1. Muistan arvostaa jokaista päivää sekä olla kiitollinen, että saan kokea sen.

Miten onnekas olenkaan, kun minulla on käytettävissä kaikki aistit ja pystyn liikkumaan omin avuin terveenä. Positiivinen kiitollisuus kannattaa pitää mielessä, jos olet näkemässä ja kokemassa uuden päivän niin terveenä kuin mahdollista.

2. Jokaisen päiväni tulisi olla onnellinen ja elämisen arvoinen. 

Teen kaikkeni sen eteen, että päiväni säilyvät onnelisina. Elämässä ja onnellisuudessa on keskeistä nauttia arjesta ja mahdollisimman monesta päivästä. Tee siis töitä, että elämäsi on mukavaa, nautit työstäsi ja nauti rakkaistasi. Tee vaivaa ja töitä, että pääset ammattiin sekä työhön josta pidät ja saat harrastaa mielekkäitä asioita ja asua mielekkäässä paikassa.

3. Jokainen uusi päivä tarjoaa mahdollisuuden oppia jotakin uutta.

Aivojen ja oman kasvun kannalta on hieno mahdollisuus, että koko ajan saa oppia jotakin lisää. Jokaisena päivänä opin päättäväisesti jonkun uuden asian tai yksityiskohdan vaikkapa vain uusia sanoja.

4. Sano, kuule ja tee päivittäin jotakin hyvää.

Hyvä kiertää ja tulee todellakin takaisin. Pyrin tekemään jokaisena päivänä mahdollisimman monen ihmisen elämästä onnellisempaa, vaikka pienillä kauniilla sanoilla ja kehuilla. Viisas isäni opetti jo lapsena minulle, että sano ihmisille kauniita asioita, me tarvitsemme sitä. Se on totta. Ihana Kaisa Vuorinen opetti vielä ihanan sanonnan. “Me ihmiset olemme kehuvetoisia.” Hyvin pian positiivinen palaute tulee päivittäin sinulle takaisin ja saan itsekin voimaa muiden sanomisista. Aivan yhtä tärkeää on poistaa negatiivisuus ja negatiivisuutta lisäävät ihmiset tai tekijät elämästä. Negatiivisuus on myrkyllistä onnelle ja omaa lähipiiriä voi joutua siivoskelemaan silloin tällöin. Mutta muista ihmeessä täyttää päiväsi hyvillä ihmisillä ja negatiiviset kanattaa jättää sivummalle omasta elämästä. Pahimmassa tapauksessa näet voit myrkyttyä itse ja täyttyä negatiivisuudella. Täytä ihmeessä elämäsi ja lähipiirisi mielummin hyvällä.

5. Sanon päivittäin rakkaalleni, että rakastan sinua.

En koskaan pidä parisuhdetta itsestäänselvänä, vaan muistan tehdä osuuteni sen eteen. Pohdi perhe-elämääsi ja muista, miksi toista rakastat. Muistan sanoa: “Minä rakastan sinua.” Jos en sitä haluaisi sanoa, jotakin on vialla ja se ei voi jatkua.

6.  Kurkistan päivittäin kotiini ja hymyilen.

Koti on ihmisen tärkeimpiä asioita. Pyrin kurkkaamaan jokaisena päivänä kotiini. Huolehdin, että kotini mahdollistaa onnellisuuden, turvallisuuden ja kotini on sellainen kuin haluan sen olevan. Elämän varrella ainakin minä olen joutunut tai saanut muuttaa useammankin kerran, jotta se koti vastaa elämäni muuttuneita tarpeita ja mahdollistaa onnellisen elämän. Koti ei saa ahdistaa ainakaan kovin kauan.

7. Jokaisena päivänä on aikaa lepoon.

Lepo on terveyden ja ihmisen hyvinvoinnin kannalta keskeisimpiä asioita. Muistutan aina, että vuorokaudessa on unta riittävästi ja säilytän päiväni sellaisina, että myös levolla on sijaa arjessa. Väsyminen on katalaa ja kerran burn-outin kokeneena, en sitä aio enää koskaan kokea uudelleen.

8. Päivän aikana pysähdyn ainakin kerran. 

Jokaisena päivänä pysähdyn ainakin kerran. Istun mukavaan nojatuoliin töiden jälkeen tai iltapäivällä. Otan kupin kahvia ja jotakin maukasta. Kysyn itseltäni. Mitä sinulle kuuluu? Hiljennyn ja hetki on kuin rukoushetki. Se rauhoittaa päivän töiden jälkeen ja pistän asiat arvojärjestykseen, mietin onko joku asia tekemättä tai vaatiiko jokin asia muutoksia. Pelkuruus on yleensä muutoksen pahin este. Se tärkein asia on sitten ryhtyä toimeen ja muuttaa elämäänsä sekä asioita. Se totisesti vaatii kanttia, mutta on todellakin sitten sen arvoista.

9. Jokaiseen päivään pitää mahtua jotakin kaunista.

Kauneus ja esteettisyys ovat sielulle sekä ihmisen hyvinvoinnille hyväksi.  Sielua pitää ruokkia. Minä en voi elää ilman kauneutta ja jokaisena päivänä nautin annoksen taidetta tai silmänruokaa. Ihan parasta on hypätä hetkeksi jonnekin kauniiseen paikkaan, pysähtyä haistelemaan kukkia, ottaa valokuvia, ihastella tähtitaivasta tai takkatulta tai vaikka kuunnella kaunista musiikkia. Jotakin kaunista kannattaa mahduttaa tavalla tai toisella kaikkiin päiviin.

10. Päivän päätteeksi uni tulee helposti.

Täysipainoisen päivän päätteeksi uni tulee helposti. Puhdas omatunto on paras päänalunen sanoo vanha kansa ja se on totta totisesti totta. Mikäli jokin asia on hoitamatta, tehty huonosti tai olet loukannut kanssaihmisiä se palautuu mieleen juuri ennen nukahtamista. Muista raivata unen esteet elämästä ja elää elämää viisaasti, niin se uni tulee kiireisen ja hyvin eletyn päivän päätteeksi varmasti.

Päivä on elämän perusyksikkö. Päivääsi määrätietoisesti hoitamalla vaikutat omaan hyvinvointiin merkittävästi. Itse olen tässä reilu puolen vuosisadan aikana oppinut, että ihminen itse rakentaa omat päivänsä ja elämänsä haluamansa näköiseksi. Se kaikki vaatii kuitenkin työtä ja pohdiskelua. Jos huolehdit jokaisesta päivästäsi huolehdit itsestäsi ja onnellisuudesta. 

 

 

Facebook Comments