Koiran lennättäminen on usein koiralle turvallisin, nopein ja kivuttomin tapa matkustaa pitkiä matkoja. Oma kasvatukseni ja harrastamiseni perustuu paljolti koirien suureen liikkuvuuteen. Omien koirieni sekä kasvattieni lennot mitataan jo tuhansissa matkoissa ja valtamerien ylityksetkin sadoissa matkoissa. Kaksi kertaa on matkalla jokin mennyt pieleen, mutta näilläkin kerroilla koirat selvisivät ilman suurempia ongelmia. Pidän lennättämistä järkevästi ja huolellisesti toteuttuna parhaana tapana siirtyä paikasta paikkaan. On kuitenkin monia asioita, joistä lähettäjän pitää huolehtia koiran kanssa lentäessä ja tässä kerron parhaat vinkkini vuosikymmenien kokemuksella.

Paras tapa lennättää koira, on matkustaa itse koiran kanssa. Pieni koira voi tulla matkustamoon, jos sillä on asiallinen lentolaukku ja paino pysyy sallituissa rajoissa. Lennän usein silti niin, että pistän koiran erikoismatkatavarana ruumaan. Koirat eivät lennä matkalaukkujen kanssa, vaan niille on varattu erillinen lämmin ja valoisa tila, jossa ne lentävät. Siellä ne saavat matkustaa kaikessa rauhassa. Asialliset lentoyhtiöt vievät koirat viimeisenä koneeseen ja ne otetaan sieltä ensimmäisenä pois. Älä siis turhaan pelkää lennättää koiraa ruumassa. Se on usein koiralle mukavin paikka lentää.

Lensipä koira rahtina tai matkatavarana on muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida. Minun koirani lentävät ainoastaan todella turvallisilla kuljetuslaatikoilla, bokseilla eli kenneleillä. En koskaan lennätä koiraa hepposilla halvoilla kuljetuslaatikoilla. Ainoat käyttämäni merkit ovat Vari kennelin lujat muoviset boksit tai Air Bornen alumiiniset kuljetuslaatikot. Muista kuljetuslaatikon tulee aina olla kokonaan ehjä ja syöty kulmakin voi tiukalla virkailijalla estää lennon. On ehdottoman tärkeää, että lukko on kokonaan ehjä ja jos esimerkiksi lukon muovinen suoja-osa puutuu, se voi estää jatkolennon. Kuljetuslaatikoissa pitää aina olla kaikki ruuvit. Muista ottaa taskuun vararuuveja ja tiukenna ruuvit aina ennen lentomatkaa. Tarkista myös lukon pitävyys ja huolehdi, että lentolaatikossa on live animal tarrat.

Koira maksetaan ja hoidetaan lennolle lähtöasemmalla perille asti. Nykyisin yhä useammin välilaskujen asemilla koirien kuljetuslaatikoita ja oloja tarkistetaan. Älä siis kuvittele, että lähtiessäsi leväperäiseltä lentoasemalta heikohkolla kuljetuslaatikolla on matka perille turvattu. Matka voi tyssätä vaihdossa ja voit joutua selvittämään välilaskuasemalla tilanteen tai matka voi jopa tyssätä välilaskussa. Nykyisin on suosiolla turvallisinta lennättää koirat hyvin väljillä, kokomääräykset täyttävillä kuljetuslaatikoilla ilman riskejä. Lähtiessäni Suomessa on minulla aina autossa vielä varalla kokoa isompi kuljetuslaatikko, jos lähtiessä ailahteleva virkailija ei syystä tai toisesta hyväksykkään minun varaamaani kuljetuslaatikkoa lennolle. Koiralla pitää olla 10 cm tilaa pään päällä sen seistessä, jos virkailija on tarkka. Varaboksi on muutamia kertoja pelastanut minut pulasta. Muista hoitaa EU-passi aina kuntoon ja ota tärkeistä sivuista kopiot, jos passi vahingossa katoaa. Muista liittää kopiot myös teipattuna kuljetuslaatikkoon, jos kuljetat koiraa rahtina yksikseen. Rahtikirjatkin voivat kadota ja boksiin teipattujen rokotustodistusten avulla olen pari kertaa selvinnyt pinteestä.

Muista aina, että mannerten välisillä lennoilla kuljetuslaatikossa pitää olla vesi- ja ruokakippo. Ne ovat muovisia ja ne on kiinnitettävissä laatikon oveen.  Myös lyhyemmillä lennoilla voidaan tätä vaatia ja pidä sen vuoksi aina varalla vesi-ja ruokakippo kassissa mukana, että ne voit oveen kiinnittää jos tätä vaaditaan. Ota aina kopiot kohdemaan maahantulomääräyksistä. Tullimiehet eivät useinkaan ole perillä maahantulovaatimuksista ja mukanani olleet kopiot ovat lukuisia kertoja pelasteaneet koirieni maahantulon. Älä koskaan ota mukaan koiran ruokaa ainakaan Yhdysvaltoihin ja moniin muihin maihin. Se on usein kiellettyä ja vaatii suurta “paperirumbaa”. Voit jummittua tulliin tunneiksi muonan takia.

Käytä vain turvallisia lentoyhtiöitä. Itse olen vuosikymmenien aikana parhaiksi ja ehdottoman luotettaviksi todennut Finnairin, KLM ja Lufthansan. Muilla yhtiöillä en koiriani rahtina suostu lennättämään. Mikäli koiran kanssa joudutaan tekemään välilaskuja, mieti reitti tarkkaan. Euroopassa parhaat ja turvallisimmat solmukohdat ovat ehdottomasti oman kokemukseni mukaan Frankfurt ja Amsterdam. Näillä kentillä on laadukkaat kennelit, koirat ulkoilutetaan turvallisesti ja kaikki on aina sujunut koirillani hienosti. Itse en suostu lennättämään koiriani Lontoon, Pariisin tai edes Kööpenhaminan kautta. Näillä kentillä keksitään helposti ongelmia ja sotketaan asioita ainakin rahdin osalta. SIngaporen ja Tokion kentät olen myös todennut turvalliseksi koirien kannalta.

Muista lisäksi, että kantavaa koiraa ei saa lennättää. Näiden koneeseen ottaminen on kiellettyä, jos koira on juuri astutettu älä mainitse edes tästä, koska sekin tulkitaan kantavana olemiseksi, vaikka varmaa tietoa tiineydestä ei vielä ole. Jos narttu on varmistettu kantavaksi, sitä ei saa ilmailulain mukaan enää lainkaan lennättää. Muista ettet koskaan laita kuljetuslaatikkoon leluja tai alustaa, joka on koiralle vaaraksi. Peti voi repeytyä ja siinä ei saa olla vaarallista vanutäytettä tms. Koiraa ei saa myöskään lääkitä rauhoittavilla lääkkeillä ennen matkaa. Lennätä vain vahva hermoista ja tasapainoista koiraa. Ne ei eivät ole matkasta moksiskaan. Totuta koira kuljetuslaatikkoon jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Tässä parhaita vinkkejäni koiran lennättämiseen. Yleensä hymyileminen ja ystävällinen oma asenne ratkaisee ongelmatilanteissa. Tiukan paikan tullen sinun tulee osata olla tiukka, mutta vasta, kun muu ei auta. Hymyilemällä ja nöyrällä asenteella selviää parhaiten.  Varaudu aina siihen, että lentämisen yhteydessä jossakin kysytään ja vaaditaan jotakin, mikä ei pidä paikkaansa. Selvitä siis maahantulo ja lentovaatimukset aina itse tarkasti etukäteen, jotta pystyt selviämään tilanteesta kunnialla. Vuosikymmenien aikana omien koirieni ja kasvattieni matkat ovat näin sujuneet aina kunnialla. Usein on helpompaa ja halvempaa matkustaa itse koiran kanssa määränpäähän kuin lähettää koiraa rahtina. Hyvin valmisteltu lentomatka takaa onnistuneen matkan.

Kasvatukseni perustuu ja rakentuu paljolti kansainväliseen yhteistyöhön, joka edellyttää jatkuvaa koirien liikkumista ympäri maailmaa. Turvallinen ja asiallisesti hoidettu koirien lennättäminen on tässä välttämätöntä. Oikein hoidettuna lentäminen on koiralle turvallinen ja nopein tapa liikkua.

lhasa_jk_head

Facebook Comments