10 merkkiä todellisesta ystävyydestä

Täällä Yhdysvalloissa tunnetaitojen ja sosiaalisten suhteiden opetus otetaan todella vakavasti. Oppimateriaalia, kursseja ja opetusta on runsaasti tarjolla opettajille sekä oppilaille. Olen saanut nyt oppia ja opettaa näitä hyvin arvokkaita taitoja kohta puolitoista vuotta täällä Yhdysvalloissa. Olen itsekin oppinut valtavasti. On ihana huomata, miten erinomaiset edellytykset nuorilla on puhua tunteistaan sekä ilmaista itseään. Sosiaalisten suhteiden opetus ja harjoittelu ovat luonteva jatkumo tälle opetukselle. Hyvät sosiaaliset suhteet ja tunnetaidot ovat keskeinen asia ihmisen terveyden sekä hyvinvoinnin kannalta.

Meillä oli jakso täällä yläkoulussa, jossa tavoitteena oli opettaa mitä on oikea sekä hyvä ystävyys. Samalla opetussuunnitelmaan on tavoitteena kirjattu, että oppilaat osaavat tunnistaa epäterveet ystävyyssuhteet. Tätä kurssia suunniteltaessa ja opettaessa tuli mieleen monia asioita. Yksi mielenkiintoinen ja oppimani asia on todellisen ystävyyden tunnistaminen. Yhdysvaltoihin muuton jälkeen, tämä asia on muutenkin kirkastunut mielessäni hyvin.

Mitä se todellinen ja arvokas oikea ystävyys oikeastaan on? Tässä asia on kiteytetty kymmeneen asiaan. 

 

1. Ystävät ovat läsnä

Ystävän kanssa ei tarvitse olla tekemisissä koko ajan. Sen sijaan laadukas läsnäolo on korvaamatonta, kun olette tekemisissä ystävä on aidosti läsnä ja pidemmän eron ajan jälkeenkin, jälleen tapaamisissa on lämmin ja todellinen välittämisen tunne. Ystävä on myös käsillä, jos oikeasti tarvitset häntä.

2. Ystävä auttaa sinua hyväksymään itsesi

Ihminen tarvitsee kannustamista ja todellinen ystävä rohkaisee sinua. Oikea ystävä vahvistaa itsetuntoa. Kaisa Vuorisen sanoin, “ihminen on kehuvetoinen.” Ystävä ei yritä muuttaa sinua, vaan hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Paras ystävä auttaa sinua hyväksymään itsesi ja tukee kasvua omana itsenäsi. Me voimme todella paljon paremmin, kun ympärillä on ihminen tai ihmisiä, jotka tukevat ja rohkaisevat sinua elämässä. Hyvä ystävä muistaa kehua sinua silloin tällöin.

3. Oikea ystävä välittää

Ihminen tarvitsee tukea väsyneenä ja hädän hetkellä. Oikealla ystävällä on rohkeutta myös kysyä, “voitko hyvin” ja “onko elämässäsi nyt liikaa stressiä.” Ystävä huomaa, kun et voi hyvin, eikä jää tumput suorana sivusta seuraamaan kokemaasi stressiä. Ystävän sanat ja välittäminen saa ja voi pysäyttää sinut.

4. Ystävät sanovat sinulle myös kun olet väärässä

Oikea ystävä pystyy antamaan sinulle myös negatiivista palautetta. Suorat, rehelliset ja avoimet ystävät ovat arvokkaimpia. He saavat meidät kasvamaan ja arvioimaan omaa käytöstä sekä ratkaisuja terveesti. Rakentava ja kannustava palaute voi olla myös negatiivista.  Hyvä ystävä ei pelkää antaa sitä sinulle.  Kaiken plautteen ei aina tarvitse olla positiivista, vaikka se sitä voittopuolisesti onkin. 

5. Ystävät kuuntelevat sinua

Ystävä kuuntelee sinua, kun sinulla on asiaa. Hän ei tuomitse vaan kuulee, mitä sinulla on kerrottavana. Kaikkeen ei tarvitse aina olla mielipidettä, pelkkänä korvana oleminen on joskus parasta. Mielipidettä ei aina kannata tarjota tai varsinkaan tuputtaa. Älä tarjoa vastauksia, jos sitä ei kysytä. Oikea dialogi on kuuntelemista ja keskustelemista. Tämä lujittaa ja vahvistaa ystävyyttä. Muista, me kaikki tahdomme puhua liikaa ja kuunnella liian vähän.

6. Oikea ystävä antaa anteeksi

Ihmisyyteen ja ystävyyteen kuuluvat oleellisena osana virheet. Me kaikki teemme virheitä ja virhearviointeja. Se tekee meistä ihmisiä. Me teemme virheitä myös ystävyyssuhteissa. Kypsä ja viisas ihminen ymmärtää tämän. He ovat arvokkaita ystäviä, jotka kykenevät ymmärtämään virheesi. Ystävän mielessä ei ole tuomitseminen. Ymmärtäminen tarkoittaa, että hyvä ystäväsi antaa sinulle anteeksi ja ystävyys voi erehdysten jälkeen jatkua entistä lujempana.

7.Oikea ystävä tukee sinua hädän hetkellä

Tukeminen, uskollisuus ja “selän takana seisominen” ovat hyvän ystävyyden peruspilareita. Oikea ystävä on ihminen, jonka tukeen voit luottaa hädän hetkellä. Suru, epäonnistumiset ja suuret vastoinkäymiset eivät pelota oikeaa ystävää. Hyvä ystävä on tukena ja mukana elämässäsi niin onnellisina kuin vaikeina aikoina. 

8. Hyvä ystävä pitää sinut nöyränä ja rehellisenä

Ystävyydessä ihanaa on, kun toinen ihminen tuntee ja hyväksyy sinut juuri sellaisena kuin olet. Siinä ei tarvita turhia kulisseja ja voit olla nöyrän aidosti aivan oma itsesi. Ystävä tietää ja tuntee juuresi. Voit olla töissä ja muualla elämässä auktoriteetti sekä esittää kykyjäsi. Hyvän ystävän kanssa sitä ei tarvitse tehdä. Voit olla niin ihanalla tavalla vain sinä. Oikea ystävä rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet.

9. Oikea ystävä todella arvostaa ystävyyttäsi

Luja, arvokas ja hyvä ystävyys on elämän arvokkaimpia asioita. Harwardin Yliopiston vuonna 1938 alkanut maailman pisin tieteellinen tutkimus koskee ihmisen onnellisuutta. Yhtenä tärkeimpänä tuloksena todetaan, että ihmisen todellinen onnellisuus ja hyvä pitkä elämä on eniten sidoksissa ihmissuhteisiin. Ystävät ja se oikea hyvä ystävä on keskeisin pitkää sekä hyvää elämää tukeva asia elämässä. Oikea ystävä tietää tämän ja te molemmat arvostatte ystävyyttänne  todella paljon. Te olette oivaltaneet kuinka arvokas asia luja ja oikea ystävyys on.

10. Hyvä ystävä tukee kasvua paremmaksi ihmiseksi

Rakas ja hyvä ystävä pysyy elämässä. Ystävyyden luonne voi muuttua, elämässä on jaksoja ja kiireitä. Arvokas ystävyys kasvaa sekä muuttuu elämän aikana, mutta kaikissa elämän mutkissa se oikea ystävyys silti säilyy. Ystävyys pitää teidät yhdessä. Kuljette elämää eteenpäin yhdessä välillä kiinteämmin ja välillä väljemmin, mutta ystävyys ei katoa minnekään.

Ystävä on ihminen, jota arvostat ja ihailet. Hänen ystävällisyytensä, elämän viisautensa ja esimerkkinsä elämässä tuo sinustakin parhaita piirteitä esille. Hyvä ystävä auttaa sinua kasvamaan paremmaksi ihmiseksi. Se on ihana lahja. Me olemme onnekkaita, kun meillä on ihania ystäviä. Kuten Harwardin onnellisuus tutkimus toteaa: “Onnellisen elämän tärkein asia ovat ihmissuhteet.”

 

Facebook Comments