Talvi on mennyt ihanasti ja kiireisesti skotlanninhirvikoira pentueen kanssa. Yhdeksän suloista taaperoa kasvoivat nopeasti ja ovat nyt reippaita sisäsiistejä jo perheisiinsä muuttaneita naperoita. Olen yrittänyt valistaa uudet huolella valikoidut kodit parhailla mahdollisilla neuvoilla, jotta näistä ihanista skottien aluista kasvaisi luonteeltaan ja ulkomuodoltaan mahdollisimman tasapainoisia koiramaailman kuninkaallisia. Ennen luovutusta kasvattajalta vaaditaan paljon ja itsekin olen lomalla urakan jälkeen. Takki on tyhjä. Niin paljon energiaa isojen pentujen tuleekin saada. Skotlanninhirvikoira on todella kookas koira ja niinpä niiden  kasvuun on kiinnitettävä aivan erityistä huomiota. Tässä joitakin hyväksi todettuja skotlanninhirvikoiran ja miksei monen muunkin ison rodun käyttöohjeita. Puhun tekstissä skotista, mutta sen sanan tilalle voisi laittaa monta muutakin rotua.

Liikunnan pitää olla omaehtoista ja runsasta

Kookkaat rodut kehittyvät kömpelöiden vaiheiden kautta kauniiseen aikuisuuteen. Ruma ankanpoikanen teema antaa hyvän käsityksen monessa mielessä skotin kasvatuksessa. Raajat ovat pitkät ja niiden koordinaatio kehittyy hitaasti. Sen vuoksi on tärkeää edesauttaa mahdollisimman hyvien liikkeiden eli käytännössä liikuntaelinten sekä lihasten kehitystä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Siihen tarvitaan ruokintaa, liikuntaa ja luonteen kehittämistä.

Skotin pitää liikkua ja leikkiä mahdollisimman paljon niin varhain kuin mahdollista. Liikuttaminen alkaa heti syntymän jälkeen. Alustan tulee olla pehmeä ja kasvattaja laittaa pentujaan ryömimään käytännössä heti syntymän jälkeen. Tämä takaa luonteen ja liikkeiden terveen kehityksen. Liikunta pitää olla pentuna mahdollisimman varhaisen raajoille nousun jälkeen omaehtoista ja mieluiten toisten saman kokoisten pentujen kanssa tapahtuvaa liikuntaa. Mikäli toista pentua ei seuraksi ole, on silloin ihminen tai pieni koira hyvä vaihtoehto. On tärkeää, että leikkikaveri on kärsivällinen ja pennun kasvua tukeva. Äksy vanha koira on erittäin haitallista seuraa skotille. Kisaaminen, leikkiminen ja telmiminen ovat parasta mahdollista harjoitusta nivelien ja lihaksiston kehitykselle.  Se on jatkuvia pieniä hyppyjä, liikesuuntien muutoksia ja nopeuden vaihtelua. Pentua ei saa lenkkeilyttää, vaan liikkeen tulisi olla runsasta omaehtoista luonnon alustalla tapahtuvaa liikuntaa. Alustan pitää olla nurmi, hiekka, niitty tai metsä. Kovat alustat eivät käy, eikä liikunta saa olla samalla nopeudella tapahtuvaa kuluttavaa liikuntaa, jossa rasitus kohdistuu säännöllisesti juuri samoihin niveliin. Heti pennun väsyttyä, pitää liikunnan loppua.

Uni on kauneuden ja kehityksen ydin

Pennulle pitää olla mieluisa, turvallinen ja rauhaisa paikka nukkua. Pentu tulee opettaa nukkumiseen ja lepoon. Leikin ja ruokailun jälkeen laitan pennun nukkumaan pehmeälle alustalle, jossa se viihtyy. Pentu nukkuu omassa huoneessaan täysin häiriöittä, sen unta eivät toiset koirat keskeytä. Mitä enemmän pentu nukkuu katkeamatonta ja turvaisaa unta – sen parempi.

Uni ja lepo on kasvavalle koiralle tärkeää aikaa. Levossa voi tapahtua parasta mahdollista fyysistä ja henkistä kehitystä. Muista opettaa pentu lepäämään ja tee pennulle levosta mahdollisimman mieluisaa, jotta se varmasti leikin ja touhun ohessa saa paljon lepoa. Kasvattajan tulee opettaa ja taata pennulle jo säännöllinen unirytmi ennen luovutusta.

Ruokinta on kaiken A ja O

Skotin terveessä kasvussa kaikkein tärkein asia on oikea ravinto. Olen sikäli onnellisessa asemassa, että olen löytänyt kuivamuonan, joka toimii täydellisesti. Syötän pennuilleni Golden Eagle Large Breed puppya ja saman valmistajan muita tuotteita. En voisi olla ravintoon tyytyväisempi.  Skottia on tärkeää opettaa syömään ulkomuodollisten ihanteiden takia enemmän kuin oikeastaan ehkä pitäisi. Pennulla pitää olla mistä kehittyä. Ruokahalua lisäämään teen lähes päivittäin lihamakaronilaatikkoa tai lisään ravintoon hieman pötsiä, jota pennut rakastavat. Makaronilaatikon maustan maltillaja sitä voi aivan hyvin syödä itsekin. Tämän ruuan tarkoitus on vain täyttää turvallisesti vatsaa. Pennulle pitää välttää liikaa proteiinin syöttämistä, koska se on vaaraksi raajojen maltilliselle kehitykselle.

Pennun on tärkeää syödä myös säännöllisesti naudanrustoa. Tästä pentu saa kasvulleen juuri, sitä rakennusainetta, mistä pentu itseään rakentaa. Skotille on tärkeää, että ruokailun tapahtuu aina vanhempana liikunnan jälkeen.

Luonnetta pitää tukea ja vaalia suurella sydämellä

Skotti on Ruma ankanpoikanen. Sen luonnetta pitää koko ajan tukea ja kehittää. Leikki ja haastaminen ovat skotille suureksi eduksi. Pennun tulisi säännöllisesti ylittää itsensä ja uskaltaa haastaa, se lisää rohkeutta. Pentuaikana ei saisi sattua kovin rajuja rajauksia tai yhteenottoja, jotta itsetunto vahvistuu ja pennusta tulee entistä rohkeampi. Mahdollisimman tasaväkinen seura on hyväksi.

Ihminen pystyy kannustamaan ja rohkaisemaan pentua paljon. Kehu ja kannusta pentua niissä kohdissa, kun se ylittää itsensä. Pistä pentu ylittämään itsensä mahdollisimman usein. Pidä pentua paljon lähellä ja helli sitä. Se takaa runsaan oksitosiinin erityksen ja saa pennun voimaan hyvin. Pennun pitää tietää, että se on hyvin rakastettu. Vala pentuun uskoa ja huolenpitoa mahdollisimman paljon. Kuljeta pentua vieraissa paikoissa ja totuta se erilaisiin ympäristöihin.

Älä tee pennulle liikaa rajoja. Muista, että pentu saa olla rohkea, kokeileva ja omia rajojaan laajentava itseensä uskova yksilö. Minun ainoat kunnon kiellot ovat pennuille huonekalujen ja sopimattomien asioiden syönti sekä ihmistä pureminen. Rajaaminen on selkeää ja napakkaa, jotta ei toivotusta käytöksestä päästään nopeasti eroon ja samaa asiaa ei tarvitse kokeilla jatkuvasti. Samalla pentu muistaa ja oppii, kuka on lauman pää. Se on aina omistaja. Skotti on herkkä ja liian usein tapahtuva, epäoikeudenmukainen tai turha komentelu lannistaa pennun. Skotti ei kasva kauniiksi itseensä uskovaksi jumalaiseksi joutseneksi, jos se ei saa paljon hellyyttä osakseen.

Ison koiran ja skotin onnistunut pentuikä on tehty runsaasta vapaasta iloisesta liikunnasta ja leikistä. Hyvästä ravinnosta, joka ei ole liian vahvaa ja suuresta määrästä huolenpitoa sekä hellyyttä. Siinä on parhaat eväät skotin kasvaa ja kehittyä onnellisen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Skotlannin hirvikoiran ja ison koiran kasvatuksessa pennusta aikuisuuteen on tärkeää tehdä asiat yksinkertaiseksi ja helposti toteutettavaksi. Leikkiä, lepoa, oikeaa ravintoa ja paljon rakkautta niin lopputulos on oikea.

 

Facebook Comments