Päätin jo ajat sitten, että Suomi 100 teemaan väljästi liittyen seuraavan vuoden aikana syntyvät pennut ovat jotakin hyvin erityislaatuista. Pistän kasvatuksessani nyt peliin parasta osaamistani ja jaksamistani. Nimiä mietin pitkään. Tajusin, etten keksi ilman keinotekoisuutta nimiä perinteisestä Suomen historiasta. Niinpä oivalsin, että nimet saavat olla osa omaa ja kasvatukseni historiaa. Me olemme suomalaisia ja osa suomalaista puhdasrotuisten koirien historiaa. Niinpä jokainen vuoden 2018 aikana syntynyt pentu kantaa nimeä, johon jokaiseen kätkeytyy tositarina eletystä elämästäni ja matkoista kasvatuksen varrelta.

Miten nimet tulevat ja mitä ne ovat?  Annan esimerkin nimeämisestä. Näillä nimillä on kasvattajalleen valtava merkitys. Ensimmäisenä syntyi lhasa apso pentue, jossa on kaksi poikaa ja tyttöä. Nimet syntyivät näille matkasta, jolloin löysin 1980-luvun lopulla kantanarttuni apsoissa. Ensimmäinen uros on Chic Choix Sacramento Gold Rush.

Olimme Yhdysvaltojen länsirannikolla Washingtonin  ja Kalifornian osavaltioissa. Tuohon aikaan ei ollut automaatteja, joista rahaa nostettiin, vaan rahaa haettiin ihan oikeasta pankista. Löysin tällä matkalla ihanat lhasa apsot, jotka halusin ostaa. Löysin myös paljon tarvikkeita, joita halusin tuoda Suomeen. Niinpä jouduimme useamman kerran ajamaan Kalifornian pääkaupunkiin Sacramentoon nostamaan rahaa. Tuossa kaupungissa oli ollut myös valtava kultakuume, jota kutsuttiin Sacramento Gold Rush:iksi. Tuolloinen kumppanini sanoi, että nämä matkat Sacramentoon ovat sinun Sacramenton kultakuumeesi, sillä ostamani apsot olivat kullan värisiä. Siksi siis ensimmäisen uroksen nimi on Sacramento Gold Rush. Sittemmin tuo kumppanini on kuollut ja tämän nimen mukana muistan myös hänen tarinaansa. Nimi ei voisi juuri enempää merkitä.

Kerrottakoon näin ennakkoon, että aina kirjavien apsojen nimeen lisään parti nimen kertomaan, että kyseessä on kaksivärinen kirjava koira. Parti voi korvata hyvin puhekielisenä ilmauksena party (eli juhla) sanan. Toinen uros on Chic Choix San Diego Sand Dune Parti. Tuolla samalla kuukauden matkalla olimme vuokranneet auton ja tutustuimme Kaliforniaan. Olimme muutaman päivän Pohjois-Kaliforniassa Yosemiten kansallispuistossa. Yosemite oli niin kiehtova, että olimme siellä pidempään kuin piti.

Niinpä ajoimme aikataulua kiriäksemme yhtenä kuumana päivänä suoraan Yosemitesta San Diegoon aivan eteläisimpään Kaliforniaan Meksikon rajalle. Matkaa lienee tullut ajettua sellaiset 1.000 kilometriä. Matkalla päätimme, että jos ja kun perille päästään menemme kuuluisille San Diegon dyyneille, vaikka kello olisi mitä ja joisimme pullon sampanjaa. Porissa nuoruutensa viettäneenä ja Yyterin hiekkoja jumaloivana, dyynit ovat aina minulle must juttu. Pysähdyimme Fresnossa ostamassa pullon Bollingeria, joten pennun kutsumanimi saa olla “Bollinger.” Myöhään yöllä saavuimme San Diegoon helpottuneina, hyvin väsyneinä ja onnellisina. Juoksimme dyyneille lämpimän Bollingerin kanssa. Jostakin huoltoasemalta saimme ostettua jäitä ja joimme Bollingerin kera jäiden dyyneille elämästä sekaisin olevina nuorina.  Se yö oli ikimuistoinen ja siitä nimi, joka muistuttaa minua yöllisestä omasta juhlastamme San Diegon dyyneillä.

Ensimmäisen tytön nimi on Chic Choix Monterey Pier Parti. Halusimme nähdä Hemingwayn kaupungin Montereyn ja sen kuuluisan tynnyrin. Siellä oli myös koiranäyttely samoihin aikoihin, jossa oli mukana apso ystävämme Midge Hylton ja Pat Keen. Sattumaa tai ei, myöhemmin varsinaiseksi kasvatukseni perustaksi muodostui heiltä muutama vuosi myöhemmin tuomani narttu Int Ch Hy Lan Sho Tru Bye Bye Birdy.  Heidän ystävänsä Bill McFadden saapui myös paikalle. Illalla söimme yhdessä Montereyssä meren äärellä laiturilla, jossa oli ihania ravintoloita. Joimme ja söimme todella hyvin. Se ilta oli täydellinen. Illan meinasi pilata verkkoihin kietoutunut verinen merileijona, joka saatiin kiskottua laiturille ja sille lopulta saatiin apua. Hylan kennelin Midge Hylton oli arvokas ja hieno ihminen, siitä illasta muistan parhaiten tuon arvokkaan ja jo edesmenneen Midgen. On hyvin hauskaa, että Midge muistutti ulkoisesti ja muutenkin todella paljon omaa isoäitiäni Raakelia.  Joimme Midgen kanssa molemmat muutamat tequillat, joskaan isoäitini Raakel ei koskaan olisi juonut tequilaa. En ikinä unohda sen illan juttuja Montereyn lämpimällä laiturilla.  Sen vuoksi kutsumanimi pennulle saa olla Midge. Tuon illan ansiosta sain ostaa paria vuotta myöhemmin vuonna 1991 heidän parhaan siitosnarttunsa viimeisen tyttären, josta muodostui kasvatukseni varsinainen perusta.

Toinen narttupennuista on Chic Choix Beverly Hills Tea Parti. Halusin käydä tutustumassa Los Angelesin alueella Beverly Hillsissä asuvan Lynn Lowyn Marlo lhasa apsoihin. Nämä koirat olivat kuuluisia ja hyvin menestyneitä lhasa apsoja. Se päivä oli nuoren harrastajan unelma. Lynn Lowy toivotti meidät sydämellisesti tervetulleeksi. Puhuimme loputtomiin lhasa apsoista ja pidimme toisistamme. Päivä oli ihanan aurinkoinen ja hänen puutarhassaan joimme jääteetä kannu toisensa jälkeen apsoja tutkien ja sukutauluista sekä rodusta puhuen. Sain häneltä myös myöhemmin kauniin nartun jalostukseni avuksi. Sittemmin Lynn Lowy kuoli traagisesti auto-onettomuudessa. Nyt tuo nimi Beverly Hills Tea Parti muistuttaa minua ensikohtaamisestamme ja ihanasta päivästä jääteetä lipittäen Beverly Hillsissä Lynnin kanssa. Sanomattakin on selvää, että pennun nimi on Lynn.

Tätä teemaa ja muita tarinoita matkan varrella ovat vuoden 2018 pentujeni viralliset nimet. Ne nimet kätkevät sisälleen jokainen ihanan tositarinan eletystä elämästä koirieni kanssa. Kaikkien nimiä en avaa julkisesti, vaan voitte sitten käyttää mielikuvitusta, mitä kaikkea pennun nimeen sitten liittyykään.

Elettyä elämää ja tositarinoita uskomattoman matkan varrella koirieni kanssa tulevat olemaan vuoden 2018 Chic Choix kasvattieni nimet. Kuvassa Midge (Chic Choix Monterey Pier Parti) ja Lynn (Chic Choix Beverly Hills Tea Parti) ottamassa yhteen mökin lattialla. 

 

 

Facebook Comments