Olet päättänyt astuttaa narttusi. Uroskin on jo mielessä. Kysy vielä ennen astutusta itseltäsi kymmenen hyvää kysymystä.

  1. Mikä tekee sinun narttusi astuttamisen arvoiseksi? Miksi tämä narttu on paljon rodun keskitasoa parempi?
  2. Mitä ansioita ja vahvuuksia narttusi sukutaulussa ja tulevassa yhdistelmässä pilee . Listaa ylös ainakin kymmenen asiaa ja koiraa, joita sukutaulussa ihailet.
  3. Mitä riskejä nartun siitoskäytössä piilee ja mitkä ovat yhdistelmän riskitekijät? Listaa ylös ainakin viisi asiaa. Jos et keksi vähintään viittä asiaa, älä teetä pentuetta. Et selvästikkään tiedä asioista riittävästi.
  4. Kuka on tulevista pennuista kiinnostunut? Onko sinulla ennakkoon varmuutta, että muutamille pennuille on rakastavat ja vastuulliset kodit löydettävissä?
  5. Haluathan itse lähtökohtaisesti pitää syntyvistä pennuista itselläsi yhden koiran kotona tai siitoskäytössä? Odotat tulevaa pentuetta innolla, koska juuri tätä haluan odotettavasti rodulta ja pennuissa voi olla hyviä tulevaisuuden harraste tai siitosyksilöitä. Mikäli ei innostusta tai kiinnostusta tulevaan yhdistelmään itsellä ei ole – miksi vaivautua?
  6. Vähintään seuraavat neljä kuukautta narttuun keskitytään huolella ja kaksi kuukautta tuosta ajasta on rauhoitettua pennuille. Narttu tarvistee huolta, rauhaa ja hyvää oloa koko kantoajan. Pentujen synnytys on mietitty. Sitä seuraavat kaksi kuukautta pentujen suoja, hoito ja sosiaalistaminen ovat elämässä yksi tärkeimpiä asioita.
  7. “Tuleva siitosuros saa sukat pyörimään jalassa.” Olet innostunut tulevasta uroksesta, koska se puhuttelee sinua. Tiedät kertoa ainakin muutamia asioita, miksi uros on tälle nartulle juuri tämä. Koira on vahva, elinvoimainen ja reipas. Tiedät sen vanhemmista, sisaruksista ja sukutaulusta asioita, jotka vahvistavat uskoasi koiraan.
  8. Älä luota ennakkovarauksiin. Muista pennuille on kodit vasta, kun ne ovat muuttaneet kotoa.
  9. Tiedän, että pentueessa voi mennä kaikki pieleen ja kestän seuraukset. Pentueen teettämisessä kaikki voi myös epäonnistua täysin. Nartun astutus ja synnytys on aina riski. Olet valmistautunut henkisesti ennakkoon myös mahdollisiin vastoinkäymisiin. Kuolema on osa kasvatusta ja hyväksyt sen.
  10. Olet valmis kantamaan vastuusi kasvateistasi seuraavien vuosien ajan. Pentueen kasvattaminen tarkoittaa vuosikausien vastuuta kasvateistasi. Sinä kestät seuraukset ja voit olla myös taloudellisesti vastuussa suurehkoistakin korvaussummista, kun ja jos asiat menevät kuitenkin pahasti pieleen. Olet asiantuntija ja asialinjoilla tuli mitä tuli.

Koirankasvatus ja pentueen teettäminen tarkoittaa hyvää valmistautumista. Pentueen teettäminen tarvitsee aina kasvattajalta innostusta ja korkeaa motivaatioita. Asiat pitää olla mietittynä ja syyt pentueeseen selvillä. Muista myös, että olet kasvateistasi vastuussa vielä pitkään sen jälkeen, kun ne pennut muuttavat uusiin koteihin.

Facebook Comments