Huomenna on Yhdysvalloissa presidentinvaalien varsinainen äänestyspäivä ja jännitys on todella huima. Täällähän äänestetään myös muusta kuin presidentistä ja jaossa on paljon poliittista valtaa. Sitä kouriintuntuvaa jännitystä ja näiden vaalien merkitystä ei voi olla aistimatta. On jotenkin surullista, että vastakkainasettelu ja vaalitaistelu on niin likaista. Arvokkuus ja tyyli eivät ole niitä adjektiiveja, joita vaalitaistelusta käyttäisin. Minulla ei ole täällä äänioikeutta ja minusta ei ole muutenkaan luontevaa huutaa omaa poliittista kantaa turhan paljon, vaikka vakaan poliittisen kannan omaankin. Jo tänne muuttaessani huomasin sen “kauniin” Amerikan olevan “rikki”, johon ensikerran täällä vieraillessani 1980-luvun lopulla törmäsin. Olen ollut paljon yhdysvaltalaisten ihmisten kanssa tekemisissä vuosikymmeniä ja politiikasta ei juurikaan tarvinnut puhua. Ihmiset eivät minulle arvostelleet toisiaan ja minä en aistinut suurta vastakkainasettelua, vaikka ymmärrän toki olleeni tekemisissä vain suht hyvätuloisten sekä elämässä hyvin pärjäävien valkoisten kanssa. Täällä minulle on avautunut tietysti tuostakin ajasta erilainen näkökulma, kun olen kuullut aivan toisenlaisen perspektiivin noista ajoista.  Olen saanut tutustua mustaan Amerikkaan.  Se minun ajattelemani arvokas Amerikka on kuitenkin nyt rikki. Vuonna 2019 Pohjois-Carolinaan muuttaessani uudella kotikadulla minulle kerrottin melko pian kotikadun asukkaiden poliittiset kannat ja se toinen leiri oli aina tietysti paha. Aivan ihania ihmisiä, mutta mieleen oli iskostunut jako.  Ihmisillä olivat “leimat otsassa” ja nyt varmaan ehdokkaidensa kyltit pihassa.  Minä en piitannut kuka kannatti mitäkin. Se on mielestäni jokaisen oma asia. Valitettavaa on, että täällä ihmisille sillä on usein merkitystä. Koiraharrastuksessakin ihmiset leimaavat toisiaan ja sortuvat mauttomuuksiin. Aikuiset ihmiset vertailevat pelastaisivatko liekeistä hampurilaisen vai toisen leirin politiikon, se ylittää hyvän maun rajat ja sillä selvä. Kaikki tämä mauttomuus poliittisen mielipiteen takia. Tätä ei tapahtunut vielä 2000-luvulle tultaessa. Nyt on toisin. Minun kokemastani ylpeästä, vakaasta ja arvokkaasta Amerikasta on kadotettu jotakin. 

Minä en vieläkään juuri ota kantaa julkisesti puoleen tai toiseen. Surullinen olen loasta ja uutisoinnin sekä lausuntojen tasosta. Minä uskon siihen antiikin Kreikan perintöön ja länsimaiseen demokratiaan. Koulutettujen, kriittisten sekä lukutaitoisten omilla aivoillaan ajattelevien ihmisten uskon kykenevän tekemään omat järkeviltä tuntuvat ratkaisunsa. Media on muuttunut kaikkialla ja sen taso on romahtanut myös Suomessa. Liian usein toimittajat eivät enää kerro uutisia vaan tuputtavat omia mielipiteitään uutisten muodossa. En ymmärrä miten tässä näin on käynyt? Jokainen saa äänestää omia ehdokkaitaan, eikä heitä pidä leimata. Surulliseksi minut tekee se, että niin täällä kuin Suomessakin suvaitsevana ja sivistyneenä itseään pitävät ihmiset leimaavat ja tuomitsevat omasta näkökannastaan poikkevien poliittisen mielipiteen aivan yhtä jyrkästi kuin toinenkin osapuoli. Siinä on koko tragedian ydin. Arvokas demokratia ja poliittinen suvaitsevaisuus ovat kuolemassa ja osin jo kuollut. Täällä kahtiajako on jo niin suuri, että nyt vaalien alla pelätään levottomuuksia vaalien jälkeen mikäli tulos ei ole mieleinen.

Täällä Pennsylvaniassa asumme perinteikkäällä sekä turvallisesti toimeentulevalla alueella, jossa Trumpin kannattajien osuus on voimakas.  Trump lyö näillä nurkilla selvästi Bidenin. Kuitenkin yhdellä rajanaapurillamme on Biden kyltit ja ne ovat saaneet seistä pihalla aivan rauhassa. Seuraavalla naapurilla on puolestaan Trump kyltit pihassa ja nekin ovat saaneet olla aivan rauhassa. Meidän kylästä Lancasterin keskustaan mentäessä muuttuu alue taas Biden painotteiseksi. Pennsylvania on ns. vaa`ankieliosavaltio ja tämän osavaltion tulosta seurataan jännityksellä. Pennsylvanian tulos voi ratkaista koko vaalien tuloksen. Näitä rajapinnan osavaltioita on toki muitakin.  Kumpi tahansa voi voittaa ja juuri nyt Biden on täällä aavistuksen johdossa. Todettakoon, että myös Pohjois-Carolina on vaa´ankieliosavaltio. Täällä vaalit otetaan vakavasti ja kampanjointi on räikeää. Saan päivässä joskus kymmeniäkin tekstiviestejä, joissa minua kehotetaan äänestämään heti. Lähettäjänä on milloin George, Edward tai Willy. Joissakin viesteissä kerrotaan maan syöksyvän täystuhoon, jos tulos on väärä ja nyt on aivan pakko äänestää oikein. Minä en pidä moisesta painostuksesta.

Vaalien tulos ei tule välttämättä selviämään tiistai-keskiviikko välisenä yönä, valtava postitse toimitettujen äänien määrä viivästyttää laskentaa. Suuret linjat varmasti ovat selvillä seuraavan aamun aikana. Me järjestämme omat perinteiset, tällä kertaa yksityiset vaalivalvojaiset, koska olemme covidkaranteenissa. Vaalivalvojaisten pitäminen ovat meidän molempien perinne. Yhdistämme amerikkalaiset ja suomalaiset valvojaisperinteet. Tilanne on huikean jännittävä ja tasainen ehdokkaiden välillä. Yöstä tulee todella kutkuttava. Valitettavasti vaalien tulos ei ole ainoa, mitä nyt pitää jännittää vaan tulossa voi olla suuria levottomuuksia. Monien ystävien tuntema pelon ilmapiiri on ikävä. Mekin mietimme, pitäisikö mahdollisiin levottomuuksiin jotenkin varautua. Onneksi asumme hyvin rauhallisella alueella ilman pelkoa. Täällä on niin suuri ilmapiiriä tasapainottava, kohteliaan huomaavainen ja omissa oloissaan elävä pasifistinen amish väestö. He vieroksuvat kaikkea väkivaltaa ja turhaa äänekkyyttä. Minä olen oppinut pitämään uudenlaisista naapureista. Tämä laakso on kulttuurisesti täysin ainutlaatuista seutua ja sikäli kulttuurimaantietelijälle paratiisi.

Juuri nyt olen tyytyväinen pienestä etäisyydestä yli 7 miljoonan asukkaan Philadelphian metropolialueeseen sekä alueen toisella reunalla olevaan naapuriin ja osavaltion pääkaupunkiin Harrisburgiin. Täältähän itärannikon suurkaupungit New York, Baltimore ja Washington DC ovat kaikki 1-3 tunnin matkan päässä. Surullista on, että pahimmissa skenaarioissa pelätään jopa sisällissotaa. Itse en siihen usko, mutta edes asiasta puhuminen kertoo tilanteen tulehtumisen tasosta ja ilmapiirin arvaamattomuudesta.

Sitä kaikkein tärkeintä asiaa ei kuitenkaan saa unohtaa. Yhdysvalloissa valtaosa ihmisistä on silti kuitenkin maltillisia järkeviä ihmisiä. Ääritapaukset ja ylilyönnit vain saavat eniten huomiota. Koulusta saimme päivän vapaaksi ja vaalipäivä on arvokas asia. Työpaikallani kukaan ei puhu politiikkaa tai mainosta mielipiteitään. Kaikkien käytös on ollut arvokasta ja kunnioittavaa jokaiseen suuntaan. Myös ylivoimainen osa ystävistäni on todella korrekteja ja poliittisissa mielipiteissä ei sorruta mauttomuuksiin. Ihmiset odottavat jännittyneinä suuren ja vaikutusvaltaisen maan vaalien tulosta. Toivotaan, että tulos olisi jotenkin mahdollisimman selvä niin ei olisi varaa suureen politikointiin ja epäselvyyksiin. Parhaassa tapauksessa vaalit taas vakauttavat maata, kun on selvää kuka maata johtaa seuraavat vuodet.  Jokainen saa kannattaa minun puolestani kumpaa tahansa ehdokasta. Minä toivon vastakkaniasettelun vähenevän. Yhtä asiaa ei saa unohtaa. Molemmilla ehdokkailla on tuoda äänestäjille “jotakin pöytään” sekä kansakuntaa puhuttelevia arvoja, se pitäisi kaikkien ymmärtää. Muuten heillä ei olisi kymmeniä miljoonia innokkaita kannattajia. Vaalien tulosten selvitessä voi sitten tietysti paljastua jotain rumaa tai olla paljastumatta……Mikään politiikassa ei enää yllätä. Sen me kaikki olemme saaneet oppia. Toivotaan demokratian säilymistä sekä vahvistumista ja salaa toivon arvokkuuden palautumista politiikkaan vaalitaistelun jälkeen.

Olemme kuumeen kourissa ja jännitämme myös covid-19 tulosta. Laboratoriot ovat valittettavasti ruuhkautuneet tälläkin alueella tuhansista näytteistä. Asumme amerikkalaisittain pienehkössä Lancaster Countyssä, mutta tälläkin alueella asuu kuitenkin yli 550.000 ihmistä. Niin suuria nämä mittasuhteiden erot maidemme välillä ovat. Meillä on Pennsylvaniassa siis todellakin mahdottoman jännittävä vuorokausi alkamassa tuloksia odotellessa. Sitä tuntee elävänsä historiallisia hetkiä. Myrskytuulet puhaltavat ulkona ja olemme juoseet roskapönttöjemme sekä lentävien tavaroiden perässä pitkin teitä ja pihoja. Tuuli ujeltaa ja se saa tämän jännittävän hetken elämässä tuntumaan vieläkin jännittävämmältä. Katsotaan, miten tässä kaikessa käy. Nyt kuitenkin kuumeesta ja vaalijännityksestä huolimatta kaikki on oikein hyvin sekä olo on oikein turvallinen. Edessä on huima tiistai ja odotamme sitä sekä vuorokauden tuloksia todellakin jännityksellä.

Bird-In-Handin kylä Lancaster Countyssä, syvällä Pennsylvanian kauniissa osavaltiossa on perinteikästä ja turvaisan kaunista laaksoa. Täällä on hyvä valmistautua mielettömän jännittäviin presidentinvaaleihin rauhallisten amishien naapureina.

Facebook Comments