Olen vuosikymmeniä koiria itse kasvattaneena tullut siihen tulokseen, että usein olisi eduksi, kun koiria taloudessa olisi ainakin kaksi tai enemmän. Varsinkin työssäkäyvillä ja kiireisillä perheillä koirista on toinen toisilleen seuraa, kun perheen kaksijalkaiset ovat poissa kotoa. Toki koira voi elää onnellisena aivan mainiosti yksinäänkin ja esimerkiksi eläkeläiselle, jolla aikaa on paljon on koira mainio seuralainen aivan yksinään.  Suurin osa koirista kuitenkin rakastaa ja kaipaa lajitoverien seuraa. Ainakin minä kasvatan rotuja, jotka rakastavat rotuistaan ja kaltaistaan seuraa yleensä paljon. Aivan kaikki rodut ja yksilöt eivät tietyti ole laumasieluja. Koira kykenee onnelliseen ja täysipainoiseen elämään mainiosti myös yksinään, kun omistajalla on rakkautta sekä aikaa kylliksi tarjolla. Miksi minä usein suosin ja toivon, että kasvattini elävät kodeissa, joissa koiria on useampi?

Kaksin aikaansa viettävät koirat eivät ole niin yksinäisiä, kun yksinään asuvat. Olipa ihmisen elämän tilanne mikä tahansa, meistä jokainen on erimittaisia aikoja poissa koiriensa luota. Silloin koirista on hyvää seuraa toisilleen. On ihana katsoa kodin ikkunoista, kun koirat telmivät keskenään pihalla.  Metsälenkeillä ja niityillä se yhteinen ilo vasta onkin katossa. On vapauttavaa nähdä koirien touhuavan, leikkivän ja juoksevan keskenään. Ne nauttivat toistensa seurasta ja pystyvät tekemään keskenään sellaisia asioita, joihin minun nopeuteni sekä taitoni eivät lajityypillisesti ihmisenä riitä. Koirat saavat kasvaa laumassa enemmän koiriksi kuin yksinään ilman lajitovereitaan kasvaessaan. Koirien toisilleen tarjoamaa sosiaalistumista, seuraa sekä virikkeellisyyttä ei ihminen pysty koskaan korvaamaan koirien lailla. Koirilla on paljon niiden omia lajityypillisiä tarpeita, jotka parhaiten toteutuvat toisen koiran läsnäollessa. Usein onkin hyödyllistä pohtia, mitäpä jos koiria olisikin kaksi? Silloin sinunkin koirallesi tarjoutuu usein mahdollisuus olla vähän enemmän koira.  Tietysti hyvää korviketta ja seuraa oman toisen koiran puuttuessa tarjoavat koirapuiston tai ystävien koirat.

Mikäli haluat tai haaveilet toisesta koirasta on yleensä erittäin hyvä, että toinen koira otetaan ajoissa. Vanhempi koira sopeutuu yleensä parhaiten toiseen koiraan, kun se on iältään noin 1,5 – 2 vuoden iässä. Silloin koirien ikäero on aika optimaalinen ja omistajan pienellä aktiivisuudella molemmista koirista kasvaa myös yksilö, eivätkä koirat ole toistensa varjoja. Kannattaa myös miettiä koiran rodut tarkkaan. Yleistäen voi sanoa, että samojen rotujen yksilöt ymmärtävät ja toteuttavat itseään parhaiten keskenään leikkiessään. Roduilla on yleensä lujia omanlaisiaan tapoja leikkiä, juosta, kisata ja levätä. Minulla on kotona aina ollut useampia rotuja. Koirat hyvin usein leikkivät ja oleilevat meillä mieluiten saman rodun yksilöiden kanssa. Ne saavat eniten irti toistensa seurasta. Useamman koiran omistajalta vaaditaan myös riittävästi tietoa ja taitoa pitää koiria. Koirat opettavat omistajaansa ja en tiedä parempaa paikkaa luovuttaa pentua, kuin osaavalle usemman koiran omistajalle, joka on karttuttanut osaamistaan ja on oikea aito koiraihminen.

On hauska huomata, miten Suomessakin yleensä lujasti rodun alkuperää vaalivat ja koiraa koirana kunnioittavat vintikoiraihmiset hyvin usein omistavat kaksi tai useamman vinttikoiran. Vinttikoirien juostessa yhdessä avautuu omistajalle viimeistään ymmärrys, mitä ainutlaatuista kätkeytyy kahden tai useamman koiran omistamiseen. Koirat ovat samalla niin paljon yhtä ja täydentävät toisiaan niin vapaana juostessaan kun sohvalla maatessaan.

Koirissa voidaan puhua laumasta, kun koiria on kaksi tai enemmän. Laumassa koira käyttäytyy eritavalla kuin yksinään. Keskenään hyvin toimeen tulevat koirat jakavat läheisyyttä ja tuottavat keskenään oksitosiinia, jolloin stressi vähenee. Nytkin edessäni sohvalla on kolme kasaa, joissa jokaisessa on kaksi – kolme koiraa. Siinä ne ovat kylki kylki kiinni toisissaan ja nautiskelvat toistensa lämmöstä. Omistajan on aina huolehdittava, että laumassa on koirat, jotka todella nauttivat toistensa seurasta ja ovat laumasieluja. Erakon tai häirikön paikka on elää ainoana koirana aktiivisen ja rakastavan ihmisen luona. Koirista kuitenkin harvat ovat erakkoja tai häiriköitä. Koirat ovat yleensä sosiaalisia laumaeläimiä, joiden ominaisin ja mieleisin paikka on elää laumassa. Näin minä ainakin uskon ja usein olisi syytä pohtia kysymystä koirien määrästä uudelleen. Entäpä jos koiria olisikin kaksi? Valtaosa kasvateistani elää kahden tai useamman koiran taloudessa ja se on minun tahtotilani kasvateilleni elää. Minulle se tärkein asia on onnellinen koira ja uskon onnellisuuden usein parhaiten toteutuvan, kun koiria on useampi.

Koira on laumaeläin ja usein kannattaa pohtia kysymystä viettääkö koira aikansa yksin vai toisen koiran kanssa. Minä pidän sosiaalisista koirista, jotka ovat laumaeläimiä ja nauttivat elämästä toisten koirien kanssa.

 

 

Facebook Comments