Pennulla on luovutusiässä emänsä kautta saatu suoja yleisempiä tarttuvia tauteja vastaan kuten penikkatauti, tarttuva maksatulehdus jne. Tämä suoja ei tietenkään ole kovin voimakas. Pentua hankittaessa kannattaa olla selvillä oman alueen tauti tilanteesta. Kasvattajin yleensä seuraa tilannetta melko aktiivisesti. Oikeastaan vaarallisin ja yleisin vitsaus on parvovirus, joka on tarttuva erittäin vaarallinen ripulitauti. Tästä on lukuisia erilaisia muunnoksia ja se kehittyy koko ajan.

Mikäli parvoa on yhtään liikkeellä kaikilla koirilla on automaattisesti porttikielto kasvattajan koirien luokse ja koirat pidetään tauti vaaran aikana eristettynä. Yleensä taudin riehuminen on kuitenkin poikkeuksellista. Muista kuitenkin pennun saatuasi välttää koira-aitauksia tai paikkoja, missä on koirien massa tapaamisia. Pentusi tavattua toisen koiran kadulla tapaa se samalla kaikki ne koirat, joita vastaan tullut koira on viikon aikana tavannut. Elikkä jos parvoa tai muuta tautia liikkeellä vältä ehdottomasti kaikkia kontakteja toisiin koiriin ennen pennun omaa rokotussuojaa. Rokotuskaan ei takaa selviytymistä tarttuvilta taudeilta. eli aina epidemia tilanteissa koirat kotona ja ulkoilutus yksityisesti.

Normaali tilanteissa ei kannata olla hysteerinen. Pennun kanssa voi tavata varovaisesti ensimmäisinä viikkoina muutamia tuttuja koiria, jos sitten nämä eivät ulkoile julkisissa koiratarhoissa. Pentu voidaan rokottaa yleensä ensimmäisen kerran 3 kuukauden iästä lähtien. Mikäli tauteja ollut liikkeellä silloin pennulle ilman muuta heti penikkatautirokote. Kyseessä on ns. neloisrokote, joka siis melkoinen pakkaus pienelle pennulle. Itse rokotankin normaali olosuhteissa koirani hieman vanhempana. Usein rokotan omat koirat vasta hampaiden vaihdon jälkeen 6 kuukauden iästä lähtien. Mikäli asut syrjempänä ja rauhallisella alueella, eikä koirasi tapaa monia vieraita koiria voit hyvin menetellä samalla tavalla. Tämä on tietysti omalla vastuullasi, mutta silti suosittelen käytäntöä niille, joilla mahdollisuus.

Rokotukseen mennessä pennun tulee olla hyvässä kunnossa. Pentua ei saa rokottaa, jos se on ollut kipeä tai ripulissa. Koira rokotetaan aina hyvässä yleiskunnossa. Näin voidaan olettaa, että vasta-aineita koirassa kehittyy paremmin. Pentu madotetaan uudessa kodissa aina vielä kertaalleen ennen rokotuksia. kasvattaja on madottanut pennut ennen luovutusta, mutta varmuuden vuoksi toimenpide tehdään vielä uudessa kodissa. Madotus toteutetaan vähintään kaksi viikkoa ennen rokotusta. Seuraat ulosteita ja jos matoja ei ole, voit rokottaa pennun parin viikon sisällä. mikäli matoja taas oli toistat madotuksen vielä kertaalleen ennen rokotusta. Vasta mahdollisista madoista eroon päästyäsi voit rokottaa koiran.

Anna aina ensin neloisrokote. Älä koskaan anna samaan aikaan rabiesrokotetta. Annat siis ensimmäisen penikkatautirokotteen (neloisrokote) kolmen kuukauden jälkeen. Ensimmäisen neloisrokotteen olet antanut viimeistään hampaiden vaihdon jälkeen puoleen vuoteen mennessä. Annettuasi ensimmäisen rokotteen pitää rokotteelle antaa tehoste rokotus. Tehostus rokote annetaan lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä kuitenkin noin 2-4 viikon sisällä ensimmäisestä rokotteesta. mikäli aioit käydä näyttelyssä tai kokeissa. Pitää rokotukset merkitä viralliseen rokotustodistukseen ja koiran tulee rokottaessa olla virallisesti tunnistusmerkitty. Yleensä tunnistusmerkintä eli mikrosiru kannattaa asentaa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Joissakin tapauksissa kasvattaja on voinut tunnistus merkitä pennun, tästä ilmoitetaan aina koiraa hankkivalle. Useimmiten käytämme paljon ulkomaisia koiria jalostukseen ja papereissa menee tusinapentueisiin verrattuna paljon enemmän aikaa, koska tarvitaan dokumentteja ja allekirjoituksia myös muista maista. Näin ollen hyvin usein rekisterikirjat saapuvat vasta luovutusiän jälkeen jolloin tunnistusmerkintä ei kasvattajan luona ole mahdollista. Muista silloin itse huolehtia tunnistus merkinnästä, jos aiot harrastaa koirasi kanssa.

Koiran ollessa noin 6 kuukautta tai usein paljon vanhempikin, kun ensimmäiset kaksi neloisrokotetta on annettu alat huolehtimaan rabies rokotteesta. Rabiesrokote voidaan antaa noin kuukausi sen jälkeen kuin viimeinen neloisrokote on annettu. En hyväksy rokotteiden antamista kerralla. Hyvin usein pennut tulevat jo kipeäksi pelkästä yhdestä neloisrokotteestakin. Varaa rokotus ohjelmaan siis aikaa ja malttia.

Edellinen neloisrokote pitää uusia ennen 12 kuukautta viimeisestä neloisrokotteesta. Pelkän parvorokotteen voit antaa muutenkin koiralle vuoden välein.

Koiran ollessa reilu vuoden olet siis uusinta rokottanut koirasi penikkataudin varalta (neloisrokote). Koiralla on nyt siis kolme neloisrokotetta. Tämän jälkeen riittää, kun uusit neloisrokotteen ennen kuin kasi vuotta ehtii kulua umpeen. Koira rokotetaan siis jatkossa 2 ikä vuoden jälkeen neloisrokotteella ja rabieksella kahden vuoden välein. Parvorokotteen voit antaa koiralle vuoden välein, varsinkin jos muuten sattuu olemaan asiaa lääkäriin.

4.1 Epidemia tilanteet

Suosittelen parvorokotteen ottamista vuoden välein. Tautia esiintyy säännöllisesti ja aina taudista puhkeaa uusia muunnoksia. Kasvattejanikin on menehtynyt parvoon. Taistelu näitä tauteja vastaan on karmeaa koiralle sekä omistajalle. Parvon sairastaminen on kaikille todella piinallista aikaa. Tauti voi jatkua pitkään ja suurista uhrauksista huolimatta voi lopputulos olla kuolema.

Mikäli kuulet parvoa, coronaa tai vakavaa kennelyskää olevan liikkeellä vastuu on omistajan. Silloin ei koiraa liikuteta paljoakaan. Liikunta tulee suorittaa paikoissa, joissa ei ole paljon muita koiria. Ulosteet tulee kerätä, etkä anna koirasi haistella muiden ulosteita. Vieraiden on syytä olla varovaisia. Mikäli heillä on koiria tai tavanneet muita koiria, kädet pestään ja kengät jätetään ulos.

Muista aina pitää myös koirasi rokotukset kunnossa. Muista myös tiedustella eläinlääkäriltäsi uusimpia mahdollisia parvorokotteita sekä corona ja kennelyskä rokotuksissa tapahtunutta kehitystä. mikäli uusia hyviä rokotteita on tarjolla voit rokottaa koirasi edellisiä