Koiran lennättäminen on usein koiralle turvallisin, nopein ja kivuttomin tapa matkustaa pitkiä matkoja. Oma kasvatukseni ja harrastamiseni perustuu paljolti koirien suureen liikkuvuuteen. Omien koirieni sekä kasvattieni lennot mitataan jo tuhansissa matkoissa ja valtamerien ylityksetkin sadoissa matkoissa. Kaksi kertaa on matkalla jokin mennyt vakavammin pieleen, mutta näilläkin kerroilla koirat selvisivät ilman suurempia ongelmia. Pidän lennättämistä järkevästi ja huolellisesti toteuttuna parhaana tapana koiralle siirtyä paikasta paikkaan. On kuitenkin monia asioita, joistä lähettäjän pitää huolehtia koiran kanssa lentäessä ja tässä kerron parhaat vinkkini vuosikymmenien kokemuksella.

Matkustamoon,ruumaan vai rahtina

Paras ja usein halvin tapa lennättää koira, on matkustaa itse koiran kanssa. Pieni koira voi tulla matkustamoon, jos sillä on asiallinen lentolaukku ja paino pysyy sallituissa rajoissa.  Lennän usein silti niin, että pistän koiran erikoismatkatavarana ruumaan enkä ota koiraa matkustamoon. Koiralla on usein rauhallisempaa matkustaa ruumassa ilman hälinää.  Australiaan ja Uuteen-Seelantiin sekä sieltä muualle koiria voi lennättää vain rahtina, eikä koskaan matkatavarana. Koirat eivät lennä matkalaukkujen kanssa, vaan niille on varattu erillinen lämmin ja valoisa tila, jossa ne lentävät. Siellä ne saavat matkustaa kaikessa rauhassa. Asialliset lentoyhtiöt vievät koirat viimeisenä koneeseen ja ne otetaan sieltä ensimmäisenä pois. Älä siis turhaan pelkää lennättää koiraa ruumassa. Se on usein koiralle mukavin paikka lentää. Koirat toimitetaan matkatavarana ruumasta matkustaessa erikoismatkatavaroiden tiskille, eivätkä ne löydy tavallisten matkatavaroiden hihnalta.

Rahtina yksikseen matkustaessa koirat toimitetaan huolitsijan rahtiterminaaliin ja koirat myös noudetaan sieltä, eikä varsinaiselta matkustajien käyttämältä lentoasemalta. Selvitä aina etukäteen, mitä huolitsijaa lentoyhtiö käyttää ja missä huolintayhtiön rakennus sijaitsee. Suurilla kentillä terminaali voi olla kilometrien päässä varsinaisesta lentokentästä. Varmista myös tarvittaessa tullin ja terminaalin aukioloajat, sekä tarvittavat käsittely- ja tullimaksut. Pidä mielessä, että rahtia lunastettaessa koira luovutetaan vain vastaanottajaksi merkitylle henkilölle, jolla on kuvallinen hekilöllisyystodistus, tai hänen valtakirjalla valttuttamalleen henkilölle. Vastaanottajan pitää olla aina puhelimitse tavoitettavissa ja vastaanottajan pitää vahvistaa tietävänsä koiran tulosta etukäteen lentoyhtiön edustajalle. Mikäli vahvistusta ei saada, lentoyhtiö ei saa ottaa koiraa rahtina vastaan ja syy ei silloin ole lentoyhtiön.

Kuljetuslaatikolla on merkitystä

Lensipä koira rahtina tai matkatavarana on muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida. Koiran kanssa lentäessä pitää aina mennä hyvissä ajoin lentokentälle. Minun koirani lentävät ainoastaan todella turvallisilla kuljetuslaatikoilla, bokseilla eli kenneleillä. En koskaan lennätä koiraa hepposilla halvoilla kuljetuslaatikoilla. Ainoat käyttämäni merkit ovat Vari kennelin lujat muoviset boksit tai Air Bornen alumiiniset kuljetuslaatikot. Muista kuljetuslaatikon tulee aina olla kokonaan ehjä ja syöty kulmakin voi tiukalla virkailijalla estää lennon. On ehdottoman tärkeää, että lukko on kokonaan ehjä ja jos esimerkiksi lukon muovinen suoja-osa puutuu, se voi estää jatkolennon. Kuljetuslaatikoissa pitää aina olla kaikki ruuvit. Muista ottaa taskuun vararuuveja ja tiukenna ruuvit aina ennen lentomatkaa. Tarkista myös lukon pitävyys ja huolehdi, että lentolaatikossa on live animal tarrat.

Välilaskut voivat pysäyttää matkan ja omistajan pitää varautua tavallisiin ongelmiin

Koira maksetaan ja hoidetaan lennolle lähtöasemmalla perille asti. Nykyisin yhä useammin välilaskujen asemilla koirien kuljetuslaatikoita ja oloja tarkistetaan. Tämä toimenpide tehdään erityisen tarkkaan silloin, kun koira saapuu EU:n ulkopuolelta ensimmäiseen vastaanottavaan EU maahan.  Älä siis kuvittele, että lähtiessäsi leväperäiseltä lentoasemalta heikohkolla kuljetuslaatikolla on matka perille turvattu. Matka voi tyssätä vaihdossa ja voit joutua selvittämään välilaskuasemalla tilanteen tai matka voi jopa tyssätä välilaskussa. Nykyisin on suosiolla turvallisinta lennättää koirat hyvin väljillä, kokomääräykset täyttävillä kuljetuslaatikoilla ilman riskejä. Lähtiessäni Suomessa on minulla aina autossa vielä varalla kokoa isompi kuljetuslaatikko, jos lähtiessä ailahteleva virkailija ei syystä tai toisesta hyväksykään minun varaamaani kuljetuslaatikkoa lennolle. Koiralla pitää seistessä olla 10 cm tilaa sen pään päällä, koiran pitää päästä vaivattomasti kääntymään laatikossa jos virkailija on tarkka. Totuus on, että hieman pienempi kuljetuslaatikko olisi koiralle usein turvallisempi ja mieluisampi. Varaboksi on muutamia kertoja pelastanut minut pulasta. Muista hoitaa EU-passi aina kuntoon ja ota tärkeistä sivuista kopiot, jos passi vahingossa katoaa. Muista liittää kopiot myös teipattuna kuljetuslaatikkoon, jos kuljetat koiraa rahtina yksikseen. Rahtikirjatkin voivat kadota ja boksiin teipattujen rokotustodistusten avulla olen pari kertaa selvinnyt pinteestä. Erityisesti Lontoon Heathrow ja Pariisin Charles de Gaulle ovat kokemukseni mukaan mestareita kadottamaan papereita.

Muista kipot ja kopiot kohdemaan maahantulomääräyksistä

Muista aina, että mannerten välisillä lennoilla kuljetuslaatikossa pitää olla vesi- ja ruokakippo. Ne ovat muovisia ja ne on kiinnitettävissä laatikon oveen.  Myös lyhyemmillä lennoilla voidaan tätä vaatia ja pidä sen vuoksi aina varalla vesi-ja ruokakippo kassissa mukana, että ne voit oveen kiinnittää jos tätä vaaditaan. Ota mukaasi aina kopiot kohdemaan maahantulomääräyksistä. Tullimiehet eivät useinkaan ole perillä maahantulovaatimuksista ja mukanani olleet kopiot ovat lukuisia kertoja pelasteaneet koirieni maahantulon. Älä koskaan ota mukaan koiran ruokaa ainakaan Yhdysvaltoihin ja moniin muihin maihin. Se on usein kiellettyä ja vaatii suurta “paperirumbaa”. Voit jummittua tulliin tunneiksi muonan takia.

Muista varmistaa, minkä eläinlääkärin leimoja kohdemaa vaatii. Joissakin maissa vaaditaan virallisten valtiollisten tai kunnallisten eläinlääkärien leimoja, jollaisia Suomessa ovat kunnan- ja läänineläinlääkärit. Yleisesti ottaen olen turvallisemmin liikkeellä koirien kanssa maailmalla, jos leimat ovat pyöreistä leimasimista, koska näitä monet tullimiehet pitävät maailmalla automaattisesti uskottavina ja ainoina oikeina. Huolehdi myös aina, että rokotuksiin on merkitty viimeinen voimassaolon päivämäärä ja että olet liikkeellä päivämäärien rajoissa.

Valitse lentoyhtiö ja reitti huolella

Käytä vain turvallisia lentoyhtiöitä. Itse olen vuosikymmenien aikana parhaiksi ja ehdottomasti luotettavimmiksi yhtiöiksi todennut Finnairin, KLM ja Lufthansan. Muilla yhtiöillä en koiriani rahtina suostu lennättämään. Itse koiran kanssa matkustaessa ovat myös Norwegian ja Air Berlin hyviä sekä hinnoiltaan hyvin kilpailukykyisiä yhtiöitä. Mikäli koiran kanssa joudutaan tekemään välilaskuja, mieti reitti tarkkaan. Euroopassa parhaat ja turvallisimmat solmukohdat ovat ehdottomasti oman kokemukseni mukaan Frankfurt ja Amsterdam. Näillä kentillä on laadukkaat kennelit, koirat ulkoilutetaan turvallisesti ja kaikki on aina sujunut koirillani hienosti. Itse en suostu lennättämään koiriani Lontoon, Pariisin tai edes Kööpenhaminan kautta. Näillä kentillä keksitään helposti ongelmia ja sotketaan asioita ainakin rahdin osalta. SIngaporen ja Tokion kentät olen myös todennut turvalliseksi koirien kannalta.

Muista varoa hysteerisen koiran lennättämistä

Muista lisäksi, että kantavaa koiraa ei saa lennättää. Näiden koneeseen ottaminen on kiellettyä, jos koira on juuri astutettu älä mainitse edes tästä, koska sekin tulkitaan kantavana olemiseksi, vaikka varmaa tietoa tiineydestä ei vielä ole. Jos narttu on varmistettu kantavaksi, sitä ei saa ilmailulain mukaan enää lainkaan lennättää. Muista ettet koskaan laita kuljetuslaatikkoon leluja tai alustaa, joka on koiralle vaaraksi. Peti voi repeytyä ja siinä ei saa olla vaarallista vanutäytettä tms. Koiraa ei saa myöskään lääkitä rauhoittavilla lääkkeillä ennen matkaa. Lennätä vain vahva hermoista ja tasapainoista koiraa. Ne ei eivät ole matkasta moksiskaan. Totuta koira kuljetuslaatikkoon jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Muista, että heikkohermoinen koira voi saada helposti hysteerisen kohtauksen lentokentällä tai lennolla vieraiden äänien tai ihmisten ympäröimänä. Koira voi suljetussa laatikossa läähättää itsensä hengiltä, happi loppuu ja kuljetuslaatikko lämpenee äkkiä. Huomioi tämä varsinkin, jos kyseessä on lyhytkuonoinen rotu. Mieti aina tarkkaan, missä lämpötilassa koirasi lennätät. Kesä on vaarallista aikaa ja koiran on turvallisempaa lentää kylmällä kuin kuumalla ilmalla. Hysteerisyyteen taipuvaisen, panikoivan ja hengitysvaikeuksista kärsivän koiran ei pidä lentää. Tällaisen koiran mahdolinen vahingoittuminen tai kuolema lennolla on omistajan, eikä lentoyhtiön syytä. Näiden koiriaan tuntemattomien ja ajattelemattomien omistajien takia on koiria kuollut. Sen seurauksena ovat jo monet lentoyhtiöt kieltäneet koirat koneistaan kokonaan.

Huolellisuus palkitaan ja lentäminen on oikein toteutettuna huoletonta

Tässä parhaita vinkkejäni koiran lennättämiseen. Yleensä hymyileminen ja ystävällinen oma asenne ratkaisee ongelmatilanteissa. Tiukan paikan tullen sinun tulee osata olla tiukka, mutta vasta, kun muu ei auta. Hymyilemällä ja nöyrällä asenteella selviää parhaiten.  Varaudu aina siihen, että lentämisen yhteydessä jossakin kysytään ja vaaditaan jotakin, mikä ei pidä paikkaansa. Selvitä siis maahantulo ja lentovaatimukset aina itse tarkasti etukäteen, jotta pystyt selviämään tilanteesta kunnialla. Vuosikymmenien aikana omien koirieni ja kasvattieni matkat ovat näin sujuneet aina kunnialla.  Muista Yhdysvalloissa koiran matka päättyy aina rahtina ensimmäiselle tuloasemalle. Jos matkustat koirasi kanssa Yhdysvaltoihin, varmista, että koira voi turvallisesti jatkaa matkaa kanssasi. Monet lyhytkuonoiset rodut eivät pääse amerikkalaisten lentoyhtiöiden koneisiin ja matka voi pysähtyä siirryttäessä toisen lentoyhtiön koneeseen.  Silti usein on helpompaa ja halvempaa matkustaa itse koiran kanssa määränpäähän kuin lähettää koiraa rahtina.  Hyvin valmisteltu lentomatka takaa onnistuneen matkan. Jos jokin menee pieleen, katso ensin peiliin. Älä tee asioista tarpeetonta numeroa, jotta koirat saavat lentää jatkossakin.

Kasvatukseni perustuu ja rakentuu paljolti kansainväliseen yhteistyöhön, joka edellyttää jatkuvaa koirien liikkumista ympäri maailmaa. Turvallinen ja asiallisesti hoidettu koirien lennättäminen on tässä välttämätöntä. Oikein hoidettuna lentäminen on koiralle turvallinen ja nopein tapa liikkua.

lhasa_jk_head

Facebook Comments

2 Comments

  1. Pingback: Matkalla lemmikin kanssa - TassuApu

  2. Pingback: Matkalle lemmikin kanssa - TassuApu

Comments are closed.