Ihana skotlanninhirvikoira narttumme Multi Ch Flower Power von Der Oehlmuhle oli eilen Mikkelissä VSP ja sai cacibin. Koira on saavuttanut nyt Int Ch arvoon tarvittavat tulokset. Kasvatti poika Chic Choix Dhulert Arathorn oli ROP ja RYP 3. Nyt on kuitenkin tärkeä homma menossa progesteronitestin seurannan kanssa. Tarkoitus on astuttaa Hippi ja toivon mukaan meillä on uusia skottivauvoja syksyllä.  Mutta mitä se proge oikein kertoo?

Hippiä keinosiemennetään pakastespermalla. Silloin on turvallista ja varminta ottaa nartulta progesteronitesti, koska pakastettu sperma ei elä yhtä kauan nartussa kuin tuoresperma. Pakaste kykenee hedelmöittämään munasolun vain noin vajaa vuorokauden ajan 18 – 20 tuntia. Silloin on tärkeää tietää, milloin narttu ovuloi. Tämän pystyy määrittämään parhaiten progesteronitestin avulla, jossa Hippiäkin on nyt laukkuutettu.

Koiralla hedelmöittyminen tapahtuu munanjohtimissa. Sieltä alkiot kulkevat kohtuun, jossa ne kiinnittyvät omille paikoilleen. Tämä tapahtuu noin 10 vrk ovulaatiota edeltäneestä LH piikistä eli lutenisoituvan hormonin piikistä. Täydellisimmillään kiinnittyminen on noin 20 vrk LH-piikistä. Kiiman ja astutuksen arvioimiseksi nartulta voidaan ottaa progesteronitesti eli proge. Nartun progesteronitaso näet lähtee nousuun ennen LH-piikkiä. Progesteroni on keltarauhashormoni.

Esikiimassa progesteronitaso on alhainen ja pysyttelee alle 2ng/ml. Tämä vaihe voi kestää nartulla pitkään. Meidän Hippi oli vielä alle 2 tasolla ja vuorokausia kiiman alkamisesta on kulunut jo 10.

Ovulaation alkaessa, jolloin munasolut alkavat siis irrota munasarjoista,  nousee progesteronitaso kahteen. Silloin siemennyksen tai astutuksen ajankohtaan on aikaa yleensä muutamia päiviä.

Munasolut ovat valmiita hedelmöitykseen, kun progesteronitaso on noin 10 – 20 ng/ml. Tavallisessa astutuksessa voi hyvin astuttaa narttua, jo varhain, koska  onnistuneessa astutuksessa siittiöt säilyvät nartussa jopa viikon. Yleensä helposti noin neljä vuorokautta.

Hipille käytetään pakastespermaa, jonka kyky (elävyys) hedelmöitykseen on paljon lyhyempi, kuin tuoreen sperman. Silloin siemennys kannattaa tehdä noin 15 ng/ml paikkeilla. Pakastespermalla arvon pitäisi olla lähellä 20. On tärkeää muistaa, että kohdun kaula sulkeutuu yleensä arvon ylittäessä 20 ng/ml. Kohdun sulkeutumisen jälkeen koira ei yleensä tule enää kantavaksi. Silloin astutus on liian myöhäistä. On kuitenkin koiria, jotka ovat tiinehtyneet tämänkin ajankohdan jälkeen. Arvot ovat noin arvoja, koska koirat ovat aina hyvin yksilöllisiä.

Nyt Hipillä H-hetki lähestyy ja siemennyksen aika. Toivon mukaan kaikki menee hyvin.

Multi Ch Flower Power von der Oehlmuhle on nyt kiimassa ja progesteroniarvot ovat noin 15 ng/ml tasolla. Nyt alkaa LH-piikki olla käsillä ja  siemennyksen aika koittaa.

 

Facebook Comments