Meille ihmisille on annettu yksi uskomattoman hieno mahdollisuus saada elämästä henkisesti, fyysisesti ja kokonaisvaltaisesti rikkaampaa. Se mahdollisuus on harrastaminen. Vanhempani olivat hyvin aktiivisia ja harrastavia. Heidän ansiostaan minulle opetettiin jo lapsena, että on tärkeää ja lähes välttämätöntä mahdollisen rikkaan sekä monipuolisen elämän kannalta harrastaa jotakin. Se kehittää parhaimmillaan ihmisen fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia taitoja. Samalla ihminen saa elämäänsä mielekkyyttä lisää ja tästä muodostuu yksi uusi tukijalka kannattelemaan elämää. Minä aloitin harrastamisen jääkiekosta ja maastojuoksusta, mutta päädyin koiraharrastajaksi. Järkevä vanhempi tukee lasten harrastamista ja antaa lapselle mahdollisuuden harrastaa sitä, missä toimiminen on antoisinta ja kiinnostavinta. Lopulta harrastuksesta voi tulla oikea intohimo, jossa saavutetut tulokset ja mielihyvä lisäävät elämän mielekkyyttä oleellisesti. 

Minä kuulun siihen onnellisten ihmisten joukkoon, joka on löytänyt monipuolisen harrastuksen jo lapsena. Se on tuntunut kaikki nämä vuodet omalta ja oikealta. Rotukoirien kanssa harrastaminen on uskomattoman monipuolista harrastamista, johon liittyy valtava määrä erilaisia hyvin monipuolisia asioita. Rotukoiria ei voi oikeastaan harrastaa ilman luonnossa liikkumista, luontoon tutustumista, eläinten kunnioitusta ja eläinrakkautta. Päätin aloittaa kasvattamaan koiria jo nuorena. Se taas vaatii opiskelua, erilaisiin sekä eri ikäisiin eri kulttuureista tuleviin ihmisiin tutustumista, tämä edellyttää matkustamista ja kielitaitoa. Se on edellyttänyt liikkumista, mielen avartamista ja sosiaalisten taitojen kehittämistä. Koirien jalostus vaatii myös koiran anatomian, genetiikan ja luonteen tuntemusta. Lisäksi tarvitaan paljon esteettistä silmää kauneudelle ja tasapainolle. Pitkäjänteisyyden ja suunnitelmallisuuden oppiminen on välttämätöntä vuosikymmeniä jatkuvassa kehittyvässä harrastamisessa. Voin todellakin sanoa, että rotukoirien kanssa harrastaminen on tehnyt elämästäni henkisesti hyvin rikkaan ja monipuolisen.

Koiraharrastuksen yksi osa minulle on liikunta ja luontoon tutustuminen

Oksitosiini

Harrastusta on jatkunut jo pian 40 vuotta ja se ihana palo ei vain sammu. Juuri nyt sielussani palaa ja tätä tunnetta ei mikään korvaa. Sitä yrittää parhaansa mukaan, kaivaa kaikki kolot maailmalta löytääkseen mahdollisimman terveitä, tasapainoisia ja kauniita koiria. Ne hetket ja nähty loputon vaiva vuosikymmenien aikana on auttanut tekemään jännittäviä yhdistelmiä. Samalla on tutustunut ihaniin harrastaviin ihmisiin ympäri maailmaa. Tämä kaikki on tehty pystyäkseni kasvattamaan aina vain elinvoimaisempia sekä näin kauniimpia koiria. Vuosikymmenien kuluessa on syntynyt sukupolvia jatkuvaa kasvatusta. Ne yön hiljaiset hetket, kun kädessäsi on uusi elämä. Se jumalainen hetki, kun reipas pentu alkaa imemään maitoa maiskuttaen ja siinä hetkessä kaikki näkemäsi vaiva palkitaan. Pentu kasvaa aikuisuuteen ja hienoksi rotunsa edustajaksi, osasta pennuista ei luultavasti kaikilta osin tule aivan sitä mitä odotit.  Sinä valitset sen parhaan. On seuraavan sukupolven aika. Vuosikymmenet kuluvat ja koira kuolee. On kyynelten ja tuskan aika. Silti elämä jatkuu ja sukupolvet seuraavat toisiaan.

Uusien sukupolvien jatkumoa ja terveiden pentujen kasvua on ihana seurata. Mikä ihana tunne on sitten taas päästä jatkamaan näillä kasvatusta seuraavissa sukupolvissa. Takana nyt isäksi valittu uros pari kesää sitten. 

olgan_pennut_0638

Lopulta sinulla on edessäsi vuosikymmenien työn, tuskan, kyynelten, kivun, kasvun ja onnellisten oivallusten  tuloksena syntynyt viimeisimpien sukupolvien edustaja. Aivan yhtä jännittävää on luoda sitä ensimmäistä tai toista sukupolvea, vain syvyyttä ja nöyryyttä kertyy lisää sukupolvien varrella. Se saa tunteet entistäkin voimakkaammiksi. Juuri nämä yksilöt edustavat sitä, mitä sinä rodussa rakastat. Ne viisaat silmät, älykäs sinua puhutteleva rodun luonne, elinvoima ja ulkonäkö ovat parasta mihin on pystytty. Kihiset intoa, suunnittelet ja teet lujasti töitä löytääksesi seuraavalle sukupolvelle mielestäsi parhaat mahdolliset jatkajat. Nyt käytin siitokseen omaa kasvattamaani urosta kolmannessa sukupolvessa, jonka olen varta vasten kasvattanut sukupolvi sukupolvelta juuri nyt astutettaville 8-10 sukupolven joillekin omille kasvateilleni. Kaikki se odotus on jännittävää. Tämä on se uros. Saan kylmiä väreitä urosta katsoessani, sen sukutaulu on nerokkainta, mitä olen pystynyt rakentamaan.

Tämä kolmannen sukupolven uros on kasvatettu siitosurokseksi alkuperäiselle narttulinjalleni. Vain hetki sitten se oli pentu kivellä takarivissä ja nyt aikuinen lumoava karismaattinen aito tiibettiläinen lhasa apso valmiina jatkamaan vuosisataista perintöä ja omassa kasvatuksessani vuosikymmenien perintöä.

chic-choix-kumi-kian-marco-polo-may-2016-3

 

Vihdoin 9 sukupolvea omaa kasvatusta edustava narttu olisi mahdollista astuttaa juuri tällä tätä nimenomaista tarkoitusta varten kasvatetulla koiralla. Nartun kasvattamisessa on mennyt noin 30 vuotta ja siinä on kaiken työn tulos. Pääset nyt yhdistämään vajaan kymmenen vuoden tuloksena tuontien kautta kasvatetun uroksen omaan alkuperäiseen narttulinjaan. Kauhistuttavaa ja samalla niin herkullista koirien jalostuksessa on, että koko ajan tulee uusia yllätyksiä ja uusia kysymyksiä joihin et tiedä vastausta. Sukupolvi sukupolvelta tuleekin aina jotakin uutta ja yllättävää. Se tunne saa sinut hyvin nöyräksi ja huomaat kuinka vähän sitä oikeastaan tietääkään, vaikka tietääkin kovin paljon enemmän kuin silloin harrastuksen alussa. Oppiminen ei lopu tässä harrastuksessa koskaan.

Oma kasvatti narttu ja yhdeksän sukupolvea edustamassa sitä mitä olet kyennet rodun eteen tekemään. On uuden sukupolven aika ja on taas aika yrittää parhaansa.

helmi-apso

Toisena uroksena toiselle rodulle käytän yhteistä tuontia, joka elää rakastavassa perheessä lähistöllä. Sen äiti on kuin patsas ja huokuu jaloutta kauniilla aurallaan ympäristöönsä. Tämä ihanainen narttu astutettiin voimaa ja kylmiä väreitä minulle antavalla puhuttelevalla karismaattisella uroksella merten takana. Tämä pentue olisi kuin tehty tueksi omalle kasvatukselle. Juuri tästä yhdistelmästä oli saatava isäänsä ja äitiään yhdistävä kylmiä väreitä antava paras mahdollinen poika. Tämä toive totteutui.  Nyt on odotettu vuosia ja uros on puhjennut kukkaansa. Se on ollut terve ja edustaa kaikkea sitä mitä pitääkin. Oma ihana kasvatti, joka jo on osoittanut kykynsä periyttää on mahdollista astuttaa toisen kerran ja siinä se on. Pääsen käyttämään urosta nyt ensimmäistä kertaa.

Maailmalla syntyvät jännittävät ja mielenkiintoiset yhdistelmät sytyttävät toisiakin kasvattajia. Miten ihanaa on saada tuoda näistä yhdistelmistä lupaava pentu ja seurata sen kasvua kuninkaalliseksi ilmestykseksi rakastavissa sekä osaavissa käsissä. Lopulta on aika käyttää tätä kuningasta omassa kasvatuksessa ja ehkä vihdoin nyt vuosien odotus palkitaan.

llawtons-copyright-cousteau-oct-2016

Kesä on ohi ja pian onkin syksy. Sysky on aurinkoinen ja kaunis. Kuulaat aamut ja päivät etenevät. Intohimoinen kasvattaja odottaa juoksuaikoja. Samalla käydään työssä, opiskellaan, hoidetaan kotia ja eletään kiireistä arkea. Aamulla moottoritiellä jonossa istuessa tulee puhelu. Nartun juoksu on alkanut. Olet lentää auton katon läpi ja pian moottoritie onkin täynnä inspiraatiota. Näet kauneutta kaikkialla ja pysähdyn kotimatkalla meren rannalle kuvaamaan syksyisiä puita. Seuraava juoksu alkaa ja nyt on vuorossa logistiset järjestelyt satojen kilometrien ja mertenkin takaa. Koirat on saatava järjestettyä toistensa luokse. Se kaikki vain hoituu kuin vettä vaan, vaikka yhteensä liikutaan tuhansia kilometrejä astutusten toteuttamiseksi.  On vuorossa totuuden hetki. Koirien on pidettävä toisistaan ja parhaissa astutuksissa alkuvoima on läsnä heti. Oikeassa astutuksessa on oltava sitä jotakin, se on sähköä ja kipinöintiä. Oikea elinvoimainen yksilö syntyy yhdistelmistä, joissa on jotakin hyvin oikeaa jo alkumetreiltä. Koirien feremonit kohtaavat ja nekin haluavat tuottaa seuraavan uuden ja uljaamman elinvoimaisen sukupolven. Se jännitys on uskomaton. Lopulta kaikki menee niin kuin pitikin ja astutukset ovat helppoja. On aika odottaa, josku uusi uljaampi sukupolvi olisi pian totta. Se hetki ja tämä odotus on täynnä inspiraatiota.

Kasvattaja pakahtuu inspiraatiosta ja näkee kauneutta kaikkialla. Paluumatkalla moottoritienkin kupeessa onkin yllättäen tällaista kauneutta. Sinä kykenet löytämään ja näkemään sen. Kaikki on siis hyvin. Antaa muiden ajaa ohi….

october-11-2016-6

Se on se ylimaallinen hetki, jonka vain intohimoinen harrastus voi minulle antaa. Koin lyhyen ja ytimekkään viidenkympin kriisin. Nyt se on ohi ja elämä jatkuu. Innostus on hetken poissaolon jälkeen kuin silloin lapsena. Siksi juuri nyt nämä pentueet ovat niin kovin merkittäviä. Nyt odotetaan ja jännitettään, että kaikki menisi hyvin. En malta odottaa ja toivon, että edessä olisi pian se yö jolloin uusi mahdollinen sukupolvi taas näkisi elämän. Millaisia näistä uusista mahdollisesti tulee? Meneekö kaikki hyvin?  Sydän pakahtuu, inspiraatio on leiskuvaa ja suunnittelet jo nyt mahdollisesti syntyvistä sukupolvista seuraavia sukupolvia. Ei tätä tunnetta voita mikään. Onnellinen on ihminen, joka on löytänyt intohimoisen ja mielekkään harrastuksen. Se onni tuo hyvää myös ympärille ja omille koirille. Tulipa siinä samalla tehtyä muutamia ennätyksiäkin ja opittua yhtä sun toista.

Rotukoirien kanssa harrastaminen on maailman monipuolisin harrastus. Koirien kanssa harrastaminen saa niin usein aikaan suuria tunteita ja onnellisuutta. Ihana onnellinen koira ja onnellinen kasvattaja tai omistaja on harrastuksessa parasta. Se tunne rikastuttaa elämää hyvin paljon, paitsi ei taloudellisesti.  

juha-ja-skotit-lokakuu-2016

Facebook Comments