Hyvän, onnistuneen ja arvokkaan tuonnin tekeminen vaatii taitoa ja osaamista. Oma kasvatukseni on mennyt valtavasti eteenpäin kymmenien onnistuneiden tuontien ansiosta. Parhaat tuontini ovat yleensä olleet vanhempia ja jo valmiiksi ansioituneita koiria, joilla on puhutteleva emä sekä koirana että periyttäjänä. Lisäksi suhteet kasvattajaan ovat olleet hyviä. Muista aina tuonnin todellinen arvo mitataan lopulta jälkeläisnäytössä. Tässä 10 tärkeää neuvoani onnistuneen tuonnin tekemiseen yli 30 vuoden kokemuksella yli 60 tuonnista.

1.Ulkomaisen kasvattajan ja tuojan välillä pitää olla luottamuksellinen sekä kunnioittava suhde. Kasvattajan motiivit viedä ulkomaille tuntemattomalle ihmiselle huippulaatua ovat yleensä pienet. Tärkeimpiä asioita onnistuneelle tuonnille ovat henkilökemiat. Koiran tuominen vaatii nokkelia sosiaalisia taitoja.

2. Tuojan pitää tuntea ja tietää tuonnin taustoja, sekä yleensä on syytä käydä ulkomaisen kasvattajan luona, jotta tietää millaisia koirat ovat luonnossa. Samalla luodaan niitä tärkeitä suhteita, muista tuliaiset sekä yhteinen illanvietto.

3. Hyvään tuontiin pitää olla valmis investoimaan. Se voi tarkoittaa paljon rahaa tai paljon omaa aikaa suhteen luomiseen. Ilmaiseksi ei hyviä tuonteja saa – se vaatii aina rahaa tai aikaa sekä/tai molempia.

4. Varmista, että kasvattajan motiivit myydä koira ovat oikeat. Kasvattajalla on aina jokin syy viedä koira. Miksi kasvattaja ei pidä koiraa itse?  Oikea syy tarkoittaa, että yleensä pentue on ollut iso, koiraa on jo käytetty riittävästi siitokseen tai kasvattaja haluaa viennistä jotakin takaisin. Kukaan kasvattaja ei luovu korvaamattoman arvokkaista siitoskoirista, jos niistä kasvattajalla ei ole jotain jo saatuna. Juuri näitä koiria taas pitäisi tuoda oman kasvatuksen tueksi.

5. Usein pennun asemasta kannattaa hankkia aikuinen ja hyvin iäkäskin tuonti. Pienen pennun tuominen on “bingon peluuta”. Aikuisesta tiedät paljon enemmän ja parhailla tuonneilla on myös jo jälkeläisnäyttöä.

6. Paras tuonti voi usein olla leasing, koska koira on niin korvaamaton, ettei kasvattaja voi luopua koirasta kokonaan. Arvokkaasta tuonnista jo yksi tai kaksikin pentuetta voi olla korvaamaton apu omaan kasvatukseen. Vuosikymmenien aikana alunperin leasing koiriksi tarkotetuista yksilöistä minulle on jäänyt kuitenkin kymmenkunta koiraa, kun olenkin lähettänyt tuonnin kasvattajille koiran jälkeläisiä. Niinpä alunperin lainatuksi tarkoitettu koira onkin sitten jäänyt lopullisesti Suomeen ilokseni.

7. Älä lannistu ja ole pitkäjänteinen. Ole valmis yrittämään ja epäonnistumaan. Jokainen tuonti ei onnistu kaikista valmisteluista huolimatta. Ahkeruus, rationaalisuus ja suhteet tuonneissa palkitaan enemmin tai myöhemmin. Yhtä onnistunutta hienoa tuontia kohtaan on yleensä myös epäonnistunut tuonti tai parikin. Silti yrittäminen ja tuominen maksaa vaivan.

8. Etsi ulkomailta kasvattaja, joka on ansioitunut ja luotettava sekä ole sinnikäs. Seuraa, että hän on aikaisemminkin vienyt jonnekin ulkomaille tai toisille kasvattajille kotimaassaan todella laadukkaita koiria. Muista tuoda myös koiria sellaisilta kasvattajilta, joista aikaisemmin Suomeen ei mitään ole tuotu. Joskus ulkomaisen kasvattajan taivuttelu voi viedä vuosikausia tai jopa vuosikymmenen. Pidä mielessä, että ensimmäinen ulkosiitos sukupolvi voi olla arvoituksellinen, mutta pidä visiosta kiinni ja seuraa tuloksia toiseen sukupolveen. Siellä on minulla usein odottanut se todellinen palkkio tuonnista.

9. Varmista, että tuontisi emä on ollut laadukas periyttäjä. Tuontisi tulee isosta ja mahdollisimman tasaisesta pentueesta, joka on syntynyt luonnollisesta astutuksesta ja synnytyksestä.

10. Varmista, että kaikki paperiasiat ovat varmasti kunnossa rekisteröintiä ja tuontia varten. Älä pelkää pyytää apua. Järjestä tuontisi haku niin, että sinä itse tai luotettava kielitaitoinen henkilö hakee pennun henkilökohtaisesti. Mikäli silloin jokin mättää ja intuitio varoittaa – älä tuo koiraa.

Kasvatukseni yksi tärkein onnistumisen edellytys ovat olleet kymmenet onnistuneet tuonnit eri puolilta maailmaa oman kasvatukseni tueksi. Jos kasvattajalla on näkemystä ja suhteita tuonnit voivat viedä kasvatusta valtavasti eteenpäin sekä osaltaan tukea myös geneettisen monimuotoisuuden luomisessa ja terveyden vaalimisessa. 

Juha Kares Vuoden kasvattaja 2015

 

 

 

 

Facebook Comments