5.1 Ruumiinlämpö

Koiran normaali lämpötila on noin 37,6 – 38,6 astetta. Yleisin lämpö aikuisella koiralla on noin 38,5 C. Pikkupennulla normaali lämpötila voi olla hieman korkeampi jopa 39 C.

Lämpö on helpointa mitata koiralta peräaukosta. Rasvaa kuumemittarin pää vaseliinilla ja työnnä varovasti mittari peräaukkoon. Muista pitää koirasta tukevasti kiinni. Koiran ruumiinlämpöä voi päätellä myös hieman koiran kirsusta, mutta ei luotettavasti. Mikäli koiran kirsu on täysin kuiva voi koiralla olla kuumetta. Parasta on kuitenkin mitata kuume kuumemittarilla.

Kannaatta mitata koiralta kerran kuume, kun näet sen olevan loisto kunnossa näin tiedät mikä on sinun koirasi normaali lämpö. Ohjeelllisesti voi sanoa, että koiralla alkaa varsinaisesti olla kuumetta, kun lämpötila ylittää 39 C.

5.2 Anaalirauhaset

Anaalirauhasia on kaksi, yksi peräaukon kummalakin puolella. Rauhaset saattavat täyttyä ja aiheuttaa ärsytystä. Tämä on kuitenkin harvinaista pennulla. Anaalirauhaset sijaitsevat peräaukon yläkulmissa. Ikään kuin jos peräaukko olisi kello ovat anaalirauhaset suunnilleen peräaukon ulkopuollella noin 10-5 minuuttia vaille ja yli kello12 kohdissa.

Selvä oire anaalirauhasien täyttymisestä saattaa olla, kun koira alkaa purra hännän tyveä tai vetää takapäätään toistuvasti pitkin maata. Koira pyrkii saamaan rauhaset tyhjiksi. Usein anaalirauhaset tyhjentyvätkin itsestään ja koiran anaalirauhasista ei tarvitse kantaa huolta. Voit opetella tyhjentämään tarvittaessa anaalirauhaset myös itse. Pyydä eläinlääkäriltä tyhjennys tarvittaessa, jos itse et taitoa hallitse.

Anaalirauhaset toimivat paremmin eivätkä aiheuta huolia koirallesi yleensä jos koira saa monipuolista ravintoa. Kaikkein eniten auttaa kuitupitoinen ruoka, kuten näkkileipä koko jyvä viljojen kuoriosat esim. puuroissa, keitettynä sellaisenaan ruuan lisukkeeksi jne. Lämpimällä vedellä huuhtelu auttaa myös tilannetta mikäli anaalirauhaset ovat tulehtumassa. Mikäli huomaat tummentuneet punertavat paisumaan alkavat pienet pahkurat aikaisemmin kuvatuissa paikoissa on kyseessä anaalirauhaset, jotka alkavat tulehtua. Vie silloin koira eläinlääkäriin ,joka tyhjentää anaalirauhaset.

Eräissä tapauksissa anaalirauhaset eivät kerta kaikkiaan tyhjene itsekseen, vaan täyttyvät ja tulehtuvat nopeasti. Asiaan voit erityisesti vaikuttaa ruokavaliolla. Anaalirauhaset täyttyvät hyvin kiinteän oloisella eritteellä, joka ei tahdo poistua. Mikäli anaalirauhaset tulehtuvat ja vaiva toistuu useammin on järkevintä poistaa anaalirauhaset leikkauksella. Leikkaus voidaan suorittaa vain kun anaalirauhaset ovat normalisoituneet, eli kun tulehdus on ensin saatu hoidettua antibiotein ja säännöllisesti huuhtelemalla. Leikkauksia tarvitaan varsin harvoin, mutta viimeisen 25 vuoden aikana on pari kasvattia leikattu.

5.3 Kynsien leikkuu

Pennulta on kynnet leikattu jo useasti alkaen parin viikon iästä. Pentu on siis jo ennen uuteen kotiin tuloaan tottunut toimenpiteeseen. Kyse on nyt omasta aktiivisuudestasi. Leikkaa kynnet pentuna todella usein. Yhdessä sinä ja pentu opettelette toimenpidettä. Aloitettaessa kynsien leikkuu tulee toimenpide aina suorittaa loppuun saakka vaikka pentu kuinka rimpuilisi. Hyvä kikka on leikityttää pentua ja leikata kynnet, kun pentu on väsynyt. Leikkaa siis mieluummin kynnet juuri ennen nukkumaan menoa kuin pennun juuri herätessä.

Leikkaa kynnet usein ja vähän kerrallaan. Näin vältyt helpommin vahingoilta. Aivan pikkupentuna kynnet voidaan leikata tukevilla saksilla tai vahvoilla ihmisten kynsileikkureilla. Pian tarvitset kuitenkin oikeat koirien kynsisakset. Kynsisakset kannattaa hankkia jo ennen pennun saapumista kotiin. Lyhyet kynnet ovat tärkeää koiran hyvin voinnille. Näyttelykoirilta vaaditaan lisäksi tiiviitä käpäliä ja tämä ei ole mahdollista jos kynnet ovat turhan pitkät. Pitkät kynnet levittävät varpaita ja pilaavat tassun oikean mallin.

Tärkeää on pitää leikatessa koira paikallaan. Oleellista on välttää leikkaamasta herkkään ydintuppeen, jossa hermo. Mikäli leikkaa ydintuppeen on seurauksena suuri hetkellinen kipu ja verenvuoto. Mikäli vahingossa osut ydintuppeen työtä jatketaan silti rauhassa. Älä tee asiasta minkäänlaista numeroa. Jos sinä hätäännyt ja alat voivottelemaan asiaa koiralle – koirasikin reagoi kaksin verroin.

Sama pätee lähes kaikissa koiran reaktioissa. Älä ala voivottelemaan vaan ole rauhallinen. näin tuet parhaiten koirasi kasvua.

Mikäli hermoon on leikattu, voi kynteen laittaa kaliumpermanganaattia. Laita mieluiten ulkona ainetta vuotavaan kynteen ja tämä menee umpeen. Voitkin ostaa apteekista valmiiksi koirasi lääkekaappiin kaliumpermanganaattia mahdollisen vahingon varalle. Muista aine on äärimmäisen sotkevaa. Veden kanssa tekemisiin joutuessaan aine värjää kaiken pysyvästi violetiksi. Eli muista laittaa kaliumpermanganaatti koirasi kynteen ulkona tai sanomalehden päällä. Pidä koira hetki paikallaan ja kynsi umpeutuu eikä enää sotke. Paitsi että verenvuoto tyrehtyy niin myös kynsi umpeutuu – näin sinne ei pääse pöpöt ja vältät mahdolliset vaikeat tulehdukset. Mikälli leikkaat kynnen verille ja sinulla ei ole kaliumpermanganaattia – älä päästä koiraa heti ulos, jotta kynsi ei saa likaa.

Älä pelkää liiaksi ydintuppeen leikkaamista. mikäli pidät kynnet kauniina ja lyhyinä yleensä ennemmin tai myöhemmin leikkaat joskun vahingossa ydintuppeen. Silloin pysyt vain kylmänä ja leikkaat kynnet loppuun. Tyrehdytä verenvuoto ja palkitse koira vaikkapa makupalalla. Mikäli pelkäät liikaa ydintuppeen leikkamista et uskalla pian leikata kynsiä lainkaan kunnolla. Normaali tasapainoinen koira pääsee nopeasti eroon vahingosta ja korkeintaan hieman aristelee kynsien leikkuuta seuraavalla kerralla. Muutaman onnistuneen leikkauksen jälkeen koko asia unohtuu. Muista myös, että kipu on hetkellinen hermokipu leikkurin osuessa hermoon ja kipu loppuu samantien. hieman kuin hammaslääkäri osuisi hermoon hampaassa – kipu ei jatku.

Siis leikkaa kynnet usein ja vähän. Silloin et voi ikinä leikata pahasti ydintuppeen. Leikkaa kynnet pennun ollessa rauhallinen. Suorita aina toimenpide periksi. Hanki lääkekaappiin kaliumpermanganaattia. Palkitse koira toimenpiteen jälkeen.loppuun – älä anna

5.4 Hampaat

Totuta pentu näyttämään hampaat alusta asti. Pentusi on aina tottunut näyttämään hampaansa kasvattajalta lähtiessään. Laita koira seisomaan tai pidä tukevasti sylissä ja tutki hampaat. Mikäli pentu laittaa hirveästi vastaan, katsot hampaat silti. Periksi ei anneta ikinä. Pennun ikääntyessä pyydät myös vieraita kurkkaamaan pentusi suuhun. Pennun on totuttava alusta asti hampaiden tutkimiseen. Asia on oikeastaan jo tehty kasvattajan luona sinä vain jatkat toimenpiteen harjoittelua.

Mikäli opetat koirasi hampaiden pesuun opeta myös tämä alusta asti. Harjaa hampaat pesuhuoneessa ja erottele toisistaan hampaiden näyttö ja peru, jottei pentu ala inhoamaan hampaiden tutkimista. Mikäli haluat edistää suuhygieniaa, muista ettet syötä koirallesi koskaan sokeria tai sokeria sisältäviä herkkuja. Nämä tuhoavat hampaat nopeasti. Edistääksesi hampaiden hyvin vointia kannattaa hampaille antaa myös työtä. Koira järsii mielellään. Markkinoilla on myös puruluita, joilla on hampaita puhdistavia aineita. Näitä ei saisi kuitenkaan liiallisesti syöttää.

Maitohampaat alkavat vaihtumaan pennuilta noin 4 kuukauden iästä lähtien. Aika on todella yksilöllistä. Joillakin pennuilla aika alkaa vieläkin aikaisemmin ja joiltakin vielä myöhemmin. Yleensä aina etuhampaat vaihtuvat ensimmäisinä. Ne eivät yleensä tuota ongelmia vaan vaihtuvat kuin itsestään. Muista hampaiden vaihdon aikaan seurata hampaiden vaihdon kehitystä säännöllisesti ja tarkkaan.

5.5 Kulmahampaiden vaihtuminen – ole tarkkana

Kulmahampaat vaihtuvat pienillä koirilla hyvin harvoin itsestään. Kyse ei oikeastaan ole niinkään perinnöllisistä seikoista tai puutteista koiran kehityksessä vaan ilmiön aiheuttaa monipuolistunut ja parantunut ruokavalio. Toisaalta hampaita ei käytetä niin paljon kuin luonnossa olisi koira hampaitaan käyttänyt. Edellisistä johtuen juuri ei sula kuten olisi tarkoitus. Samalla käytön vähentyessä hampaat eivät löysty ja kulu kuten oli tarkoitus. Edellisistä syistä kulmahampaat eivät yksinkertaisesti irtoa. Käytännössä kookkaammilla roduilla joilla kehitys vauhdikkaampaa kulmahampaat yleensä irtoavat itsekin – ei aina. Kääpiökoirilla lähes poikkeuksetta kulmahampaat eivät koskaan irtoa. Arvioisin vain noin 5 – 10 % kääpiökasvateistani kulmahampaiden irtoavan luonnollisesti.

Seuraa kulmahampaiden vaihtumista huolellisesti. Heti kun huomaat uusien kulmahampaiden puhkeavan maitokulmahampaiden viereen muista olla tarkkana. Huomioi, että usein pysyvä kulmahammas saattaa puhjeta maitokulmahampaan taakse – ”suun sisälle”. Silloin tilanne on vieläkin vaarallisempi.

Kulmahampaiden irtoamista saattaa edesauttaa liiallisen kalkin välttäminen ruokavaliossa. Oleellista on myös hampaiden aktiivinen käyttö, luiden syönti ja kiskominen, mutta yleensä näistä ei ole apua. Uusien kulmahampaiden alkaessa puhjeta näkyviin on tärkeää seurata tilannetta lähes päivittäin. Uusien puhjetessa ala valmistautua ajan tilaamiseen kunnolliselta eläinlääkäriltä. Poikkeuksetta pysyvät kulmahampaat kasvavat vinoon ja virheellisesti, jos maitokulmahampaat yhä ovat suussa. Kulmahampaiden asentovirheet ovatkin suurin yksittäinen näyttelykoiria pilaava ominaisuus kääpiökoirissa. Omissa kasvateissani tätä ei tapahdu oikeastaan koskaan, koska omistajat ovat niin huolellisia ja asiallisesti opastettuja.

Maitokulmahampaat estävät rautakulmahampaiden asettumista luonnollisesti. Mitä pidempään uudet kulmahampaat kasvavat sen pahempi asentovirhe yleensä seuraa. Pahin mahdollinen on uusien kulmahampaiden kasvaminen kohti kitalakea, joka on myöhemmin koiralle todella kivuliasta ja vaatii toimenpiteitä. Näin on päättynyt myös monen näyttely- ja jalostuskoiran ura. Kitalakeen asettuva kulmahammas on aina hylkäävä virhe niin jalostuksessa kuin näyttelyssä.

Muista älä kisko maitohampaita liiaksi. Voit tietysti kokeilla heiluvatko ne, mutta älä amatöörimäisesti kisko hampaita. Usein näin vain katkaiset hampaan ja valtava juuri jää leukaan, tämä estää edelleen uuden kulmahampaan kasvamista asiallisesti ja toisaalta nyt eläinlääkärikään ei enää voi auttaa.

Huomatessasi uusien hampaiden kasvavan ja vanhoista kulmahampaista ei ole heilumisen merkkejä tilaa aika asialliselle ja taitavalle eläinlääkärille välittömästi. Kerro aikaa tilatessasi mistä on kysymys. On olemassa käsittämättömiä eläinlääkäreitä. Jotkut eläinlääkärit kieltäytyvät poistamasta kulmahampaita – vaihda samalla eläinlääkäriä. Kerro, että kasvattaja tuntee rotunsa ja kulmahampaat eivät yksinkertaisesti irtoa itsestään. Asiasta on vankka yli 25 vuoden kokemus. Jokainen kerta asuipa kasvattini missä tahansa aina on löytynyt pätevä eläinlääkäri, joka kulmahampaat on poistanut. Älä siis anna periksi, vaikka pyyntösi ensin tyrmätään.

Mennessäsi sitten poistamaan kulmahampaita varmista, että maitokulmahampaat ovat suussa, ettei jo kasvamassa olevia rautakulmahampaita poisteta – sellaistakin on sattunut. Kulmahampaiden poistaminen vaatii lähes aina nukutuksen. Sen vuoksi yhdellä kerralla poistetaan kaikki maitokulmahampaat. Nukutus on aina koiralle riski ja se tehdään hampaiden takia vain kerran. Et poista kulmahampaita kulmahammas kulmahampaalta vaan kerralla kaikki neljä (tai ne jotka eivät ole irronneet). Pyydä nähtäväksesi poistetut kulmahampaat. Näin varmistut lääkärin tekevän huolellista työtä. Hampaat on todella helppo katkaista, mutta hampaat on poistettava juurineen – tämä onkin sitten haastavaa ja ammattitaitoa vaativaa työtä. Kulmahampaissa on normaalitapauksissa leuassa näkyvän osan lisäksi ainakin kaksinkertaisesti pidempi juuri. Toimenpide on vaativa oikein toteutettuna. Pahimmassa tapauksessa parempi katkaistakin kuin jättää suuhun, mutta kunnolla toteutettuna tulos on tietysti paras.

Maitokulmahampaiden poistumisen jälkeen seuraa edelleen kasvavien kulmahampaiden kehitystä. Usein hieman myöhään poistettujen maitokulmahampaiden takia alakulmahampaat tuppaavat kasvamaan sisäänpäin. Anna pennulle nyt paljon järsittävää. Samalla painelet itse kasvavia alakulmahampaita ulospäin, jotteivät kasva kitalakeen. Paina hampaita tukevasti peukalolla ulospäin. Ota avuksesi esimerkiksi jäätelötikku tai vastaava ja paina säännöllisesti kulmahammasta ulos. Jalostuksessa ei ole käytetty kasvattajan pentueissa sisään kasvaneen kulmahampaan omaavia koiria koskaan jalostukseen. Vahvan leveä alaleuka on aina hyvien jalostuskoiriemme ominaisuus. Tuloksen ovat kruunanneet huolelliset omistajat. Niinpä 25 vuoden aikana en muista kuin kaksi kasvattiani, jolla alakulmahammas olisi asettunut virheellisesti, nämäkin sattuivat alkuaikoina. Nyt ollaan pidemmällä ja ohjeistuskin tehokkaampi – niinpä ei yli 15 vuoteen yhdenkään hammas ole asettunut väärin. Muista kyse on omasta huolellisuudesta.

5.6 Madotus

Pentu on madotettu kasvattajan luona ennen luovutusta tarpeen mukaan 1-3 kertaa. Koiramme ovat matkustaneet ympäri maailmaa sekä koiria on hankittu kasvatuksen tueksi paljon eri maista. Edellisestä johtuen sisäloisten häätöön tulee kiinnittää suurta huomiota. Koirissa on aina loisia, usein ne ovat koteloituneet ja kuoriutuvat tilanteen tullen esim. yleiskunnon heiketessä jne. Suurissa koirissa matojen ongelma on huomattavasti suurempi kuin kääpiökoirissa.

Pentu kannattaa madottaa pari viikkoa kotiin saapumisen jälkeen, kun koira on kotiutunut. Madotus voi ajoittua myös juuri ennen rokotusta (huom. ei välittömästi peräkkäin vaan noin kahden viikon välein toisistaan). Näin pentua ei rasiteta tarpeettomasti. Mikäli sitten voit rokottaa pentusi vasta paljon myöhemmin, kuten aikaisemmin kerrottu voit vielä madottaa pennun sitten ohjeen mukaan paria viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta. Kääpiökoira ei välttämättä tarvitse madottaa kuin kerran kotiin saavuttua, mutta isot koirat on suositeltavaa madottaa kahdesti (kotiutumisen jälkeen ja ennen rokotuksia).

Matolääke kannattaa aloittaa aamulla hieman tyhjään vatsaan. Anna aloitus aamuna pennulle tavallista vähemmän ruokaa. Lääke vaikuttaa tehokkaammin. Muista seurata pennun ulostetta, jotta varmistut oliko koiralla matoja vai ei. Yleensä lääke alkaa vaikuttaa matoihin vasta muutaman päivän kuluttua.

Kasvattajan luona madotus on yleensä suoritettu melko tehokkaina lyhyinä kuureina, koska useamman koiran madottaminen on melko vaikeaa. Nyt sinun on helpompi toteuttaa pidempi ja vieläkin huolellisempi madotus. Vain settereissä on kasvattaja toteuttanut järeän yli viikon madotus toimenpiteen.

Hanki siis pitkään kestävä matokuuri – ei missään nimessä kertaluonteista madotusta, se on jo tehty. Matojen kierto on monimutkainen ja kertamadotus ei useinkaan vaikuta sillä hetkellä ei aktiivisena toimiviin amtoihin, jotka sitten kuoriutuvat taas uudelleen. Anna siis vähintään 6 päivän kuuri, seuraa ulostetta, Mikäli sitten et 5 päivänkään kuluttua näe matoja tai näiden osia voit lopettaa matokuurin kuudentena päivänä. Mikäli näet matoja, jatka kuuria vielä 4 päivällä, jolloin annat siis 10 päivän pitkän matokuurin koirallesi. Tätä harvoin tarvitaan kääpiökoirissa, mutta useinkin settereissä.

Muista madotuksen aikana seurata koirasi yleiskuntoa. Huolehdi, että vettä on aina tarjolla. Mikäli koirasi ripuloi pahasti tai tulee selvästi huonovointiseksi lopeta madotus siltä erää välittömästi.

Pahimmassa tapauksessa voi käydä myös seuraavaa (ei koskaan sattunut omille kasvateille). Mikäli koiralle pentuna tai myöhemmin onkin kertynyt valtava määrä vahvaksi kehittyneitä loisia ja annat tehokkaan kuurin, voivat madot poistua myös nielun ja suun kautta. Mikäli tällainen harvinaisuus tapahtuisi, estät koiran tukehtumisen laittamalla suolaa koiran suuhun ja nieluun, jolloin madot peräytyvät.

Aikuisena koira tulee madottaa kahdesti vuodessa tai aina tarpeen mukaan jos on syytä epäillä koirassasi olevan sisäloisia. Madotus kannattaa ottaa säännölliseksi kevät ja syksy rutiiniksi ja toistaa ennen uusinta rokotuksia varmuuden vuoksi.

Matokuureista tehokkaimpia ovat yleensä pitkälle ajanjaksolle sijoittuvat työläämmät kuurit. Lyhyissä kertaluonteisissa kuureissa lääkkeet ovat voimakkaampia, riskit suurempia ja yleensä madotus tulos huonompi. Lyhyet kuurit iskevät heikommin vahvoihin matokantoihin. Aikuisena lyhyet matokuurit ovat perustellumpia. Madotkin ovat vuosikymmenien kuluessa sopeutuneet lääkkeisiin ja häätäminen on entistä työläämpää. Muista siis ainakin joskus toteuttaa pitkäjaksoinen koiran madotus.

Ulosteesta voidaan myös ottaa näyte, joka lähetetään tutkittavaksi eläinlääkärin toimesta. Näin voit varmistaa mikä on koirasi tilanne. Tämä ei ole yleensä tarpeellista, vaan huolellinen oikein hoidettu madotus poistaa tämän tarpeen.

Matolääkkeitä on pillereinä, tahnoina tai jauheena. Varmisat pillereitä syöttäessäsi, että koira todella nielee pillerin. Paras tapa on ottaa pilleri peukalon ja etusormen väliin ja yksinkertaisesti työntää koiran nieluun ja tiputtaa sinne. Samalla suljet koirasi suun ja hierot kurkkua ulkopäin. Näin koira yleensä nielee pillerin automaattisesti. Seuraa vielä hetki, ettei koira sylje pilleriä ulos. Toimenpide kannattaa opettaa pennusta asti. näin saat mahdollisesti myöhemminkin tarvittavat lääkkeet koirallesi. Ole määrätietoinen niin asia onnistuu. Voit myös kätkeä pillerin herkkupalan sisään.

Kasvattajalta saat pyydettäessä listan suositeltavista matolääkkeistä. Itse syötän omille koirille eri valmistajien matokuureja eri aikoina.

Matoja ennelta ehkäisee myös valkosipulin syöttö, joka muutenkin on koiralle todella hyödyllistä ja terveellistä. Valkosipuli on hyväksi yleiskunnolle. Valkosipulia voit syöttää sellaisenaan tureena murskattuna koiralle ruuan seassa, jolloin tietysti henkikin haisee, jos tämä häiritsee. Valkosipulia on myös saatavana koirille kuivattuna. Tuote on todella edullista ja voidaan helposti lisätä koiran ruokavalioon. Koiran hengityskään ei haise. Suosittelen kuivatun valkosipulin lisäämistä ruokavalioon todella lämpimästi.