Hyvä ystäväni valvoi viime yön iso villakoiria synnyttäen. Minä täällä mökillä taas nautiskelin saunasta ja ystävien seurasta kauniissa kesämaisemissa. Mikä viime yössä oli kasvattajalle sitten niin merkittävää? Yritin olla synnytyksen hengessä mukana ja samalla tunnen ja tiedän, että vain se kasvattaja yksin narttunsa kanssa todella tuntee syvällä ne riipaisevat aamuyön hiljaset tunnit niin kuin kasvattaja vain silloin voi. Ne aamuyön tunnit tekevät sinut nöyräksi ja hermot on hallittava. Se takaa ihanan synytyksen ja nartulle rauhan keskittyä kovaan urakkaansa.  Kaikki kasvattajat tuntevat kasvatuksen ytimessä olevat hiljaiset aamuyön tunnit. Kaikki se jännitys, loputon hiljaisuus, maailma on muualla ja ja vain sinä sekä emä ovat läsnä. Siinä on jotakin niin kaunista ja koskettavaa sekä samalla hieman pelottavaa. Sitten kun kaikki on ohi. Se ihanuus ja onnellisuus on niin palkitsevaa. Sitten jo muut heräävätkin ja maailmassa on ihanat uudet reippaat pennut. 

Viime yössä kulminoituu ne kasvatajan elämän tärkeät hetket. Se hiljainen yö yksin oman nartun kanssa pentuja odottaen ja maailmaan saattaen, on kasvattajan elämän tärkeintä aikaa. Ne aamuyön tunnit tekevät sinut nöyräksi ja kasvattavat sinut kasvattajaksi. Osa kasvattajista hysterisoi, eikä narttu saa rauhaa ja lopulta niin helposti kaikki menee pieleen. Entäpä ystäväni eilen yksin. He odottivat, olivat hiljaa ja luottivat toisiinsa. Kahden aikoihin yöllä maailmassa oli mukavat pennut ja narttu alkoi pitämään taukoa. Se tarvitsi sen ja ystäväni hermot kestivät. Yli kahden tunnin hiljaisten aamuyön tuntien jälkeen oli aika saattaa maailmaan loput kaksi ihanaa pentua. Niin moni olisi jo lähtenyt päivystykseen ja tärvellyt kaiken. Hyvät hermot ja maltti ovat hyvän kasvattajan ominaisuuksia.

Osata erottaa toisistaan tauko, polttojen loppuminen tai turhat työnnöt pennun ollessa jumissa ovat yllättävän vaikeita asioita yksin väsyneenä hiljaisina aamuyön tunteina. Se hermojen hallitseminen, analyyttinen ajattelu ja kyky tehdä ratkaisuja ovat kasvattajalle välttämättömiä ominaisuuksia. Niistä ei useinkaan puhuta, vaikka pitäisi. Kasvattaminen ei sovi kaikille ja se kasvatus vaatii yllättävän paljon henkistä kanttia. Sen ne synnytyksen aamuyön tunnit viimeistään opettavat.

Mitä ystävieni kanssa saunominen liittyy kasvatukseen ja koiriin? Liittyy se. Nyt oli minun vuoroni levätä ja nauttia elämästä. Kasvatus ja monien koirien kanssa eläminen on todella vaativaa, raskasta ja kokonaisvaltaista puuhaa. Tehkää sitä neljättä vuosikymmentä niin tiedätte. Aivan yhtä tärkeää kuin hillitä hermonsa on kasvattajalle suhteellisuuden tajun ja mielen rauhan sekä hyvän olon tunteminen elämässä. Muistakaa viisas ja paljon kokeneen kasvattajan neuvo. Kasvatuksessa on keskeistä voida nauttia pentueista, koirista ja tavoitteiden saavutuksesta. Se mielihyvä on korvaamatonta polttoainetta koirankasvattajan inspiraatiolle ja innovatiivisuudelle. Aivan yhtä tärkeää on säilyttää terve ja monipuolinen kosketus muuhun elämään. Mielihyvää pitää saada paljon muualtakin kuin koirista, mitä monipuolisemmin sen parempi. Kaikki erilainen koettu mielihyvä ja onnellisuus päätyvät lopulta sinun, läheistesi, kasvatuksesi ja koiriesi parhaaksi.

Oma hyvä olo, ruumiillinen ja henkinen hyvinvointi ovat kasvattajalle keskeisiä asioita. Kasvatus on sekin kuin urheilusuoritus, joka ottaa paljon ja huippu suorituksiin päästäkseen on “urheilijan” oltava kunnossa. Ei siitä muuten mitään tule pitkällä tähtäimellä. Toinen saunayöhön liittyvä kasvattajalle tärkeä asia on merkittävien sosiaalisten kontaktien ylläpitäminen elämässä. Joskus kasvattajilla ne unohtuvat ja ihminen hukkuu koiriinsa. Seuraukset ovat lopulta rumia ja erakoitumista ei toivo kenellekkään.

Muistakaa siis hillitä hermot ja aistia aamuöisten herkkien synnytyksen hetkien kauneus. Kasvatuksen lomassa muistakaa rakentaa kodista itselle ja koirille rauhan sekä hyvän olon tyyssija. Huoltakaa omaa mieltä ja kehoa. Ylläpitäkää niitä tätkeitä ja merkittäviä sosiaalisia kontakteja. Niistä se on kuulkaa lopulta onnistunut ja hyvä kasvatustyö tehty.

Kasvattajalle on tärkeää nauttia elämästä, huolehtia omasta hyvinvoinnista ja levosta. Vain sen avulla kasvattaja jaksaa kasvattaa koiria kestävällä pohjalla laadukkaasti vuosikymmeniä.

Facebook Comments