koirasi kannattaa viimeistellä näyttelyyn.

7.9 Välineet ja niiden käyttö

Harjassa ja harjauksessa on tärkeintä käyttäjän hellä käsi. Koiraa kuivatessa ja yleensä harjatessa pidät harjaa hellästi kädessäsi. Harja tipahtaa kuivauksen yhteydessä lattialle yleensä kerran tai useamminkin. Silloin harja on oikein kädessäsi. Harjan osuessa takkuun tai muuten ottaessa turkkiin kiinni otteesi irtoaa ja harja tipahtaa – hyvä niin. Tällöin turkkia ei revitä tai kiskota. Ote irtoaa harjasta kuin vaistomaisesti ja vahinkoa turkille ei tapahdu. Herkkyyttä ja löysää otetta harjasta ei voi kyllin ylikorostaa.

Harjassa oleellista on yleensä joustava pehmeä tyyny. Kyse on ikään kuin hellässä otteessasi. Harjastyynyt tulee antaa periksi ei turkin. Eli karvaa ei saa venyttää tai katkaista. Jouhiharja on ehdoton kuivauksessa. Pelkkä nailonharja tai tekokuitu harjas tekee karvan sähköiseksi ja rikkoo helposti karvaa. Metallipiikkiharjoissa on myös tärkeää joustava tyyny sekä piikit, joiden pään tulee olla hiottu. Piikit eivät saa rikkoa tai repiä karvaa.

Kamman omistaminen on tärkeää, vain sen avulla pystyt selvittämään takut perusteellisesti. Kampoja tarvitaan vähintään kaksi. Loistava kampa on puinen iso kampa, jossa iso puinen kahva. Tässä kammassa on pitkät hiotut metallipiikit harvakseltaan. Kampa muistuttaa ikään kuin puusta ja metallista tehtyä vanhaa kalanruotokampaa. Toinen tarvittava kampa on pienempi ja paljon tiheämpi kampa. Sen avulla varmistat ettei turkissa ole takkuja ja poistat pienimmät takut. Sen avulla voi myös tehdä apsoille ja löwcheneille lettejä. Muista aina varmistua, että välineesi ovat ehjiä ja puhtaita.

7.10 Säännöllisyys on tärkeää

Muista tehdä pesusta säännöllinen toimenpide. Peset koiran samalla rutiinilla samana tarvittavana ajankohtana. Peset koiran viikon, kahden tai kuukauden välein. Lhasa apso tulee pestä viikottain. Löwchenin peset parin viikon välein. Irlanninsetterin ja kingcharlesinspanielin voit pestä kerran kuukaudessa. Muista kuitenkin pestä kingcharlesin spanielin korvat ja koristekarvat eturinnasta, vatsan alta ja takaosasta useammin aina tarpeen mukaan noin kerran viikossa. Irlanninsetteri pestään samoin. Pohjanpystykorvaa pestään tarvittaessa näyttelyyn.

Varaa pesulle riittävästi aikaa ja pese koira aina samana päivänä. Opit kalenterin ulkoa, etkä sovi pesun ajaksi muuta ohjelmaa, pesu on oltava säännöllisesti tehtävä rutiini, mistä ei luisteta. Varmistat näin parhaiten, että pesu tulee todella tehtyä. Poikkeuksena rutiinipesusta ovat ainoastaan omat hautajaiset. Muuten ohjelmasta ei lipsuta.

Muista, että pitkäkarvaisella koiralla pesuvälin tulee olla niin tiheä ettei turkki takkuunnu pesujen välillä. Mitä komeamman turkin koirallesi saat sen tiuhempi on pesuväli. Ahkeruus ja tunnollisuus todellakin palkitaan korkojen kera. Periaate on, että koira on aina puhdas ja takuton.

Säännöllisen pesun yhteydessä on hyvä käydä läpi myös kynnet, korvat sekä tassut (tassujen välit). Muista taas opetella perusteellisuus. Leikkaa tassujen välit siistiksi.