Ennen koiran hankkimista, kysy itseltäsi muutama kysymys ja mieti vielä kerran mihin olet ryhtymässä.

  1. Kestätkö olla sidottuna kotiin todella tiukasti? Koiran hankkimisen jälkeen kotoa ei voi olla pois kovinkaan pitkiä aikoja. Lomille ei enää niin vaan lähdetäkkään, vaan koiralle pitää olla hyvä hoitopaikka tiedossa. Miten menettelet ylitöiden ja mahdollisten viikonloppumenojen kanssa? Ne asiat pitää olla mietittynä ennen koiran hankintaa.
  2. Haluatko ulkoilla monta kertaa päivässä? Pennun hankkimisen jälkeen se on sitten menoa ja kirjaimellisesti. Pennun herättyä se viedään ulos, pennun ruokailtua se viedään ulos ja pennun pyytäessä ovella se viedään ulos. Siitä se ulkoilukertojen määrä vähenee pennun iän karttuessa, mutta ajallisesti määrä kasvaa. Jatkossa vietät vähintään 5 kertaa päivässä ulkoilullisen hetken koirasi kanssa. Ulkoilla pitää myös tulipalo pakkasessa, viimassa ja sateessa.
  3. Oletko valmis uhraamaan rahaa lemmikkiin? Olen laskeskelllut, että koiran pidon hinnalla vuodessa teet noin yhden viikon lomamatkan. Kumpaan käytät rahasi mielummin? Koiraa rokotetaan, ruokitaan, ulkoilutetaan, leikkitytetään, tarjotaan virikkeitä, matkustetaan sen kanssa ja ehkäpä vielä harrastetaankin jotakin. Se kaikki maksaa ja vuodessa tästä kertyy iso summa rahaa – olisiko sinulle mieluisampaa maata viikko auringossa vai huoltaa lemmikkiä?
  4. Kestätkö koiran mahdollisesti tuomat ongelmat? Jokainen pentu voi olla “häirikkö” ja se puuhastelu voi jatkua pidemmälle kuin uskoitkaan. Koira tuhoaa elämänsä aikana lähtökohtaisesti jotakin. Se voi olla sohvakalusto, silmälasit tai aamutossut, mutta johonkin sabotointiin kannattaa varustautua. Kestääkö puolisosi tai perheesi mahdolliset haasteet? Koira voi osoittautua karkailijaksi ja voit olla pulassa naapuriesi kanssa. Koiran elämän varrella sattuu ja tapahtuu. Lähes varmaa on, että jokainen koira aiheuttaa omistajalleen stressitilanteita ja haastavia hetkiä elämänsä varrella ehkä useamminkin.
  5. Ymmärräthän, että koti ei ole enää ole koskaan sama paikka koiran tulemisen jälkeen? Koirasta irtoaa karvoja ja koira tuo sisään hiekkaa sekä kuraa. Kodin siisteyden ylläpito on jatkossa työläämpää kuin ennen. Koiralle sattuu myös vahinkoja ja ne sattuvat usein matoille. Kodin siisteyden taso laskee vääjäämättä hieman koiran tulemisen jälkeen.
  6. Oletko valmis uhraamaan aikaa, vaivaa ja rahaa, jos ja kun koira sairastuu? Ymmärrät, että elävän olennon kohdalle suurella todennäköisyydellä sattuu sairaus tai sairauksia sen elämän varrella. Ne voivat olla onnettomuuksia tai vaivalloisia hoitoa vaativia sairauksia. Näiden hoito vie aikaa ja maksaa usein paljon rahaa. Minä tiedän tämän ja pystyn uhraamaan lemmikkiini tarvittaessa paljon aikaani, huolenpitoani ja rahaa. Pahimmissa tapauksissa hoidot voivat olla tuhansia. Moni koira ei sairastu koskaan, mutta jokaisen koiran omistajan pitää aina olla valmistautunut myös mahdollisiin oneglmiin ja onnettomuuksiin.
  7.  Tahdotko opiskella ja tietää, mikä koira on ja uhraat siihen aikaa? Koiran hankkiminen edellyttää etukäteisvalmisteluja. Opiskelet koiraa, tutustut mahdollisiin rotuihin ja perehdyt kasvattajiin. Harkitset koiran hankintaa riittävästi ja teoreettisen pohjan oltua kunnossa voit vasta hankkia pennun. Hankit koiran vain luotettavalta kasvattajalta ja asiallisista olosuhteista.
  8. Miten pääsen liikkumaan jatkossa? Jatkossa liikkuminen ja paikasta toiseen siirtyminen ei ole enää yhtä helppoa kuin ennen. Autossa pitää olla tilaa koiralle ja julkisilla liikuttaessa koira asettaa liikkumiselle paljon rajoitteita.
  9. Kestääkö ystäväpiirisi koiran? Parhaat ystäväsi voivat olla pahasti allergisia. Voit rakastua silmittömästi, mutta joudut jatkossa rajaamaan koirille allergiset ihmiset sen listan ulkopuolelle. Rakkaissa sukulaisissasi voi olla koiralle pahasti allergisia ihmisiä. Heidän vierailut todennäköisesti luonasi vähenevät, jotkut ihmiset eivät muuten vain kestä tai jaksa koiria. Ystäväpiirissä voi tapahtua yllätyksiä koiran hankinnan jälkeen ja kestät sen.
  10. Sinulta riittää rakkautta ja hoivaa eläimelle? Pentu ei kasva ilman huolenpitoa, hoivaa ja lämpöä. Olet eläinrakas ihminen ja sinulta riittää hoivaa sekä välittämistä uudelle perheenjäsenelle. Koira ei kasva tasapainoiseksi ilman, että se tuntee olevansa rakastettu osa laumaansa. Roduissa ja koirissa on eroa, mutta suurin osa koirista häiriökäyttäytyy heti, kun ne jäävät vaille hoivaa. Hoiva tarkoittaa aitoa läsnäoloa, olemista koiran kanssa, silitystä, tekemistä, hoitamista ja koulutusta. Koira pitää opettaa yhteiskuntakelpoiseksi ja sen kanssa pitää tehdä jotakin. Mieti myös rotu tarkkaan koirien koulutettavuudessa ja sen tarpeessa on valtavia eroja.

Pennun tai koiran hankkiminen on valtava muutos elämässä. Mieti tarkkaan, mihin olet ryhtymässä? Kysy itseltäsi kymmenen kysymystä ja pohdi, vastasitko kaikkiin kyllä.

Facebook Comments