On kesäkuun ensimmäinen päivä ja huomenna alkaa loma. Olemme uurastaneet taas yhden lukuvuoden yhdessä. Minä rakastan teini-ikäisiä nuoria. Elämä murroksessa, omien siipien kokeilua ja sellaista aitoa olemista. En pidä teeskentelystä ja työssäni olen tekemisissä jonkin hyvin aidon kanssa jokaisena päivänä. Murrosikäisten nuorten ja aitouden kohtaaminen ei meille aikuisille ole aina helppoa. Saan kohdata kuitenkin nämä ihanat nuoret mahtavan joukkion aikuisia kanssa. Tämä humaani, osaava ja välittävä aikuisten ryhmä ovat työkaverini. Luulenpa, että minulle on suotu ehkäpä maailman parhaat tai ainakin vähintään toiseksi parhaat työkaverit. Takki on tyhjä, mutta olen niin äärimmäisen kiitollinen taas kuluneesta. 

Miten paljon olenkaan taas oppinut ja saanut kuulla uutta elämästä sekä maailmasta. Välillä tulee täyslaidallinen kiukkua päin näköä, pysyn rauhallisena ja yritän näyttää aikuisen miehen mallia. Yritän osoittaa, mitä on luottamus. Minun työssäni ollaan sen tärkeimmän äärellä niin usein. Tuska, suru, luopuminen, kipu ja kasvu eivät kenellekään ole helppoja asioita. Ne ovat asioita, joita me kohtaamme arjessa. Ilo, onnistumiset, rakkaus, välittäminen ja ajatteleminen ovat asioita, joita me kohtaamme päivittäin. Minä ja me saamme olla kiinni elämässä aidoimillaan. Tärkein päämääräni on olla ihminen ihmiselle. Pyrin vastaamaan asioihin hymyllä ja osoittamaan, tuli mitä tuli, tähän hymyyn voit luottaa. Välillä teksti on tiukkaakin ja rajojen asettelu ottaa lujille, sattuu ja ollaan jaksamisen äärirajoilla.

Elämä Suomessa vuonna 2017 voi olla rajua taistelua ja nuoret jäävät helposti jalkoihin. Elämä Suomessa on mustaa ja valkoista, se on kristinuskoa ja islamia, se on erilaisia kieliä ja kulttuuria, se on savoa ja somaliaa. Se on meidän maailmamme tässä ja nyt. Tässä ihanassa elämän kirjossa meidän aikuisten ei pitäisi koskaan unohtaa nuoria ja lapsia. He ovat tulevaisuus. Jokainen elämä on ainutlaatuinen ja arvokas. Miten etuoikeutettua onkaan päästä jakamaan tietoa, keskustelemaan, oppimaan ajattelemaan ja vuorovaikutukseen tulevaisuuden kanssa. Sitä on työ koulukodissa nuorten kanssa. Se on ehkä juuri niin aitoa kuin elämä voi koskaan työelämässä olla.

Kiitos värikkäästä ja opettavasta lukuvuodesta. Kiitos, että jaksoitte minua, vaikka osa energiasta kului jatko-opintoihin. Ehkä annan takaisin jotakin oppimastani tulevana lukuvuonna. Kesä on alkamassa ja nuoret saavat huomenna ansaitsemansa todistukset. Takki on tyhjä ja olo hyvin onnellinen. Me teimme sen ja me teimme sen yhdessä parhaamme mukaan. Olimme parhaamme mukaan luotettavia aikuisia ihmisiä maailman aidoimmalle joukolle nuoria ihmisiä. Osa heistä jatkaa matkaa ja minun on heitä jo nyt ikävä.  Minun on jo nyt ikävä niin monia työkavereitakin, mutta me tapaamme taas kesän lopulla ja jatkamme siitä mihin jäimme. Kiitos ja hyvää kesää kaikille.

Vuorela 30.5.2017.

Facebook Comments