Rotukoiraa ei ole olemassa ilman sukutaulua. Sukutaulu on periaatteessa rotukoiran ydin. Sukutaulu on koodi, tavaramerkki ja perusta, jolle rotukoira rakentuu. Tämä on valtava kokonaisuus erilaisia asioita, jotka kasvattajan pitää omassa päässään hahmottaa järkeväksi kokonaisuudeksi. Sukutaulussa oleellisin asia ei ole indeksit. On karmaisevaa havaita, että monet kasvattajat eivät enää edes osaa ja tunne koiriensa sukutaulua. He keskittyvät indekseihin ja puhuvat näistä varsin sujuvasti. Näin vanhan kasvattajan silmissä touhu on naurettavaa. Tämä edustaa minulle pinnallista “maidon tuotanto jalostus tradition” siirtämistä koiriin. Voin kertoa, että siinä tapauksessa se on sitten menoa ja sillä pelillä laadukkaasta koiranjalostuksesta menetetään pohja. Koirissa ei pyritä pinnallisesti yhden tai kahden asian parantamiseen, vaan kokonaisuuteen ja kokonaisvaltaisuuteen. Kaikkea ei kannata uskoa, mitä ilman oikeaa näyttöä ja kokemusta paasataan. Oikea kokemus ja tulokset koirien kasvatuksessa ovat pinnallista kirjaviisautta paljon merkittävämpia asioita. Mitä kasvatuksessa sukutaulusta tulee tietää ja mitä sukutaulu oikeastaan on?

Kasvatus alkaa rotuun tutustumisella ja siinä vaiheessa opiskelua valitaan laadukkaista kasvattajista ja koirista ne, jotka eniten miellyttävät. Tuleva kasvattaja opiskelee koiria ja niiden sukutauluja. Lopulta on aika valita se pentue ja pentu, mihin perustellusta syystä uskoo. Emässä pitää silloin olla jotakin arvokasta ja uroskin on kiinnostava. Oman pennun sukutaulu kirjoitetaan ylös paperille, tai tulostetaan ja sitä “mutustellaan”. Jo harrastuksen alkuvaiheessa pitää oivaltaa, mistä oma narttu on “rakennettu.” Oman nartun sukutaulu on alkavan kasvattajan peruskallio, johon tulevaa rakennetaan. On päivän selvää, että tuleva kasvattaja oppii oman narttunsa sukutaulun ulkoa. Oppi ei ole vain nimiä paperilla tai näytöllä, vaan oikea tietämys pitää sisällään sukutaulun kätkemän valtavan tietomäärän erilaisista ominaisuuksia luonteesta, terveydestä ja ulkonäöstä. Millaisia koirat sukutaulussa ihan oikeasti olivat.

Harrastaminen syvenee ja kehittyy. Opitaan, kuullaan ja nähdään yhä lisää. Nimet oman koiran sukutaulussa saavat lisää syvyyttä ja informaatiota ympärilleen. Koiran sukutaulu on koiran tavaramerkki ja se kertoo ison tarinan. Se tarina on vahvuuksia, upeita asioita, heikkouksia ja riskejä. Tuleva kasvattaja oppii ja etsii tietoa koirista oman nartun sukutaulussa yhä lisää ja lisää. Lopulta tuleva kasvattaja alkaa oivaltaa, mitkä asiat oman koiran sukutaulussa selittävät oman koiran ominaisuuksia. Tulevan kasvattajan tulee oppia myös priorisoimaan asioita. Tietys asiat kompensoivat toisia heikkouksia, eikä näiden laskemiseen tai hahmottamiseen ole tietokoneavusteista apua saatavilla. Koira, sen luonne, ulkonäkö ja terveys tulee tuntea ihan käytännössä juuri sellaisena, kun se on ihan oikeassa elämässä.

Samalla opitaan lisää rotua ja tutustutaan oman rodun muihin linjoihin. Selataan ja tutkitaan rodun sukutauluja. Se on ehdoton oleellinen osa rotukoiraharrastusta ja täysin välttämätön osa rotukoirien laadukasta kasvatusta. Tätä opiskelua ei voi ulkoistaa tietokoneille tai ulkopuolisille. Sukutaulut ja niihin kätkeytyvä informaatio pitää tulevan kasvattajan sisäistää omiin aivoihin.  Se on keskustelua, matkustelua, koskettamista, lukemista, kuuntelemista ja näkemistä rodun ympärillä mahdollisimman laajasti.

Lopulta tuleva kasvattaja oivaltaa ja löytää rodusta omasta mielestään parhaiten omalle nartulleen sopivan uroksen. Tämä uros on koirana puhutteleva, mielenkiintoinen ja sen sukutaulu tuntuu juuri oikealta. Mikäli tätä tunnetta tai tietoa uroksen löytämiseen ei ole – älä teetä pentuetta. Jos perustelet pentueen indeksillä, pelaa mielummin shakkia, se on matemaatikoille oiva laji. Et ole vielä valmis opiskeluissasi. Koirissa ei kasvatusta pidä viedä eteenpäin keskittyen vain yhteen tai kahteen asiaan, vaan kokonaisuus ja elinvoima ratkaisevat. Kirjoitat ja opiskelet tulevan pentueen sukutaulun ulkoa. Pohdit, tutkit ja mutustelet sukutaulua moneen kertaan. On varsin suotavaa, että esittelet ja kerrot tulevan yhdistelmän sukutaulun jollekin toiselle kokeneelle rodun kasvattajalle tai harrastajalle. Sinulla tulee olla käsitys vahvuuksista ja arvokkaista ominaisuuksista, mitä tämä sukutaulu voisi tuottaa. Osaat myös haarukoida, mitä riskejä ja heikkouksia tämä sukutaulu pitää sisällään.

On järkyttävää huomata alati kasvava pinnalisuus rotukoirien kasvatuksessa. Aloittelevat kasvattajat leikkivät tietokoneiden valmiiksi tuottamille indekseillä, mutta eivät syvällisesti ymmärrä ja oivalla, mikä siinä koirassa ja sukutaulussa on se kaikkein tärkein asia. Se ei ole indeksi tai määrällinen ominaisuus, vaan laadullinen kokonaisuus, jonka opiskeluun ei ole olemassa oikotietä tai tietokoneella laskettavaa indeksiä. Pidä mielessä aina kokonaisuus elinvoima ja todellisuus. Kehitä omaa ammattitaitoa sekä näkemystä ja luota siihen. Älä usko kaikkeen hömpötykseen, joka sinulle vakavalla naamalla ja ammattitaitoisen oloisesti tarjoillaan. Voit käyttää indeksejä apuna pienenä osana kokonaisuutta, mutta sukutaulut ja koirankasvatus on jotakin paljon monimutkaisempaa ja luovempaa.

Koirankasvatuksen perusasioita ovat sukutaulu ja sen tunteminen. Kasvatus ei perustu indekseillä leikkimiseen, vaan kokonaisvaltaiseen näkemykseen, tietoon sekä kokemukseen elävistä koirista sekä omasta rodusta.

 

Facebook Comments