Hans Lehtinen oli harrastuksemme elävä legenda. Tämän taitavampaa ja rakastetumpaa koiraihmistä sai hakea.  Hänen tietämyksensä ja näkemyksensä oli vailla vertaa. Se on se syy, miksi hän oli ehkä maailman arvostetuin koirien ulkomuototuomari. Sitä hän oli ainakin minun silmissäni. Hassesta täysin ainutlaatuisen persoonan teki kuitenkin hänen lämmin ja vivahteikas elämänmakuisuutensa. Se älykäs ja lämmin huumori, jolla Hasse suhtautui asioihin sekä elämään teki hänestä rakastetun sekä kunnioitetun peroonan. Hans Lehtinen oli myös todella vaikuttava auktoriteetti vailla vertaa. Suuren surun keskellä tunnen samalla ääretöntä kiitollisuutta, että sain tuntea hänet. Hasse oli minulle kuten niin monille muillekin eri sukupolven ihmisille yksi tärkeimmistä oppi-isistä.

“Mitä maailmassa omistatkaan, sen huomataan kuolinpäivänäsi kuuluvan jollekulle toiselle. Mutta se mitä olet, on säilyvä sinun ainaisesti.”
– Henry van Dyke

Aforismi pätee Hasseen, mitä suurimmissa määrin. Hän jakoi niin uskomattoman paljon tietoa, tarinoita sekä lämmintä olemustaan tuhansille ja tuhansille ihmisille ympäri maailmaa. Perhe, ystävät, monet ulkomuototuomarit, kasvattajat ja koiraihmiset ympäri maailmaa kantavat sielussaan sekä mielessään jotakin Hans Lehtiseltä saatua. Sitä ainutlaatuista asiaa voi kutsua “Hassen kosketukseksi.” Hans Lehtinen oli ihminen, joka kosketti ja vaikutti ihmisiin ympärillään. Silti Hasseja oli vain yksi ja toista vastaavaa ei tule. Sen vuoksi se mitä Hans Lehtinen oli, säilyy Hassena omana ja ainutkertaisena.

Muistan ihania elämän makuisia tarinoita Pietarninkadulta, sonnin kävelytystä Siuntiossa ja sodan jälkeisiä edesottamuksia Meilahden suunnalta. Hasse oli hymyllään läsnä, mutta vielä herkullisempaa oli hänen uskomaton kykynsä sivusta viisaasti seurata sekä analysoida ihmisiä ja erilaisia tilanteita. Hän näki pintaa syvemmälle. Hasse teki usein uskomattoman viisaita sekä herkullisia kommentteja tilanteista, henkilöistä ja koirista. Ne kommentit olivat täynnä elettyä elämää ja elämänviisautta. Hasse oli auktoriteetti sekä vaikuttava persoona, mutta toisaalta usein niin ihanan lapsenmielinen ja raikas ennakkoluulotonkin ajattelija. Kaikki tämä viisaus ja ihana asenne elämään kosketti ainakin minua hyvin syvältä. Niin se on koskettanut monia muitakin. Tämän vuoksi meillä monilla on suuri ikävä ja suru.

Toisaalta Hans Lehtinen elää hyvin voimakkaasti, koska hänen sanansa, oppinsa ja asenteensa on osa niin monien elämää. Viisas isoisäni sanoi minulle joskus. “Tärkeintä ihmisen elämässä on se, mitä hänestä kerrotaan sekä muistetaan hänen kuolemansa jälkeen.” Se on totta ja Hans Lehtinen eli näin todellakin hyvin merkittävän ja ainutlaatuisen elämän. Hasse oli niitä ihmisiä, joka oli harrastuksessa aina aidosti sekä syvällisesti kiinnostunut. Hän jakoi aikaansa ja osaamistaan pyyteettömästi. Hasse piti mielipiteensä ja oli valmis sanomaan sen. Hän otti ihmiset ihmisinä aloittelijasta vanhoihin konkareihin ja sanoi sanottavansa. Surun keskellä hymyilen, koska mieleni täyttyy niin hienoista ja arvokkaista muistoista. Saman tunteen jakavat hyvin monet muut. Kiitos Hasse, tärkein oppi-isä koirissa, ajattelija, ystävä, esikuva sekä auktoriteetti.

Lämmin muisto elokuulta 2015. Hasse antoi ihmisille ihania ja osuvia lempinimiä. Tässä Hasse Kaivopuistossa. Tommin Hasse risti Pikku prinssiksi 19 vuotta sitten, kun Tommin Hasselle ensikertaa esittelin.

Hasse ja Tommi

 

Facebook Comments